De fleste kameraprodusenter stiller i skyggen av gigantene Canon og Nikon. De små slåss seg i mellom om markedsandelene som er igjen, og noen av dem fortjener å lykkes bedre. Japanske Fujifilm er en av dem. Systemkameraene deres i X-serien, står ikke tilbake for kvaliteten du kan få fra en Canon speilrefleks, og med et voksende utvalg objektiver og tilbehør, har Fuji det beste utgangspunktet for å selge godt.
For med det nye Fujifilm X-T10 henvender de seg til amatørfotografene, som ellers ville kjøpt et Canon EOS 750D, eller et Nikon D5500.
De koster omtrent det samme. Et X-T10 starter på 6.300 kr for kamerahuset alene, og koster 7.300 kr med en 16-55mm zoom. Ønsker man en mer lyssterk zoom, kan kameraet leveres med en 18-55mm f2,8-4,0, til 9.999 kr. Som faktisk er mindre enn et 750D og en D5550 vil koste med en tilsvarende lyssterk zoom.
Kameraet er basert på den samme bildebrikken som toppmodellen til Fuji: X-T1 med 16 Mp X-Trans CMOS-bildebrikke til 15.000 kr. En bildebrikke med ekstrem detaljoppløsning, fordi fotosensorene er fordelt i et mer tilfeldig mønster, uten lavpassfilter.
Dermed er bildekvaliteten sikret, men Fuji har fjernet værtettingen, krympet kamerahuset og endret på layouten.
Lynrask autofokus
Det er færre innstillingsvalg og programmerbare knapper på X-T10, som er rettet mer mot amatører enn proffer. Hvilket er grunnen til at Fuji har gitt kameraet en Auto-bryter, som overstyrer de valgte innstillingene, til full eksponeringsautomatikk med et knips. Kameraet har også innebygget blits, og et programhjul til venstre for den elektroniske søkeren – med 2,36 Mp oppløsning.
Håndgrepet MHG-XT10, koster 999 kr ekstra.
To trykkfølsomme innstillingshjul, et foran og et bak, gir fotografen rask og umiddelbar tilgang til innstillinger. Noe som er en fordel for brukervennligheten, sammenlignet med 750D og D5500.
Skjermen er vippbar, men det er ikke en pekeskjerm. I stedet har Fuji valgt å holde på Q-knappen, som i kombinasjon med de nevnte innstillingshjulene, gir umiddelbar tilgang til de vanligste sekundære innstillingene. Innebygget Wifi for trådløs overføring av bilder, og fjernstyring av kameraet er også på plass. Det samme er 1080p HD-videoopptak, 8 bilder/s skuddtakt og 1/32.000s elektronisk lukker for de virkelige skarpe actionbildene.
Da er det en stor fordel at autofokusen henger med. Derfor har Fuji utviklet et nytt 77-punkters hybrid fokussystem, med avansert fokussporing, valgbare fokuspunkter, som fungerer over all forventning. Kameraet fokuserer lynraskt og klarer å holde fokus selv på raske motiver – syklister, biler eller annet som beveger seg fort, og det er virkelig et løft sammenlignet med Fujis ellers strøkne X-T1.
Upåklagelig bildekvalitet
Storebror X-T1 har større søker og bedre ergonomi med et godt håndgrep og flere muligheter for individuell tilpasning av kameraet, men det er ikke noe forskjell på bildekvaliteten. I praksis betyr det at amatørfotografene som har vokst fra sin gamle speilrefleks, får samme bildekvalitet som proffmodellen X-T1. For mindre penger.
Kompakt kamera med vippe- men ikke pekeskjerm.
Detaljoppløsningen til Fujis spesielle 16 Mp bildebrikke, er på høyde med de beste bildebrikkene med 24 Mp, men Fujis fargegjengivelse er bedre enn det meste på jpeg-filer, med jevnere toner og konsistent fargemetning.
Også på høye ISO-verdier hvor bildebrikkens økte følsomhet ofte fører til synlig bildestøy. Da forsvinner fargene gradvis, med økningen av kornstøy og fallende kontrast. Her kan man fotografere opp til 6400 ISO uten bekymre seg for plagsom bildestøy – i råformat vel og merke. For over 6400 ISO kan kameraet kun lagre bildene i jpeg-format. Altså ferdigprosesserte bilder. Selv da, på for eksempel 12800 ISO, er det ikke alvorlig mye kornstøy.
Bildedynamikken tilsvarer omtrent 13 eksponeringstrinn, som er vel innenfor hva man kan forlange av et toppkamera med en 16 Mp brikke i APS-C-format. De aller beste – som regel fullformatkameraer med større bildeflate, klarer 14 trinns dynamikk. Men da er vi i en helt annen prisklasse.
Elektronisk søker er kommet for å bli, dette er en av de bedre.
Kameraet har HD-video, men man kjøper ikke X-T10 for å lage film. Det finnes bedre kameraer til det, men trenger man et filmklipp i tillegg til stillbilder, er det fint at muligheten finnes.
Gjennomført allroundkamera
Fujifilm X-T10 leverer den samme bildekvaliteten som det dyrere X-T1. Men det er mindre, lettere og enklere å bruke. Uten at kompromissene er for mange. Kameraet er et soleklart alternativ til speilreflekser fra Canon og Nikon i samme prisklasse, men også til Sony, Panasonic og Olympus speilløse systemkameraer. Bildekvaliteten, brukervennligheten, og fokusresponsen gjør nemlig Fuji-kameraet til et av de beste valgene for en som ønsker seg bedre bilder, og trenger et verktøy som ikke legger noen begrensninger på ambisjonene.
Klassisk design med lukkertidshjul og utløserknapp med hull til snorutløser.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser