Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: LG OLED55B6V

OLED til innbruddspris

En vaskeekte OLED-TV med 4K-oppløsning til under 20.000 kroner? Ja takk!​

Skrevet av / 24.11.16 - 09:58
LG OLED55B6V
Audun Hage

De fleste TV-entusiaster er enige om at OLED er i en klasse for seg når det kommer til bildekvalitet. Måten OLED-skjermer lages på, med evnen til å tenne og slukke hver eneste lille piksel hver for seg, gir noen klare fordeler sammenlignet med LCD-paneler, som krever gjennomlysning. Forskjellen i kontrast og svartnivå er lett å se, og gir helt klart en økt bildeopplevelse, særlig når den kombineres med moderne 4K-oppløsning.
Dessverre har også prisen på OLED ligget et godt hakk over de beste LCD-skjermene. 40-50.000 for en 55- eller 65-tommer ligger i det øvre sjiktet av hva folk flest er villige til å spandere på en ny TV, med mindre man er ekstra interessert eller velbemidlet.
Nettopp derfor er LGs nye ”billige” OLED 55B6 ekstra spennende: Dette er koreanernes hittil rimeligste OLED-modell med 4K-oppløsning. Den kan nå kjøpes rett rundt det magiske 20.000 kroners merket, godt hjulpet av varehusskjedenes priskrig. Så er spørsmålet om 55B6 er ”ekte vare”, eller om LG har vært nødt til å ta noen snarveier på veien?

Design

SLANK OG LEKKER: LG OLED 55B6 har en litt mindre påkostet utførelse enn E6, men er fortsatt fin å se på.
SLANK OG LEKKER: LG OLED 55B6 har en litt mindre påkostet utførelse enn E6, men er fortsatt fin å se på.

B6 har i likhet med andre OLED-modeller en slank og minimalistisk design, men den virker litt mindre påkostet i utførelsen enn toppmodeller som E6 og G6. Mens E6 har en nærmest rammeløs ”picture on glass” konstruksjon, der OLED-panelet ligger utenpå et sjikt av glass, må B6 nøye seg med en mer ordinær ramme og plastinnpakning. Her får du heller ingen påkostet lydplanke innebygd i sokkelen. Det er likevel ingen tvil om at TV-en er både slank og lekker å se på. Baksiden er mørkegrå, med et børstet utseende, og sokkelen likedan. Men selve ”wow-faktoren” er altså litt lavere.
Det er verdt å merke seg at OLED-skjermene fremstår litt mer tynne og ømfintlige enn tradisjonelle TV-er. Fordi OLED-panelet består av færre lag, blir det både tynnere og potensielt skjørere enn et LCD-panel. Derfor anbefales man å være to stykker når TV-en skal pakkes opp og settes på plass. Underforstått: dette er ikke en TV du griper tak i på hver side og løfter opp helt uten videre. TV-en skal i stedet legges ned på flatt underlag før foten monteres; deretter kan den løftes opp på TV-benken. Vårt testeksemplar ble levert i en ekstra solid flight case for anledningen. LG tar åpenbart ingen sjanser med testeksemplarene sine!

Brukervennlighet og finesser

ENKEL Å BRUKE: LG-skjermen styres enkelt med pekefjernkontroll. De viktigste appene er på plass, men utvalget kunne vært bedre.
ENKEL Å BRUKE: LG-skjermen styres enkelt med pekefjernkontroll. De viktigste appene er på plass, men utvalget kunne vært bedre.

OLED 55B6 kommer med WebOS 3.0 som er LGs egenutviklede grafiske brukergrensesnitt. Det er både lekkert å se på og enkelt å bruke. Fjernkontrollen har innebygd pekefunksjon som brukes til å flytte en musepeker rundt på skjermen og gjøre ulike valg.
WebOS-systemet har vært blant våre favoritter helt siden introduksjonen, og det merkes at tredje generasjon har blitt vesentlig raskere. App-utvalget er imidlertid ikke like bra: Konkurrenter som Samsung kan skilte med litt større antall interessante apper. LG har de viktigste i form av Netflix (med 4K og HD), Youtube og diverse andre aktører er på plass, men enn så lange mangler aktuelle apper fra HBO, Canal Digital og andre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilkoblingsmulighetene er relativt gode, men plasseringen av kontaktene er litt spesiell. Plasseringen nær ytterkanten innebærer at HDMI-kablene lett kommer til syne. Det kan imidlertid løses med strips eller lignende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De som vurderer LG-skjermen som monitor til spill og lignende, bør merke seg at den har ganske gjennomsnittlig forsinkelse på inngangen (input lag). Vi målte input lag til rett over 50 millisekunder med vår Leo Bodnar tester.

Bildekvalitet

LG OLED55B6 gir svært god bildekvalitet. Her fra Netflix-serien "Daredevil" som vises i ekte 4K-oppløsning.
LG OLED55B6 gir svært god bildekvalitet. Her fra Netflix-serien «Daredevil» som vises i ekte 4K-oppløsning.

Som nevnt er det først og fremst på bildekvalitet at OLED skiller seg ut, og det fikk vi bekreftet da vi testet storebror OLED65E6. LGs nestbeste toppmodell er utvilsomt en av de aller beste TV-ene som kan kjøpes for penger akkurat nå, men koster også ca. 45.000 kr (35.000 i 55”).

Hvor nær kommer så den adskillig rimeligere 55B6? Veldig nær, faktisk. Selv om vi ikke har kunnet sammenligne E6 og B6 side om side (testeksemplarene er vanskelige å oppdrive), deler de mange av de samme egenskapene, og det er utvilsomt en vaskeekte OLED-skjerm vi har å gjøre med. Etter det Lyd & Bilde er blitt fortalt, bruker 55B6 faktisk nøyaktig samme bildepanel som 55E6. Forskjellen ligger i bildebehandlingen, hvor B6 bruker en annen (antatt rimeligere) bildechip.

Det første vi legger merke til er det nærmest bunnløse svartnivået. LG-skjermen er i praksis helt slukket i de partiene som skal være helt mørke. Mange irriterer seg over LCD-skjermenes strølys, som blant annet får spillefilmenes mørke striper til å se sjenerende lyse ut. Med OLED-skjermen er de fullstendig bekmørke, siden bildepunktene kan være helt slukket.
Svartnivået kommer også til sin rett i selve handlingen. Ta for eksempel Netflix-serien Marco Polo: Store deler av serien om Kublai Khans mongolske hær er filmet i 4K HDR-kvalitet, riktignok med kun naturlig lys, for å mime etter tidsperioden. Bildene får en helt annen dybde og realisme via LG-skjermen, spesielt når rollefigurene beveger seg i nattens mulm og mørke, kun opplyst av glødende lanterner og fakler. Det ser veldig imponerende ut!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Vi holder oss i den mørke enden: Stjernehimmelen i Star Trek er et annet eksempel på OLED-skjermens fortreffelighet, men viser også at svartnivået kan bli litt overdrevet av og til. LG-skjermens fabrikkinnstillinger er i mørkeste laget, og noen av de svakeste stjernene forsvinner. Faktisk foretrekker vi å justere lysstyrken litt for å hindre at bildet gror helt igjen. Her er det tydelig at B6V bruker litt grovere trinn enn E6V. Dessverre blir også noen av de mørkegrå detaljene mindre synlige: Selv om OLED er overlegen på ”svarteste svart”, kan vi skimte flere detaljer hos de aller beste LCD-skjermene med LED-baklys (Panasonic 65DX900, Samsung 65KS9505 med flere).

OLED-skjermen har også en svakhet når det kommer til lys. De nevnte LCD-skjermene i toppklassen har en formidabel lysstyrke på 1000 nits eller mer, og kan virkelig smelle til når bildematerialet krever det, så mye at du nesten kjenner varmestrålingen i ansiktet! OLED-panelene er begrenset til 5–600 nits, og greier ikke opprettholde den samme lysstyrken på like stort skjermareal. Lysstyrke har blitt ekstra aktuelt i HDR-sammenheng, men også på vanlige TV-sendinger med mye hvitt (for eksempel skisport) kan man oppleve at lysstyrken føles litt tam. Akkurat som vi nevnte i testen av OLED E6, skulle vi gjerne hatt ”i pose og sekk”, med både maks kontrast og lysstyrke i ett.

Til gjengjeld har 55B6 veldig fin og naturlig fargegjengivelse. Det kanskje beste av alt er at den bevarer karakter uansett hvilken vinkel du betrakter TV-en fra. Høyt, lavt eller til siden, så er fargene like gode. Flere av de nevnte LCD-skjermene har en veldig snever innsynsvinkel, hvor du må sitte nærmest vinkelrett foran skjermen for å få en fullgod opplevelse. Slike irritasjonsmomenter slipper du med OLED-skjermen.

Midlertidig innbrenning (image retention) har vært et tema på OLED-skjermer, med en tendens til at lyse objekter som kanallogoer og testbilder kan henge igjen en stund etterpå. Fenomenet blir spesielt synlig på grå bakgrunn. LG har innført noen sikkerhetstiltak for å unngå dette, (bl.a. en såkalt pixel shift og vedlikeholdsmodus før skjermen skrur seg av). Så lenge man tar litt forholdsregler, skal det i praksis mye til for å oppleve permanent innbrenning, slik tilfellet var med eldre plasmaskjermene.

HDR og Dolby Vision

DOLBY VISION:Netflix-serien Marco Polo er tilgjengelig i Dolbys proprietære HDR-format.
DOLBY VISION:Netflix-serien Marco Polo er tilgjengelig i Dolbys proprietære HDR-format.

LG-skjermen støtter Dolby Vision, som er Dolbys egen HDR-standard. Til forskjell fra vanlig HDR er Dolby Vision et mer lukket system som krever samsvar hele veien fra mastring til kilde og fremviser, inkludert lisensiert hardware i apparatet. LG er foreløpig den eneste produsenten som tilbyr Dolby Vision her til lands, mens Samsung og de andre produsentene holder seg til den åpne HDR10 standarden.

dolbyvision1

Fordelen til Dolby Vision er de såkalte dynamiske metadata, som forteller skjermen nøyaktig hvordan den skal variere lysstyrke fra scene til scene. Dette i motsetning til HDR10 som fastsetter et mer statisk kontrastforhold. Netflix støtter begge standarder, og det åpnes også for at 4K Blu-ray filmer vil bli tilgjengelig I Dolby Vision etter hvert. Hvis TV-en din er kompatibel (hvilket LGen er) vil du automatisk bli servert Dolby Vision-strømmen.

Lydkvalitet
55B6 må greie seg uten den forseggjorte lydplanken vi finner på E6 og G6 modellene. I stedet sitter høyttalerne i en liten spalte på undersiden, og det gir ikke spesielt imponerende lyd. Stemmer føles litt innestengte og bassen er slank. Hvis du ikke har et bra lydanlegg fra før, vil du nok merke behovet for en separat lydplanke eller lignende for å yte full rettferdighet til det flotte bildet.

Konklusjon
LG 55B6 er en enklere og rimeligere utgave av koreanernes beste OLED-skjermer. Utseende og design gir litt mindre wow-faktor enn de dyreste modellene, men selve ytelsen ”under panseret” er omtrent like god. 55B6 kan skilte med alle de typiske OLED-fordelene både når det kommer til svartnivå, kontrast, farger og innsynsvinkel. Alt i alt synes vi 55B6 er en tøff utfordrer til selv de dyreste LCD-skjermene på markedet. Til en pris under 20.000 kroner, snakker vi om et regelrett kupp!

Lyd & Bilde mener

Her får du alle de kjente OLED-kvalitetene, med super kontrast og svartnivå, sylskarpe detaljer og bred innsynsvinkel – til en meget hyggelig pris. TV-en koster fortsatt mer enn mange LCD-konkurrenter. 55B6 kan ikke skilte med like imponerende lysstyrke som LCD, merkbart på videoinnhold med HDR (High Dynamic Range). Lyden er heller ikke noe å skrive hjem om. ​

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top