TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung NX1

Skarpskodd utfordrer

Samsungs første proffkamera utfordrer Canon og Nikon, og lykkes med det meste.

Av / 09.02.15 - 08:00
Samsung NX1

Lyd & Bilde mener

  • Lynrask autofokus og 15 bps skuddtakt betyr at Samsung har det raskeste kameraet i klassen. Det er også et av få med 4K-video du faktisk kan bruke til noe, og så er det meget gjennomført kvalitet og betjening i NX1.
  • Noen logiske brister på betjeningen, mangelen av lader og relativt moderat batteritid, trekker ned. Og bare én minnekortplass.

Samsung-NX1Mens Samsung har vokst enormt fort på andre områder, har de slitt med å øke markedsandelene på systemkameraer. I mange markeder er de størst på tv, og de er den største aktøren på mobiltelefoner over nesten hele verden. Men de lever i skyggen av Canon og Nikon. Gigantene som om man slår dem sammen, nesten eier kameramarkedet.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

På kamerasiden har de fått tøff konkurranse om resten av markedet – altså det Canon og Nikon ikke er store i, nemlig det voksende markedet for kompakte systemkameraer. Der er Sony blant de mest profilerte med stadig nye kameraer, og Olympus og Panasonic har et kjempeforsprang på tilbehørsiden. Med over 60 objektiver å velge blant, til sitt kamerasystem: MicroFourThirds.

Kanskje har Samsung ikke lyktes med å knekke koden, tross mange innovasjoner, men vi vet at de kan. Deres NX300, et lekkert kompakt systemkamera, ble kåret til årets kamera for to år siden.

Annonse

Derfor er det gledelig å kunne avsløre at Samsung har funnet gull med NX1. Som er et relativt kompakt systemkamera med speilrefleksdesign, rettet mot actionfotografering og fotografer som trenger et robust og værtettet verktøy. Canon EOS 7D II er den nærmeste konkurrenten, men NX1 har flere megapiksler, omfattende trådløs tilkobling og høyere skuddtakt.

NX1 er rett og slett et av de raskeste kameraene vi har testet, og et stort sprang fremover for Samsung. Som endelig har et kamera Nikon og Canon bør bekymre seg over.

 

nx1_005_top-without-lens_black_1
Kunne vært et Nikon-kamera, men er et Samsung systemkamera med samme type klassiske og forbilledlige betjening.

 

Trådløst fartsmonster

Kameraet er bygger rundt en ny 28 Mp APS C-bildebrikke, med lynrask hybrid autofokus og hele 15 bilder/s skuddtakt. 205 fasedetekterende fokuspunkter dekker så mye som 90 prosent av bildeflaten. Det gir fotografen bredere fokusfelt og fokussporing, noe som er nødvendig når skuddtakten er så høy.

Bildebufferen holder ikke helt følge med EOS 7D II som ikke stopper før etter 1000 jpeg-eksponeringer. I NX1s klarer kameraet nesten 75 jpeg-eksponeringer i serie, før bufferen er full og kameraet stopper opp. Det er likevel langt bedre enn de flest systemkameraer klarer, og ingen er i nærheten av skuddtakten på 15 bps i full oppløsning med autofokus mellom hvert bilde. Unntaket er Nikon 1 V3 som klarer 60 bps, men det er et kamera i en helt annen klasse, med mye mindre bildebrikke og lavere datastrøm.

Samsung-kameraet drar fordelen av at det er speilløst. Det er ikke noe speil som skal vippes vekk mellom hvert bilde når man tar seriebilder, slik som på EOS 7D II, og fraværet av speilhus gjør kameraet litt mindre og lettere.

Uten speilhus må man ty til elektronisk søker og Samsung har gitt NX1 en av de beste søkerne vi har sett. Den er lynrask med marginal forsinkelse, knivskarp med 2,36 Mp oppløsning, og man kan velge selv hvilken informasjon man trenger å se i søkeren.

Det er naturligvis trådløst med Wifi (802.11ac) for fjernstyring og overføring av bilder fra kameraet, som også har Bluetooth og tilkobling for mikrofon og hodetelefoner.

Her er det også inngang for mikrofon, og utgang for hodetelefoner, samt volumjustering på mikrofonene.

 

MainNX1-with-50-150MM_2
Samsung har sakte men sikkert sluppet flere og bedre objektiver, som denne 50-150mm f2,8 zoomen for actionfotografering.

 

I praktisk bruk

Mens tidligere Samsung-kameraer har gitt følelsen av billig plast, virker NX1 bunnsolid. Kamerahuset er bygget rundt et lettmetallchassis med magnesium for å holde vekten nede, og stivheten oppe. Det er omfattende værtetting rundt brytere, knapper og åpninger, og det har et nesten perfekt utformet gummiert grep foran og bak på høyresiden. Det finnes også et vertikalgrep med plass til ekstra batteri, som øker batterikapasiteten og gir bedre grep når man fotograferer i stående format.

Enkelte av knappene er fremdeles litt kjipe, noen er for små (knappene på fireveishjulet oppe til venstre), og det kunne med fordel vært flere programmerbare knapper på kamerahuset. For det er svært avansert med en lang rekke tilpasningsmuligheter og skreddersøm av funksjoner. Den skarpe – og vippbare – pekeskjermen fungerer også som palett for innstillingsvalg, programmerbare funksjoner (Fn) og fotografen kan velge fokuspunkt, lysmålepunkt annet sted og ta bilde med pekefingeren på skjermen.

Den vippbare skjermen er merkelig nok ikke kalibrert, hvert fall ikke særlig bra fra fabrikken, men man kan endre fargebalansen live på skjermen selv. Kameraet har en liten LCD-skjerm på toppen, som viser de viktigste innstillingsvalgene. Men jeg fant dessverre ikke noen innstilling for visning av innstillinger på skjermen bak, når jeg velger å bare bruke søkeren. I stedet insisterer kameraet på å veksle mellom live view og sort skjerm. Merkelig. Kanskje skjønner Samsung poenget og slipper en oppdatering som kan lastes inn og fikse det.

Det finnes et vell av andre funksjoner vi kunne skrevet bøker om, men det er noe annet som er viktigere å bruke spalteplassen på.

 

4K-video

Samsung-kameraet er nok et systemkamera som kan ta opp video i ekte 4K-kvalitet. Det betyr fire ganger så høy oppløsning som vanlig HD-video, og mye skarpere videobilder. Entusiastene – og proffene, vil nikke bifallende til spesifikasjoner som H.265.-kodek som gir mindre tap i komprimeringen av videofilene, 4:2:02 8-bits video ut fra kameraet via HDMI-utgangen, og støtte for både UHD og DCI-formatet på 4K.

Ultra HD og DCI beskriver bildeformatet kameraer bruker på 4K-video. UHD gir 3840 x 2160 oppløsning i 16:9-format med 25p (bilder per sekund), mens DCI-formatet er 4096 x 2160 punkter, og 24p. Til sammenligning er vanlig HD 1920 x 1080 punkter. Det er samme forskjell som åtte mot to megapiksler kan gi i skarphet og detaljoppløsning.

Med det hybride fokussystemet i NX1, er det lettere å bruke autofokus på opptak. De 209 kontrast- og de 205 hybriddetektorene, gir lynrask AF og svært god følgefokus. I godt lys. I veldig lute lys, sliter Samsung-kameraet som de fleste kameraer. men da kan man bruke manuell fokus. Da kan man også bruke fokusmarkering for å stille skarpt.

Man kan også justere opptaksvolumet selv, og bruke eksponeringskompensasjon når kameraet tar seg av lysfølsomheten (ISO) og aktivere fading på lyden.

 

Bildekvalitet og ytelse

Samsung-kameraet er virkelig raskt. Det stiller definitivt i proffklassen hva actionfotografering angår. Da tenker jeg ikke bare på den vanvittige skuddtakten, men responser, autofokus og hvor kjapt det går an å endre innstillinger – on the fly. Det eneste skåret i gleden, må være begrensingen i bildebufferens kapasitet.

Den nye 28 Mp bildebrikken fra Samsung – og ikke minst den nye bildeprosessoren (hentet fra øverste hylle hos Samsung), gir NX1 markert bedre bildekvalitet enn noe Samsung-kamera vi har testet. Sammen med skarp optikk som Samsungs utmerkede 16-50mm f2,8 zoom, har man et seriøst verktøy, og med den nye 50-150mm f2,8 zoomen, lyssterk actionoptikk som også er værtettet.

Mange frykter bildestøy fra bildebrikker med mange megapiksler. Flere piksler er ikke alltid en fordel, fordi trengselen reduserer diameteren per piksel, og gjør dem mindre lysfølsom. Dermed trenger bildebrikken mer strøm på høye ISO-verdier, og da kan støy oppstå.

Bildefilene fra NX1 viser bare marginalt med kornstøy, når man forstørrer bilder som er tatt på 1600 ISO følsomhet. Synlig blir det ikke før ved 6400, men selv da er det fullt mulig å fjerne mesteparten av støyen i etterbehandling. Skikkelig ille blir det ikke før ved 12800 ISO. Derfra og opp er kornstøyen direkte massiv, med store mengder fargestøy, og bilder tatt på 12800 og 25600 og så videre, er det knapt mulig å redde med etterbehandling. Her er for eksempel Nikon D7100 mye bedre.

Fargegjengivelsen er langt bedre enn fra tidligere Samsung-kameraer, og det er tydelig at ingeniørene har jobbet med fargealgoritmer, for her er også jpeg-filene svært fine med jevne toner og god metning uten fargestikk eller synlige avvik.

Det er ikke mange 4K-kameraer å sammenligne med. Sony a7s kan ikke lagre 4K-video internt, men trenger en ekstern opptaker og er dessuten et dyrere fullformatkamera med 12 Mp. Men det har bransjens beste støyegenskaper, som går NX1 go andre en høy gang.

Støyegenskapene er ikke Panasonic Lumix GH4s største styrke, men på 4K-video har det ikke sin like blant småbildekameraene. Det kan lagre 4K på minnekort og gir proffene enda flere valgmuligheter (All-intra, IPB, 4:2:2 10-bit ut, YAGH-adapter osv.) og har et mye større objektivutvalg.

 

Sent, men godt

Ser man bort fra 4K-video, er det Canon EOS 7D II som er Samsung NX1s nærmeste konkurrent. Canon-kameraet er like solid bygget, og holder skuddtakten til minnekortet er fullt. Dessuten har man langt flere objektiver å velge blant, særlig med høy lysstyrke, men det er i ferd med å bli bedre også hos Samsung. Uansett er det ingen tvil om at NX1 er et vendepunkt for Samsung. Endelig har de et kamera som er bedre enn konkurrentenes på mange områder, og dårlig på veldig få områder. Nå kan vi faktisk snakke om Samsung i samme åndedrag som Canon, Nikon og Sony, uten at det er grunn til å trekke på smilebåndet. Det er all grunn for forbrukerne til å glede seg til fortsettelsen, og for konkurrentene til å grue seg.

 

NX1-16-50mm
Rene linjer, oversiktlig betjening, værtettet kvalitet og høy bildekvalitet. Fra Samsung.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde