Hvis du trodde strømmen din var ren, tro om igjen. Der er det både radiostøy, og støy som smitter mellom alle komponenter tilkoblet strømnettet. Det gjelder kjøleskapet, komfyren, datamaskinen – alle elektroniske apparater tilkoblet en stikkontakt sender støy tilbake i strømnettet. Det er reelt, og det kan måles. Spørsmålet er: Kan det høres? Det vil vi finne ut av, med strømfilteret IsoTek EVO3 Corvus.
Les: Er strøm viktig?
Separate kretser
IsoTek EVO3 Corvus er produsentens nyeste nettfilter, og et av deres rimeligste. Du får filtrering for ni uttak, og systemet tåler 16 ampere som betyr en belastning på drøyt 3.600 watt. Hvilket burde være mer enn nok for de aller fleste anlegg.
Test: Technics SU-G700 forsterker er en japansk fulltreffer
De ni stikkontaktene er ikke koblet i serie, men er hver og én direkte tilkoblet filteret på inngangen. Støy som sendes tilbake fra en elektrisk komponent, stoppes da effektivt i filteret.
Store forsterkere
Vår faste referanseelektronikk består av Hegel HD30 digitalkonverter, P30 forforsterker og to stykk H30 effektforsterkere. Hver av dem er på 1.100 watt i 8 ohm og trekker inntil 4.000 VA fra strømnettet. Det kan lede en til å tenke at Corvus er underdimensjonert. Men den skal klare transienter på 10.000 VA (peak) ifølge IsoTek.
Tips: Slik plasserer du høyttalerne
Når jeg spør Bent Holter, sjefskonstruktør i Hegel, hva han synes om strømrensere på generelt grunnlag, er han likevel ikke helt overbevist:
− Det er forskjeller i Europa og Norge, og mange filter dumper støy mot jord. Gjør du det, funker det ikke mot norsk strøm, som har flytende jord.
Keith Martin fra IsoTek er enig:
− Det er helt riktig, nesten alle billige filtre har til felles at de ikke funker i Norge, fordi de prøver å dumpe støyen til jordlinjen. Det gjør ikke vi, i stedet hamrer vi sinuskurven tilbake til sin opprinnelige form. Vi ville aldri brukt jord som avfallsplass, men faktisk renser vi den på samme måte som resten av strømkretsen.
IsoTek EVO3 Corvus i praksis
Vi har brukt Corvus sammen med IsoTeks billigste strømkabler Initium, og drevet alt fra mindre systemer til high-end.
5 tips: Slik får du bedre lyd fra rommet
Som et mikroanlegg fra Onkyo (R-N855), en kraftig integrert McIntosh MA7000 og det nevnte Hegel-oppsettet. Begge sistnevnte har da fått æren av å drive Audiovectors siste og hittil beste versjon av gulvmodellen SR3, nemlig Arreté Raw Surface Limited Edition.
Med McIntosh-forsterkeren plugget rett i veggen og koblet til, låter den fantastiske countryballaden Last of My Kind av Jason Isbell veldig fint. Stemmen til Jason er klar og tydelig, gitaren klinger fint, det er i det hele tatt skapelig.
Test: Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition høyttalere
Med Corvus tilkoblet virker det først ikke veldig dramatisk, for selve klangbalansen forandres ikke. Men lyden strammes opp, sentrum blir bedre definert, og instrumentene kommer lenger ut. Etter hvert som man lytter, blir forskjellen som først virker moderat, større og større. Når vi så kobler tilbake til veggen og de svarte strømkablene, er det som om lydbildet har kollapset. Forskjellen oppleves med andre ord større når man fjerner filteret igjen.
Forskjellene blir enda større med Hegel-forsterkersettet. Hegel har i utgangspunktet en raskere og mer nøytral spillestil enn den fyldige klangen til McIntosh, og avslører også enda flere detaljer i lydbildet. Plugg inn Corvus, og dette blir bare enda mer tydelig, med enda mindre grums i lydbildet. På David Bowies Lazarus strekker lydbildet seg utover høyttalernes fysiske plassering, stemmen hans er stor og mektig i midten, mens bassgitaren låter så dynamisk og klangfull som bare det. Med Corvus utkoblet igjen krymper lydbildet, og magien reduseres. Det låter på ingen måte dårlig, det skulle bare mangle, men det er alltid en nedtur å gå tilbake etter å ha hørt utstyret gjennom Corvus-filteret.
Med Corvus ramler alt liksom på plass og får en til å tenke: ”Selvsagt er det sånn det skal låte.” Den må sees på som en fullverdig komponent, på linje med resten av anlegget. Jeg vil påstå at den gjør større forskjell enn å oppgradere fra en 20.000 kroners DAC til en som koster 50.000, eller å kjøpe en ny og enda grommere forsterker.
Budsjettanlegg
Men hva når vi renser strømmen til budsjettkomponenter? Her må man godta kompromisset med et snevrere og mindre holografisk lydbilde, uten samme dynamikk og at det låter litt mer farget her og der for å gi illusjonen av et utstrakt bassregister. Likevel er det faktisk ganske skapelig lyd vi får ut av kombinasjonen Onkyo R-N855 og de kompakte Klipsch RP-150M. Bassgitaren er fyldig, det er bra driv i rytmene, og stemmen til Bowie er ikke så verst gjengitt. Anlegget står fint på egne bein, uten nettfilteret, om man tar det for hva det er.
Inn med IsoTek EVO3 Corvus. Hva skjer? Jeg hadde faktisk håpet på mer. Sentrum av lydbildet er mer definert, og ting kommer kanskje litt lenger ut fra bakgrunnen. Men det blir ikke veldig holografisk likevel, lyden kommer ikke ut mot lytteren så man forsvinner inn i det. Man får et lite hint av hva Corvus kan gjøre, men det er klart at begrensningene i et billig anlegg ikke lar seg trylle bort.
Musikken vokser
Det er ingen tvil om at ren strøm spiller en rolle for den totale lydkvaliteten i ethvert system, noe IsoTek EVO3 Corvus beviser til gagns. Aller best hører man det på skikkelig bra utstyr. Og musikkstilen er irrelevant. Klassisk, vise eller hip hop spiller ingen rolle. Selv den aggressive, superharry rap-en Look at Me Now av Chris Brown, Lil Wayne og Busta Rhymes låter bedre med nettfilter. Stemmene blir klarere, og rytmene er strammere. Klassisk musikk får også større scene, instrumentene er bedre plassert.
Koblet tilbake til det vanlige vegguttaket låter det nesten som om systemet ikke lenger spiller i fase med seg selv.
Forskjellen er langt større på dyrt utstyr enn billig. Man hører at noe skjer på billigere anlegg også, men da begynner prisen på nettfilteret å spille en større rolle. Men med tanke på at ni produkter kan kobles til og nyte forbedringen, så blir det en eksponentiell forbedring som kan være verdt å ta med seg. Som en bonus får du et overspenningsvern, som beskytter produktene mot lynnedslag i nærheten.
Til nå har jeg holdt meg ute av samtalen om strøm. Det er ikke lenger mulig.
Les også:
Intervju: Kari Rueslåtten – Norsk folkveteran med sans for god lyd
Test: Dynaudio Special Forty er en høyttaler i egen klasse
Test: Klipsch The Sixes er de kuleste trådløse høyttalerne
6 hendelser på “IsoTek EVO3 Corvus”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Er Aqarius mye bedre, er veldig fornøyd med Corvus!
Bestiller den på nett, så da har jeg returrett.
Tror du jeg vil høre stor forskjell på min NAD M33 og B&W 802 D, og B&W Formation Duo som jeg har på soverommet med dette strømfilteret? Har et filter i samme merke med det er kanskje 14 år gammelt og kostet ca 2 400,-
Jeg er overbevist ja, men hør med butikken om returmuligheten om du ikke skulle høre forskjell.
Trenger du ikke 9 kontakter, kan du sjekke ut den litt rimeligere Sirius i stedet, med 6 uttak.
Spennende artikkel. Har dere gjort noen tester mot aktive høyttalere med strømrens? For eksempel Martin Logan? Takk for gode tester. Hilsen Henrik
Hei! Jeg har sov kjøpt Corvus i det siste og bruker den til det meste. Den funker også bra på aktive høyttalere. Har ikke prøvd med Martin Logan, men derimot bl.a. Genelec. Den gjør jobben. 🙂