TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Microsoft Lumia 650

Slik ser en flopp ut

Microsoft Lumia650 er generelt sett en skuffelse, og lever absolutt ikke opp til forgjengerne.

Av / 03.05.16 - 06:00
Microsoft Lumia 650

Home mener

  • Robust og lett på samme tid. Temmelig god lyd til prisen.
  • Jevnt kjedelig og anonym. Både skjerm og kamerabilder lider under fargestikk, og mobilen mangler sentrale Windows 10-funksjoner. Kameraet er dessuten meget langsomt.

Windows har tapt kampen om mobilmarkedet. Det er nok viktig å få slått fast fra starten. Med en markedsandel på under 2 % av det samlede antallet smartmobiler i verden (Gartner, november 2015) er det like før vi kan skrive nekrologen over Windows som mobilt operativsystem, og det har Microsoft også erkjent, tyder det på. Ikke offisielt naturligvis, men de tre mobilene (Lumia 950, 950 XL og den aktuelle testmodellen Lumia 650) Microsoft har lansert siden Windows 10 kom på markedet, og som derfor er «født» med Microsofts nyeste plattform, er alle rettet mot virksomheter. Ethvert forsøk på å tiltrekke seg helt alminnelige forbrukere med frisk design og fargestrålende cover – noe som har vært kjennetegnet for Lumia-modellene helt frem til de roste budsjettmodellene Lumia 630 og Lumia 640 – er avsluttet, og i stedet er de nye modellene holdt i nøytrale farger (sort eller hvit), og designen er så konservativ at man må ha lagt merke til Windows-logoen på baksiden for overhodet å kunne tro at det er snakk om en Microsoft-mobil.

Ikke desto mindre vil Lumia 650 selvfølgelig være til salgs til private, både fra Microsofts egen nettbutikk og hos diverse forhandlere. Og da de to førnevnte forgjengerne i samme serie, Lumia 630 og 640, begge var glimrende budsjettmobiler, blir vi naturligvis nødt til å finne ut av om det siste skuddet på stammen kan gjøre dem kunsten etter. Stay tuned, den endelige konklusjonen finner du til slutt i artikkelen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Utseende og design

Som nevnt er designen meget nøytral. Baksiden er av plast og kan tas av, men glade neonfarger kan man glemme alt om. Valget står mellom sort og hvitt cover, lengre er ikke listen. En metallramme sørger for å bryte et ellers meget plastaktig design, og dermed virker mobilen holdbar og robust, selv om den også føles ekstremt lett i hånden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Skjerm

De to forgjengerne kom med IPS-skjerm, mens Lumia 650 er utstyrt med 5” AMOLED-skjerm. Alminnelig HD-oppløsning høres kanskje ikke så mye ut, men er mer enn tilstrekkelig. Det er mye plass på skjermen, og vi opplever ikke skjermbildet som uskarpt.

Som på alle OLED-skjermer er sortnivået helt perfekt, men til gjengjeld fremstår lyse farger og hvit med temmelig mye gulstikk, og generelt mangler skjermen lysstyrke, noe som spesielt gjør seg gjeldende utendørs når solen skinner.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kamera

Fargestikk er også et problem kameraet lider under. Bilder tatt under åpen himmel ser i hvert fall ut som om de har fått lagt et gult filter over seg. Innendørs i kunstig lys er det ikke et problem, men til gjengjeld blir bildene meget flate og kjedelige. De mangler ikke fokus, men mangler både dynamikk og kontrast.

Dessuten bruker mobilen mer enn tre sekunder på å lagre et bilde, noe som er overraskende lang tid. Og det betyr selvfølgelig at man må være tålmodig når man tar et bilde. For før de tre skundene har gått kan man ikke skyte det neste.

Fotografert med Lumia 650 ser domkirken i Berlin ut som et nikotinplaster.
Fotografert med Lumia 650 ser domkirken i Berlin ut som et nikotinplaster.
Men slik ser den altså ut i virkeligheten. Fotografert med en iPhone 6s.
Men slik ser den altså ut i virkeligheten. Fotografert med en iPhone 6s.

Lyd

Til gjengjeld er lyden ganske bra, og det gjelder både samtalekvalitet og lyden i hodetelefonene når man lytter til musikk eller ser film.

Lydkvaliteten ved avspilling av musikk har vi testet med et sett Bose QuietComfort 25 hodetelefoner og strømmetjenesten Tidal, som kan strømme musikk i lossless kvalitet, og vår opplevelse var mer en hederlig. Det er godt med volum, og kvaliteten i mellomtoneområdet feiler det ingenting. I de høyeste toneleiene svikter Lumia 650 litt, og selv om det er god dybde i lyden, kunne man godt ha ønsket seg mer plass til bassen.

 

I bruk

Som nevnt er Lumia 650 den tredje mobilen som er født med Windows 10. Hvis man har prøvd en av de tidligere modeller med Windows Phone 8 eller 8.1, vil man straks føle seg hjemme, selv om det er en del små forskjeller. En av de viktigeste er den nye File Explorer, som gir deg adgang til filene på mobilen din på akkurat samme måte som med tidligere tiders Windows Stifinner på PC-en. Og så er Skype blitt en integrert del av operativsystemet, på samme måte som iMessage er det i iOS – så man for eksempel sender tekstmeldinger til andre Windows 10-brukere via Skype, i stedet for via sms.

Men to av de viktigste funksjonene ved Windows 10 til mobiltelefoner må man unnvære med Lumia 650, og det er i stor grad en strek i regningen.

Det første vi savner har Lumia 650 til felles med alle andre Lumia-mobiler som er blitt solgt i Skandinavia. Microsofts stemmestyrte assistent Cortana finnes nemlig ikke på norsk, og det er synd, for den skulle slå både Apples Siri og Google Now. Cortana kommer utvilsomt til våre breddegrader før eller senere, men inntil da står vi tilbake med en amputert plattform. Dårlig!

En helt ny Windows 10-funksjon kalles Continuum. Kort og godt lar funksjonen deg bruke mobiltelefonen som en vaskeekte Windows PC, som via en såkalt Display Dock kobles til både skjerm, mus og tastatur. Continuum får man med på kjøpet med Lumia 950 og 950 XL, men ikke med Lumia 650, da konfigurasjonen rett og slett ikke har muskler nok. Dobbelt dårlig!

Lumia 650 klarer seg bedre enn forgjengeren i Benchmark-testen, men det kan vi ikke merke noe til i det daglige. Snarere tvert imot.
Lumia 650 klarer seg bedre enn forgjengeren i Benchmark-testen, men det kan vi ikke merke noe til i det daglige. Snarere tvert imot.

Ytelse

Den manglende muskelkraften legger man merke til etter hvert som man bruker Lumia 650 i det daglige. Helt alminnelige apper tar bare litt lengre tid å starte opp, enn vi er vant til fra andre smartmobiler, og det gjelder også andre mobiler i samme prisklasse.

I Antutu Benchmark-testen oppnår Lumia 650 en score på 32 133 poeng, som er en hel del bedre enn forgjengeren Lumia 640, men i praksis virker det som om Windows 10 er en for stor munnfull for prosessor og minne. Nettleserhastigheten har vi ikke kunnet måle, da den nye Microsoft Edge-nettleseren hele tiden falt ut da vi prøvde å kjøre Browsermark 2.1, som ellers er standardtesten over alle, og som virker på alle plattformer og alle typer enheter. Men vår opplevelse ved daglig bruk var heller ikke overveldende.

Et meget stort fortrinn ved Windows Phone 8 og 8.1 var at disse operativsystemene maktet å få mye mer ut av forholdsvis beskjedne konfigurasjoner, enn for eksempel Android er i stand til, men den egenskapen virker det ikke som Windows 10 har arvet. Trippel dårlig!

Vi klarte aldri å få Microsoft Edge-nettleseren til å gjennomføre en helt alminnelig Benchmark-test i Browsermark 2.1
Vi klarte aldri å få Microsoft Edge-nettleseren til å gjennomføre en helt alminnelig Benchmark-test i Browsermark 2.1

Konklusjon

Vi lovet innledningsvis å gi svar på om Lumia 650 kan gjøre sine budsjettforgjengere kunsten etter som knallgod til prisen. Og svaret er dessverre nei, det kan den ikke. For det første er den dyrere enn de forrige modellene var da de kom på markedet, og for det andre er det snakk om en jevnt over kjedelig og anonym mobiltelefon som på en rekke områder – skjerm, kamera, funksjoner og ytelse – underpresterer i forhold til selv våre beskjedne forventninger.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Vi spår at Lumia 650 flopper hos forbrukerne, og for virksomheter som vil investere i Windows 10-mobiler som kan passe inn i deres øvrige IT-infrastruktur, vil vi anbefale å investere i toppmodellene Lumia 950 eller 950 IX i stedet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?