TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: 3 Lydplanker med Dolby Atmos

Lyd fra himmelen

Lydplanker med Dolby Atmos åpner lydbildet i høyden. Her er tre seriøse alternativ, men bare én er best.

Av / 10.11.17 - 16:14
3 Lydplanker med Dolby Atmos

Den aller enkleste måten å få bedre lyd fra TV-en på er med en lydplanke, som i virkeligheten er et kompakt lydanlegg med forsterker og høyttalere innebygd. Den kobles opp i en fei, og du er oppe og går med bedre lyd fra minimalt med plass. Her slipper du nemlig å fylle stua med høyttalere – én høyttaler er nok!

Test: Tre lydplanker med Dolby Atmos

Mange lydplanker har innebygde musikktjenester og mulighet for å være del av et trådløst multiromssystem. De fleste lydplanker kan imidlertid ikke erstatte et fullblods stereo- eller surroundanlegg når det kommer til lydkvalitet. Man får mye bedre lyd enn TV-ens begredelige høyttalere, men bekvemmelighet går på bekostning av riktig god lyd.

Det behøver det ikke gjøre. Legger man noen ekstra kroner i lydplanken kan den fullt ut erstatte selv et godt lydanlegg, og det er det vi håper fra denne testens tre kandidater.

Annonse

Lyd fra himmelen

Til tross for bare ett felles kabinett, er det flere høyttalerelementer innebygd, som gjengir hver sin lydkanal – for å gi en opplevd effekt av surroundlyd.

I denne testen har lydplankene dessuten innebygd dekoding av lydformatet Dolby Atmos – som gir «lyd fra himmelen». Til det trengs to ekstra høyttalere på toppen av kabinettet, som spiller lyden opp mot taket, som så reflekterer denne ned igjen på lytteren.

Guide til Atmos Elevation: Kan man få ekte Atmos uten takhøyttalere?

Om alt fungerer som det skal, føler lytteren at han eller hun sitter i en stor og luftig boble av lyd. Et helikopter som svever over deg og regndråper fra oven høres ut som nettopp det, og lydlandskapet blir større og luftigere på alle måter.

Den aller beste Atmos-effekten får du av et fullblods surroundanlegg med separate høyttalere montert i taket, men å felle Atmos-høyttalerne inn i en lydplanke kan faktisk fungere imponerende bra.

Tre lydplanker

Det har begynt å komme en del Atmos-planker på markedet nå. I fjor testet vi tre, nemlig Samsung HW-K960, Philips Fidelio B8 og Yamaha YSP-5600. Samsung utmerket seg så til de grader, at vi konkluderte med at den var markedets beste Atmos-planke den gangen. Vi tar den med i denne testen også, hvor den skal teste kreftene mot LG SJ9 og den dyrere Sony HT-ST5000.

Om Dolby Atmos

Dolby Atmos løfter flerkanals film- og musikkopplevelser til nye høyder. Bokstavelig talt. Det dreier seg nemlig om lyd fra taket. Enten i form av diskrete høyttalere montert der oppe, eller som hos denne testens lydplanker, med Atmos-høyttalere innfelt på toppen, som spiller opp i taket hvorpå det reflekteres ned på lytteren.

Det begynner å bli brukbart med kildemateriale med Dolby Atmos. Spesielt på UHD Blu-ray-utgivelser. Men nå er også Netflix på banen med flere titler. Men det er ikke bare bare å få Atmos fra Netflix. Det krever nemlig enten en nyere Xbox-modell, eller spesifikt en LG OLED-TV, som da sender Atmos ut via lydreturkanalen på HDMI. Skal du være helt sikker på å dekode Atmos problemfritt fra TV-en, bør du ha en lydplanke fra LG. Spesifikt SJ9, som vi har med i denne testen.

Et konkurrerende lydformat til Atmos er DTS:X, men dette er mindre utbredt som konsumentformat. Sony og Samsung støtter dette med nyeste programvare, men LG har ikke kommet med en slik oppdatering.

 

Les også

Test: Skikkelig fet hjemmekino med Klipsch Atmos-høyttalere

Stortest: 10 lydplanker med strømming

Stortest: 7 trådløse hi-fi-anlegg

Test: System Audio Saxo 40 – rimelige og knallgode høyttalere

LG SJ9

Nokså underholdende

LG SJ9 er en lydplanke med god brukervennlighet, et lekkert utseende – og helt grei lyd.

Kanskje den flotteste lydplanken å se på, og brukervennligheten er god. Illusjonen av lyd ovenfra er grei nok.
Lyden mangler litt dynamikk og attakk, og subwooferen er litt forsinket så man hører hvor den står i rommet. Ingen støtte for trådløse bakhøyttalere.
Les hele testen

Sony HT-ST5000

Meget god lyd

Med et mer eksklusivt utseende og en nydelig avstemt lydgjengivelse er det vanskelig å ikke forelske seg i Sony HT-ST5000.

En tung og deilig vekt med aluminiumfinish følges opp av glimrende lydkvalitet. Sony treffer blink i nesten alle disipliner.
Lydplanken støtter ikke trådløse bakhøyttalere, og prisen er i stiveste laget.
Les hele testen

Samsung HW-K960

Fortsatt kongen av lydplanker

Jo større konkurranse Samsung får, desto mer understreker de at lydplanker er noe de virkelig kan. HW-K960 er bare best.

Lyden av HW-K960 er noe av det beste man får fra en lydplanke. Det låter naturlig, åpent og fullt av dynamikk. Bakhøyttalerne bidrar til ekte hjemmekino.
Vi kommer ikke på noe vesentlig.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset