Med Windows 10 har det også kommet en ny generasjon av Windows-baserte datamaskiner. Microsoft selv viser veien med Surface Pro 4, og tendensen er tydelig: Det satses på 2-i-1-maskiner – eller hybridmaskiner, som vi liker å kalle dem – som skal fungere som nettbrett og laptop på en gang.
Derfor ser den nye inkarnasjonen av Dell XPS 12 en hel del annerledes ut enn forgjengeren, som vi roste opp i skyene, og til og med kåret til Årets beste datamaskin i 2013.
Et unikt designvalg
Der den opprinnelige XPS 12 lignet en helt normal laptop, men hadde skjermen sittende i en robust aluminiumramme, hvor den kunne dreie om sin egen akse, består den nye XPS 12 av to helt separate deler – et tastatur og en skjerm. Skjermen kan så brukes som nettbrett, eller monteres i en dokk på tastaturet, og man kan bruke XPS 12 som en alminnelig bærbar datamaskin.
Nesten, for designen er ganske spesiell. Tastaturet har nemlig ingen mekaniske deler som låser eller hengsler, som holder fast skjermen når den blir dokket. I stedet ligner dokken mest av alt en takrenne som går langs tastaturets bakside. «Takrennen» er magnetisk, skjermen settes bare på høykant, og den er dokket.
Dette designvalget har både styrker og svakheter. Det går selvfølgelig både lett og raskt å ta skjermen ut av «dokken» for å bruke den som nettbrett, men omvendt er det ingen bevegelige deler, og derfor står en dokket skjerm i en bestemt vinkel i forhold til tastaturet, og kan ikke endres. Vinkelen er på 110 grader, og det fungerer ganske bra hvis man sitter med maskinen på fanget – noe som er vanskelig med Microsoft-konkurrenten Surface Pro 4 – men hvis man i stedet har maskinen stående på et bord foran seg, blir betraktningsvinkelen raskt for skarp, og man får ikke det optimale ut av den ellers så glimrende skjermen.
For øvrig er hele konstruksjonen nærmest umulig å flytte rundt på som en samlet enhet. Enten må man klappe tastatur og skjerm sammen som en vanlig bærbar, før man for eksempel kan flytte den fra spisebordet og ta den i fanget, eller man må rett og slett ta av skjermen og bruke den som nettbrett.
Dessuten mister skjermen svært raskt kontakten til tastatur-dokken hvis man kommer så vidt borti noen av delene, og da fungerer taster og touchpad plutselig ikke. En kilde til stor irritasjon.
Dell leverer et slags magnetisk cover til XPS 12, Dell Premier Folie, som kan holde skjerm og tastatur litt sammen, men når alt kommer til alt, er designen ikke fullt så praktisk og smart som det umiddelbart kan se ut.
Flere lyspunkter
Og det er litt synd, for på en rekke punkter er den nye XPS 12 en like glimrende datamaskin som forgjengeren. Skjermen på 12,5” er med sin 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) helt fantastisk (til sammenligning har Apples 12” Macbook en skjermoppløsning på 2304 x 1440 piksler) med dype, flotte farger og et virkelig, virkelig godt sortnivå. I første omgang lurer man litt på hvorfor rammen omkring skjermen er så bred på de lange sidene – når nå fjorårets Dell XPS 13 briljerte med en skjerm hvor rammen var forsvunnet – men det gir mening når man bruker skjermen som nettbrett. Man er nødt til å ha noe å holde fast i, som ikke er berøringsfølsomt.
Nåvel, lyden fra de innebyggede høyttalerne er også god – om ikke så god som lyden i iPad Pro – og spesielt fullstørrelse-tastaturet fortjener rosende omtale.
Det er langt, langt bedre enn tastaturet på den konkurrerende 12” MacBook. Tastenes vandring er lang, noe som gir en god taktil opplevelse, og de enkelte tastene sitter med god avstand til hverandre, og er til og med bakgrunnsbelyste. Selv den mest business-lekre Thinkpad har ikke et like lekkert tastatur som denne Dell-maskinen.
Elendig batteritid
Dessverre er den lekre Thinkpad-en neppe heller mye dyrere enn Dell XPS 12. Vi har testet den midterste av tre modeller, og likevel er prisen tett på 14.000 kroner, noe som ikke engang den nevnte MacBook i en tilsvarende konfigurasjon synes den kan tillate seg.
Og det er ikke ytelse man får for pengene, for XPS 12 er som den lille Apple-maskinen og andre konkurrenter, for eksempel den nye Asus Zenbook UX305CA testet i marsutgaven av Lyd & Bilde, basert på Intels Core M-prosessor, som skulle gi avkall på noen av de rå kreftene for til gjengjeld å gi oss null støy og lang batteritid.
Våre Benchmark-tester viser at Core M holder hva den lover når det gjelder ytelsen. Den er som ventet ikke spesielt imponerende. Men når det gjelder batteritiden, blir vi regelrett snytt. Den er nemlig direkte elendig. Mellom 3,5 og 4,5 timer holder maskinen på en lading, før Windows melder om kritisk lavt batterinivå. Det er rett og slett ikke godt nok.
Konklusjon
Dell XPS 12 har både gode og dårlige sider. Designen kan være vanskelig å venne seg til, men hvis man i høyere grad ønsker seg et Windows-nettbrett med en formidabel god tastatur-dokk, kan den likevel være det riktige valget. Skjermen imponerer med ultrahøy oppløsning og et flott bilde, og tastaturet er lekkert og ergonomisk.
Man kan imidlertid ikke forvente å kunne jobbe med tung videoredigering og bildebehandling på XPS 12, for det rekker ikke ytelsen til. Og sørg for å ha en stikkontakt innen rekkevidde, for batteriet suger.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser