Har man først lånt ørene til ekte high-end-lyd, vil man ikke tilbake. Lyd med en sånn oppløsning og nærhet, at den nærmest spjærer en usynlig duk i luften som separerer oss fra himmelriket. Men det kan ofte være en komplisert og dyr affære å matche sammen riktig utstyr, og mange kommer aldri i mål.
På den andre siden er det pokker så vanedannende med trådløse lydprodukter også. Bort med støvsamlende høyttalerkabler og klumpete forsterkere, og si hei til en hverdag hvor du bare trykker ”play” på PC-en eller mobiltelefonen, og lyden kommer ut av høyttalerne uten en eneste kabel imellom dem. Men slike produkter er vanligst i de rimeligere prisklassene, og lydkvaliteten er derfor deretter.
Så kom Dynaudio med sin Xeo høyttalerserie, som slo beina under myten om at trådløse lydprodukter ikke kan tilfredsstille hardbarka lydentusiaster. Mellomklassehøyttalere bygget rundt Excite-serien, men med forsterkning på innsiden og trådløs overføring av lyden. Vellydende høyttalere som appellerer til mange.
Trådløs Focus-serie
Men som jeg skrev da jeg testet gulvhøyttaleren Xeo 5 i 2012, så var ikke bassen helt stram nok, og jeg ønsket at Dynaudio i fremtiden ville lage trådløse versjoner av sin dyrere Focus-serie. Vel, mine bønner har blitt hørt! For nå har Focus XD kommet, som er nettopp trådløse varianter av den påkostede Focus-serien. Gitt at du kjøper en Xeo Hub ved siden av, til 2.495 kroner ekstra.
Dynaudio Focus 600 XD er en mellomstor høyttaler, med mye muskelkraft.
600 XD er den digitale og potensielt trådløse versjonen av den passive Focus 340, som undertegnede falt hardt for da den ble testet i L&B nr 3 2012. Superb oppløsning og glimrende tonal balanse, hvis eneste svakhet var at den krevde sitt av forsterkeren, og kunne fort låte kjedelig om den ikke fikk nok kraft.
Med 600 XD har Dynaudio tatt tak i dette, og utstyrt hver høyttaler med ikke én, ikke to, men hele fire forsterkere på 150 watt hver. Én forsterker til hvert høyttalerelement, med en total effekt på 600 watt pr. høyttaler. At alle forsterkerne er like skal gi best mulig fase, timing og stereoperspektiv, og med aktive delefiltre og digital signalprosessering tvinges høyttalerne til å strekke seg helt ned til 20 Hz i bassregisteret. Den passive Focus 340 ruller til sammenligning av ved 32 Hz, som dermed frarøver oss de dypeste basstonene. Men så var det prisen, da: 85.000 kroner for Focus 600 XD mot 40.000 for Focus 340. Det betyr at 45.000 kroner går til den innebygde forsterkningen og trådløse overføringen. Det behøver ikke være så galt, da en god nok forsterker fort koster 30.000 kroner uansett, og da får du den ikke spesialtilpasset høyttalerkonstruksjonen som her.
Digital og trådløs oppløsning
Høyttalerne får trådløs overføring ved å koble senderen Xeo Hub til datamaskinen med USB. Denne tar så over som lydkort. Denne kan også brukes sammen med Android-mobiler med OTG-støtte, og skal også kunne brukes med iPad sammen med Lightning-til-USB kameraadapter. Men ingen av disse støttes offisielt, og må brukes på eget ansvar.
Til siden for diskantelementet er tegnruten elegant innfelt. For første gang er.
Alternativt kan du koble til en digital lydkilde med koaksial eller optisk lydinngang, eller til og med bruke analog RCA-inngang. Vit da at signalet først vil konverteres fra analogt til digitalt, for så å gå tilbake til analogt igjen etter det har gått gjennom luften og nådd høyttalerne. Dette vil gi et tap, derfor anbefales digital tilkobling.
Trådløst støtter høyttalerne maksimalt 24-bit / 96 kHz oppløsning, som er over dobbelt så høyt som CD-oppløsning og inkluderer de aller fleste innspillinger. Men har du musikk med enda høyere oppløsning, kan du koble lydkilden til med koaksial kabel. Du trenger da kabel fra kilden til den ene høyttaleren, og deretter en ny kabel videre til neste høyttaler.
Analog tilkobling med kabel
Dersom du ønsker å koble til en analog kilde med kabel, er dette mulig. Har du en forforsterker du liker godt, kan volumkontrollen til høyttalerne frakobles, slik at disse fungerer som ren effektforsterker. I alle andre tilfeller har høyttalerne sin egen volumkontroll, som du lett styrer med medfølgende fjernkontroll.
Brukervennlighet – tilkobling
Hva tilkobling angår, gjelder det å holde tunga rett i munnen, spesielt om du vil koble til trådløst med Xeo Hub. Jeg opplevde ved et par anledninger med den trådløse tilkoblingen fra min Mac å kun få lyd i én høyttaler. Svaret da var å skru den stumme høyttaleren av og på igjen, og lyden kom.
Plassering
Høyttalerkabinettene er av lukket type. Det betyr at man slipper forvrengning fra noen bassport, og heller ingen trykkbølge som kan gjøre det vanskelig å plassere høyttalerne i forhold til veggene. Dette gjør høyttalerne enklere å plassere, men det er fremdeles slik at en plassering nære veggene gjør at mye av bassregisteret forsterkes. Litt forsterkning fra rommet er greit, men det kan også grøte til bassen med for mye. I så fall kan du benytte et potmeter på baksiden av høyttalerne, som trinnløst justerer ned bassen ut ifra om høyttalerne står inntil bakvegg eller i et hjørne.
Nydelig oppløst lydbilde
Den elektroniske balladen ”Touching Ghosts” av Malia & Boris Blank har et gigantisk lydbilde, og jeg tror jeg aldri har hørt det så stort og luftig som med Focus 600 XD. Malia sin stemme er så oppløst, og så frigjort fra all maskering at hun henger i løse lufta og synger seg dypt inn i sjelen. Lydbildet som Boris Blank har skapt, for øvrig den ene halvdelen av duoen Yello, har herlige, dype bassrytmer som støtter oppunder et superluftig og stort lydlandskap. At høyttalerne går dypere i bassregisteret enn det kompakte ytre tilsier, går ikke på bekostning av opplevd dynamikk og liv i musikken. Tvert imot bidrar det til en mørkere bakgrunn som igjen gir et bedre inntrykk av tredimensjonalitet. Det er bra med punch i bassen også, selv om det ikke er høyttalernes største styrke. Dette er tross alt ikke Klipsch eller McIntosh.
På baksiden sitter innstillinger som bass- og diskantjustering, og med en bryter kan du skifte sone, hvis du vil ha flere høyttalere sammenkoblet i multiromoppsett.
Over til Balladen ”I Need Love” av Robin Thicke, med en dyp og fin bassgitar, og hvor basstromma sparker godt fra seg nederst i registeret. Plassert tett mot bakveggen blir det litt i meste laget, da kan det være en fordel å dempe bassresponsen noe på baksiden. Eller bare trekke høyttalerne fremover på gulvet.
Techno
Hvordan låter så høyttalere med musikk av mer underholdningsverdi? ”Smack My Bitch Up” av The Prodigy kommer til unnsetning, med sine tunge og aggressive technorytmer i et sinna lydbilde. Dynaudio avslører detaljer i lydbildet som også denne typen musikk har godt av. Perkusjonen står tydeligere frem enn jeg har hørt på lenge, og alarmlyder bærer gjennom rommet uten å bli skarpe og stygge. Bassrytmene låter heller aldri kjedelig, her er det bare å fylle opp dansegulvet. Igjen er det ikke samme aggressiviteten som de langt rimeligere Klipsch RP-280F (testet annet sted i dette bladet), og heller ikke de rådyre McIntosh XR200, men det er heller ikke poenget med disse høyttalerne. Det låter bare så sabla bra og utrolig gassaktig oppløst, og med 600 watt perfekt tilpasset forsterkereffekt er det ingenting å si på dynamikken og livet.
Med fjernkontrollen kan du styre det meste, inkludert lydnivå.
Klassisk
Og om høyttalerne er feiende flotte allroundere, så kan du gjette hvordan de låter med klassisk musikk. Ett ord: fantastisk. Det er bare å sette på Figaros bryllup av Mozart og la det stå til. For eksempel en av Royal Philharmonic Orchestra sine versjoner. Strykerne er til å ta og føle på, og blåserne skiller seg klokkeklart ut. Alt følger dirigentens stramme linje, og det er lekende lett å få med seg, uten at det noensinne låter påtrengende. Disse høyttalerne er rett og slett skapt for klassisk musikk.
Den trådløse senderen trenger ikke egen strøm hvis den kobles direkte til datamaskinen med USB. Det gjør den derimot om du vil koble til andre kilder.
I tillegg til datamaskin med USB har den trådløse senderen innganger for koaksial, optisk og analog lydkilde.
Verdt prisen
Dynaudio Focus 600 XD er vanedannende, og når de har sagt seg villig til å ta imot det trådløse signalet, er det ingenting som står i veien mellom deg og total musikkglede.
Lyden er åpen og luftig, stereoperspektivet er storvokst og psykoakustisk ”riktig” plassert, og den dynamiske kontrasten er rett og slett imponerende. Stemmegjengivelsen er ekstremt bra!
Det er ikke den ting høyttalerne ikke tar på strak arm, bortsett fra å blåse deg døv med lydtrykk over smertegrensen. De spiller høyt, men utfordrer ikke de mest rocka i dette henseendet. Men hva gjør vel det, når de er så bra på alt annet?
Over dobbel pris av sine passive brødre. Men likevel verdt hver krone. Ikke minst fordi du slipper å bruke penger på forsterker!
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser