TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-65DX900E

Tettere på virkeligheten

Panasonic starter TV-året med en gnistrende god toppmodell. LCD-skjermer blir ikke mye bedre enn dette!

Av / 10.05.16 - 06:00
Panasonic TX-65DX900E

Lyd & Bilde mener

  • Panasonic TX-65DX900E byr på grensesprengende kontrast, og en lysstyrke man tidligere bare har kunnet drømme om. Dette kan oversettes til mer virkelighetstro bilder, som passer perfekt for visning av det nye HDR videoformatet.
  • Det dreier seg fortsatt om en LCD-skjerm, som har sine svakheter når det kommer til svartnivå og innsynsvinkel.

Vi innrømmer det glatt: Noen testprodukter er forbundet med mer spenning enn andre. Og pulsen slår litt raskere hver gang vi får et nytt Panasonic-flaggskip inn på testbenken. Årets toppmodell 65DX900E er ekstra spennende, dels fordi den er en videreutvikling av AX900 – en av de beste LCD-skjermene vi har testet – men fremfor alt fordi den er proppfull av spennende ny teknologi, som ingen tidligere har sett!

Hvert år kommer det nye TV-modeller som lover bedre bildekvalitet. Men ofte er det i realiteten mer snakk om «gammel vin på nye flasker» enn noen reell forbedring. I år er det annerledes: TV-bransjen har blitt enige om et nytt Ultra-HD Blu-ray format, og nye videostandarder som gir kvaliteten et betydelig løft. Dette betyr at TV-ene må oppgraderes for å holde følge!

Panasonics nye toppmodell er akkurat det – en av de første TV-ene som er laget spesielt med tanke på fremtiden. Panasonic har samarbeidet tett med Hollywood om å lage en TV som er skreddersydd for å gjengi alle detaljene de nye formatene har å by på. Målet har som vanlig vært å oppnå mest mulig naturtro bildekvalitet!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Fremtidsrettet high-end TV

Som seg hør og bør for et flaggskip er DX900 fullspekket med utstyr og finesser. Dette er en av de aller første TV-modellene som kan prydes med den nye «Ultra HD Premium» logoen. Det forteller oss at Panasonic-skjermen støtter High Dynamic Range, video med økt dynamikkområde.

Annonse

Hva er HDR, sa du? Kort fortalt dreier det seg om en ny, moderne videostandard som kombinerer høyere oppløsning, økt kontrast og bredere fargespekter. Den er allerede en viktig del av det nye Ultra-HD Blu-ray formatet, men også Netflix har annonsert at noen av deres egne streaming-utgivelser snart vil støtte HDR. Derimot må vi nok vente noen år før vanlige TV-sendinger kringkastes i HDR-kvalitet.

Panasonic har som forventet gått grundig til verks for å møte de nye kravene. Både selve bildepanelet, baklysteknikken og videobehandlingen er kraftig oppgradert, og spesifikasjonene er til å sikle over. Det loves blant annet en formidabel lysstyrke (1000 nits) og et ekstra bredt fargespekter (98% av DCI P3). Begge deler er langt utover hva en vanlig TV klarer, og kan forhåpentligvis oversettes til mer dynamiske og virkelighetstro bilder.

 

Panasonic TX-65DX900E

Panasonic DX900E kommer i 58 og 65 tommers skjermstørrelse, og av disse to var det sistnevnte som ankom testlokalet i en meget tung eske! Mye av vekten skyldes den massive bordsokkelen av metall. Både sokkelen og for så vidt hele TV-en gir et solid kvalitetsinntrykk. Det er verdt å merke seg at sokkelen er like bred som skjermen, og at den tilter skjermen litt bakover. Et bredt og lavt TV-bord vil derfor være å foretrekke, med mindre du har planer om veggmontering. Panasonic har ellers lagt til rette for diskré kabelføring, med kontaktene gjemt bak et deksel på baksiden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Brukervennlighet og finesser

Panasonic-skjermen er selvfølgelig en smart-TV, og er som tidligere generasjoner basert på operativsystemet Firefox. Den har et enkelt og oversiktlig brukergrensesnitt med store og tydelige ikoner. Hjem-menyen kan skreddersys med snarveier til det innholdet du vanligvis ser mest av. Panasonic har lagt større vekt på at ting skal være forutsigbart å bruke, snarere enn mest mulig «fancy» finesser. Her er det TV-opplevelsen som står i fokus, og det kan vi like. Utvalget av applikasjoner er forholdsvis spinkelt sammenlignet med for eksempel Samsungs brede portefølje, men det viktigste er på plass. Den innebygde Quad Core prosessoren har betydelig regnekraft og sørger for at menyene er raske og glatte å navigere i.

Det følger med to fjernkontroller i esken, den ene en tradisjonell variant med mange knapper, og en mer moderne variant med touch-panel. Et tredje alternativ kan være å styre skjermen med Panasonics egen Remote-app til mobil og nettbrett.

 

Bildekvalitet

Som vanlig når vi tester er en TV i denne klassen er det bildekvaliteten som står i fokus. Vi startet sammenligningen mot en Samsung JS9505 toppmodell fra 2015 med vanlig Blu-ray som kilde, og det er tydelig hvordan Panasonic har lykkes med å skvise ut enda flere detaljer, hele veien fra mørke skyggepartier opp til det lyse. Svartnivået er også tydelig bedre, med større dybde i mørke scener. Panasonic er riktignok den første 2016-modellen vi tester, men vi kan i alle fall slå fast med det samme at ytelsen ligger et hakk over noen av fjorårets beste skjermer.

Det er imidlertid først når vi bytter til et nytt videoformat at vi blir virkelig imponert: Panasonic hadde for anledningen lånt oss sin nye Ultra-HD Blu-ray spiller, DMP-UB900, og hvis du virkelig vil utnytte den ekstra bildedynamikken denne skjermen har å by på, så er det denne typen kilde som må til!

Ultra-HD versjonen av The Martian har ekte 3840 x 2160 pikslers oppløsning, og er dessuten mastret med et større fargerom (Rec 2020) og økt kontrast. Resultatet er et markant mer virkelighetstro bilde. Uten å ha besøkt Mars på forhånd er referansegrunnlaget riktignok tynt, men det er tydelig hvordan det rødlige og oransjetonede landskapet fra filmen får et rikere og mer nyansert fargespekter med UHD-versjonen. Hvert minste sandkorn blir mer tydelig, og man kan lettere se hvordan vinden virvler i bakgrunnen.

Det aller råeste er imidlertid hvordan skjermen håndterer lyse deler av bildet: Lysrefleksjoner fra romstasjonens solcellepaneler blir blendende sterke. Eksplosjoner slår imot oss så vi nesten føler strålevarmen i ansiktet! Speilbildene på Matt Damons romhjelm blir skarpere, og får en nesten 3D-aktig dybde. Mange av disse forbedringene skyldes selvsagt det nye UHD Blu-ray formatet, men uten en HDR-skjerm av Panasonics kaliber ville vi ikke fått se de ekstra detaljene. Dette fordi den har et langt større spillerom når det kommer til lysintensitet og farger, enn vi er vant til fra «alminnelige» LCD-skjermer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Kontrast og svartnivå

Panasonic har gjort et stort nummer ut av det nye Honeycomb baklyset på DX900, som sies å være ekstra nøyaktig og finmasket. Det går likevel an å se hvordan baklyset jobber: Spesielt med spillefilmer som The Martian, kan man se at de mørke stripene på 2,35:1 formatet varierer i lysstyrke avhengig av hva som vises innenfor bilderammen. Når lysstyrken øker i nærheten, vil det også gli over i de sorte stripene. Dette i motsetning til OLED, hvor stripene forblir helt svarte. Med tanke på hvor mange filmer som er spilt inn i 2,35:1 format, kunne man nesten ønske at Panasonic hadde tatt høyde for dette når de designet baklys-systemet.

Her er det altså tid for en liten «reality check». Panasonic DX900E er basert på LCD-teknologi, og selv en turbotrimmet versjon av denne har sine begrensninger. Fordi en LCD-skjerm er avhengig av gjennomlysning bakfra, vil den alltid ha utfordringer når det gjelder kontrast, og spesielt når det kommer til å gjengi ekte svart.

I DX900E sitt tilfelle snakker vi om et avansert, finmasket LED-baklys med hele 512 individuelt inndelte soner, som tillater meget nøyaktig lokal dimming. Det er likevel lang vei opp til kontrasten fra en OLED-TV, som i praksis har en lysdiode for hver eneste piksel. Betydningen av dette skal ikke undervurderes, og det er verdt å nevne at fjorårets toppmodell fra Panasonic TX-CZ950, var basert nettopp på OLED-teknikk.

Når Panasonic har gått tilbake til LCD i årets toppmodell er det nok fordi de vil holde prisen i sjakk, samt utnytte noen av fordelene. Høyere lysstyrke er en viktig del av HDR-standarden, og dette er foreløpig langt enklere og rimeligere å oppnå med LCD. En tilsvarende DX900 i OLED-versjon kunne lett ha kostet det dobbelte!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Kalibrering av Panasonic TX-65DX900E

Det å kalibrere DX900 bød på en del utfordringer: Flere av spesifikasjonene ligger nemlig utenfor kapasiteten til testutstyret vårt! Siden DX900 er i stand til å gjengi et bredere fargerom (DCI P3/Rec 2020) enn det tradisjonelle Rec 709 standarden vi vanligvis opererer med, kreves det nye fargeprofiler og testbildegeneratorer.

I vårt tilfelle var ikke programvaren vi bruker (CALman 5) oppdatert med de riktige filene for DX900 enda. Vi valgte derfor å gjøre en manuell kalibrering etter gammel standard, mest for å gi en pekepinn hvor ytelsen ligger. Måleresultatene viser at DX900E oppfører seg eksemplarisk. Det er tydelig at noe har skjedd, spesielt når kommer til lysintensitet. Der nesten alle «vanlige» TV-er bøyer av og klipper ved det øverste punktet for hvitt (100 IRE), har DX900 fortsatt mye å gå på ved 110% lysstyrke. Det gir fenomenal bildedynamikk!

Fargegjengivelsen er også meget korrekt, med et målt delta-avvik på henholdsvis 3,3 og 1,1 før og etter kalibrering (med Professional 1 modus som utgangspunkt). Alt i alt er vi godt fornøyd med måleresultatene, selv om de ikke gir oss et fullstendig bilde av ytelsen. Vi håper på å kunne presentere en mer fullverdig kalibrering av DX900E etter hvert som vi tilegner oss mer data og erfaring med kalibrering av HDR-skjermer.

Last ned kaliberingsrapport for Panasonic TX-65DX900E

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Lydkvalitet

Mange av de som er ute etter en TV i denne klassen har sannsynligvis også et separat lydanlegg. Likevel er det verdt å nevne at lydkvaliteten fra DX900Es innebygde høyttalere er klart over snittet. Lyden er upåklagelig, med god klarhet i stemmene og rikelig bassfundament.

 

Konklusjon

Panasonic 65DX900E er den første TV-en på markedet som tar i bruk de siste nyvinningene på bildefronten. Med utvidet fargerom og spektakulær lysstyrke har den alt som skal til for å vise det nye 4K Blu-ray formatet i all sin prakt. Vi må riktignok erkjenne at det er tydelig forskjell i dybde og kontrast mellom DX900E og en OLED-skjerm, som har bedre forutsetninger når det kommer til å vise fullstendig bekmørk svart. Men utover det, er det ingen grunn til å spare på lovordene. Panasonic TX-65DX900E er den soleklart beste LCD-skjermen vi har testet!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming