TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kildene til underholdning

Strømming, ultraskarp Blu-ray eller god gammel vinyl: Mulighetene er mange når vi ser på årets utvalgte lyd- og bildekilder!

Av / 11.11.16 - 06:00
Kildene til underholdning

Den typiske hjemmestereoen eller hjemmekinoen ser annerledes ut nå enn for bare få år siden: Du kan godt si at den har krympet! Produktene blir stadig smartere og mer integrerte – derfor ser også kategorien «lyd- og bildekilder» litt annerledes ut enn den har gjort tidligere. Strømmetjenestene har snudd tingene på hodet, og gjort at det strengt tatt er unødvendig å ha massevis av «svarte bokser» i hylla lengre. Likevel er det mange entusiaster som sverger til fysiske formater som vinyl og Blu-ray (nå med 4K-oppløsning).

Årets kavalkade er full av flotte hodetelefoner, rå høyttalere og gedigne TV-skjermer, men uten en skikkelig audio/video kilde blir det ingen fart på sakene: Signalene er fortsatt nødt til å komme fra et sted! Og enten det dreier seg om fysiske plater, streaming eller nedlastede filer, så spiller kvaliteten fortsatt en viktig rolle for hva du faktisk ser og hører.

 

Ultra HD Blu-ray

Den største nyheten på kildefronten i år er definitivt introduksjonen av neste generasjons Blu-ray format med 4K/UHD-oppløsning. Den tar filmene til en ny kvalitetsstandard med økt skarphet, fargedybde, og ikke minst økt kontrast i form av High Dynamic Range. Vi tipper en slik spiller vil ligge høyt på ønskelisten hos mange filmentusiaster denne sesongen.

 

Annonse

Strømme-bokser

Du behøver ikke kjøpe en dyr smart-TV for å få tilgang til de nyeste finessene:
Små enheter som Googles Chromecast og Apple TV kan kobles til din eksisterende TV eller anlegg, og gir masse funksjonalitet fra en liten boks – inkludert strømmetjenester som Netflix og YouTube.

 

DAC: Fra digital til analog

Alle digitale lydprodukter, enten det er PC, mobil, TV eller dedikert digital musikkspiller, er avhengige av en digital til analog omvandler (DAC) som oversetter signalene til analog lyd. DAC-en spiller en viktig rolle for lydkvaliteten du hører, og utviklingen skjer i et rivende tempo. Målet er å redusere «jitter», digital forvrengning som oppstår i konverteringsprosessen. Heldigvis finnes det et rikt utvalg av DAC-er i alle prisklasser. En god DAC kan brukes til å forbedre lyden fra alle digitale lydkilder.

 

Platespillere

Mens noen fysiske medier går av med pensjon, får andre en ny start. De tradisjonelle platespillerne surfer for tiden på en retrobølge, med økende popularitet også hos den oppvoksende generasjonen musikklyttere. Skyldes det den analoge lydkarakteristikken, de store platecoverne eller den andektige følelsen av et spille en LP fra begynnelse til slutt? Sannsynligvis alle tre! Går du med planer om en slik spiller, men er «fersk i gamet» anbefaler vi å sjekke ut våre råd og tips på neste side.

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Lyd- og Bildekilder:
Apple TV 4:e Gen
Google Chromecast 2
Google Chromecast Audio
Quad Artera Play
Audio-Technica AT-LP5
Pro-Ject Essential II USB
Rega Planar 3
Pioneer XDP-100R
Xtreamer Wonder Pro
Xbox One S
Panasonic DMP-UB900
Revo SuperSystem
Sonos Playbar + Sub + 2 x Play:1
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Philips Fidelio B5

 

 

Årets beste blu-ray spiller

(Foto: Produsenten)

Samsung UBD-K8500

Vil du ha en dedikert 4K Blu-ray spiller til fornuftig pris, er Samsung-spilleren et åpenbart valg.

Da de aller første 4K BD titlene rullet inn i butikkene var det Samsung som fikk æren av å starte ballet, med markedets første Ultra HD Blu-ray spiller. Faktisk var det litt overraskende at Samsung greide å «kuppe» lanseringen foran profilerte produsenter som Panasonic og Sony, og grunnen til det finner vi i disse ordene: High Dynamic Range.
UHD Blu-ray er nemlig den beste kilden til HDR videomateriale, og egner seg perfekt til å demonstrere Samsungs nye TV-er. For en ting er sikkert – vil du virkelig se hva det nye formatet har å by på, må du ha en TV som greier å gjengi HDR.

Brukervennlighet og finesser
Fjernkontrollen er minimalistisk og enkel, med kun de viktigste knappene. Samsung gjetter seg nok til at mange heller vil styre avspillingen via TV-ens fjernkontroll. Vi merker med en gang at Samsung UBD-8500 er svært rask under både oppstart og avspilling. Både UHD-disker så vel som vanlig Blu-ray laster merkbart raskere enn konkurrentene. Spilleren reagerer merkbart raskere på fjernkontrollsignaler, også når vi TV-ens egen fjernkontroll (via HDMI CEC).
I tillegg til å spinne disker har Samsung-spilleren mye annet innhold å by på. Her finner man mange av de samme applikasjonene som i Samsungs Smart Hub, inkludert TV2 Sumo, NRK TV/NRK Super, SF Anytime, Viaplay, Vimeo samt selvfølgelig YouTube og Netflix.

Bildekvalitet
UBD-K8500 leverer virkelig varene, med et detaljert og dybdeskarpt bilde som går langt utenpå det man opplever fra vanlig Blu-ray eller strømming for den del. Både bildeskarpheten og fargedybden får et merkbart løft. Når det er sagt, er det HDR som sørger for den største «imponatoreffekten». Den økte kontrastinformasjonen gjør at spesielt lyse bildedetaljer (sollys, lamper, flammer, lys reflektert på overflater eller lignende) – ser langt mer intense og virkelighetstro ut.
Samsung-spilleren gjør en klart godkjent jobb med de nye UHD-filmene, men også vanlig Blu-ray ser lekkert ut via UBD-K8500. Selv med en kresen referanseskjerm som Panasonic DX900 var det ingenting å utsette på bildekvaliteten. Tilkoblingene gikk for øvrig knirkefritt, og med nyeste firmware klarte både spiller og TV å aktivere HDR automatisk.

Konklusjon
Samsung UBD-K8500 scorer høyt både når det gjelder brukervennlighet og bildekvalitet: Enten du setter en UHD-film eller vanlig Blu-ray disk i spilleren, lastes de inn raskt og ser sylskarpe ut. Enkelte brukere vil muligens savne litt tyngre byggekvalitet, flere tilkoblinger og innstillingsmuligheter enn det Samsung-spilleren byr på. Utover det er lite å trekke for. UBD-K8500 er en utmerket match til årets nye TV-er med HDR, og et godt kjøp i våre øyne.

Pris: 3.990 kr
Web: samsung.no
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste dac

aretsdac_hegel_hd30_990

Hegel HD30

Hegels beste digitalkonverter noensinne er en eneste stor åpenbaring.

Hegels første DAC i full størrelse er også deres dyreste noensinne. Til prisen får du en høykvalitets variabel volumkontroll med fysisk volumhjul, og dessuten hele sju digitalinnganger, deriblant koaksial, tre optiske, en balansert AES/EBU samt en BNC. Og en asynkron USB-inngang som overtar som PC-ens lydkort, for den som ønsker at musikkfiler og strømmetjenester blir håndtert med silkehanske. Og hvem vil vel ikke det? Som ekstra glasur på den digitale sjokoladekaken har digitalkonverteren til og med nettverkstilkobling som støtter AirPlay og høyoppløste musikkfiler via DLNA. Send musikken fra smartmobil eller nettbrett trådløst gjennom luften, lett som en plett – og med ekte high-end-lyd!

HD30 skyver støygulvet ned til et nivå hvor det gamle måleutstyret ifølge Hegel ikke var bra nok til å måle det, og det høres i form av et superrent og gnistrende dynamisk lydbilde, som strekkes langt ut dybde så vel som bredde. HD30 hører til i eliten blant digitalkonvertere, hvor instrumentene kommer så klokkeklart, luftig og dønn stødig ut, at man aldri vil skru av musikken.

Fôret med 24-bit/192 kHz gir konverteren virkelig gåsehud. Sangstemmer står i midten med instrumentene rundt, i et stort og superluftig lydbilde, med detaljer på mikroskopnivå. Trompeter låter så stort at man nesten kan føle glansen fra messingen. Men også komprimerte musikkfiler, for eksempel via musikktjenesten Spotify, får seg et realt løft i forhold til det meste vi har hørt. Det er klart at kompresjonsteknikkene i de moderne musikkformatene holder høy standard, for spilt igjennom HD30 låter også Spotify fabelaktig.

Hegel HD30 har som nevnt en variabel volumkontroll, slik at den i prinsippet kan kobles direkte til en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Og det funker knallbra. Lydbildet er distinkt og attakkert, med meget bra detaljnivå i overtoneområdet. Men lyden blir enda bedre ved å bruke en høykvalitets forforsterker, slik at HD30 kan spille med full styrke ut.

Vi har ropt på en fullstørrelses-DAC fra Hegel lenge, og endelig fikk vi den! Og selv om prisen har mer enn doblet seg fra forrige toppmodell, så er vi ikke skuffet. En åpenbar gullvinner!

Pris: 34.995 kr
Web: soundgarden.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste platespiller

aretsskivspelareregaplanar2_990

Rega Planar 2

Med dynamisk og raffinert lyd, er platespilleren fra Rega et av de beste kjøpene i prisklassen.

Engelske Rega, har nylig byttet ut sine spillere i lavere prisklasse med helt nye utgaver. Det aller meste er endret på 2016-modellene, og modellen i midten – Planar 2 – er bare til forveksling lik forgjengeren. Den legger seg litt over de rimeligste budsjettspillerne i pris, og er mye mer tillitvekkende bygget.

Side om side ser de så like ut at man må nærmere for å se hvor Rega har spart inn på Planar 2, kontra Planar 3. Når musikken strømmer ut av høyttalerne, og man bytter mellom de to spillerne, er det lett å høre forskjellene. De er det flere av, men det er ikke sånn at lydkvaliteten fra den billigste spilleren, ligger langt etter den dyreste.

For det er ikke bare designet som ligner, lydsignaturen er forbløffende lik.

Stor og dynamisk lyd
De lar musikken puste på en bakgrunn med svært lite støy, og rytmer får god dynamisk kontrast, uten at musikken virker påtrengende. Lydbildet er stort og bassen er livlig på begge, men den dyrere spilleren har bedre kontroll og mer overbevisende dypbass. Den henter også ut flere klangnyanser og detaljer – og har bedre rytmisk kontroll.

Vokaler har mer klangbunn og lydbildet virker mer tredimensjonalt når man lytter til Planar 3. Men det er ikke store forskjeller. Den langt rimeligere spilleren lyder mer åpent, mer fokusert, og er rytmisk stødigere enn Pro-Ject Essential II USB i samme prisklasse.

Legg på Neil Cowley Trio på Planar 2, og man merker først at bassen er mer tilstedeværende her, med større dynamisk kontrast. Bytter man til ren klavermusikk, som 2L-innspillingen med Jan Gunnar Hoffs Living, er klaverklangen både skarpere og fyldigere fra Rega-spilleren. Klaveret lyder dessuten større, og klangbildet er lysere med tydeligere fokus på klaverets øverste oktaver.

Vår mening
Holder man seg strengt til et budsjett, er det ingen tvil om at Rega Planar 2 er det beste kjøpet i prisklassen. Alternativet er den direktedrevne og solide Audio-Technica AT-LP5, som også lyder kanongodt, men mangler litt av raffinementet til Rega-spilleren. Som er perfekt for nybegynnere og viderekomne, kanskje med unntak for de mest kresne.

For dem finnes alltids den dyrere Planar 3 som er enda bedre. Litt i hvert fall. Alle de andre kommer i mål med Planar 2.

Pris: 4.995 kr
Web: mono.no
Samlet vurdering: 6
Les testen her

 

 

Årets bærbare dac

aretsbarbaradac_hifime-sabre-9018_990

HiFime Sabre 9018 USB DAC

Den lille Sabre USB DAC setter en ny standard for hvor langt man kan komme for nesten ingen penger.

Engelske Eastern Audio Technology Ltd. står bak merket Hifime, som tilbyr hi-fi-komponenter til priser som er så lave at alle kan være med. Som navnet tilsier, er det en USB-basert digitalkonverter, basert på Sabre 9018K2M-konverterchip fra ESS. Det er en av de mest populære og anerkjente chips til audiofile digitalkonvertere. Men å se den i en postordre-gadget som bare koster litt over 500 kroner inklusiv frakt fra England, er ikke noe vanlig syn.

Sabre 9018 DAC-en er så enkel og ydmyk som det nesten er mulig: en liten plastboks med en kort USB-kabel stikkende ut på den ene siden, og en 3,5 mm minijack-tilkobling på den andre siden. Den kan enten drive et par hodetelefoner eller kobles til en linjeinngang på stereoanlegget.
Sabre 9018 DAC-en kobles til datamaskinen (Windows, Mac eller Linux), og gjenkjennes straks som et eksternt lydkort. Den krever ingen driver, og kan spille filer med en oppløsning opp til 24-bit/96 kHz.

Lyden
Når vi tester, tar vi vanligvis også hensyn til prisen på produktet. Hvis en enhet koster det samme som en luksusferie, kan man tillate seg å stille høyere krav, enn man kan til en dings som er billigere enn en returbillett til Asker. Hifime DAC-en er imidlertid så vellykket at den tåler sammenligning med konkurrenter som koster mange ganger mer.

Et av denne testerens yndlingsnumre er I’m Confessing fra albumet Jazz at the Pawnshop. Her er lyden av vibrafonen superklar og klingende, mens saksofonen er akkurat så sprø og tørr som den skal være.

På Roger Waters Three Wishes fra Amused to Death er 3D-teknologien QSound brukt til å lage numre av rominformasjonen. Hvis anlegget er godt nok, kan man høre stemmer og lyder fra alle deler av lytterommet. Hifime DAC-en tegner en lydscene som brer seg langt ut på begge sider av høyttalerne.

Vi mener
Hifime Sabre 9018 USB DAC gir deg forbløffende mye hi-fi for forbløffende få penger. Til en pris som er ubetydelig høyere enn de aller billigste USB-lydkortene, kan du forvandle PC-en til en musikkilde av høy karat. Du får verken en masse innganger, lekker design eller bøttevis med forgylte WBT-koblinger. Men de indre verdiene – som i dette tilfellet er den glimrende Sabre digitalkonverteren – er i høyeste grad på plass! Så hvis du ellers er godt fornøyd med din analoge forsterker, er dette en billig digital oppgradering som får vår aller beste anbefaling.

Pris: 62,94 Euro pluss frakt
Web: hifimediy.com
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Slik setter du opp platespilleren på en, to, tre

Det beste rådet for å få god lyd fra platene, er å lese monteringsanvisningen.

Før vinylplatene gir deg liflige toner i stuen, må du sørge for at platespilleren er satt opp riktig. Ellers blir lyden dårligere, og du risikerer å slite ut platene alt for raskt. Sett spilleren på et flatt, solid og stødig underlag, sørg for at den er i vater og følg disse tre rådene for et enkelt og sikkert oppsett av platespilleren:

1. Når du har pakket ut spilleren og lest monteringsanvisningen, må du dobbeltsjekke stifttrykket. Det gjør du ved å ta av beskyttelsen på pickupen, og forsiktig lirke armen ut av armhvileren. La armen hvile på en finger, mens du skrur vekten i bakkant til den løfter seg litt. Sjekk om den er i plan med tallerkenen og skru på vekten til den er det. Hold motvekten fast slik at den ikke dreier, skru skalahjulet med vektangivelser til 0. Så dreier du vekten og skalaen samtidig til produsentens oppgitte nåletrykk, for eksempel til tallet 2, dersom det står 2 gram i monteringsanvisningen.

2. Nå skal du justere antiskating – antigravitering. Start med å dreie antiskating-hjulet på siden av armen til tallet viser det samme som nåletrykket, eller sett nylontråden til vekten (dersom spilleren har en slik) på det midterste hakket. Start deretter spilleren, legg på en plate og før armen forsiktig til slutten av platen hvor du senker stiften ned midt mellom avslutningsrillene, dersom armen blir liggende på platen, er antiskatingen korrekt. Dersom den flytter seg fra eller mot midten, skrur du antiskatingen et kvart trinn den ene eller andre veien (eller flytter tråden et hakk), til armen står stille når nålen er plassert mellom avslutningsrillene.

3. Etter at alt er korrekt satt opp og justert, kan det likevel hende at du støter på noen uforutsette problemer. Hvis du opplever at nålen hopper i rillene når du går på gulvet, bør du enten flytte spilleren til en stødigere hylle, eller plassere den på en vegghylle, for å unngå vibrasjoner. Hvis det skurrer i høyttalerne, kan det være støvlokket som vibrerer mot spilleren når du spiller høyt. Løft opp støvlokket, eller ta det av, og sett det heller på igjen når du ikke spiller vinylplater. Hører du falske toner, må du sjekke om platen sitter flatt mot tallerkenen, hvis ikke trenger du en platestrammer. Alternativet er at gummiremmen er slitt og må byttes.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Samsungs nye laserprojektorer slippes 5. september

Epson frister med gigantbilde

Spinnvill lydplanke fra Nakamichi

Budsjettvennlige høyttalere

Alt du trenger til hjemmekinoen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby Vision kommer til en kinosal nær deg