Hvis du ikke har et smart-TV, men ellers er godt fornøyd med kvaliteten på fjernsynet ditt, kan løsningen være å koble til en ekstern boks som gir deg adgang til de samme funksjonene (Internettadgang, apper, strømmetjenester og avspilling av mediefiler), men til en lavere pris enn det vil koste å skifte stuealteret.
Apple TV, Google Chromecast samt spillkonsollene er de velkjente valgene, men det finnes flere.
Vi har tidligere skrevet om mediespilleren Xtreamer Wonder, som kan gi ditt alminnelige «dumme» fjernsyn smart-TV-funksjoner, kjøre Android-apper og spille så godt som alle mediefiler fra nettverk, SD-kort eller USB-lager. Vi har nå fått «storebror» Xtreamer Wonder Pro, til test.
Oppgraderer man til Xtreamer Wonder Pro fra Wonder eller Wonder Plus-versjonen, blir man sannsynligvis skuffet når esken åpnes. Pro-utgaven har nemlig akkurat samme ytelse som sine mindre søsken. Med andre ord en flat plastboks som like godt kunne ha vært en trådløs ruter. Målene er på millimeteren de samme, og det gjelder også antall tilkoblinger. Også prosessoren er den samme, nemlig en firekjernes Amlogic S812-H med 2 GB DDR3-RAM. Imidlertid er lagringsplassen til apper den dobbelte, nemlig 32 GB. Men ellers er de helt like, bortsett fra at Pro-en er «Apple-hvit» i stedet for pianolakk sort.
Der hvor det er forskjell, er til dels på tilkoblingshastighet; Xtreamer Wonder Pro støtter den lynraske 802.11ac-protokollen på det trådløse nettet og Gigabit Ethernet via kabel. Og det er bra, for man trenger ekstra båndbredde til den andre forbedringen, som er strømming av video i 4K-oppløsning. Forgjengeren måtte nøye seg med Full HD-oppløsing. Operativsystemet er også oppgradert til Android 5.1 Lollipop.
Det er tre USB 2.0-porter på siden av enheten, hvorav den ene brukes av mottakeren til fjernkontrollen. De øvrige kan brukes til USB-lagringsenheter (eksterne harddisker opp til 2,5 TB støttes). Det er også en kortleser for microSD-kort (opp til 32 GB). Av utganger er det HDMI, optisk lydutgang og analog stereolyd (3,5 mm minijack).
Ut over selve mediespilleren og strømadapteren inneholder esken et komplett utvalg av kabler og USB-adaptere (han/hun/standard/micro). Det er en fin detalj, da man ikke risikerer å ha gjort alt klart til filmkvelden – for så å oppdage at det mangler en kabel.
Fjernkontrollen er usedvanlig lekker og avansert. Ut over normale fjernkontrollknapper og en «learn» funksjon til å kontrollere andre apparater, kan den brukes som 3D-mus. Og det er ikke engang alt. Hele baksiden er nemlig dekket av et QWERTY-tastatur, så man slipper å fomle seg gjennom innstillinger og inntasting av for eksempel adgangskoder til strømmetjenester, med musen. Slik skal det gjøres!
At det er flere likheter enn forskjeller på de to utgavene, er innlysende.
Overflødighetshorn av formater
Xtreamer Wonder Pro kan spille et imponerende utvalg av videoformater, fra antikke VCD- og MPEG-filer, over VOB (DVD) og MP4 og opp til hardwarestøttet dekomprimering av H.265 HEVC, som gir opp til dobbelt så god kompresjon som den «gammeldagse» H.264, som brukes på Blu-ray. Og så er det som prikken over i-en, 4K-avspilling.
Mens man ikke kan klage over valgfrihet i videoformater (og skulle det mangle noen av de mest eksotiske, er problemet sannsynligvis løst ved å finne den rette appen eller kodeken på Google Play), er programvaren i seg selv litt mindre velsmurt. Oppdateringer fra Google Play «hang», og underveis var det nødvendig å nullstille boksen, og begynne forfra for å få tingene til å kjøre igjen. Og mens utvalget av medfølgende apper er flott, er det også forvirrende og inkonsekvent. Heller ha en velfungerende videoavspillings-app enn fem tilfeldige. Det er også installert flere forskjellige portaler til håndtering av video og strømming. Men grunnleggende strømme-apper som Netflix og HBO må man til gjengjeld hente selv.
Det må med andre ord arbeides litt for å få det optimale ut av boksen, og man må ikke forvente at de medfølgende appene dekker behovet best mulig. Men til denne prisen er det ok at den siste finpussen mangler. Da man får en hel datamaskin i boksen, kan den i realiteten brukes til hva som helst. Koble til et tastatur, en mus eller en spillkontroller, og du er oppe og går.
Konklusjon
Hvis du allerede har en Xtreamer Wonder-boks, er det ingen stor grunn til å oppdatere. Men mangler du en mediespiller, er Wonder Pro-boksen glimrende og allsidig, og til denne prisen, som svarer til forgjengerens pris for et år siden, er det – til tross for problemene med programvaren – vanskelig å finne en konkurrent.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser