TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste gadgets

Teknologibransjen har satt alle kluter til i 2015 og det har vrimlet av nye plattformer og produkttyper. Her får du en oversikt.

Skrevet av / 06.11.15 - 06:00
Årets beste gadgets

Vi har hatt noen kjedelige år hvor våre mobiler, nettbrett og datamaskiner jevnlig ble oppdatert, mens det har vært lite av egentlige nyheter. Men i år er det som om en samlet elektronikkbransje har bestemt seg for at nå skal det være annerledes. Det har veltet frem nye produkttyper og plattformer, mens andre kategorier er blitt voksene og byr på produkter som er mer enn bare leketøy og samtidig fri for alle barnesykdommer.

Her guider vi deg på veien gjennom jungelen av de mest spennende produkttyper og plattformer i 2015.

 

Droner

Da de første dronene til forbruker kom på markedet var de ikke mye mer enn fjernstyrte leketøy, men nå er teknologien på plass og dronene har blitt til flyvende kameraer som kan ta både bilder og video i en fantastisk kvalitet fra helt andre vinkler enn det som tidligere har vært innenfor rekkevidde for en amatørfotograf. Også for de som bare vil fly med de små kvadrokoptere er opplevelsen blitt bedre. Dronene har fått lengere batteritid, de er blitt selvstabiliserende og har fått GPS, noe som til sammen gjør det lettere og mer sikkert å være dronepilot.

 

Smartklokker

Nei, 2015 var ikke året hvor vi så de første smartklokkene på markedet, men det var året da Apple Watch endelig lå klar i butikkene og det utgjorde hele forskjellen.

Om smartklokkene virkelig kommer til å slå gjennom hos forbrukerne har vi enda til gode å se, men vi er blitt klokere på hvilken rolle smartklokken vil spille i hverdagen. Klokken er ikke en krympet versjon av smartmobilen, den er et filter som gir deg et kjapt overblikk og rask adgang til sentrale funksjoner, favorittkontakter og yndlings-apper. I tillegg kommer måling og overvåking av din helsetilstand, ditt aktivitetsnivå og din trening, og smartklokken blir et ganske intimt produkt som du slett ikke kan unnvære.

 

Treningsarmbånd

Med funksjoner som skritteller og kobling til mobilens GPS kan man overvåke hvor mye eller hvor lite man beveger seg. Både om dagen og når man sover, og på den måten føre log over sine aktiviteter.

Ut fra et gadget-perspektiv er armbåndet et viktig supplement til mobilen med meldinger og vibrerende påminnelser som man alltid kan merke selv om mobilen ligger i jakkelommen. På den måten er grensen mellom treningsarmbånd og smartklokker ofte flytende.

 

Datamaskiner

Etter hvert har datamaskinen kommet i så mange forskjellige versjoner at det er vanskelig å vite når man slutter å snakke om en datamaskin i tradisjonell forstand og begynner å snakke om nettbrett eller til og med smartmobiler. Ja, det finnes hybridmaskiner med touch-skjerm som lar seg betjene som et nettbrett, liksom mange nettbrett koblet til et tastatur minner veldig mye om en vanlig datamaskin. Men det er en viktig forskjell som er verdt å holde fast ved. Og det er datamaskinens åpne arkitektur. Er din enhet basert på iOS eller Android er den begrenset til å kjøre apper, som lastes ned fra Apples eller Googles app-butikker, mens datamaskinen basert på Windows, Mac OS eller Linus ikke er begrenset av et firmas lukkede økosystem. Men utover dette er det fritt valg på alle hyller når det gjelder formfaktorer og betjening, og markedet rommer i dag alt fra små lette ultrabooks til store alt-i-ett PC-er.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Gadgets:

Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.

 

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

ÅRETS BESTE ULTRABOOK

Dell_xps-13

Dell XPS 13

Dell XPS 13 har kommet i en ny versjon hvor tidligere skavanker er rettet opp og som prikken over i-en med markedets flotteste skjerm.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 12.490 kroner
Web: dell.no
Les testen her

Til forskjell fra tidligere år er det ikke naturlig å sammenligne 2015-versjonen av Dell XPS 13 med en sjokoladebit fra Rittersport. Den er nemlig mer enn kvadratisk, praktisk og god. Designen har i forhold til tidligere år fått en diskré, men effektiv overhaling. Linjene er mer markante, og maskinen er både blitt smalere, slankere og ikke minst lettere.
Likevel er skjermstørrelsen på 13,3” beholdt, noe som betyr at den sorte rammen omkring skjermen nærmest er forsvunnet og at det kun er en ganske tynn kant igjen. Faktisk er XPS 13 i 2015-inkarnasjon av XPS 13 nesten som en 13” laptop i en 11” kropp. Kombinert med den høyere oppløsning, som nå er på 3200 x 1800 piksler (QHD+), har man som bruker opplevelsen av å ha et skjermbilde på størrelse med et kinolerret like foran nesen.
Vi har tidligere ikke sett noen produsent utnytte plassen på skjermen tilnærmet så godt som Dell gjør det i dette tilfellet. Og det skader ikke at bildekvaliteten er på topp med et lyssterkt (400-nit), knivskarpt bilde og deilige, naturlige farger.

 

Rask og robust

I forhold til siste års modell er ikke bare skjermen og designen blitt markant bedre. Ytelsen er også forbedret (i Benchmark-programmet Geekbench 3 scorer den nye XPS 13 henholdsvis 2.932 point (single-core) og 6.193 point (multi-core).

Selv om den nye XPS 13 er slankere og lettere enn forgjengeren har det ikke gått ut over byggekvaliteten. Tastaturet er fortsatt brukervennlig med god trykkfølsomhet og avstand mellom tastene. Touchskjermen er fremstilt i Gorilla Glass, mens kabinettet er skåret ut av et aluminiumstykke. Materialet på innsiden er kullfiber, og generelt sett fremstår maskinen samtidig både lett og robust.

 

Konklusjon

Prisen er kanskje i den høye ende, men hvis man ser på hva man får for pengene har vi vanskelig for å finne en tilsvarende Windows-maskin i samme prisklasse akkurat nå. Designen er blitt skarp og strømlinjeformet uten å miste robusthet, ytelsen er i samme liga som de beste maskinene på markedet, og skjermen, ikke minst på grunn av den ultra smale rammen, er noe av det beste vi har sett. Alle gode ting er tre for Dell.

 

ÅRETS BESTE DATAMASKIN

Imac5K

Apple iMac Retina 5K

Den råeste iMac-en er en liten sensasjon. Med en sylskarp 14,7 megapiksler skjerm, er den perfekt til bilderedigering og 4K-video.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 20.990 kr
Web: apple.com/no
Les testen her

For med en sylskarp 5K-skjerm er den nye iMacen en liten sensasjon. Det er verdens første datamaskin med så høy oppløsning, og bare så det er sagt, denne skjermen er mye skarpere enn 4KTV-en mange har hengende på veggen hjemme.

Bilder fra et 20 Mp kamera, ser overlegent mye bedre ut på 5K-skjermen til Retina-iMacen. Det samme gjør 4K-video, som kan vises i full oppløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, mens man samtidig har verktøylinjer, paletter og bildestrømmen på skjermen.

 

Ytelse

Krevende oppgaver i Photoshop eller Final Cut, derimot, flyter mye bedre enn man skulle tro på basisversjonen av retina-macen. Støyreduksjon i et 60 Mb stort bilde tok åtte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med i7-prosessor, og bare fem sekunder på retina-macen. Skal man kjøre en tilsvarende oppgave i Photoshop med støyreduksjon i en hel serie bilder, blir forskjellen enda større.

 

Vår mening

Den rimeligste versjonen av iMac Retina med 5K-skjerm, er et kupp. Særlig for dem som trenger den ekstreme oppløsningen. Den høye oppløsningen gir en skarphet ingen andre skrivebordsmaskiner er i nærheten av.

Til bilderedigering og videoredigering i 4K, finnes det ikke maken. Du får ikke bare enormt mye bedre detaljgjengivelse, men også en fargegjengivelse som gir deg full kontroll over fargetoner i etterbehandling av bildene. Den er ikke vanvittig mye raskere enn en 27-tommers iMac med vanlig 2,5K-skjerm, men grafikkytelsen og bildekvaliteten gruser den. Og alle andre skrivebordsmaskiner vi kan komme på.

For mer krevende bruk er retina-macen med 4 GHz i7-prosessor et godt valg. Gjerne med mer grafikkytelse, men uansett hvilken utgave man velger, får man den feteste skjermen i markedet i det som må være den lekreste maskinen vi har sett til dato.

 

ÅRETS BESTE TRENINGSARMBÅND

Jawbone UP24 persimmon

Jawbone UP24

Tonnevis med funksjoner og den beste appen gjør Jawbone til en testvinner!

 

Samlet vurdering: 5
Pris: 1.300 kr
Web: jawbone.com
Les testen her

Båndet hører til de tynnere og smalere, selv om det kanskje ikke virker slik når man ser bildene. UP24 minner mer om et smykkearmbånd og er tross intensjonene litt plastaktig. Intet display, bare en indikator på dag- og nattinnstilling (søvn) og en mekanisk trykknapp. Den benyttes i ulike kombinasjoner for å veksle mellom disse innstillingene inklusiv en hyggelig power nap-funksjon, hvor armbåndet kan overvåke høneblunden og vekke meg før dypsøvnen.

Jawbone UP24 er det eneste produktet vi har testet som håndterer alle situasjoner – men en viss manuell innsats. Appen er også proaktiv og maner meg til å øke skrittmålet samt å gå til sengs tidligere for å få bedre søvn. Det registrerer også perioder av aktivitet i løpet av hele dagen og spør hva jeg gjorde.

Grensesnittet er tydelig om enn litt rotete, men det finnes på den andre siden godt med nyttige funksjoner. Armbåndet varsler når jeg er stillesittende og kan pushe påminnelser. En tilpasningsbar database over mat, kalorier og treningsformer følger med samt en sterk funksjon for sosiale spørsmål til andre brukere. Alt dette kan du enkelt styre via AP-appen, og der er Jawbone klart overlegen med rask respons og synkronisering helt uten feil i testperioden. Dette takker vi for!

Armbåndet kan fortsatt ikke registrere sykkeløktene og styrketreningen på egen hånd, men du kan manuelt legge dem til og angi hvor mye du anstrengte deg, en funksjon de andre armbåndene i testen ikke kan. Dette oppdaterer sant nok den totale forbrenningen, men gir fortsatt ingen oversiktlig indikasjon på den totale innsatsen.
Den overlegne appen er det som gjør armbåndet Jawbone UP24 såpass bra, og mangelen på displayet er egentlig ikke forstyrrende så lenge du har mobilen i nærheten. Men Jawbone trenger å ta det siste store steget fra finesserik skritteller til å bli din fitnesspartner!

 

ÅRETS BESTE SMARTKLOKKE

AplWatch

Apple Watch

Apple Watch er et lekkert produkt og på tross av irritasjonsmomenter den beste smartklokken på markedet akkurat nå.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: Fra 399 euro (38mm), fra 449 euro (42mm)
Web: apple.com/no/watch/
Les testen her

Apple Watch er i en klasse for seg. Smartklokken kommer i to størrelser – 38 mm og 42 mm – og i tre forskjellige utgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks typer klokkeremmer, som igjen kan fås i et utall farger og materialer. Selve klokken er mindre enn vi hadde forventet, mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffent.

Og her tenker vi på annet og mer enn det rent estetiske uttrykket, for med Apple Watch er det også tatt høyde for brukervennlighet. På klokkens høyre side finner man, som på et analogt armbåndsur, en krone, og denne er ikke bare til pynt. Kronen bruker du i kombinasjon med touch-skjermen til å navigere rundt i de mange menyene og appene, og med den såkalte force touch-funksjonen i tillegg, som fungerer som et slags høyreklikk når du trykker hardt på skjermen, har vi fått den mest intuitive smartklokken til nå.
Selvfølgelig kan man også bruke stemmekommandoer via Siri til å styre Apple Watch, men Apple-klokken er ikke like avhengig av Siri som Android Wear er av stemmestyring via Google Now for å fungere. Og takk og pris for det. Vi tror fremdeles ikke på at folk flest har noe til overs for å snakke med klokken sin. Derfor er det også en litt ubrukelig fordel for Apple Watch at det stort sett er den eneste smartklokken på markedet som man både kan ta telefoner og ringe med.

 

Ikke uten irritasjonsmomenter

Dessverre er Apple Watch langt fra fri for barnesykdommer. Den mest irriterende feilen er at skjermen ikke alltid slår seg på selv når man løfter håndleddet. Det er meningen, for Apple Watch er jo i bunn og grunn en klokke, og man må kunne bruke den til raskt å finne ut hva klokken er. Når man derfor annenhver gang er nødt til å pirke borti skjermen for å få den til å slå seg på, er det mer enn bare en bagatellmessig feil.

 

Konklusjon

Apple Watch koster skjorta, men med idéer som force touch, den digitale kronen og et operativsystem som lener seg kraftig opp mot iOS, men som også er tilpasset klokkens helt nye form, er Apple Watch blitt den mest brukervennlige smartklokken på markedet. Vil du ha en smartklokke her og nå, er det Apple Watch du skal kjøpe.

 

Årets tekniske innovasjon

Windows_10_1

Windows 10

Der er en ny Windows i byen, som er både velfungerende og lekker å se på. Og for de fleste av oss er den til og med gratis.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: Gratis for Windows 7, 8 og 8.1 brukere
Windows 10 Home: 1.199 kr
Windows 10 Pro: 1.618 kr
Web: Microsoft.no
Les testen her

Windows 10 er klart den beste versjonen til nå. Borte er endeløse menyer, ustabilitet og ventetid. Det nettbrett-lignende brukergrensesnittet fra Windows 8 som fungerte på nettbrett, men som var håpløst på PC, er også borte. Resultatet har blitt et Windows som fungerer raskt og hvor det er lett å finne programmer og dokumenter.

Og Windows 10 er ikke bare til PC. Den største nyskapelsen er at man kan bruke samme operativsystem på alle enheter – fra mobil, over til nettbrett og spillkonsoll til sin fullvoksne datamaskin.

Vi har blitt vant til å kjøpe Microsoft-oppgraderinger med to-tre års mellomrom. Men ikke denne gangen. Men denne gangen er det gratis! Windows 10 er på husets regning hvis du har Windows 7, 8 eller 8.1, og hvis du laster ned oppgraderingen før juli 2016 kan det brukes fritt hele datamaskinens levetid.

Windows 10 behøver ikke veldig kraftig maskinvare. Faktisk er kravene de samme som til både Windows 8.1 og Windows 7. Det må imidlertid understrekes at dette er minimumskravene. Windows 10 kan kjøre på en 1 GHz PC med 1 GB RAM. Men det er kun for folk med stor tålmodighet.

Windows 8 ble en av de mest kritiserte Windows-utgavene, men Windows 10 ligner en hit. Den er lettere og lekrere å bruke enn både den litt tunge Windows 7 og den veldig rotete Windows 8. Og den er faktisk raskere enn forgjengerne. Brukergrensesnittet er lekkert uten at det er forstyrrende for oversikt eller hastighet. Faktisk er Windows 10 raskere enn Windows 7 på samme maskinvare. Som en gratis oppdatering er den vanskelig å komme utenom, og alt er så gjennomarbeidet, velfungerende og lekkert at den fortjener prisen som årets tekniske innovasjon.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Annonse

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top