I den perioden som betraktes som hi-fi-ens gylne tid – i 1970 og 1980 årene – besto drømmeanlegget av to solide gulvhøyttalere, koblet opp mot et stereorack med platespiller, båndopptaker og radio, pluss en velvoksen forsterker – eller enda bedre, en separat for- og effektforsterker. Det tok mye plass i stuen eller på gutterommet, men det viste at eieren tok lydinteressen seriøst!
I dag velger mange å hoppe over et eller flere av leddene i kjeden, og skaffer seg aktive høyttalere. Det betyr at man kan si farvel til effektforsterkeren, samt sannsynligvis også forforsterkeren. Og er høyttalerne dessuten trådløse kan man til slutt nøye seg med høyttalerne alene, og bruke mobil eller nettbrett som lydkilde.
Hvor populære aktive høyttalere har blitt, kan man se når vi i internettfora og messer møter hi-fi-kjøpere som undrer seg over hvordan de kan koble sine (passive) høyttalere til hodetelefonkontakten på mobilen. Og blir blanke i blikket når de blir forklart at det kreves en forsterker for å få lyden ut. «En hvafforno?»
Skreddersydd elektronikk
Det er flere fordeler med å flytte forsterkeren inn i høyttalere. I første omgang slipper man naturligvis å ha store forsterkere i stuen. Og velger man ekte aktive høyttalere, hvor hver høyttalerenhet med sitt respektive frekvensområde har sin egen forsterker, åpner det seg langt flere muligheter. I første omgang kan produsenten skreddersy forsterker og høyttalerenheter til hverandre. Uten et tradisjonelt passivt delefilter som sluker energi, vinner man også på effektiviteten. Og til slutt vil ikke overstyring i for eksempel bassforsterkeren påvirke lyden fra de andre enhetene.
Digitale tryllekunster
Den aktive elektronikken åpner imidlertid for enda flere muligheter. Med DSP (Digital Signal Processing) kan man gjøre ting som slett ikke er mulige med passive, analoge høyttalere. Som å rette opp frekvensgangen, og gi dypbass i små kabinetter samt å korrigere for tids- og faseforskjeller mellom enhetene. Og som et ekstranummer kan man avslutte med å korrigere for lytterommets innflytelse ved hjelp av en målemikrofon, som oppfanger frekvensgangen av høyttalerne i rommet. Subwooferne fra JL Audio inneholder for eksempel romkorreksjon, og det samme gjør Martin Logans nye Renaissance-serie. Også billigere høyttalere utstyres med avansert DSP-teknikk – som Sonos multiromshøyttalere, som både inneholder frekvenskorreksjon og romtilpassing.
Forsterkere billigere enn passiv elektronikk
Utviklingen innenfor digital teknologi og forsterkerteknologi er en av grunnene til at vi ser en flodbølge av aktive høyttalere akkurat nå. Kompakte klasse D forsterkere tilbyr høy effekt til lav pris, og avgir mindre spillvarme.
Klasse D forsterkere i fornuftig kvalitet er i dag blitt så billige at det ofte kan betale seg bedre å gi hver enhet sin egen forsterker, fremfor å ha et passivt delefilter etter en felles forsterker.
Klasse D forsterkere har fortsatt et litt ullent rykte, men kvaliteten er på vei opp. Og hvis jeg var forsterkerprodusent ville jeg tenke nøye på fremtiden! Det samme bør de som i dag lever av å produsere passive høyttalere.
Et lån i naturlovene
Med aktiv elektronikk kan man få høyttalere til å gjøre ting som ikke ville ha vært mulig med konvensjonell teknikk. Men det som ligner en gratisrunde på naturlovenes regning er mer å anse som et lån. For det koster til syvende og sist!
Man kan godt tvinge en liten høyttaler til å gjengi bass i et kompakt kabinett, men det krever masser av effekt og betraktelige membransvingninger – med derav påfølgende forvrengning og begrensning i lydtrykket. Som et ekstremt eksempel har vi nylig testet en ultrakompakt trådløs høyttaler, hvor en 3” enhet var i stand til å gjengi bass ned til 60 Hz. Men den kunne ikke spille særlig høyt, enda de innebygde forsterkerne var på 2 x 140 watt!
Begynn med akustikken
Romkorreksjon kan rette opp en del av den uheldige påvirkningen fra lytterommet, men korreksjonen kan aldri bli helt perfekt, og setter du lenestolen i en utfasingssone, kan selv ikke den tøffeste korreksjonen få den tapte bassen tilbake. Du kan heller ikke korrigere vekk fra et ødelagt stereobilde på grunn av refleksjoner fra gulv og tak. Hos Trinnov Audio, som produserer noen av de mest avanserte romkorreksjonsenhetene på markedet, anbefaler salgssjef Arnaud Destinay at man først jobber med å forbedre rommets akustikk – og så bruker en romkorreksjonsenhet til å utbedre de siste mangler.
Frihet til å velge
Men til slutt det er ikke alle som ønsker en pakkeløsning hvor alle valg er tatt på forhånd. Audiofile bruker titusenvis, hvis ikke hundretusenvis av kroner på å finne den riktige forsterkeren, og finpusser deretter lyden med eksotiske kabler. Å drive med fluefiske eller gå på jakt er kanskje ikke den mest effektive måten å skaffe mat på bordet. Men det kan være gøyere enn bare å stikke hånden ned i kjøttdisken på supermarkedet…
Det beste fra begge verdener
En måte å få digitale fordeler på uten å gi avkall på valgmulighetene kan være i form av delvis aktive høyttalere. Det finnes flere hybride konstruksjoner der den tilkoblede forsterker kun driver drive mellomtone- og diskant, mens en kraftig innebygd forsterker tar seg av dypbassen. Ved å befri forsterkeren for den krevende bassen, står man friere til å velge forsterker etter lyden alene. Paradigm Concept 4F har for eksempel to 700 W forsterkere i hvert kabinett til å drive bassene. Digital romkorreksjon er også innebygget, men kun i bass-seksjonen. Til gjengjeld koster de like mye en bedre familiebil…
Har du begrenset plass og budsjettet – noe som er virkeligheten for de fleste av oss lever i – kan aktive høyttalere gi en lydopplevelse som krever langt større og dyrere høyttalere med gammeldags teknikk. Bare prøv å forestille deg et multiromssystem bygget opp av tradisjonelle stereoanlegg i hvert rom!
Faktisk kan kompakte, trådløse stereohøyttalere som System Audio Saxo 5 Active og Yamaha NX-N500 utgjøre et «skikkelig» stereoanlegg med mobilen som kilde.
Til gjengjeld går det nok – noen år før de tyngste stereoanleggene må vike plassen for aktive høyttalere. At det kommer til å skje, vitner imidlertid høyttalere som Audiovector Discreet, Elac AIR og Dynaudio Focus XD om. De er for øvrig alle på størrelse med vanlige, passive høyttalere. Bare med elektronikken om bord.