TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer N-70AE

Solid og rå spiller som kan "alt"

Pioneer har gitt sine nettverksspillere en solid oppgradering, og flaggskipet N-70AE er særdeles vellykket.

Av / 30.10.17 - 11:28
Pioneer N-70AE

Lyd & Bilde mener

  • En skikkelig panserkonstruksjon, hvor alle komponenter er nøye gjennomtenkt. Lyden er særdeles god, og multiromsfunksjon er gledelig.
  • Det kan gå litt i stå når man veksler mellom apper. Pioneer-appen tillater ikke å legge låter i kø, og kan oppleves litt treg.

Pioneer N-70AE er et deilig skue. En tanks av en nettverksspiller, med en vekt på heftige 11,4 kilo. Dette er helt klart en skikkelig hi-fi-komponent hele veien.

Pioneer N-70AE
Foto: Pioneer

 

Digitale kilder og lydfiler får behandling av ikke én, men to ES9016S SABRE digitalkonvertere med 32-bit / 384 kHz oppløsning.

Stortest: 7 trådløse mikroanlegg

Til sammen åtte kanaler er koblet i parallell, for å skyve støygulvet ned til avgrunnen, og gi musikken frie tøyler. For å holde støyen nede på signalets videre ferd, er spilleren utstyrt med balanserte kretser i tillegg til vanlige ubalanserte. Bruk disse (XLR) dersom du har en forsterker som støtter dette.

Annonse

Høyoppløst lyd

For å høre musikk med 32-bit / 384 kHz oppløsning, kan ikke slike musikkfiler spilles av direkte; en PC eller Mac må kobles til USB-DAC-inngangen, slik at nettverksspilleren brukes som lydkort. Da støttes også DSD-musikkfiler helt opp til 11,2 MHz. De fleste musikkfiler kan dessuten spilles via kablet eller trådløst nettverk. Alternativt kan du også spille musikk lagret på USB-minne.

Pioneer N-70AE
Pioneer N-70AE har skikkelige komponenter hele veien, i et ryddig kretskortutlegg. Legg merke til totalt atskilt analog og digital del, med hver sin separate strømforsyning. Foto: Pioneer

 

Lyd med lavere oppløsning kan samples opp til 32-bit, noe som skal gi en mer naturtro lydgjengivelse. Min erfaring er at det kan gå på bekostning av futt og fart i rytmisk musikk, jeg foretrekker som regel å ha N-70AE i Direct-modus så musikken er minst mulig påvirket.

Spiller det aller meste

Hva formatstøtte angår, trenger du ikke bekymre deg. Som sin forgjenger kan N-70AE spille de aller fleste musikkfiler fra nettverk eller USB-minne, og strømme musikk fra nesten uansett tjeneste.

Test: EC Living Tana – multiromshøyttalere med hi-fi-kvalitet

Spotify Connect er på plass, og har du iPhone lar AirPlay deg strømme trådløst fra mobilen. Enda kulere er det med innebygd Chromecast, som støtter en rekke strømmetjenester, som Tidal, Deezer, YouTube og SoundCloud, med høy oppløsning (inntil 24-bit / 96 kHz). Da brukes mobilen egentlig bare som fjernkontroll, siden all strømming skjer via spilleren. Hvis du for eksempel starter en spilleliste i Tidal, så kan du snakke så mye du vil i mobilen uten at avspillingen stopper, og du tærer heller ikke på mobilbatteriet, som du gjør med AirPlay. En annen fordel med Chromecast er at det åpner for å spille av på flere enheter samtidig – såkalt multiromsfunksjon.

Pioneer N-70AE
Pioneer N-70AE ser også lekkert ut i svart. Legg merke til hodetelefonutgangen, som er drevet av en Texas Instruments TPA6120 forsterker, med inntil 1,5 watt i Klasse AB. Det bør absolutt holde. Foto: Pioneer

 

Skikkelig multiromsfunksjonalitet er også bygd inn i form av FireConnect, hvor du enkelt kan gruppere flere avspillere eller trådløshøyttalere sammen, og spille samme eller ulik musikk til alle – uansett hvor i huset de er plassert, såfremt de er tilkoblet hjemmenettverket.

Pioneer N-70AE
Innebygd Chromecast gjør brukeropplevelsen av Pioneer N-70AE til en lek. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Helt nytt er dessuten at Pioneer har inngått samarbeid med Audirvana. Dette er den mest populære high-end musikkspilleren for Mac, og nå kan man endelig strømme direkte fra denne til Pioneer-spilleren over det trådløse nettverket.

Lett å bruke

Nettverksspillere laget for hi-fi-markedet kan ofte være litt tungvinne i bruk. Spesielt dersom du er vant til sånne som Sonos og Apple TV. Oppsettmenyer hvor man kan justere lydkvalitet og andre finesser er gjerne rigide og tungrodde. Her er Pioneer N-70AE bedre enn de fleste, med en intuitiv fjernkontroll og en fin 3,5 tommers skjerm som gir god oversikt. Skjermen kan for øvrig skrus av om ønskelig.

Pioneer N-70AE 1
Appen har litt småkjedelig listeform, og er litt treg. Vi foretrekker Chromecast og heller bruke originalappene til tredjeparter. Foto: Skjermdump fra iPhone

 

Men det som gjør spilleren så brukervennlig er straks man beveger seg utenfor Pioneers egen app. I testperioden brukte jeg aller mest Chromecast-funksjonen, siden jeg bare kunne åpne en musikk-app på mobilen (som regel Tidal) og sende lyden direkte herfra til avspilleren. Har du flere Chromecast-produkter tilkoblet nettverket, kan de dessuten enkelt grupperes i appen Google Home, for multiromsavspilling. Dette kan du også gjøre i Pioneers app (takket være FireConnect), men da bør du også helst bruke appen til å manøvrere i musikken din. Denne er grei nok, men noe mangelfull. Den oppleves som litt treg, og det virker ikke som man kan legge låter i spillekø med den. Bare velge en fil å spille av med én gang, som gjør den mindre brukervennlig i festlige anledninger.

Lyden av Pioneer N-70AE

Det beste med Pioneer-spilleren er at den låter like bra som den ser ut. Lyden er herlig oppløst, balansert tilkoblet den nye integrerte Hegel H190, som for anledningen står og driver de store og dyre Audiovector SR6 AA (ja, den kan faktisk uproblematisk håndtere et par høyttalere til 200.000 kroner uten at det låter skjevt).

Pioneer N-70AE
I tillegg til å strømme musikk fra det trådløse nettverket kan Pioneer N-70AE motta digitalsignaler fra ulike lydkilder, inkludert USB-DAC-inngang. Både balansert og ubalansert analogutgang er på plass. Foto: Pioneer

 

Trondheimsolistenes In Folk Style er en av mange MQA-masters i Tidal. Oppløsningen er 24-bit / 352,8 kHz, men siden N-70AE ikke er MQA-kompatibel (ennå!), skaleres dette ned til 88,2 kHz. Det låter likevel mektig bra, spilt via Audirvana trådløst tilkoblet. Strykerne låter herlig organisk, i et stort og luftig rom. Celloene er varme og fyldige i klangen, mens anslagene på fioliner og bratsjer er krispe uten å bli påtrengende. Her er luft i massevis, samtidig som kontrabassene har et fjellstøtt fundament.

Radioheads nyutgivelse av OK Computer, hvor de har digitalisert og pusset opp de analoge mastertapene, låter bedre enn noensinne i 24-bit / 96 kHz oppløsning. Bare hør hvordan stemmen til Thom Yorke bærer gjennom rommet på No Surprises, med klokkespillet som henger i lufta, og den deilige lyden av gitarer og tamburiner. Pioneer-spilleren får det frem med et vell av detaljer, uten at det høres påtvunget ut. Snarere tvert imot, her er det nerve så det holder, og det er ofte der det kan slå litt feil ut med såpass nøytralt klingende hi-fi-komponenter som her.

AirPlay

Musikk låter fint med AirPlay, selv om jeg føler det kanskje låter litt flatere enn med Chromecast. Helt sikker er du på å få den beste lyden om du spiller fra Audirvana, enten trådløst over nettverket, eller kanskje aller helst med USB fra Mac-en.

Det jeg savner er mulighet for å bla frem og tilbake i spillelisten satt opp i Audirvana. Man kan pause og starte en låt, og gå tilbake til begynnelsen av låta, med Pioneers fjernkontroll. Men å hoppe til neste låt får du bare gjort direkte på Mac-en, da Pioneer i virkeligheten fungerer som en DAC.

Konklusjon

Pioneer N-70AE er en meget god nettverksspiller. I tillegg til å se ut som en massiv hi-fi-tanks og at den låter like seriøst som den ser ut, er den mer brukervennlig og fleksibel enn vi er vant til fra de fleste hi-fi-produsenter. Du kan også gjøre justeringer på den digitale klokka hvis du føler for den slags.

Med multiromsfunksjonalitet og støtte for de aller fleste musikktjenester, er det bare Pioneers egen app som henger litt igjen. Den er grei og oversiktlig nok, men den er ikke spesielt rask i vendingene. Vi opplevde også å måtte skru spilleren av og på igjen etter den gikk i stå, da vi gikk fra Tidal-appen med Chromecast, til å skulle bruke Pioneers app for å spille av fra Tidal.

Lydmessig tilsvarer spilleren en DAC til minimum 5-6.000 kroner (den oppleves minst like god som Hegel HD12 og YBA WD202), og forvandler din digitale musikksamling til et skikkelig hi-fi-mekka. Kan varmt anbefales!

………………….

Hva er Audirvana?

Audirvana er den mest populære musikkspilleren for Mac, blant hi-fi-tilhengere som er opptatt av høyoppløst lyd. Audirvana spiller av musikken bit-perfect uansett oppløsning og format (inkludert DSD).

Dersom både Mac-en og Pioneer-spilleren er tilkoblet samme hjemmenettverk, kan du enkelt velge nettverksspilleren som lydkort i oppsettet på Audirvana, og dermed strømme høyoppløst musikk trådløst direkte fra din Mac.

Det vi savner med Audirvana er først og fremst sømløs overgang fra låt til låt (gapless playback), det er et lite opphold som kan være irriterende på livealbum.

Les også

Test: Pioneer SE-Monitor5 – high-end hodetelefoner med superdetaljert lyd

Test: Forsterkeren som setter Technics tilbake på kartet

Test: Hegel H90 – referanseforsterker til 13.000 kroner

Test: Marantz nekter å gi slipp på CD-spilleren

Test: Musikkspiller fra Electrocompaniet er high-end gjort riktig

Pioneer N-70AE Pioneer N-70AE Pioneer N-70AE Pioneer N-70AE Pioneer N-70AE Pioneer N-70AE
<
>
I tillegg til å strømme musikk fra det trådløse nettverket kan Pioneer N-70AE motta digitalsignaler fra ulike lydkilder, inkludert USB-DAC-inngang. Både balansert og ubalansert analogutgang er på plass. Foto: Pioneer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde