TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Devialet Silver Phantom

Sensasjonell digitalhøyttaler

Den lille multiromshøyttaleren Devialet Silver Phantom spiller høyere og dypere enn mange gulvstående.

Av / 12.10.15 - 06:00
Devialet Silver Phantom

Lyd & Bilde mener

  • Den kompakte høyttaleren er et teknologisk vidunder. Den kan plasseres nært sagt hvor som helst, lyden er enorm, lydtrykket vanvittig – og bassen er dypere enn fra mange subwoofere! Appstyringen til multiromfunksjonen er dessuten upåklagelig.
  • Bassen flater ut når det blir virkelig høyt.

Devialet-Silver-PhantomSilver Phantom fra franske Devialet er et aldri så lite teknologisk vidunderbarn. At den kan strømme musikk trådløst fra nettverket og i flere rom samtidig, er ikke det som gjør den hypermoderne. Det er hva den huser av innmat ellers.

La det dessuten være sagt først som sist: jeg aldri opplevd et high-end-produkt som er så brukervennlig! Esken kan åpnes uten å måtte ta ut høyttaleren inni. Den står automatisk på bordet når esken fjernes! Tilkobling skjer lett som en plett, og i daglig bruk er den en drøm.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

 

Annonse

Litt teknikk

Men først litt teknikk. Når man leser hva produsenten skriver om Silver Phantom, kan man lure på hva konstruktørene har hatt i drikkevannet. Innebygd forsterkerkraft på 3.000 watt, et lydtrykk mot nattklubbnivå og en dypbass som til og med får enkelte subwoofere til å skjelve i buksene – og dette fra en liten tass av en kompakthøyttaler med et indre kabinettvolum på bare 6 liter! Dette er på størrelse med de minste bokhyllehøyttalerne, og 20 ganger mindre enn typiske high-end-høyttalere med tilsvarende dypbassprestasjoner.

Det er naturlig å rynke på nesa, for som noen av våre Facebook-følgere påpekte da vi la ut det første bildet av høyttaleren, så vil en sikring på 10 ampere ryke lenge før 3.000 watt. Men vi snakker her om peak-watt, altså i veldig korte intervaller, og moderne sikringer er såpass trege at de ikke slår ut på disse korte pulsene.

Markedssjef Thierry Massoubre var uansett ikke så opptatt av watt da han var innom for å sette opp systemet i sensommer.

– Vi snakker aldri om RMS-effekt. Vi er mer opptatt av lydtrykket. Og i tilfellet Silver Phantom er dette 105 desibel målt fra en meter unna, ved 1 kHz. Som igjen er den lovlige grensen for nattklubber og konsertsteder.

 

Tordnende elementer

Ta en ny kikk på høyttalerne. Bare se på de små krabatene! Disse skal altså være i stand til å gjengi lineær bass helt ned til 16 Hz. Dypere enn noe menneske kan høre! Det skjer via to 7-tommers basselementer som slår ut til hver sin side. At de slår i motsatt retning av hverandre utligner eventuelle forvrengninger som måtte forplante seg i kabinettet. Og når disse skal spille dypt med høyt lydtrykk, sier det seg nesten selv at slaglengden må være ekstrem. Nærmere bestemt 2,6 cm for hvert element. Og det nesten uten at kabinettet vibrerer i det hele tatt.

Devialet_SilverPhantom_bass
To 7-tommers basselementer slår 2,6 cm ut på hver sin side, og gir et innvendig lydtrykk på 174 dB!

 

Den delen av kabinettet som huser elementene er for øvrig kulerundt, for å forhindre stående lydbølger og diffraksjon. I front sitter et koaksialelement med diskanten montert midt i mellomtoneelementet. For øvrig er både koaksialelementet og basselementene konvekse, og går i ett med det runde kabinettet.

 

Nytenkning innen forsterkning

Hva forsterker angår, er dette heller ingen tradisjonell konstruksjon. Devialet kaller den ADH, og det er en hybrid mellom Klasse A og Klasse D. Klasse A er kjent som den reneste form for forsterkning, men ulempen er at den er lite effektiv fordi den bruker like mye strøm uansett om den spiller musikk eller ikke. Hvilket igjen betyr lite effekt til musikk og mye til varme. Klasse D har fordelen av å være særdeles driftseffektivt, men har enkelte lyter i form av forvrengninger som er vanskelig å komme utenom.

I tilfellet Devialet jobber flere Klasse D-forsterkere i tandem med Klasse A-forsterkeren. Denne blir da frigjort fra oppgaven å levere mye kraft og kan i stedet lages mer lineær. Devialet hevder at Klasse A-forsterkeren faktisk blir bedre av D-forsterkerne på grunn av dette. En annen fordel er at utgangsimpedansen blir forsvinnende lav – rundt 1 milliohm! Og i denne høyttalerkonstruksjonen er dette viktig, da høyttalerelementene er en svært vanskelig last.

–  Var det ikke for ADH-forsterkeren, ville ikke denne konstruksjonen vært mulig, sier Massoubre. – Da ville det alltid vært slik at det ene elementet dominerte over det andre. Men her er de helt perfekt kontrollert, i perfekt symmetri.

Uten å bli mer teknisk, snakker vi altså om en høyttalerkonstruksjon med spesialisert forsterkning, som pumper musikken ut med et lydtrykk på inntil 105 dB. Inni selve høyttalerkabinettet kan lydtrykket komme opp i hele 174 dB!

 

Plassering og oppkobling

Den lille størrelsen gjør høyttalerne veldig plasseringsvennlige. Ha dem på TV-hylla, monter dem på veggen med braketter, eller gjør som vi nerdene liker så godt – plasser dem på høyttalerstativer godt ut fra veggen. Det er tross alt dype bassfrekvenser det dreier seg om, så de fortjener luft rundt seg. Og vinkle dem gjerne noe innover mot lytteposisjon, for å få det beste stereoperspektivet.

Devialet_Dialog_stereo
Hovedsentralen Dialog synkroniserer alle høyttalerne i et multriomoppsett. Den er ekstrautstyr, og koster 2.890 kroner.

 

Selve tilkoblingen skjer ved å koble hovedsentralen Dialog til hjemmenettverket med ethernet-kabel. Åpne deretter appen Spark på mobilen eller nettbrettet, denne kan lastes ned fra Google Play eller iTunes App Store. Denne vil søke etter Phantom-høyttalerne. I vårt tilfelle finner den to høyttalere. Deretter må du berøre hver høyttaler. Bare legg hånden på hver høyttalers ”panne”, og appen parer dem automatisk. I neste steg sendes en lyd ut av hver høyttaler, så du kan definere om det er henholdsvis venstre eller høyre, eller du kan velge mono om du bare har én høyttaler i rommet. Her velger du også om du har flere rom, eller bare ett. Det hele er svært enkelt, faktisk enklere enn Sonos, som går for å være markedets mest brukervennlige. For øvrig planlegges et surroundoppsett etter hvert, men i skrivende stund er ikke dette mulig.

 

Tilkoblinger og formatstøtte

Devialet Phantom støtter i skrivende stund musikktjenestene Deezer, Tidal og Qobuz. De to sistnevnte kan strømme i CD-kvalitet, og Qobuz har til og med høyoppløst strømming. For et slikt high-end-produkt er det fornuftig å starte her, men Devialet bedyrer at tjenester som Spotify, Netflix og YouTube også er på gang, sammen med radiotjenestene Sirius XM og Pandora.

Bluetooth er også på vei. I tillegg har sentralen Dialog optisk digitalinngang, hvor du for eksempel kan koble til en AirPort Express om du ønsker AirPlay-støtte.

 

En brukervennlig opplevelse

Selve brukeropplevelsen er meget sømløs. Appen er noe av det mest strømlinjeformede jeg har prøvd, og Tidal-funksjonaliteten er en drøm. Det er bare å ta av seg hatten, for dette systemet har jeg kost meg mye med!

 

Lyd av en annen verden

Det er ikke minst på grunn av lydkvaliteten. Den er ekstrem. Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd det var et par store gulvhøyttalere som sto og pøste ut lydbildet på den elektroniske ”Touching Ghosts” av eks-Yello-medlemmet Boris Blank, sunget av Malia. Og bassen går ikke bare dypt, den er også ytterst luftig og oppløst. Lydbildet er usedvanlig stort, man kan nærmest gå inn i det. Her sitter jeg og drømmer meg bort, mens mikrodetaljene skyller over meg, tamburinen rasler, keyboardet vandrer langs toneskalaen, og bassgitaren står støtt som en bauta.

Tracy Bonhams jazz-låt ”Noonday Demon”, som også har et snev av ”negro spirituals”, er ingenting uten rytme. Og rytme, det har Silver Phantom til gagns. Høyttalerne holder takten fjellstøtt. De kan spille høyt – men det skal sies at bassen flater ut noe når man presser høyttalerne. Selv ikke disse, en slags hi-fi-bransjens svar på Tesla, kan bryte fysikkens lover. Den superbe lyden man får når man spiller moderat til ganske høyt, blir litt spissere og flatere når man virkelig guffer opp.

Devialet_Dialog_bak

Men bare det at det er mulig å spille så høyt, er et kunststykke i seg selv. Til og med partymusikk a’la Matoma-remixen av Astrid S sin ”2AM” gjengis med tyngde og luft på én gang, og det er nesten utrolig at høyttalerne ikke er dyrere.

 

Gulvstående referanse

Til sammenligning kan vi ta de gulvstående, aktive og digitale høyttalerne Dynaudio Focus 600 XD. De koster 85.000 kroner pr. par, men til tross for at de er mye større enn Silver Phantom, så har de ikke noe særlig forsprang hva lydtrykk eller dypbass angår. De evner å bedre bevare dynamikken i bassen når det blir hett rundt ørene. Og de har nok noe mer oppløsning helt i toppen. Men Devialet har sine fordeler. Foruten den åpenbare forskjellen med å ha innebygd strømming – der hvor Dynaudioene har en mer tradisjonell trådløs signaloverføring (ekstrautstyr) – så har Silver Phantom den lydmessige fordelen av koaksialelementet, som helt sømløst gjengir overgangen fra mellomtone til diskant. Noe som ikke bare gjør at frekvensområdet låter enda mer sammenhengende, men som også bidrar til å tegne opp et enda mer holografisk korrekt stereoperspektiv. Man hører det spesielt på sangstemmer, som bare er så riktig, så riktig plassert.

 

Konklusjon

Devialet Silver Phantom er det største – eller minste – teknologiske høyttalervidunderet jeg har fått æren av å teste. Vi snakker en liten, dråpeformet kompakthøyttaler som spiller så høyt, og med så dyp bass, at man skulle tro den var gigantisk! Den er så rask og kontant, og spiller så åpent og detaljert, at man knapt tror sine egne øyne når man ser den. Ikke minst takket være en kraftig forsterker som makser ut på 3.000 watt!

Devialet_Silver_Phantom_bak

Men vidunderet stopper ikke der. Høyttalerne er ikke bare aktive, men de er også trådløse. Og med en meget brukervennlig appstyring for musikk og multiromkontroll. Med innebygde sensorer for synkronisering går oppkoblingen som en drøm, og til tross for all teknologien på innsiden, opplevde vi aldri noen brukerproblemer. Det er nesten nifst hva franskmennene har fått til!

NB! Kan du klare deg med 6 dB lavere lydnivå, så finnes Devialet Phantom til 16.990 kroner pr. stk.

Les også:Test av Dynaudio Focus 600 XD – trådløs lyd på første klasse

Les også: Slik plasserer du høyttalerne

Thierry Massoubre fra Devialet tar oss gjennom oppsettet av Silver Phantom.

Utpakking av Silver Phantom er det enkleste vi har sett!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lyd & Bilde