Bose har ikke gjort det lett å overgå markedets mest populære aktive støydempende hodetelefoner, som er deres egne QuietComfort 25. Populariteten er ikke ubegrunnet: vi snakker den beste støydempingen vi har hørt, kombinert med en komfort som får resten til å føles ut som hardkokte syltelabber. De innkapsler ørene perfekt og hviler seg silkemykt mot kraniet, slik at man knapt merker at man har dem på. Og de er sammenleggbare, perfekt på reisen!
Les også: Test av 8 trådløse støyreduserende hodetelefoner
Klipper kabelen
Med den splitter nye QuietComfort 35 har ikke Bose latt seg friste til å forandre en vinnende oppskrift. Kabelen er klippet, og det er omtrent det. Fjernkontrollen fra kabelen er flyttet til høyre ørekopp, hvor man kan trykke for pause og play, eller besvare mobilsamtaler. Lydnivå kan også selvsagt justeres.
Vekten har økt med 30 gram, grunnet en innebygd Bluetooth-mottaker og en kraftigere forsterker som både skal forsterke musikken og det elektriske motsignalet til støy utenfra (støyreduksjon skjer ved å fange opp lyden ute og sende en speilvendt versjon av dette inn i øret). 225 gram totalt hører likevel hjemme i lettvektklassen.
Det eneste Bose har gjort lydmessig med QC 35 er å legge inn en liten digital signalprosessor, som forsterker bassen litt ved lavere lydnivåer, slik at man ikke trenger å spille høyt for å få fyldig lyd. Dette gjøres moderat, bassen er aldri overstadig svulstig. Uten den analoge kabelen slipper man også en del unødvendige konverteringer mellom analogt og digitalt musikksignal, og holder musikken digital helt frem til siste instans før høyttalerelementene. Dette gir potensielt bedre dynamikk og lavere forvrengning, hadde det ikke vært for at Bluetooth-signaler er komprimerte og aldri vil gi full oppløsning. Men det kan låte veldig bra likevel, så bra at det er vanskelig å høre forskjell fra CD.
20 timer
I trådløs modus er støyreduksjonen alltid på, så hvis du ønsker å høre hva som foregår i omgivelsene rundt deg, gjør du best i å plugge i kabelen. Ja, for kabel følger også med, da holder batteriet i 40 timer med støyreduksjonen på, og du kan fremdeles høre på musikk når batteriet er tomt. Da uten støyreduksjon. Batteriet er for øvrig internt og oppladbart med micro USB, hvor QC 25 bruker utskiftbare AA-batterier.
Brukervennlighet
Det kreves ingen kyndig person til å koble hodetelefonene mot mobilen. Skru dem på, og en hyggelig damestemme sier at det er klart for tilkobling. Finn hodetelefonene i listen over Bluetooth-enheter på mobilen, og du er i gang. Har du en NFC-kompatibel mobiltelefon er det bare å holde de to mot hverandre, og de kobles automatisk.
Samtaler
Mobilsamtaler går som en drøm, motparten høres klart og tydelig takket være støyreduksjonen. Bose hevder at han eller hun dessuten vil høre din stemme ekstra bra, men da jeg spurte mine samtalepartnere om dette, kunne jeg nesten høre skuldertrekket i andre enden. OPPDATERING 18. okt. 2016: Etter i ettertid å ha testet frem og tilbake mellom QC35 og Sennheiser PXC 550 Wireless, er det faktisk vesentlig bedre og fyldigere lyd på talen når man snakker gjennom Bose.
Musikk i 50 knop
Da Bose først lanserte hodetelefonene i London i begynnelsen av juni, fikk vi som var der prøve hodetelefonene på Themsen i en RIB-båt som nærmest fløy over vannflaten i 50 knop. Det var imponerende hvor effektivt støy ble undertrykt, selv om man aldri ble helt kvitt lyden av vinden som pisket mot ørene. Høyfrekvent støy (over 1.000 Hz) dempes ikke noe særlig, og dette er det mye av i slik vind. Men det var noe helt annet enn den kraftige hviningen man opplevde med hodetelefonene av!
Vel hjemme igjen har jeg nå mottatt et par hodetelefoner til en grundigere test. Jeg har gått rundt på kjøpesenter med dem, hvor de undertrykker maset noe så til de grader! Musikken kan spilles lavt uten problem, man enser nesten ikke verden rundt seg. En tur utendørs i motvind fungerer også bra, selv om man merker den høyfrekvente hvesingen rundt ørene. Igjen, det er lavfrekvent støy som undertrykkes mest. Støy på fly og tog forsvinner som magi! Akkurat som på den kablede QC25, som har identisk støyreduksjon.
Lydkvalitet
Lyden for øvrig er meget god, og oppleves veldig lik QuietComfort 25 – faktisk et lite hakk bedre, til tross for det komprimerte Bluetooth-signalet. Den ekstra fylden i bassen ved lavt lydnivå er et meget klokt valg, ettersom man kan høre musikk enda lavere enn før uten å miste fokus på musikken. Og det er slettes ikke overdrevent på noen måte, ikke slik at man føler at noen har smurt et lag marsipan utenpå bassgitaren…
Pop og rock låter levende og fyldig, med god fokus på instrumenter og sangstemmer. Det er noe mer trøkk i bassen og mer overskudd ved høyt lydnivå enn med QuietComfort 25, fordi QC35 har helaktiv drift og bedre dynamikk. Bassrytmene på David Bowies ”Lazarus” er enda litt saftigere, og hiphop blir enda litt tøffere. Bare hør på Tommy Tees ”The Plague” fra hans nye album ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2”. Bassen runger dypt og fyldig, mens stemmene er fint i fokus og alle lyder og effekter er lett å skille fra hverandre.
Den mest nærliggende konkurrenten å sammenligne med er Sennheiser Momentum 2.0 Wireless som er i samme prisklasse. De to låter mer likt enn ulikt. Sennheiser har bare noe mer luft i toppen, og i stille omgivelser vil Sennheiser kanskje være et bedre valg. Men komforten til Bose er enda bedre, og støydempingen er overlegen i favør Bose. En lytt til begge på kontoret avslører ganske store forskjeller, hvor det blir enda stillere med Bose. Det gjør også at man kan høre musikk lavere, uten at opplevelsen lider.
Alternativer
Dersom du ønsker trådløs lyd men ikke trenger støydemping, er Bowers & Wilkins P5 Wireless verdt å vurdere. Disse koster 600 kroner mindre, og har bedre dynamikk og sprut i mellomtoneområdet. Sangstemmer kommer bedre ut, det smeller bedre i gitarstrenger og det er generelt mer liv enn med begge de støydempende alternativene fra Bose og Sennheiser. Men P5 Wireless legger seg utenpå ørene og innkapsler dem ikke, og er dermed ikke fullt så komfortable i lengden.
Om du verken trenger støydemping eller trådløs lyd, men rett og slett søker de beste hodetelefonene i denne prisklassen, så er det Beyerdynamic T 70p du skal ha.
Konklusjon
Bose QuietComfort 35 gir alle fordelene fra de superpopulære QuietComfort 25, og er attpåtil trådløse. Hva mer kan man forlange? Ikke mye.
Lyden er blant det bedre man får fra denne typen hodetelefoner, vi liker spesielt den lille ekstra fylden i bassen som er lagt til ved lave lydnivåer.
Passformen er den samme som den kablede QC25, hodetelefonene er med andre ord en drøm å ha på ørene! Den trådløse koblingen mot mobilen er superstabil, batterikapasiteten på imponerende 20 timer trådløst og dessuten 40 timer med kabel i støydempende tilstand. Etter det kan du fortsette å høre på som vanlig med kabel.
Vi vet rett og slett ikke hva vi skal trekke for. Visst finnes det hodetelefoner med enda bedre oppløsning i tonene, men når man legger alt sammen, er QC35 ganske nært perfeksjon!
(Artikkelfoto: Bose)
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser