IsoTek mener at god lyd starter med ren strøm. Jeg har lenge vært skeptiker.
Test: IsoTek EVO3 Corvus – Renere strøm gir renere lyd
Siden jeg startet som journalist i Lyd & Bilde i 2001 har jeg blitt introdusert for mange merkelige produkter som skal forbedre lydkvaliteten fra hi-fi-anlegget. Fra enkle tips og triks som faktisk funker, som for eksempel pigger under høyttalerne, til mer obskure løsninger som å vaske CD-ene med en spesiell væske, eller å feste noen bitte små metallknotter på veggene for å ”stabilisere energien i rommet”.
Test: Technics SU-G700 forsterker – japansk fulltreffer
I løpet av mine seksten år som journalist har jeg følt at strømrensing har tilhørt hokuspokus-kategorien. Strøm er liksom strøm, og selv om sinuskurvene ikke er perfekt, skulle man tro at dette jevnes ut når strømforsyningen i hi-fi-komponenten forvandler vekselspenning til likespenning.
IsoTek vil overbevise meg
Engelske IsoTek har tatt mål for seg å forandre meningen min, og flydd inn sin grunnlegger og daglig leder Keith Martin, til Oslo Hi-Fi Center hvor vi møtes.
– Bare for å vise hvor ekte dette er, så ankom jeg bare noen minutter før deg. De sa til meg: ”Her er et anlegg fra noen produsenter, kjør!” Vi har ikke brukt dager på å sette opp dette, dette er den virkelige verden, hvor jeg møter opp i et fremmed land og bare jobber med det som finnes, bedyrer Keith.
For ordens skyld dreier det seg om et lydanlegg med T+A MP 1000 E CD-spiller, Avantgarde Acoustic XA Integrated forsterker og Avantgarde Acoustic Uno XD semiaktive hornhøyttalere. Total prislapp er 400.000 kroner. Men mer om det om litt.
Hvorfor er det viktig å rense strømmen, lurer jeg på.
– Vel, sier Keith, det blir som med Formel 1. Hvis du tar en Skoda … en Skoda er en bil som tar deg fra A til B, og det er nok. Men kjører du en F1-bil, blir drivstoffmiksen, utformingen av motoren, lettheten av konstruksjonen, gummiblandingen i dekkene … alle disse små detaljene blir enda viktigere. Og billøp vinnes eller tapes ut ifra de små detaljene.
Jeg ber Keith unnskylde at jeg er litt skeptisk når det kommer til strømrensing.
Jeg har vært på noen demoer og hørt noen produkter, uten å være helt overbevist.
– Det er helt greit. Da vi startet opp for 17 år siden var det mye snakk om voodo, og strømrensing fikk mye negativ pressedekning. Det var fordi mange konstruktører brukte komponenter ment for andre industrier. De visste at det var et problem med strømmen, men de hadde ikke gjort noe forskning og utvikling for å skjønne hva som måtte gjøres. Så de tok like gjerne en ringkjernet isolasjonstrafo og stappet den i en eske og satte navnet sitt på den. Men slike trafoer ble utviklet for bygg- og anleggsarbeid. For når arbeiderne jobber på et anlegg, og noen klipper over en strømkabel, så har de ikke lyst til å dø! Men det er ikke det du skal bruke for å gi best mulig lyd fra anlegget ditt. Du kan ikke ta noe som kommer fra en annen industri og bare slenge den inn i en boks og sette logoen din på den. Dessverre var det det som ofte skjedde.
To typer støy
Keith forteller at når det er snakk om strøm, så er det to typer støy man må hanskes med.
– Kort fortalt har du to problemer. Du har differensialstøy, hvor alle produkter tilkoblet stikkontakten sender støy tilbake i strømnettet og påvirker hverandre. Så har du radiostøy, altså RF-støy, som all distribuert strøm er smittet med, da strømførende ledere fungerer som antenner.
Differensialstøy
Butikksjef Geir Tømmervik avbryter oss. Han har med seg en støymåler, og begynner å måle støy i strømnettet.
Den første målingen på strømnettet sier 40 prosent.
– De fleste har 80 prosent hjemme, hevder Geir Tømmervik. Han har for fullt tatt på seg selgerhatten.
Keith kommer på at han har sitt eget nettfilter IsoTek Corvus plugget i veggen, og utbryter: – Gjør målingen igjen. I teorien, hvis jeg plugger nettfilteret mitt ut av strømnettet, skal det bli verre.
Stemmer. Det gikk opp til 61 prosent.
– Så det som skjer, når jeg bare plugger denne inn i strømnettet, så forbedrer jeg strømmen til resten av strømkursen.
Når vi så plugget måleinstrumentet inn i forgreneren på IsoTek Corvus, målte det 14 prosent. En ganske effektiv rens, med andre ord.
Tømmervik tok frem et konkurrerende nettfilter, som viste seg å faktisk øke støyen, fra 61 til 65 prosent.
Keith forklarer:
– Differensialstøy er strømmen som kommer ut fra alle elektroniske produkter som også er tilkoblet det samme strømnettet. Alle produktene i dette rommet støyer når de trekker strøm fra nettet. Det er der en del filterprodusenter feiler. På mange filtre med flere uttak er disse koblet i serie, slik at strømmen går igjennom de første utgangene før den kommer frem til den siste. Hvis filteret i seg selv fungerte, noe tydeligvis ikke gjør på det andre filteret, så hindrer det støy fra alt annet i hjemmet som er koblet til strømnettet. Men straks du plugger hi-fi-komponentene inn i filteret, vil de påvirke hverandre. Hver komponent sender støy tilbake, og du får kryssforurensning mellom alle de tilkoblede komponentene.
Innstegsmodellen Corvus har ni uttak. Hvordan er disse annerledes fra konkurrentene?
– I hvert eneste IsoTek-produkt er hver stikkontakt aldri direkte koblet til den ved siden av. Corvus ser ut som konkurrenten når du ser alle de ni stikkontaktene, men hver stikkontakt er koblet direkte til det sofistikerte filteret på inngangen.
RF-støy
Den andre formen for støy er RF-støy. Radiostøy.
– Et stykke kabel er en leder, som igjen er en antenne. Enten den ligger på bakken eller er trukket vertikalt vil den plukke opp radiofrekvenser, akkurat som teleskopantennen på bordradioen din. Og alle disse billige svarte 100-kroners strømkablene er forferdelig dårlige med tanke på dette. Jeg respekterer den svarte kabelen, det er hva det er, den er utviklet ned til et prispunkt, hvor den kan buntes med et produkt uten å påvirke kostnaden. Det er en ærlig sak. Men å bunte den sammen med et spesialist hi-fi-produkt til 50.000 kroner og mene at det sømmer seg, er galt. Fordi kabelen var utviklet ned til en pris, og ikke opp til en kvalitet.
Han fortsetter:
– RF-støy er et stort problem mange steder. I Sveits, for eksempel, kan man plukke opp radiostasjoner via strømnettet. Men også svitsjete strømforsyninger, som vi alle har mange av i hjemmet – på wi-fi-ruteren, mobilladeren, TV-en og mye mer – er et problem. En slik strømforsyning lager en god del RF-støy, i tillegg til masse differensialstøy. Du får med andre ord mye mer forvrengning på strømnettet med svitsjete strømforsyninger, enn med tradisjonelle.
Sannhetens øyeblikk
Ok, så har vi definert at strømnettet har en god del støy, uansett hvor du bor. Og at IsoTek ønsker å gjøre noe med det. Men kan man høre det?
På tide å starte demoen. Først er lydanlegget koblet til en vanlig, kjip plastforgrener med svarte strømkabler. Vi startet med Maria Menas cover av Kiss-låta I Was Made For Loving You.
Det låter bra. Det er ikke veldig overraskende, det er tross alt et lydanlegg til 400.000 kroner vi snakker om. Det er en anelse skarpt til tider, men det kunne like gjerne vært innspillingen. Det er fin lyd i bassgitaren, og Marias stemme står temmelig nakent i rommet. Det er førsteinntrykket, og jeg føler meg litt skeptisk til at det skal kunne bli særlig bedre.
Inn med Corvus-filteret, hvor alle komponentene nå er tilkoblet med IsoTeks egne strømkabler ved navn Sequel. Allerede på første takt med bassgitaren, før noe annet kommer inn, er det klart at det er mer organisk, og Avantgarde-høyttalerne forsvinner mer i rommet. Støygulvet senkes, alt i lydbildet popper mer frem. Smådetaljer og mikrodynamikk i Marias stemme kommer bedre frem, og hun er mer ”til å ta og føle på”. Man får en lengre utklinging, det er mer romklang, uten at noe av timingen bortfaller.
Gjennomtenkt produkt
Corvus er det nyeste filteret, og et av de rimeligste, med en prislapp på 7.500 kroner. Da får du med en strømkabel til 1.500 kroner på kjøpet, og med ni strømutganger er den unektelig et interessant produkt.
– Når du skal lage et nettfilter, må du få det fundamentale riktig. Der kan du ikke inngå kompromisser. Det blir som i en bygning. Ja, du kan velge billigere tapet og putte inn krittvegger i stedet for solide trevegger. Men grunnmuren kan du ikke tulle med. Så derfor, selv i vårt billigste produkt Corvus bevarer vi det fundamentale: Vi kobler ikke to utganger sammen, for det ville vært idiotisk, og vi har forsikret oss om at overspenningsvernet og filterkonstruksjonen er intakt. Kompromisset er at vi bare har ett filternettverk, som blir brukt av ni utganger. Vi bruker intern kabling av veldig god, oksygenfri kobber med sølvbelegg. Den er mangetrådet, som er et kompromiss, men hver tråd er på to kvadratmillimeter og tåler høy ampere, og vi bruker teflon som isolasjonsmateriale. Det er meget bra, men mikroskopisk mindre effektivt enn det neste steget, som er fluorisert etylenpropylen eller FEP.
Ytterligere opp i kvalitet
Og det er her neste steg opp kommer inn, i form av Aquarius.
– I Aquarius har vi hatt et høyere budsjett og mer plass i chassiset. Da har hver eneste utgangskontakt fått sitt eget dedikerte filter, av enda høyere kvalitet. Den har seks uttak, med andre ord kjøper du ikke én strømrenser, men seks strømrensere i én boks.
Som demolåt satte Keith på Malia & Boris Blanks elektroniske Celestial Echo; en lavtempo elektronisk låt med et stort lydbilde, heftige bassrytmer og snerten perkusjon. Og Malias fargerike soulstemme i midten av det hele.
Med Corvus alene låter det svært oppløst. Bassen er tilstedeværende, med både fylde og overtoner. Jeg savner umiddelbart ingenting. Dette er bra.
Så kobles Aquarius inn. Plutselig øker lydbildet i dimensjoner, høyttalerne forsvinner enda mer, og man nærmest faller inn i musikken. Det er ikke like dramatisk som å gå fra ingenting til Corvus, men det er likevel såpass at jeg begynner å lure på hvor mye bedre det faktisk er mulig å gjøre det.
Dyrere produkter
IsoTek har noe for enhver lommebok og kvalitetskrav, og vi fikk demonstrert både Titan som er utelukkende beregnet på kraftige effektforsterkere og subwoofere, og et skikkelig high-end-produkt ved navn Genesis One, som bare har ett uttak. Denne er ment for lydkilder med lavere strømforbruk, og ble derfor koblet til CD-spilleren. Og, ja, de veggene vi trodde allerede var sparket ned, viste seg å bare være flyttet, for lydbildet vokste seg for hver gang vi gikk opp en klasse. Hver gang man gikk opp i kvalitet, fikk vi et mer oppløst lydbilde, hvor man kom nærmere artisten, og kontrastene økte. Til slutt var det som om jeg hadde falt inn i musikken, og det var vanskelig å lande igjen …
Svært overbevisende, men …
Etter å ha vært med på en slik demo gjør man seg noen tanker. Det var utvilsomt forskjeller og forbedringer hele veien, og det er ingen tvil om at renere strøm gir renere lyd fra lydanlegget. Seansen jeg fikk være med på hos Oslo Hi-Fi Center var svært overbevisende.
Man må likevel alltid ta litt forbehold, for dette er ikke lokaler jeg kjenner spesielt godt, og hi-fi-komponentene som var tilkoblet har jeg kun hørt på messer. I ettertid sitter jeg også igjen med noen tanker om hvor mye som var mine egne ører, og hvor mye jeg lot meg påvirke av demonstratørens engasjement. Jeg er ikke i tvil om at produktene fungerer, og jeg tviler ikke på at IsoTek har like rent mel i posen som de gir renere lyd fra anlegget.
Men den endelige testen skal bli å få med meg et produkt og bruke i egne lokaler, på utstyr jeg kjenner. Jeg passet derfor på å snappe med meg Corvus-filteret og en bunte med strømkabler. Fortsettelse følger…
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser