La meg starte med å understreke at Panasonic-kameraet er først og fremst verdt å vurdere for de som ønsker å kombinere stillbilder med 4K-video. For de som ikke er opptatt av 4K-video, eller video i det hele tatt, finnes det mange konkurrerende kameraer med like god eller bedre bildekvalitet på stillbilder, som er verdt å vurdere.
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
Men for de som skal ha et kompetent stillbildekamera med 4K-videoopptak, er det Panasonic Lumix G7 de skal ha. Det er det mange gode grunner til.
For markedet flommer ikke akkurat over av systemkameraer med ultrahøy videooppløsning, kalt UHD eller 4K. Med et par unntak, koster alle fra 15.000 kr og oppover. Panasonics nye Lumix G7 er det billigste så langt, som kombinerer 4K-video i 3840 x 2160 punkters oppløsning – fire ganger oppløsningen til HD-video, med muligheten for ta stillbilder i 8 megapiksler oppløsning, rett fra videostrømmen.
Og det eneste under 10.000 kr som kan ta 4K stillbilder med 8 Mp – i 30 fps hastighet! Still inn 4K på hjulet til venstre og skyt i vei. Bildene velger du fra videostrømmen på pekeskjermen etterpå.
4K-video og stillbilder
Sånt åpner for bilder som ellers ikke er så lett å ta. Enten det er et reklamebilde som skal sitte i akkurat rett øyeblikk, eller viltre småunger som skal foreviges på skarpest mulig vis.
Med Panasonics DFD-autofokus og 49 fokuspunkter, oppleves kameraet som lynraskt, om enn ikke på samme nivå som Samsung NX1 eller Canon EOS 7D II. Men med opp til åtte bilder skuddtakt på 16 Mp stillbilder – 6 bilder/s med kontinuerlig autofokus, henger G7 godt med når backflipen eller scoringen i krysset skal foreviges.
Men tilbake til 4K. Kameraer med 4K-video blir det stadig flere av, og foruten muligheten til å filme i 8 Mp og vise det på 4K TV-en hjemme, kan man som nevnt plukke stillbilder fra videoen i samme oppløsningen. Det er ikke det eneste man kan bruke 4K til i G7-kameraet.
Klassisk brukervennlig kameralayout, men legg merke til 4K-innstillingen på hjulet til venstre. Der starter moroa.
Det har også noe som kalles pre-burst hvor 30 bilder tas raskt før du trykker ned utløseren, og 30 til tas mens du holder utløseren nede. Praktisk når det er like før det skal skje noe man gjerne vil ha bilder av.
Bortsett fra det, er kameraet ganske normalt utstyrt. En stor og skarp OLED-søker leverer bedre fargegjengivelse enn mange andre elektroniske søkere vi har sett. Pekeskjermen kompletterer de mange knappene – flere av dem programmerbare i tillegg til skjermen, og kameraet ligger godt i hånden. Tross et lite håndgrep.
De mange knappene kan se avskrekkende ut for en nybegynner, men så mener vi at G7 egentlig er best egnet for viderekomne. Si 1/16.000 sekund, Time Lapse og focus peaking til en nybegynner, og man må forklare: Den elektroniske lukkeren – som kan brukes i total stillhet, fryser motivet med 1/16.000s. Time Lapse eksponerer bildeserier i intervaller, som når de spilles av som en film, se ut som man har tatt opp i høy hastighet. Mens fokus peaking er markering på skjerm og i søker, av det skarpe området når man fokuserer manuelt.
Men ingen ting av dette betyr noe for hverken amatører eller proffer, hvis ikke kameraet leverer bildekvalitet.
Bildekvalitet
Panasonic sier at de bruker en nyere generasjon av samme 16 Mp bildebrikke som i anmelderfavoritten Lumix GX7. Med en ny bildeprosessor, skal bildestøyen være bedre kontrollert, og bildedynamikken forbedret.
Det er den også. Hvert fall om vi sammenligner med den to år gamle forgjengeren, Lumix G6. Panasonic har trimmet bildekvaliteten tilstrekkelig, til at kameraet absolutt henger med i toppen, men heller ikke mer. Etter dagens rangering på bildekvalitet, holder det til en sterk femmer på karakterskalaen.
Bildedynamikken er bedre enn på G6, men ikke så mye bedre enn GX7. Høylys brenner fortsatt litt ut, hvis man ikke passer på eksponeringen. Særlig i mye lys, hvor kameraet liker å overeksponere hvis det ikke er store mørke felter i motivet.
Den vribare pekeskjermen i beskyttet hvilestilling.
Da er det godt å ha den elektroniske søkeren, som viser med tydelighet om eksponeringen avviker. Korrigeringen gjøres umiddelbart med foretrukket innstillingsratt på høyresiden.
Bildestøy kommer snikende på 1600 ISO følsomhet, men er ikke særlig synlig før på 6400 ISO. Da faller også fargemetningen markert. Men det er absolutt godkjent for et systemkamera i denne klassen.
Skarpheten er alltid avhengig av objektivet. Men selv med 16 mot 20 og 24 Mp hos konkurrentenes kameraer, klarer G7 seg forbausende bra. Detaljskarpheten er litt bedre fra Sony a6000 og Samsung NX500, men Panasonic-kameraet har fordelen av et overlegent utvalg med mye skarpere objektiver enn Sony og Samsung har.
Multimediakameraet
Det er fristende å sammenligne med Panasonics toppmodell GH4. For G7 leverer tett på den samme bilde- og videokvaliteten, uten at økonomiseringen av spesifikasjonene har gått ut over bruksområdet til G7. Med kontroll over blender og lukker, mikrofoninngang og 4K-video, kan man lage videoer med ekstrem kvalitet. For det er som video – og stillbildekamera – i den rekkefølgen, at Lumix G7 må vurderes mot konkurrentene. Slik sett er det uslåelig til prisen.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser