Utvalget av hodetelefoner vokser med eksplosiv fart. Man skal følge godt med for å ha oversikten over det enorme markedet, og vi har gjort vårt beste for å få det til. Her finner du linker til de fleste av våre hodetelefontester. Men også tester av treningspropper, hodetelefoner med støydemping, og de kostbare high-end hodetelefonene entusiastene sverger til.
De oppgitte prisene behøver ikke å representere markedspris akkurat nå. Prisene forandrer seg nemlig hele tiden, som regel til det bedre, så her er det mulig å gjøre et kupp om man velger å shoppe litt rundt.
Men først er det lurt å lese tester, bare da kan man finne de hodetelefonene eller ørepluggende som passer for deg.
Trenger du mer guffe og enda bedre lyd, kan en hodetelefonforsterker være et smart tillegg til et par gode hodetelefoner.
Våre tester av hodetelefonforsterkere, stasjonære og bærbare, finner du her.
De hvite Apple-pluggene til 250 kr – EarPods – ga endelig iPod og iPhone-brukerne mye bedre lyd. Dessverre er det så som så med komforten. Steinhard plast er kanskje mer slitesterkt, men de er ikke særlig komfortable å ha i øret over tid.
Da er for eksempel Shures SE-serie et mye bedre valg. Prisene starter på noen få hundrelapper, og ender over 3000 kr for disse: SE535, som er blant de beste ørepluggene vi har testet.
Du kan også få ørepropper som er spesiallaget for dine ører. Da støpes ørepluggene til dine ører, og så kan du velge hvor bra lyd du vil ha, ut fra antallet elementer og kvaliteten på dem.
Et eksempel er Ultimate Ears In Ear Reference, beregnet for studiobruk, men det finnes andre varianter også.
Her er link til de ferskeste testene av ørepropper i alle prisklasser. Legg merke til at mange av dem har mikrofon og fjernkontroll på ledningen, slik at du kan snakke i mobilen, og styre samtalevalg og musikken mens mobilen ligger i lommen:
Den ferskeste gruppetesten av ørepropper tar for seg åtte ørepropper under tusenlappen, som passer fint sammen med en smartmobil.
Hvis du foretrekker å ha hodetelefoner på hodet, kan du ta en titt på gruppetesten av seks kjendishodetelefoner, med Beats by Dr-Dre i spissen.
Test av 6 kjendishodetelefoner.
De mest kresne er villige til å betale mer for bedre lyd. Da følger ofte bedre komfort med på kjøpet. Sennheiser Momentum er en av de beste vi har testet til bærbart bruk: «Sennheiser skal ha all ære for å ha lykkes med noe nær de perfekte hodetelefonene til allroundbruk. Som knuser fordommene man gjerne har mot lukkede øreklokker. Momentum er vår nye favoritt i prisklassen.»
Testen av Sennheiser Momentum leser du her.
Momentum er ikke uten konkurranse, NAD Viso HP50 er en av våre favoritter i prisklassen, og la oss ikke glemme B&W P7, en av de beste lukkede hodetelefonene under 5000 kr.
De øvrige testene av hodetelefoner, med lukket, åpen eller halvåpen klokke, finner du her:
Der finner du også langt dyrere hodetelefoner, som Grados fantastiske PS500, Shure SRH1840, Sennheiser HD800, og et av de beste parene med hodetelefoner i verden: Stax SRS-4170.
Det finnes en tredje kategori, nemlig hodetelefoner med støydemping. Som Sonys superkomfortable MDR-1NC, PSB M4U2, og AKGs finfine K495NC.
Her finner du vår ferskeste sammenligningstest av hodetelefoner med støydemping.
La oss ikke glemme trådløse hodetelefoner med Bluetooth-overføring, som du kan lese her.
Kjapp guide til de mest kjente variantene av hodetelefoner:
Ørepropper – fra 100 kr
Problemet er at de fleste øreproppene som man putter i ytterøret, ikke gir noen god isolasjon mot støy samtidig som de sitter dårlig og lyder slankt. Da er propper av typen man putter i øregangen mye bedre. De demper støy mye bedre enn vanlige propper, og man hører mer musikk og mindre støy. De finnes også med små ørebøyler, som man skal se etter hvis man skal bruke dem til trening.
Hodetelefoner – fra 200 kr
Når man skal velge vanlige hodetelefoner er det lurt å prøve dem på. Sjekk komforten. Klemmer de? Føles de tunge? Isolerer de godt? Spør i butikken hvis du er usikker på om de passer til mobilen, eller anlegget hjemme. Øreklokker som ligger rundt, i stedet for på øret, gir gjerne bedre komfort og isolasjon enn øreklokker som ligger på øret hele tiden.
Støydemping – fra 500 kr
Hodetelefoner med støydemping eller noise cancelling, er kjekk å ha hvis man reiser mye, men man betaler ekstra for elektronikken som gir deg aktiv støydemping, og mange dem av spiller ikke musikk om batteriet er tømt.
Trådløse – fra 500 kr
Trådløse hodetelefoner er først og fremst praktiske, men som med hodetelefoner med aktiv støydemping, betaler man ekstra for den trådløse tilkoblingen. Et par gode hodetelefoner er på sitt beste når de er koblet til med en ledning. Da får man bedre lyd for pengene.
High-end – fra 3000 kr
I den påkostede klassen finnes det både ørepropper og hodetelefoner, som gir deg fantastisk mye bedre lydkvalitet enn du kan drømme om. Dyre elementer og høy materialkvalitet, gir deg både high-end lyd – og luksusfølelsen som bare ekte geiteskinn og polert aluminium kan frembringe. Et eksempel er Sennheiser HD800 og Ultrasone Edition 5.