TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste kameraer

Med mobiltelefonen i lommen, har vi alltid et kamera med oss, men noen ganger er det ikke godt nok.

Av / 24.11.15 - 06:00
Årets beste kameraer

Med sosiale medier bare en fingerberøring unna, deles de fleste bildene fra mobilen på sekunder. Men mange er ikke klar over at mobilen også kan laste opp bildene fra et ordentlig kamera. Nyere kameraer er nemlig trådløse. Dermed tar det bare noen ekstra sekunder å dele bilder av langt høyere kvalitet.

For kvalitet er en av grunnene til at man kjøper et kamera. Selv små lommekameraer kan levere bedre kvalitet enn mobilen. De mer avanserte av dem er også bedre egnet til et større utvalg av motiver, og takler dårlig lys mye bedre enn mobilkameraet.

De større systemkameraene er det beste valget for de som trenger et kamera til dyrefotografering, landskap eller portretter, og er langt mer fleksible fordi man kan bytte ut objektivet med et som er bedre egnet til formålet.

Å velge kamera handler om å velge det beste verktøyet til jobben. Her skal vi ta for oss de vanligste typene.

 

Annonse

Kompakt kvalitet

Hvis vi ser bort fra de aller billigste kompaktkameraene, er det like enkelt å få fine bilder med et godt lommekamera, som med mobilen. I mange tilfeller blir bildene enda finere, fordi bedre optikk og sensorer gir høyere bildekvalitet. Ulempen er dårlig lysstyrke som kan bety mye bildestøy, svak batteritid og små knapper. Men fordelen av zoom, kjapp skuddtakt og bedre bildekvalitet, gjør et kompaktkamera til 1.500-3.000 kr til et mye bedre kamera enn mobilen.

 

Proffkompakter

De kalles proffkompakter fordi de har flere funksjoner som lagring av råfiler, for etterbehandling, men aller mest fordi bildekvaliteten er mye bedre enn i et gjengs kompaktkamera. Mye bedre og lyssterk optikk, større bildebrikker som fanger mer lys, og bedre autofokus sørger for skarpere og overlegent mye finere bildekvalitet enn fra noen mobil vi kjenner. I denne klassen – fra 3.000-5.000 kr og oppover, kan du få et kamera som er like enkelt å bruke som de enkleste kameraene, men leverer bildekvalitet på nivå med et speilreflekskamera.

 

Systemkameraer for alle

Rimelige speilreflekskameraer er gjerne de enkleste å få gode bilder med. De har få knapper og funksjoner man må sette seg inn i, og man kan bytte objektivet med et annet. For eksempel når man trenger tele for å komme nærmere motivet. Speilrefleksene har sterk konkurranse fra de kompakte systemkameraene, også kalt hybrider, som er enda mindre og lettere, men leverer samme høye bildekvalitet. Et godt systemkamera med en bra zoom, koster fra 4.000-5.000 kr og oppover til femsifrede beløp.

 

For viderekomne

Hvilket leder oss til systemkameraer for viderekomne. Her finnes det både speilreflekser og kompakte systemkameraer, og de er spekket med den seneste teknikken, de beste bildebrikkene, raskeste prosessorene og leveres gjerne med påkostet optikk. Med priser som starter på 10.000 kr er de ikke for alle, men for de som kan sitt fag eller ønsker å lære mer og bli en bedre fotograf. I denne klassen finnes også såkalte fullformatkameraer, med større bildebrikker som fanger mer lys, men de koster deretter.

 

Kjøpe objektiver

Velger man et systemkamera åpner det seg en stor verden av tilbehør. Da kan man kjøpe en lyssterk vidvinkel (20-28mm) som er bedre egnet til landskapsbilder enn zoomen som fulgte med kameraet. Eller man kan kjøpe et lyssterkt portrettobjektiv (80-100mm) som gir deg mye finere bilder. Mange velger en telezoom som sitt første ekstra objektiv (75-300mm zoom), fordi de skal ta bilder av barnas aktiviteter, fugler og dyr, eller sport og action.

Her som ellers, gjelder regelen om at man får hva man betaler for, men et lyssterk objektiv som en 28, 35 eller 85mm f1,8/2,0 er ikke noen kostbar affære. Og et godt tilvalg til zoomen som følger med kameraet, fordi man får et objektiv som er bedre egnet til fotografering i lite lys.

 

Våre anbefalinger

På de påfølgende sidene finner du de kameraene vil likte best i 2015. Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales for alle som vil ha noe med bedre bildekvalitet enn mobilen.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Kameraer:

Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

ÅRETS BESTE KOMPAKTKAMERA

Canon PowerShot G7x

Canon PowerShot G7X

Canons minste proffkamera er så bra at få vil trenge noe bedre.

 

Samlet vurdering: 5
Pris: 5.300 kr
Web: canon.no
Les testen her

For Powershot G7 X er et virkelig vellykket kamera. Det er ikke det kjappeste i klassen, men det går ned i lommen og leverer bildekvalitet tilsvarende referansen i klassen: Sony Cyber-shot RX100 III. Som forresten har et fortrinn i innebygget elektronisk søker. Noe G7 X ikke har. Men Canon-kameraet har en praktisk pekeskjerm, og viser seg å ha bedre betjeningsvennlighet. De to kameraene deler den samme 20 Mp 1-tommers bildebrikken, men G7 X har lengre 4,2 x zoom på 24-100mm.

 

Bildekvalitet

For de som lurer, er det ingen synlig forskjell i bildekvalitet mellom Canon- og Sony-kameraet. Her får man svært god fargegjengivelse og bildedynamikk, med utmerket kontrast og god skarphet. Med unntak for i hjørnene på 24mm vidvinkel og største blenderåpning. Da må man blende ned til f5,6 for å få jevnest mulig skarphet. Ellers er skarpheten meget jevn – og høy, og den faller egentlig ikke før bildestøy dukker opp ved 1600 ISO-følsomhet. Bildestøyen blir ikke plagsom før ved 3200 ISO, men de færreste av oss trenger så høy følsomhet når man har såpass lyssterk optikk.

 

I bruk

Canon-kameraet er kjapt i godt lys, med bra skuddtakt og en praktisk pekeskjerm. Du kan navigere rundt i menyen og endre innstillinger, og du kan ta bilde med fokus og lysmåling akkurat der du vil med en lett berøring på skjermen. Canon-kameraets programhjul og eksponeringskompensasjon er bedre å bruke og selv om det er lite, ligger det bedre i hånden. Funksjonsringen rundt objektivet kan også programmeres.

Canon-kameraet er det beste lommekameraet for de som krever høyest mulig bildekvalitet, og kan unnvære en søker. Det er kjapt, lite, lett, enkelt og bruke, og du blir ikke skuffet over bildekvaliteten.

 

ÅRETS BESTE PROFFKOMPAKT

Leica Q_990

Leica Q

Leica Q koster mer enn de fleste kameraer, men det glemmer man når man begynner å fotografere, og ser bildene.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 38.500 KR
Web: bresson.no
Les testen her

Alle som drømmer om en Leica, har antagelig funnet en grunn til å knuse sparegrisen. For tross dets mangler, er Leica Q et av de mest tilfredsstillende kameraene å fotografere med, på lenge.

Leica Q er et relativt kompakt kamera med fastmontert optikk, en fullformat – 24 x 36 mm – bildebrikke med 24 megapiksler, som er blottet for alt overflødig. La gå, det har pekeskjerm, og Wifi for trådløs bildeoverføring og fjernstyring, men ingen lange menyfaner med en jungel av innstillinger. Som japanske og koreanske kameraer har. Kameraet er laget for fotografer, ikke funksjonsjunkier, og det merkes.

 

Krystallklar bildekvalitet

Det har også HD-video i svært akseptabel videokvalitet med full 1080p HD og 60 fps, men ingen mikrofoninngang eller manuell overstyring under opptak.

Leica Q er først og fremst et stillbildekamera for viderekomne og proffer. Godt da at det så til de grader leverer varene. For noen er 28mm brennvidde en begrensning, hvert fall kan fraværet av utskiftbar optikk være det. Men, for de som levere godt med 28mm, er bildekvaliteten sylskarp med mettede farger og utmerket bildedynamikk.

Bildedynamikken tilsvarer 13 eksponeringstrinn, i følge Leica, og sammenlignet med andre kameraer. Som Nikon D750 eller RX1, er det troverdig nok. Sorthvitt-filer i jpeg har nydelige gråtoner, og fargegjengivelsen har myke hudtoner og fremragende kontrast og sortnivå. Veldig typisk Leica, med en nesten Velvia-aktig fargepresentasjon.

 

Kostbar drøm

En sekser til et Leica-kamera er sjelden kost. Den høye prisen står ofte i veien for en toppkarakter. Men denne gangen er sekseren fullt fortjent. Ved å strippe kameraet ned til det mest nødvendige, manuell kontroll og høyest mulig bildekvalitet, har Leica laget et kamera som er bedre egnet til å fange motivet enn mange andre kameraer vi har testet. Det står ikke i veien for fotografen og er et rendyrket, minimalistisk verktøy hvor bildekvalitet og brukervennligheten er befriende tilfredsstillende.

 

ÅRETS BESTE KOMPAKTE SYSTEMKAMERA

Lumix G7_990

Panasonic Lumix G7

Panasonics lille G7 er nær den perfekte kombinasjonen av stillbildekamera og videokamera.

 

Samlet vurdering: 5
Pris: 8.300 kr
Web: panasonic.no
Les testen her

For de som skal ha et kompetent stillbildekamera med 4K-videoopptak, er det Panasonic Lumix G7 de skal ha. Det er det mange gode grunner til.

Kameraer med 4K-video blir det stadig flere av, og foruten muligheten til å filme i 8 Mp og vise det på 4K-tv-en hjemme, kan man som nevnt plukke stillbilder fra videoen i samme oppløsningen. Det er ikke det eneste man kan bruke 4K til i G7-kameraet.

En stor og skarp OLED-søker leverer bedre fargegjengivelse enn mange andre elektroniske søkere vi har sett. Pekeskjermen kompletterer de mange knappene – flere av dem programmerbare i tillegg til skjermen, og kameraet ligger godt i hånden. Tross et lite håndgrep.

 

Bildekvalitet

Da er det godt å ha den elektroniske søkeren, som viser med tydelighet om eksponeringen avviker. Korrigeringen gjøres umiddelbart med foretrukket innstillingsratt på høyresiden.

Bildestøy kommer snikende på 1600 ISO følsomhet, men er ikke særlig synlig før på 6400 ISO. Da faller også fargemetningen markert. Men det er absolutt godkjent for et systemkamera i denne klassen.

Skarpheten er alltid avhengig av objektivet. Men selv med 16 mot 20 og 24 Mp hos konkurrentenes kameraer, klarer G7 seg forbausende bra. Detaljskarpheten er litt bedre fra Sony a6000 og Samsung NX500, men Panasonic-kameraet har fordelen av et overlegent utvalg med mye skarpere objektiver en Sony og Samsung har.

 

Multimediakameraet

Det er fristende å sammenligne med Panasonics toppmodell GH4. For G7 leverer tett på den samme bilde- og videokvaliteten, uten at økonomiseringen av spesifikasjonene har gått ut over bruksområdet til G7. Med kontroll over blender og lukker, mikrofoninngang og 4K-video, kan man lage videoer med ekstrem kvalitet. For det er som video – og stillbildekamera – i den rekkefølgen, at Lumix G7 må vurderes mot konkurrentene. Slik sett er det uslåelig til prisen.

 

ÅRETS BESTE AVANSERTE KOMPAKTE SYSTEMKAMERA

OlympusOM-D_E-M5_Mark_II_EZ-M1415_II_black__Product_010_v2

Olympus OM-D E-M5 II

Her er kameraet som dobler oppløsningen når du trenger det.

 

Samlet vurdering: 5
Pris: 10.500 kr
Web: olympus.no
Les testen her

Kameraer som Sony a7r, Canon EOS 5Ds og Nikon D810, er tre eksempler på systemkameraer med ultrahøy oppløsning – 36, 50 og 36 megapiksler, som havner i proffkategorien for kameraer med ekstrem oppløsning.

 

40 megapiksler når du trenger det

Med en snittpris på 30.000 kr, er de dyre og utenfor rekkevidde for de fleste. Det er ikke Olympus nye OM-D E-M5 II.

Kameraet er priset så vidt over 10.000 kr, og er det desidert rimeligste kameraet med 36 Mp eller mer.

Samtidig med at de har forbedret ergonomien og spesifikasjonene, har de valgt en unik teknikk for å kunne ta 40 Mp bilder.

Innvendig sitter nemlig en ny femaksers bildestabilisator, som foruten å gjøre det mulig å få skarpe bilder med opp til fem trinn lengre lukkertid, også benyttes for å lagre bilder med 40 Mp.

Når man velger 40 Mp i oppsettmenyen, flytter bildebrikken på seg åtte ganger i halve pikseltrinn, mens prosessoren setter sammen informasjonen til 40 Mp oppløsning når man fotograferer. Prosessen tar ett sekund, så det betyr at kameraet må stå på stativ – og motivet må stå stille.

 

Bildekvalitet og ytelse

Men spørsmålet alle stiller seg er: Hvor bra er 40 Mp fra kameraet? Forbasket bra, er svaret. Bildekvaliteten ellers – på 16 Mp, er ikke noe synlig endret fra forgjengeren, men 40 Mp-funksjonen gir synlig bedre detaljskarphet. Faktisk er Olympus unike teknikk så bra, at det er vanskelig å se forskjell på bilder fra E-MII og dyrere kameraer som Sony a7r og Nikon D810.

Fargegjengivelsen er nær perfekt og det er ikke noen grunn til å bekymre seg for bildestøy før ved 6400 ISO følsomhet. Jeg tok flere eksponeringer med kameraets støydemping slått av, og kunne fint lage utskrifter i A3+ uten bekymring for bildestøy på høy ISO. Men så mye mer enn 6400 ISO vil jeg ikke anbefale, før man slår på kameraets støydemping.

 

Gjennomført allroundkamera.

Det lille Olympus-kameraet er et nesten komplett systemkamera. Det er lynraskt, solid og enkelt å bruke, til å være så avansert og komplekst. Bildekvaliteten er helt i toppen for kompakte systemkameraer, og muligheten for å bruke 40 Mp når det trengs, gjør E-M5II til det rimeligste kameraet i ekstremklassen hva oppløsning angår.

 

ÅRETS BESTE PROFESJONELLE KOMPAKTE SYSTEMKAMERA

SamsungNX1_990

Samsung NX1

Samsungs første proffkamera utfordrer Canon og Nikon, og lykkes med det meste.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 13.000 kr
Web: samsung.no
Les testen her

Derfor er det gledelig å kunne avsløre at Samsung har funnet gull med NX1. Som er et relativt kompakt systemkamera med speilrefleksdesign, rettet mot actionfotografering og fotografer som trenger et robust og værtettet verktøy. Canon EOS 7D II er den nærmeste konkurrenten, men NX1 har flere megapiksler, omfattende trådløs tilkobling og høyere skuddtakt.

 

I praktisk bruk

Mens tidligere Samsung-kameraer har gitt følelsen av billig plast, virker NX1 bunnsolid. Kamerahuset er bygget rundt et lettmetallchassis med magnesium for å holde vekten nede, og stivheten oppe. Det er omfattende værtetting rundt brytere, knapper og åpninger, og det har et nesten perfekt utformet gummiert grep foran og bak på høyresiden.

 

4K-video

Samsung-kameraet er nok et systemkamera som kan ta opp video i ekte 4K-kvalitet. Det betyr fire ganger så høy oppløsning som vanlig HD-video, og mye skarpere videobilder. Entusiastene – og proffene, vil nikke bifallende til spesifikasjoner som H.265.-kodek som gir mindre tap i komprimeringen av videofilene, 4:2:02 8-bits video ut fra kameraet via HDMI-utgangen, og støtte for både UHD og DCI-formatet på 4K.

 

Bildekvalitet og ytelse

Samsung-kameraet er virkelig raskt. Det stiller definitivt i proffklassen hva actionfotografering angår. Da tenker jeg ikke bare på den vanvittige skuddtakten, men responser, autofokus og hvor kjapt det går an å endre innstillinger – on the fly. Det eneste skåret i gleden, må være begrensingen i bildebufferens kapasitet.

Mange frykter bildestøy fra bildebrikker med mange megapiksler. Flere piksler er ikke alltid en fordel, fordi trengselen reduserer diameteren per piksel, og gjør dem mindre lysfølsom. Dermed trenger bildebrikken mer strøm på høye ISO-verdier, og da kan støy oppstå.

Det er ikke mange 4K-kameraer å sammenligne med. Sony a7s kan ikke lagre 4K-video internt, men trenger en ekstern opptaker og er dessuten et dyrere fullformatkamera med 12 Mp. Men det har bransjens beste støyegenskaper, som går NX1 og andre en høy gang.

 

Seriøs utfordrer

Det er ingen tvil om at NX1 er et vendepunkt for Samsung. Endelig har de et kamera som er bedre enn konkurrentenes på mange områder, og dårligere på veldig få områder. Nå kan vi faktisk snakke om Samsung i samme åndedrag som Canon, Nikon og Sony, uten at det er grunn til å trekke på smilebåndet. Det er all grunn for forbrukerne til å glede seg til fortsettelsen, og for konkurrentene til å grue seg.

 

ÅRETS BESTE PROFESJONELLE SPEILREFLEKSKAMERA

Canon EOS 5DsR

Canon EOS 5DS/5DSR

Med 50 megapiksler er Canons råeste kamera det skarpeste verktøyet vi har testet.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 36.990 kr
Web: canon.no
Les testen her

Få fotografer som skal fotografere ville dyr i sitt naturlige miljø, er særlig opptatt av megapiksler. Det samme gjelder pressefotografer som lever av sportsbilder, men Canons nye 50 megapiksler EOS 5Dsr og 5Ds, er heller ikke laget for dem.

Det er et kamera for de som faktisk trenger høy oppløsning, fordi de skal levere bilder – produktbilder, landskap, reklame, mote, bryllup, medisin, forskning – hvor detaljskarphet er viktig.

De har allerede flere kameraer med fullformat bildebrikke å velge blant. Sonys nye a7r II med 42 Mp, Nikon D810 med 36 Mp, og mellomformatkameraet Pentax 645z med 51 Mp. La oss ikke glemme nylanserte Leica S med 37,5 Mp, men det stiller i en helt annen prisklasse.

 

Kansellerende lavpassfilter

Canon-kameraet finnes i to versjoner. Her tester vi EOS 5Dsr, hvor r-en forteller oss at det handler om resolution: Oppløsning. De to kameraene er identiske, men R-versjonen har et kansellerende lavpassfilter, som utligner lavpassfilteret og gir kameraet litt bedre detaljskarphet. Her må vi skynde oss å legge til at vi ikke har testet EOS 5Ds, så vår vurdering gjelder utelukkende ytelsen til r-versjonen.

Den ekstreme oppløsningen betyr at det er en fordel å bruke stativ. Ikke fordi eksponeringene tar litt lengre tid, som med Pentax piksel shift-teknologi eller Olympus OMD EM5 II, som kan gi opp til 40 Mp oppløsning fra en liten microfourthirds bildebrikke.

 

Bildekvalitet

Men EOS 5Dsr er ikke først og fremst et videokamera, men et rått stillbildekamera for ekstreme oppgaver.

Det er heller ikke et kamera for fotografering i tussmørke. Canon har begrenset maks ISO-følsomhet til 6400, men den kan utvides til 12800 ISO. Hvilket er en god ting, fordi den ekstreme mengden piksler betyr mindre flate som fanger lys på hver fotosensor. Det betyr gjerne mye mer bildestøy på høy ISO-følsomhet, og det vil vi ikke ha.

Så, det koker ned til oppløsning, detaljskarphet og skarphet på krevende motiver. Der kan vi ikke si at 5Dsr skuffer. Med Canons superbe 50mm f1,2 og 85mm f1,2 II til rådighet, er alt som kreves en stødig hånd, eller et godt stativ. Da leverer kameraet den mest ekstreme detaljoppløsningen vi har sett på et fullformat 35-kamera. Man er absolutt avhengig av skarp nok optikk med lite diffraksjon og god transmisjon for å utnytte kameraets 50 Mp. Men da er belønningen en skarphet man må opp på mellomformat for å matche.

 

Ekstrem

Det storvokste EOS 5Dsr har ført Canon opp i teten blant de mest ekstreme fullformatkameraene. Landskapsfotografer er ikke de eneste som kan ha mye nytte av dette som verktøy. Alle som leverer jobber hvor høy oppløsning og ekstrem skarphet er et av kriteriene, vil få i pose og sekk her. De vil også ha et enormt utvalg kvalitetsoptikk å velge blant, som ikke har sin like, og en tilbehørspark som nesten er endeløs. For de som trenger og kan utnytte 50 megapiksler, er Canon EOS 5Dsr nesten det perfekte kameraet.

 

ÅRETS FOTOPRODUKT

Sony-a7r-II_990

Sony a7r II

Sonys beste kamera er bedre enn det meste vi har testet.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 33.000 kr
Web: sony.no
Les testen her

Sonys nye a7r II er det kameraet som har overbevist oss mest. Her klaffer alt og det inneholder flere fremskritt enn flere av konkurrentenes kameraer til sammen.

For eksempel er kameraets fullformat bildebrikke en helt ny konstruksjon, med hele 42,4 megapiksler uten lavpassfilter fordelt på en 24 x 36 mm bakbelyst bildebrikke. Den første i et fullformatkamera.

 

Bedre brukervennlighet

Kamerahuset i lett magnesiumlegering, er selvsagt værtettet, og virker veldig solid sammenskrudd. Som vanlig, har vi nær sagt, for et proft fullformatkamera.

Den elektroniske søkeren er enorm med klassens største forstørrelse, og overgås bare av optiske søker i sterkt sollys. For den klarer ikke vise motivet med den samme klarheten som en optisk søker gjør i godt lys. I lite lys, er saken en annen. Med fordel for Sonys skarpe OLED-søker, som har fått linseelementer fra Zeiss for bedre innsynskvalitet uten reflekser.

 

Integrert bildestabilisator og 4K

Det hybride fokussystemet, fungerer også hvis man bruker Sony A-objektiver sammen med en av Sonys objektivadaptere (LA-E3), og det finnes adaptere som kan brukes med Canon-optikk. Da har man full autofokus, og kameraets integrerte bildestabilisator med opp til 4,5 eksponeringstrinn bildestabilisering, fungerer også med tredjeparts objektiver.

Eller 4K-video. Som ikke lengre er forbeholdt Sony a7s, som trenger en ekstern opptaker å lagre 4K-video på. Her kan man lagre 4K-video rett på minnekortet, og kameraet støtter også ukomprimert 4K-video fra kameraets HDMI-utgang.

 

Den beste bildekvaliteten vi har sett

Oppløsningen og detaljskarpheten er på nivå med de aller beste fullformatkameraene, og den bakbelyste bildebikkens fravær av et aktivt lavpassfilter, gir en detaljskarphet som bare Canons EOS 5Dsr klarer å matche.

Fargedybden og dynamikkomfanget står ikke noe tilbake for de beste i klassen og tangerer Nikon D810, men slår det på støyegenskaper.

Dessuten leverer kameraet fantastiske 4K-filer, kanskje de beste vi har sett, og det eneste vi savner er utvidet fargerom, større bitdybde og høyere frame rate (fps). Men noe skal man vel spare til en neste generasjon.

 

Vår mening

Det er fristende å konkludere med ingen over, ingen ved siden. Men vi skal nøye oss med å fastslå at så langt har vi ikke testet et mer komplett kamera. Sony a7r II er nesten banebrytende med sin kombinasjon av profesjonelle egenskaper, pakket pent inn i et kompakt kamerahus som er fremragende godt gjennomført. Kameraet passer slett ikke til alle, man skal vite hva man gjør for å utnytte ytelsen i a7r II, men da er til gjengjeld belønningen stor.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2015.

Tre kjappe tips

 

Pass deg for ISO-spøkelset

Når lyset faller på trenger kameraet mer lys og lengre lukkertider for å fange motivet. Da skrur de fleste kameraer opp ISO-følsomheten, og da øker faren for bildestøy. Verst er det på de billigste kompaktkameraene som gir deg mye bildegrums allerede på 400 ISO. Til sammenligning kan man øke følsomheten helt til 3200 på de fleste systemkameraer, uten nevneverdig bildestøy. Det betyr at systemkameraet er overlegent i lite lys.

 

Bruk blits oftere

Mange bruker bare blits innendørs når det er lite lys. Da er ofte resultatet harde skygger og overeksponerte bilder (hvis mulig, vipp den opp slik at de reflekterer lyset i taket). Men de tenker ikke på at blitsen er enda mer anvendelig ute. Da kan den viske vekk harde skygger, lyse opp ansikter i motlys og får fram flere farger. En separat blits som kan styres trådløst fra kameraet, kan gi deg mye finere bilder enn en blits som rettes vinkelrett på motivet.

 

Lær deg de viktigste innstillingene

Systemkameraet er mer avansert enn de fleste tror, eller trenger. Det betyr likevel ikke at man kan sette kameraet på automatikk for grønne fotografer og knipse i vei. Lær deg hva som skjer når du endrer blenderåpning fra f2,8 til f16, sett deg inn i hvordan blitsen, autofokusen og lysmålingen fungerer og hvilke endringer du kan gjøre selv for å få bedre bilder. Ellers kan det hende du ender opp med uskarpe, feileksponerte eller kjedelige bilder.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Liten oppdatering fra Panasonic

Billig lydløft til videoene dine

Fire nye objektiver for Canon RF

Flaggskip med AI

Dette har de aldri gjort før

Prisgunstig kamera for nybegynnere

VR-objektiv for Apple Vision

Navigerer som en flaggermus

Proffvideo i lommeformat

Blodtrimmet videomaskin

Printer bildene fra mobilen din

Endelig Leica

Lyd & Bilde