Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

MartinLogan med romkorreksjon

Den kommende Renaissance ESL 15A, får både integrert subwoofer og avansert romkorreksjon for optimal lyd.

Skrevet av / 11.01.16 - 11:56
MartinLogan med romkorreksjon

Det er lenge siden MartinLogan fant ut at det var en god ide å integrere et basselement i sine elektrostatiske høyttalere. Det beste av to verdener, kan man si. Med en vertikal elektrostatmembran paret med et vanlig basselement, er det nemlig mulig å få skikkelig bass uten å måtte øke arealet til elektrostatmembranen så mye at høyttaleren blir vanskelig å plassere.

Les testen av MartinLogan Montis her.

Dette hybridprinsippet har MartinLogan brukt med suksess i en rekke høyttalere. Snart kommer enda en utgave med samme prinsipp. Renaissance ESL 15A, får både integrert subwoofer og avansert romkorreksjon for optimal lyd.

Høyttaleren bruker et nytt 15 tommer bredt Curvilinear Line Source (CLS) XStat elektrostelement med vakumpåført elektrostatmembran, og en ny utgave av MicroPerf-teknologien som fungerer som drivere for membranen. Alt montert på MartinLogans AirFrame-ramme med to 12-tommers basser med aluminumsmembraner.

De drives av to 500 w klasse-D forsterkere, som styres av en 24-Bit Vojtko DSP-krets og bruker ARC (Anthem Room Correction) romkorreksjon for optimalisering av høyttalerens akustiske respons i rommet.

Med ARC kalibrerer man høyttalerne på samme måte som man kaliberer et hjemmekinoanlegg. Med en mikrofon som fanger opp frekvensresponsen til høyttalerne i rommet, og sender data til DSP-kretsen, som korrigerer for avvik. Slik skal det være enklere å få høyttaleren til å spille optimalt i rommet.

Pris og tilgjengelighet? Renaissance ESL 15A kommer til våren, i 10 ulike utførelser, til 24,995 dollar paret. Altså i underkant av 250.000 kr.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det blir nok ikke den nye utgaven av ElectroMotion (les testen her), men den kommende ElectroMotion ESL X (se bildet over), legger seg i den lavere enden av prisstigen. Den er kort sagt en større utgave med større elektrostatmembran og to 8-tommers basselementer som flytter mer luft og gjør høyttaleren mer effektiv.

Frekvensresponsen er oppgitt til 41–22,000 Hz ±3db, og høyttaleren er tilgjengelig til våren, priset til 4000 dollar paret. Eller i underkant av 40.000 kr.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

0
Scroll to Top