Helt siden Microsoft fortalte om sin visjon med Windows 10, som skal fungere på alle enheter, har vi sett frem mot å teste mobilversjonen. Siden Microsoft tok over fra Nokia, har man blant annet sluppet den vellykkede budsjettmodellen Lumia 640, men den kjørte på Windows Phone 8.1. Lanseringen skulle skje med den første premiummodellen, og vi har ventet utålmodig. Men nå har man endelig sluppet Lumia 950, til og med i to størrelser.
Les også: Den beste budsjettmobilen vi har testet
Utseende og konstruksjon
Nokias mobiler var kjente for sin spennende design og utsøkte byggekvalitet, selv blant litt billigere modeller. Dessverre virker det ikke som om Microsoft har ansatt designteamet, for Lumia 950 ser nærmest anonym ut. Baksidens triste plast virker hentet fra en halvparten så dyr mobil, og skjuler man logoen på fremsiden, kan ingen gjette hvilket merke det er. Vi setter pris på USB-C-kontakten på undersiden, men knappene på XL-modellen sitter for nærme hverandre.
Skjerm
Begge modellene har like høy oppløsning, noe som medfører at 950 har en større pikseltetthet, selv om dette er vanskelig å se med det blotte øye. Det er mer enn nok for å gjøre liten tekst skarp og lettlest. Hyggelig nok har man valgt en AMOLED-skjerm, som gir bra fargegjengivelse og dyp svarthet. Derimot er lysstyrken ikke den beste, spesielt på den mindre modellen. Det kan gjøre den vanskelig å lese i dagslys, spesielt med det blanke glasset, som gir refleksjoner.
Kamera
Heldigvis har man fortsatt Nokias tradisjon med fantastiske kameraer og en dedikert utløserknapp. Kamera-appen føles også betryggende kjent. De som foretrekker den manuelle innstillingen, kommer til å sette spesiell pris på hvor intuitivt det er å utføre innstillinger. Og å veksle mellom dem er bare en knappetrykk borte. Vil man gjøre noe spesielt med kameraet, finnes fortsatt de såkalte linsene, hvor man kan laste ned for eksempel panoramafunksjonen.
Den høye oppløsningen på hovedkameraet gir skarpe bilder, med mange detaljer. Fargegjengivelsen er naturlig, og den automatiske hvitbalansen gjør en god jobb. Ekstra imponerende er det i svakt lys, hvor man får rett hvitbalanse, rike farger og bare et minimum av støy. Åpenbart har man jobbet hard med etterbehandlingen av bildene slik at detaljene beholdes. Til og med blitsen er uvanlig bra. Verdensklasse!
Lyd
Høyttaleren sitter merkelig nok plassert ved siden av kameraet. Har man mobilen på bordet og ønsker å se skjermen, blir lyden derfor veldig dempet. Ellers låter den faktisk helt ok. Så lenge man ikke forsøker å dra opp volumet, for da låter det raskt anstrengt. Med hodetelefoner låter det naturligvis enda bedre. Men Microsoft har ikke anstrengt seg for å løfte lydkvaliteten til høyere nivåer, som HTC og Sony har i sine mer påkostede mobiler.
Bruk
Hvis man tidligere har brukt Windows Phone, vil man kjenne seg hjemme med grensesnittet i Windows Mobile 10. Og bruker man Windows 10-dataen, er likhetene med startskjermen og app-listen påfallende. Det er logisk oppbygget, og med den grafiske oppfriskningen føles det mindre barnslig enn tidligere. Men hvor hyggelig det enn føles, kan man ikke komme bort fra at konkurrentene har langt flere apper til sine operativsystemer.
I stedet for en fingeravtrykkleser har Microsoft valgt å satse på øyegjenkjenning, kalt Windows Hello. Man trenger bare se på mobilen for at den skal låses opp. Gjenkjenningen fungerer sant nok bedre enn forventet, men langt fra perfekt. Spesielt om man, som jeg, har briller. Men fremfor alt er det irriterende å måtte ta opp mobilen fra bordet og holde den mot ansiktet hver gang man raskt vil sjekke noe.
Ytelse
Forskjellen mellom den vanlige og XL-modellen er ikke bare skjermstørrelsen. De har også helt ulike prosessorer. Faktisk er ytelsen den største forskjellen mellom dem, da XL-modellen presterte 44 % bedre i Basemark OS II. Og når det gjelder grafikk, er XL hele 68 % raskere, ifølge Basemark X. Den større modellen har også større batteri, men det gir bare marginalt bedre taletid. Begge holder imidlertid mer enn en dag ved normal bruk.
Konklusjon
Windows 10 Mobile er et løft, sammenlignet med gamle Windows Phone. Øyegjenkjenningen og muligheten til nesten å kunne bruke mobilen som en datamaskin er forlokkende finesser. Hadde de bare fungert fullt ut, hadde det vært en bestselger. Selve mobilene har all den rette teknikken, med en skarp og fargerik skjerm, bra ytelse og et fantastisk kamera. Men designen er trist, og da føles prisen for høy. Derfor er det enda bare et anbefalt kjøp for Lumia-fantaster.
Les også: Trådløs lyd i alle rom – uten internett!
Display Dock
Den lekreste funksjonen i Windows Mobile 10 er uten tvil Continum. Tanken er at man skal kunne forlate dataen på jobben og bruke mobilen som en datamaskin hjemme. Via en Display Dock kobler man Lumia mobilen til skjerm, tastatur og mus, og får dermed en riktig datamaskin opplevelse. I det minste så lenge man kan klare seg med de universelle appene som er tilgjengelige, da mobilen naturligvis ikke kan kjøre datamaskinens riktige Windows-programmer.
Lumia 950 | Lumia 950 XL | |
Skjerm | 5,2” 2560 x 1440 (564 ppi) | 5,7” 2560 x 1440 (518 ppi) |
Prosessor | 1,8 GHz hexacore Snapdragon 808 | 2,0 GHz octacore Snapdragon 810 |
Mål/vekt | 145 x 73 x 8,2 mm, 150 g | 152 x 78 x 8,1 mm, 165 g |
Batteri | 3000 mAh, 18 h samtale | 3340 mAh, 19 h samtale |
Basemark OS II | 1008 | 1455 (+44 %) |
Basemark X | 21740 | 31998 (+68 %) |
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser