Panasonic briljerte stort på TV-fronten i fjor. LCD-skjermen DX900 med High Dynamic Range var en av de aller beste skjermene vi testet! I år er det imidlertid OLED som gjelder: De nye modellseriene EZ950 og EZ1000, som tar sikte på å konkurrere med LG, Sony og andre produsenter i high-end klassen.
Panasonic eksperimenterte lenge med sin egen OLED-teknikk, men da den første modellen (65CZ950 til 100.000 kroner) så dagens lys i 2015, hadde den fått bildepanel fra LG. Etter et års pause er japanerne altså tilbake i OLED-markedet. I mellomtiden har konkurransen blitt betydelig tøffere. Spørsmålet er om Panasonic har greid å skvise ut bilder som er hakket hvassere enn konkurrentene?
Design
Flaggskipet EZ1000 er en kompromissløs modell med påkostet høyttalerløsning. Den rimeligere EZ950 vi tester her, er mer nedtonet på designfronten. Den har en slank metallramme rundt skjermen, og enkel smal, sokkel i bunn som gir en diskré fremtoning. Sammenlignet med LGs lekre ”Picture on glass” utførelse og Sonys nærmest rammeløse TV, fremstår Panasonic-skjermen unektelig litt mindre påkostet utad. Vi merker oss imidlertid at skjermen virker godt skrudd sammen og bruker mer litt mer solide materialer og festeanordninger.
Brukervennlighet og finesser
LG og Samsung kan skilte med avanserte smart-løsninger, og de fleste andre konkurrentene har gått over til Android-plattformen. Panasonic bruker imidlertid fortsatt sitt Firefox OS som er en enklere plattform, uten like mange avanserte finesser eller applikasjoner. De viktigste appene som Netflix og YouTube er imidlertid på plass. Fjernkontrollen er den kjente og kjære varianten med store og tydelige knapper. Med EZ950 følger det også med en ekstra fjernkontroll med trykkfølsom styreflate.
Som vi tidligere har vært inne på, er ikke Panasonics brukergrensesnitt spesielt imponerende når det kommer til grafikk eller innhold. Derimot er det et enkelt og intuitivt system som ikke kommer i veien for TV-opplevelsen. Det er mer enn hva vi kan si om Android i mange tilfeller.
Panasonic-skjermen har 4 HDMI-innganger, men bare 2 av disse (HDMI 1 og 2) støtter UltraHD-signaler med full båndbredde. Dermed er det viktig å velge riktig inngang til eksempelvis UHD Blu-ray.
Bildekvalitet
Det finnes mange filosofier rundt bildekvalitet, og en av de mest populære uttrykkene er ”as the director intended” – nemlig at regissøren eller produsenten vet best hvordan filmen skal se ut. Fargelegging er avgjørende for å oppnå den riktige stemningen, enten det er romantikk eller testosteronfylt action. Og uansett hvor fristende det kan være å øke skarpheten litt eller gjøre fargene litt sterkere, vil det være å utgjøre skade på originalinnholdet.
De fleste TV-er har i dag noenlunde ok fargebalanse. Det å gjengi et bilde som er 100 % tro mot originalen, er imidlertid lettere sagt enn gjort. TV-en skal dekode videosignalet og blande primær- og sekundærfargene riktig, for millioner av fargenyanser! Til tross for dagens digitale videostandarder er det krevende å treffe blink hele tiden. Resultatet kan være alt fra små avvik i fargemetningen, til at bildet blir en flau kopi av originalen.
Panasonic er blant de flinkeste i bransjen når det kommer til bildebehandling og fargekorrekthet. Etter mange år med plasma, LCD og nå OLED besitter de en kompetanse som mange av konkurrentene bør være misunnelige på. EZ950 er utstyrt med deres mest avanserte videoprosessor, som håndterer alt av bildebehandling, inkludert en avansert 3D LUT (lookup table) fargedekoder. Panasonic har også tatt seg bryet med å få EZ950 gjennom en krevende sertifiseringsprosess hos THX.
Resultatet er heller ikke til å ta feil av. TX-65EZ950 leverer en fargegjengivelse i referanseklasse! Den effektfulle HDR-filmen Mad Max: Fury Road (UHD Blu-ray) kan lett bli for fargesterk og overdreven på noen skjermer, men Panasonic serverer oss akkurat passe saftige farger, uten å misse et eneste sandkorn. Enda bedre blir det med Planet Earth 2 i skuffen: Med referanser til den virkelige verden er det lett å sette pris på den naturlige fargegjengivelsen.
Panasonic har selvfølgelig fått med seg alle de kjente og kjære OLED-kvalitetene. Svartnivået er blekksvart, og innsynsvinkelen like bred som forventet. Panasonic har imidlertid lykkes med å få frem flere detaljer i svart. Der spesielt LG OLED65E7 har en liten tendens til black crush, får EZ950 frem litt flere detaljer i de mørkeste partiene.
EZ950 er også meget god på bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation gir glatte og sømløse bilder uten for mye video-effekt. Vi merker også at EZ950 er litt bedre til å undertrykke bildestøy enn Sony KD-65A1.
Likevel er det en overdrivelse å hevde at det er stor forskjell mellom de ulike OLED-skjermene. Alle tre bruker i bunn og grunn samme type bildepanel, og det er kun små forskjeller i bildebehandling, hvor Panasonic fremstår som den aller mest korrekte.
Kalibrering av Panasonic TX-65EZ950
Panasonic-skjermen er en skikkelig drømme-TV for oss som måler og kalibrerer. TX-65EZ950 har full CMS fargekalibrering med tilgang til alle bildeparametere. I tillegg støtter den automatisk kalibrering via CalMAN Autocal, som gjør det hele mye enklere. Panasonic lar oss dessuten lagre og kopiere de ferdige bildeinnstillingene til alle innganger, inkludert apper som Netflix. Det er noe ikke alle produsentene har fått til.
Når sant skal sies, er det ikke store justeringen som behøves. Gråskalaen er superlineær ut av esken, med et avvik på 1,36 i snitt. Etter kalibrering oppnådde vi imidlertid rekordlave 0,12 i avvik. Fargebalansen er også svært lineær med 0,44 (kun en anelse rødstikk ut av esken). Aller mest imponerende var likevel resultatet i ColorChecker som viser fargekorrektheten på et utvalg av nyanser. Her fikk vi rekordlave 0,6 i HDR-modus. Det betyr at EZ950 har mer korrekte farger i HDR-modus (med DCI-P3 fargerom) enn mange TV-er har i SDR (Med smalere REC 709 fargerom)! Panasonic har truffet blinken nok en gang, og vi kan trygt anbefale EZ950 til både entusiaster og profesjonelle.
Ingen Dolby Vision
Panasonic kommer litt til kort når det gjelder støtte for de ulike HDR-formatene. Vanlig HDR10 og HLG er på plass, men Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Dolby har så langt vært vårt foretrukne HDR-format på Netflix-serier som er tilgjengelig med dette, grunnet vesentlig bedre kontrast fra scene til scene. Til høsten kommer også de første Blu-ray titlene med Dolby Vision. Oppdatering til Dolby Vision er neppe mulig da det krever en proprietær chip i TV-en. Enda så bra jobb Panasonic EZ950 gjør med HDR10 bildemateriale, begrenses den litt av det statiske kontrastforholdet.
Lydkvalitet
65EZ950 har et ganske standard lydsystem med undermonterte høyttalere. Lydgjengivelsen er klar og tydelig, uten plagsom forvrengning, men litt slankere enn det vi opplever fra LG og Sonys OLED-skjermer. Spesielt Sony imponerer ved å gjøre hele skjermen til en høyttaler. LG har også litt mer futt i lyden takket være sin frontrettede lydplanke. De som kjøper EZ950 vil nok uansett foretrekke å ha et separat lydanlegg. Storebror EZ1000 har en mer påkostet lydplanke fra Technics, men koster også deretter.
Konklusjon
Panasonic viser nok en gang at de har en langt mer kompromissløs tilnærming til bildekvalitet enn de fleste andre produsenter. 65EZ950 er en ekte entusiast-TV med superb bildekvalitet! Vi har verken sett, eller målt bedre fargegjengivelse før. Derfor kan vi leve med en litt enklere smart-plattform, design og lyd. Savnet av Dolby Vision HDR-formatet er en potensiell dealbreaker for mange, men det gjenstår å se hvor stor utbredelse Dolbys format vil få. Uansett går Panasonic 65EZ950 ned i historien som en av de beste OLED-skjermene hittil.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser