De hadde aldri laget platespillere før. Men testene etter lanseringen av MT5 og 10 var overstrømmende positive. Nå har de laget hodetelefoner.
McIntosh er best kjent for sine store forsterkere, med det karakteristiske turkise lyset på bokstaver og effektmetere. De har legendestatus på global basis, og bommer sjelden på målgruppen når de en sjelden gang lanserer nye produkter.
Derfor var det med visse forventninger vi tok i mot McIntosh første hodetelefoner til test.
Les vår guide til hodetelefoner her.
De har hverken VU-metere eller belysning. Bortsett fra den store logoen på de lukkede øreklokkene, er det lite som vitner om at dette er hodetelefoner fra McIntosh. Det eneste hintet er den avtakbare turkise kabelen. Eller kablene. For det følger med to stykker. En 1 m kabel med 3,5mm minijackplugg til bærbare spillere som mobilen, og en 3 m kabel med 6,3mm jack til stereoanlegget.
Hodetelefonene er store, øreputene legger seg godt rundt ørene, og de er komfortable å ha på lenge. Når de ikke brukes kan de henge på det medfølgende aluminiumsstativet, som er årsaken til at emballasjen er så voluminøs. For de er godt pakket, i en yttereske med en helsort innereske. Hvor stativet og hodetelefonene tar opp mesteparten av plassen. En skuff i bunnen skjuler kablene og det følger med en bæreveske.
I de lukkede øreklokkene sitter 40 mm store membraner. De er laget etter sandwich-metoden med tre lag av ulikt materiale, for å skape en membran med lav forvrenging, lineær frekvensrespons og høy effekttålighet. Teknikken er hentet hos Beyerdynamic, og bruker deres Tesla neodymiummagnet med en styrke på en hel Tesla – eller 10.000 Gauss. Som er en metode for å måle magnetstyrke.
Våre erfaringer med Beyerdynamics hodetelefoner med Tesla-teknologien, er udelt positiv. Men spørsmålet som må stilles er om McIntosh kan forsvare en pris på 20.000 kr for et par hodetelefoner. Er de bedre enn for eksempel Oppo PM-1, Sennheiser HD-800 eller Audeze LCD-X, som alle er mye billigere?
Kraftfullt og balansert
De lyder godt. Forbasket godt. Ingen tvil om det. I de ukene jeg hadde MHP1000 til test, brukte jeg en iPhone 6, også med en Fostex DAC med hodetelefonforsterker, og McIntosh egen MHA100. En fenomenalt vellydende hodetelefonforsterker med 2 x 50 W effekt, og DAC med digitale innganger.
Bare så det er sagt, skal du bruke MHP1000 på mobilen, MÅ du ha en separat hodetelefonforsterker. Ellers kommer du ikke i nærheten av potensialet i hodetelefonene. Jeg tror nok de fleste som vurderer så dyre hodetelefoner, uansett er innstilt på å bruke dem hjemme. For eksempel på nevnte MHA100.
De har en systemmotstand på 200 ohm, og moderat følsomhet på 97 dB, så de krever litt. I en MHA100 må man stille belastningsimpedansen til 150-600 ohm for å få balanse i lydbildet. Alt lavere enn det, gir for lite effekt og slank bass.
Med MHP1000 la jeg merke til at jeg ofte brukte McIntosh-forsterkerens HXD (Headphone Crossfeed Director) som aktiveres med et trykk på volumkontrollen. Den prøver å gjenskape den romslige følelsen av å høre på høyttalere i et rom, og det fungerte meget godt sammen med disse hodetelefonene.
De kan beskrives som åpne, balanserte og behagelige. Etter en ukes innspillingstid var små artefakter høvlet bort, og lyden var blottet for lyter. Klaverklangen på live jazz-innspillinger blir både varm og klar på samme tid. Uten at noe lyder ullent eller tilbaketrukket.
Hodetelefonene presenterer ikke akkurat musikken bak et slør, for du hører tydelig små detaljer og nyanser. De er ikke så silkeglatte som OPPO PM-1 er i mellomtonen, men det er mer informasjon i nedre og øvre frekvensslag på MHP1000.
Hvis du liker å kjenne bassen vibrere i ørene, får du full pakke her. Uten at det blir for mye av det gode.
Mens bassen er stram uten å være tilbaketrukket, er diskanten oppløst og luftig med svært bra definisjon – uten å være påtrengende. De som kjenner lyden av en McIntosh-forsterker, vil kjenne seg igjen i lyden fra hodetelefonene også.
Dynamikk ja. Mange hodetelefoner strever med dynamisk kontrast når man spiller lavt, og komprimerer dynamikken når man spiller høyt. Men selv om de liker litt effekt, er de meget konsistente og dynamikken har fremragende kontrast uansett om man spiller lavt eller høyt.
Kostbar fornøyelse
Det er i det hele tatt ikke mye å utsette på lyden fra MHP1000. Sett i sammenheng med prisen, blir det likevel vanskelig å gi McIntosh-hodetelefonene toppscore. De er aller best når de spiller på en skikkelig forsterker, og det er mange alternativer som koster mindre uten av lydkvaliteten er noe dårligere. Argumentet for akkurat disse, må være at man vil ha et par hodetelefoner som spiller optimalt på hodetelefonforsterkeren MHA100 – eller at de skal stå i stil med McIntosh-anlegget når de stilles på det medfølgende stativet
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser