Det er ikke akkurat lett å styre en drone når det blåser stiv kuling, men slik var dessverre vilkårene da vi skulle teste DJI Phantom 3 Professional. Den avanserte dronen produseres i Kina og koster deg din førstefødte og halve kongeriket (ok, kanskje ikke helt, men14.000 kroner er tross alt mye penger). Men så er det også snakk om den beste dronen til menigmann vi har testet til dags dato.
Ta det med ro, alt er under kontroll!
I motsetning til Parrot Bebop, som styres via nettbrett eller mobil, kommer DJI Phantom 3 Pro med en egen avansert fjernkontroll som har 2 kilometers rekkevidde. Den benyttes både til å styre dronen og til å ta bilder eller video med dronens innebygde 4K-kamera. Man har likevel bruk for en smartmobil eller et nettbrett, som festes til fjernkontrollen og kjører den medfølgende appen DJI Pilot. Appen viser direktesendt video fra dronekameraet på skjermen (i 720p HD-kvalitet), og brukes til å styre på dronens mange innstillingsmuligheter.
Fjernkontrollen gir med sine små joystick-er langt mer presis styring enn en berøringsskjerm, Det var vi virkelig takknemlige for den dagen vi prøvefløy DJI Phantom 3 Pro på Kløvermarken i København, i skikkelig møkkavær. For det blåste så kraftig at vinden tok tak i dronen da den kom for høyt opp i luften, og plutselig kunne vi nesten ikke se den med det blotte øye.
Hadde dette hendt med Parrot Bebop, hadde vi enten aldri sett dronen igjen, eller den hadde styrtet. Men slik gikk det ikke med Phantom 3.
Den har innebygget GPS, og når den stiger til værs husker den også hvor den startet. Mister man kontakten til fjernkontrollen eller appen, noe som altså skjedde for oss da appen underveis gikk i sort på nettbrettet, vender dronen automatisk tilbake til sitt utgangspunkt.
Det tok litt tid, og vi var ikke engang helt sikre på om dronen overhodet beveget seg – det er nemlig nesten umulig å se på lang avstand – men Phantom 3 måtte også kjempe en modig kamp i stiv kuling med en vindhastighet på cirka 50 km/t. Og da den kan fly 16 m/s og hadde motvind hele veien, kan hastigheten ikke ha vært mer enn 1,5 m/s. Like fullt returnerte den til start, og demonstrerte dermed hvorfor det kanskje er en god idé bare å betale hva det koster, hvis man mener alvor med dronehobbyen.
4K-kameraet kan også ta stillbilder i 4000×3000 pikslers oppløsning. Bildene blir både skarpe og klare. Den grå himmelen er ikke kameraets feil!
Et svevende kamera
Kjøper man en drone som DJI Phantom 3 Pro er det typisk fordi man mener det alvorlig, men for de fleste handler det om noe mer enn lysten til å fjernstyre et objekt gjennom luften. I virkeligheten er det nok muligheten for å ta bilder og video fra luften som driver de fleste kunder til å investere i et produkt som DJI Phantom 3 Pro. Og når man vet hvor mye penger foto-entusiaster er villig til å bla opp for skikkelig kamerautstyr, fremstår 14.000 kroner for Phantom 3 Pro plutselig et funn til prisen. Dette er en robust drone som tåler det meste og flyr stabilt selv under tøffe forhold, noe som er en forutsetning for å produsere gode bilder og videoopptak fra luften.
4K-kamera
Phantoms fastmonterte kamera er på 12,4 Mp og kan ta opp video i UHD-format opp til 30 fps. Kameraet minner en del om de bedre actionkameraene på markedet, og linsen (f/2.8) kommer med en 1/2.3” EXMOR bildesensor fra Sony og tilbyr en bildevinkel på 94 grader, noe som eliminerer den karakteristiske fiskeøye-effekten som bredere linser forårsaker. Stillbilder kan tas i både jpg og råformat.
Kameraet er montert med et 3-akset oppheng som sørger for å kompensere for dronens bevegelser i luften, og gir stabile opptak. Både videoopptak og stillbilder fra kameraet er helt rene og uten rystelser, til og med de opptakene dronen gjorde under den stormfulle flyturen. På tross av værforholdene ble videoopptakene likeså rolige som om kameraet hadde stått helt stille på et stativ, og i tillegg var både farger, fokus og skarphet helt på topp. Sjekk selv, på YouTube-videoen fra testflighten vår.
Kameraet kan styres med stor nøyaktighet via DJI Pilot appen, som lar brukeren stille inn for eksempel kameravinkel og belysning. Og for å gjøre det virkelig imponerende kan man via appen også strømme kameraets live feed til YouTube i sanntid, og på den måten invitere alle vennene med på en flytur.
Kameraet er montert under dronen med et 3-akset oppheng som sørger for å kompensere for dronens bevegelser i luften og dermed sikrer helt og stabile opptak.
There’s an app for that!
DJI Phantom 3 Professional kommer med et såkalt intelligent batteri, som holder til 23 minutters flygning. Det intelligente her består i at dronen hele tiden vet hvor mye batteri den har igjen, og kan beregne om det er strøm nok på batteriet til å fly hele veien tilbake. Er du selv litt sløv med å ha kontroll på batterinivået, vil dronen automatisk fly hjem til start før den når the point of no return. Akkurat dette hendte da vi mistet forbindelsen til appen under vår testflygning.
Er man en helt grønn drone-pilot med lite flytid tilbyr appen deg i tillegg en simulator-funksjon, slik at man kan lære seg fjernkontrollen og dronens styre-egenskaper uten å utsette sitt 14.000 kroner dyre leketøy for unødig fare.
Dronen styres med den medfølgende avanserte fjernkontrollen, som har en rekkevidde på 2 kilometer. Hvis man setter et nettbrett eller en mobil i holderen, kan man se live feed fra dronens kamera i appen DJI Pilot.
Konklusjon
Det er allerede stor etterspørsel etter DJI Phantom 3 Professional, og etter å ha testet dronen i praksis er vi ikke overrasket. I denne prisklassen finnes det neppe noen bedre drone til entusiaster og avanserte brukere for øyeblikket. Phantom 3 er skikkelig bygd og leverer kraftfull ytelse. Den er lett å styre og byr på en mengde avanserte finesser som hjelper piloten. Som flyvende dronekamera er den helt uovertruffen, og det fastmonterte 4K-kameraet leverer både bilder og video med skikkelig proft resultat. Hvis du virkelig vil gå inn for droneflygning med liv og sjel er DJI Phantom 3 Professional det beste valget akkurat nå.