TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sonos One

En høyttaler for fremtiden

Låter like bra som forgjengeren, men er den lansert for tidlig her?

Av / 08.11.17 - 11:41
Sonos One

Lyd & Bilde mener

  • Fremtidssikker med kommende oppdateringer. Tåler fukt. Bra lyd. Ikke dyrere enn Play:1.
  • Størstedelen av poenget blir borte uten stemmeassistent i Skandinavia.

Sonos har alltid ligget langt fremme når det gjelder multirom, og å gjøre det enkelt å spille musikk over alt. Men i den senere tid har de fått konkurranse av en ny type høyttalere, nemlig smarte høyttalere fra Amazon og Google. Men allerede da vi var i Boston i begynnelsen av året og lyttet til deres nye lydsokkel Sonos Playbase, sto det klart at man ikke tenkte å gi seg uten kamp. Man demonstrerte da stemmestyring på en enn så lenge hemmelig modell.

Og nå er den her, Sonos One, deres første høyttaler med stemmeassistent. Da vi fikk den demonstrert ved lanseringen, virket stemmestyringen via Alexa å fungere meget bra! Det ble dessuten lovet støtte for Google Assistant fremover, noe som vil gjøre den til den første uavhengige smarte høyttaleren. Bruk hvilken stemmeassistent du vil! Vi så virkelig frem til å teste dette, til vi fikk vite at det ikke vil fungere i Skandinavia. Ei heller på engelsk. I det minste ikke før Amazon eller Google offisielt lanserer sine tjenester her.

Installasjon og bruk

Inntil videre må vi altså se den som en vanlig høyttaler i Sonos multiromsnettverk. Og det er ikke dårlig, det heller. Størrelsesmessig er den nesten identisk med Play:1, men utseendet har blitt litt mer finslipt for å kunne smelte enda bedre inn i innredningen. Knappene på toppen har måttet gi plass for touch-kontroller for å starte og stoppe spillingen samt kontrollere volumet. Her kan man også aktivere mikrofonen om man er nervøs for at den tross alt tyvlytter på en.

Installasjonen er som vanlig latterlig enkel. Man velger å legge til en ny høyttaler i appen, trykker på parkoblingsknappen på baksiden, og så dukker den opp. Man kan velge å ha den som en enkelt høyttaler, til og med på badet, da den er fuktbeskyttet. Eller parkoble to stykker for å få et lite stereoanlegg, kanskje til og med sammen med Sonos Sub for bedre dypbass. Eller bruke to stykker som bakhøyttalere i en liten hjemmekino sammen med Playbase eller Sonos Playbar, igjen kanskje også sammen med Sub. Det låter faktisk meget bra.

Annonse
Sonos One 1
Sonos andre høyttalere som fungerer fint sammen med One. (Foto: Sonos)

Lydkvalitet

Som sin forgjenger Play:1 er den rasende bra for størrelsen. Vi har prøvelyttet på begge, side om side. Innledningsvis låt Sonos One litt hvassere, men etter et døgns innspilling løsnet det. Som sin eldre bror har den en åpen og varm gjengivelse som gjør at det meste låter behagelig. Til og med på forholdsvis høyt volum. Muligens låter den enda litt klarere og fyldigere. Men det er ingen enorme forskjeller. For alle områder hvor man kan tenke seg en Play:1, kan Sonos One helt klart erstatte den. Den sies dessuten å få støtte for Airplay 2 om kort tid, noe som er en fordel for alle Apple-brukere.

Konklusjon

Det føles kanskje stygt av oss å sette en lavere karakter på One enn på Play:1, når den faktisk er minst like bra. Men den laseres jo faktisk som en smart høyttaler, og da måtte det bli en skikkelig merknad i protokollen at det ikke fungerer ennå. Når Alexa eller Google Assistant kommer til Skandinavia, vil vi komme tilbake med en ny test, og prøve den med alle dens funksjoner.

Så hvem vil kjøpe en Sonos One som den ser ut i dag? Alle de som har gått og fundert over en Play:1, kan like gjerne slå til på en One, da den ikke koster mer. Alle de som vet at de kommer til å ville ha en smart høyttaler som låter bedre enn tilsvarende fra Amazon og Google. De som vil kunne spille via Airplay 2 fra sine Apple-apparater. For dette er den eneste smarte høyttaleren hittil som faktisk låter bra med musikk.

Les også vår test av 12 multiromshøyttalere

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lyd & Bilde