Jeg var ikke veldig begeistret for Asus ZenBook UX305CA, som er den siste ZenBook-inkarnasjonen vi har testet. Der hvor tidligere ZenBooks har vært rene atomkraftverk, skuffet UX305CA med dårlig ytelse til en høy pris. Skylden hadde Intel Core M-prosessoren, så da Asus lanserte sin nye ZenBook Flip-serie, som både byr på Core M- og Core I-baserte modeller, insisterte jeg på å få et testeksemplar med Core I-prosessor. Den modellen, UX360UA, har jeg nå stående foran meg, og gleder meg til å fortelle om. Men det må også nevnes at det finnes en billigere Core M-basert versjon med modellnavnet UX360CA. De to modellene er stort sett identiske, bortsett fra prosessoren, så de fleste av konklusjonene fra denne testen kan du altså overføre til UX360CA, hvis det er den hjertet ditt banker for.
ZenBook Flip ligner umiddelbart sine mange forgjengere, med kabinett av aluminium og et børstet mønster med konsentriske sirkler på lokket. Men akkurat som Lenovo Yoga 900 kommer ZenBook Flip med hengsler mellom tastatur og skjerm slik at maskinen kan snu seg 360 grader om sin egen akse – så trolig derfor også modellnavnet UX360. Dermed er ZenBook Flip enda en i rekken av 2-i-1 datamaskiner – bærbare som også kan brukes som store nettbrett – som stort sett er den eneste kategorien av IT-produkter som opplever litt vekst i øyeblikket.
Lyd & Bilde
Sammenligner vi med andre modeller i samme kategori – for eksempel tidligere nevnte Lenovo Yoga 900, den nye Dell XPS 12, som vi testet ganske nylig, og Microsofts egen Surface Pro 4 – så er Asus ZenBook Flip mange tusen kroner billigere enn konkurrentene, men så er det jo også blitt skrapet inn til benet.
Primært er skjermen ikke like god som på de fleste av konkurrentene. Den aller dyreste ZenBook Flip kommer faktisk med 3200 x 1800 piksler oppløsning, mens vårt testeksemplar og de fleste andre modeller må nøye seg med 1920 x 1080 piksler Full HD fordelt på 13,3”. Heldigvis sitter det et glimrende IPS-panel i ZenBook Flip, men skjermen er ikke den mest lyssterke, og kontrasten er heller ikke veldig god. Spesielt hvis man bruker maskinen som nettbrett – noe som er litt av ideen – er det synd at oppløsningen ikke er høyere.
Lyden er til gjengjeld ikke mindre enn fantastisk! ZenBook Flip kommer med såkalt SonicMaster lydforbedrende programvare, utviklet i samarbeid med Harman/Kardon, og uansett hvor mye man legger i det, er resultatet den beste lyden vi har hørt på lenge fra en bærbar maskin. Med et par gode hodetelefoner (jeg tester for tiden et par QC35 støyreduserende hodetelefoner fra Bose) får man både kraftig volum, tung bass og krystallklar lyd i alle frekvensområder. Nam-nam!
I bruk
Som nevnt kommer ZenBook Flip i mange forskjellige konfigurasjoner, men til felles har de blant annet det utmerkede bakbelyste tastaturet, som nok har forholdsvis små taster, men samtidig god avstand mellom tastene og en fin vandring, som alt i alt sikrer en god ergonomi, og gjør skriveopplevelsen behagelig. Både porter og tilkoblingsmuligheter er identiske på tvers av de forskjellige modellene, inkludert 2 x USB 3.0 og en USB-C-port. Dog mangler muligheten for å lade via USB-C.
Asus lover lang batterilevetid, og vår stresstest brukte over 5 timer på å ta pusten fra ZenBook Flip, noe som indikerer at den opplyste batteritiden på vel 10 timer trolig er tett på virkeligheten ved vanlig bruk.
I Benchmark-testene lå maskinen tett på Lenovo Yoga 900, selv om sistnevnte som nevnt er vesentlig dyrere, og vår daværende testkonfigurasjon ble levert med Core i7-prosessor. Ikke dårlig, men vi hadde ikke forventet mindre fra Asus.
Konklusjon
Til denne prisen er Asus ZenBook Flip et ualminnelig godt kjøp. Største minus er skjermen, som vi har sett bedre – også på den dyreste ZenBook Flip-modellen med Core i7-prosessor. Men verre er den heller ikke, og ellers er det her snakk om en maskin som leverer varene hele veien. Fantastisk lyd, god ytelse, robust og lekker 2-i-1-design, touch-skjerm og et ergonomisk tastatur. What’s not to like?