TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Stortest av multiromssystemer

Musikk i alle rom

Slipp musikken løs i hele huset!

Av / 19.04.16 - 07:21
Stortest av multiromssystemer

Nå som musikken har tatt steget fra fysisk hylleplass over til nettskyen, åpner det for mange bekvemme muligheter. Som å strømme musikken trådløst til alle rommene i hjemmet – samtidig. Du trenger aldri å gå glipp av en sang eller få avbrudd i nyhetssendingen bare fordi du skal ta en tur på baderommet eller smøre deg en brødskive på kjøkkenet.

 

Tidligere når man ville forlenge lyden fra stueanlegget til andre rom, måtte man trekke lange ledninger fra forsterkeren i stua, langs lister og kanskje gjennom vegger, for så å koble til et par høyttalere i rommet ved siden av. Nå trenger man bare å installere små høyttalere i alle rommene man ønsker, som kommuniserer med hverandre via et felles trådløst nettverk. Ingen komplisert installasjon nødvendig.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hvordan fungerer multiromshøyttalere?

Felles for alle multiromshøyttalere er at de må kommunisere sammen, slik at man kan styre musikken både felles og individuelt i systemet. Som regel skjer dette ved å koble dem til hjemmenettverket. Du må da ha passordet til nettverket for hånden. Men noen er enkle, og henter automatisk informasjonen fra mobiltelefonen. Har ruteren din en knapp for enkel tilkobling (WPS), slipper du også å skrive passordet.

 

Annonse
En skikkelig ruter er viktig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd og gir tilkoblede produkter automatisk det beste båndet. Foto: Netgear
En skikkelig ruter er viktig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd og gir tilkoblede produkter automatisk det beste båndet. Foto: Netgear

 

Noen høyttalere setter opp et internt nettverk seg imellom og trenger ikke ruteren i det hele tatt. Høyttalerne fra Philips bruker for eksempel Bluetooth til å motta musikk fra mobilen eller PC-en, og distribuerer lyden videre til de øvrige høyttalerne direkte. Ingen ruter nødvendig, som gjør det enklere hvis man for eksempel ønsker et slikt system på en hytte uten internett.

 

Hvor kommer musikken fra?

Når anlegget er koblet opp og klart til bruk, er det bare å spille i vei. Men hvor kommer musikken fra? Noen har musikksamlingen sin lagret lokalt på en harddisk, andre på mobiltelefonen. Men i dag velger veldig mange å bruke en strømmetjeneste som for eksempel Spotify eller Tidal, som gir langt bedre utvalg. Disse har man gjerne liggende på mobilen allerede. Avspillingen kan da styres via mobilen, hvor denne enten fungerer som kilden hvor musikken kommer fra – eller bare som en fjernkontroll som setter i gang musikken på anlegget, som henter musikken via internett. Sistnevnte er å foretrekke, da det bruker mindre batteri på mobilen, pluss at man slipper å miste musikken hver gang noen ringer.

 

Derfor er brukervennlighet så viktig

Brukervennlighet er alltid et viktig element, men sjeldent så viktig som med multiromssystemer. For det er lite hjelp i et anlegg som fyller huset med lyd, hvis ikke det er lett å bruke for hele familien. Og siden det styres fra mobilen eller nettbrettet med en app, er det i stor grad denne som bestemmer brukervennligheten. Er det lett å koble produktet til nettverket? Kan man lett gruppere flere rom sammen og sende musikk til alle? Styres spillelister og strømmetjenester i samme app, eller må man hoppe frem og tilbake mellom flere? Jo enklere og mer intuitiv appen er, desto mer gøy og mindre hodebry vil anlegget bringe.

Interior of modern living room
Interior of modern living room

Hvor bra låter det?

Vi har selvsagt også et krav om at lydanlegget skal låte bra. Vi snakker her om meget kompakte høyttalere til relativt lav pris, som ikke er det beste utgangspunktet for topp lyd. Ikke forvent at det skal låte som et dyrt hi-fi-system, spesielt om bare én høyttaler skal spille opp til dans. Men nøyaktig hvor bra kan det bli? Det ønsker vi å finne ut av.

 

Spesielt de største modellene, som er naturlig å velge til å gjengi lyden i stua, må møte kriteriene våre. Det er også disse vi bedømmer lyden av i denne testen. I tillegg har vi testet høyttalerne i system sammen med mindre høyttalere i samme familie. Dette for å sjekke ut brukervennligheten til hele systemet. De minste høyttalerne viser det seg å være variabel lydkvalitet på, men det er kanskje ikke så viktig for folk flest at den minste høyttaleren man plasserer på soverommet eller kjøkkenet låter helt topp. Viktigst er det at stueanlegget låter så bra som mulig, mens det enkelt ”snakker med” de øvrige høyttalerne.

 

Om deltakerne

Vi har tatt et utvalg blant de mest aktuelle multiromssystemene på markedet i dag. Vi endte opp med tolv systemer. Som vanlig har vi ikke fått med alle, men dette er et representativt utvalg.

 

To høyttalermodeller er kalt inn fra hver produsent: en liten og en større.

 

Slik testet vi 

Den største høyttaleren har vi plassert på hovedtestrommet, mens den minste har fått stå på et annet rom, tilkoblet samme nettverk. Lydkvaliteten har vi vurdert fra den store, mens den lille først og fremst er brukt for å teste multiromsfunksjonaliteten. Lydomtalen gjelder derfor i hovedsak den store høyttaleren, mens vurderingen av brukervennlighet er representativ for hele systemet.

 

Vi har lagt vekt på brukervennlighet, lydkvalitet og hvor godt høyttalerne fungerer som system. Det vil si hvor lett de er å få til å ”snakke sammen”.

 

Vi har lastet ned tilhørende app til alle systemene. Vi har sjekket hvor enkelt det har vært å koble anlegget til nettverket, og deretter hvor intuitiv appen er i bruk. Skjer både musikkavspilling og styring av systemet i samme app, eller veksler man frem og tilbake mellom to apper? Er det enkelt å navngi hvert rom i appen, og fremstår systemet som stabilt? Kan man koble seg med Bluetooth på hvilken som helst høyttaler, og strømme tilbake til hele systemet, eller må en høyttaler være master, mens de andre er slaver?

 

Til å bedømme lydkvaliteten har vi brukt et assortert utvalg av musikk. Vi har benyttet både strømmetjenestene Spotify og Tidal der denne er tilgjengelig, samt musikk direkte fra mobiltelefonen.

 

De fem mest brukte sangene:

Bob Dylan – The Man in the Black Coat

Tommy Tokyo – Alberta

Morphine – Yes

Daft Punk – Lucky

Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey: Concerto for Piano and Orchestra No. 5 in E-Flat Major, Op. 73: III. Rondo. Allegro

Panasonic SA-PMX100B

Multitalentet

Panasonic er ikke klar for å gi opp det klassiske stereoanlegget helt enda.

Her får du skikkelig stereolyd som låter milevis bedre enn den hermetiske, sammenklemte lyden som preger mange av de enkeltstående systemene.
Anlegget tar større plass, og er ikke like enkelt å bruke eller sette opp som blant annet Sonos og Samsung.
Les hele testen

Monster Streamcast S3 / S2

Monster-lyd

Slank og smekker design, og veldig potent bass.

Enkel å plassere, relativt enkelt å legge til flere høyttalere.
Lyden lider under skuffende slank mellomtone og spiss diskant.
Les hele testen

Denon HEOS 7 HS2

Brukervennligheten selv

HEOS er blant de mest brukervennlige systemene, og låter bra.

Ingen er så enkel å koble til nettverket som HEOS. Brukervennligheten er generelt over glimrende, og lyden er kraftig.
Lyden er ikke så stram og kontant som vi ønsker.
Les hele testen

Sonos Play:5

Multirom-kongen

Ingen store overraskelser. Sonos er fortsatt kongen på haugen når det kommer til multirom.

Systemet er forbilledlig enkelt å sette opp, og har støtte for et bredt utvalg av musikktjenester. Lyden fra Play:5 er både frisk og spenstig.
Mangel på ekstra tilkoblingsmuligheter som Bluetooth gjør Sonos til et litt mer ”lukket” system.
Les hele testen

LG Music Flow H7

Bare nesten

LG byr på mye bra, men mangler det lille ekstra.

Systemet er lett å sette opp, man bruker de strømme-appene man kjenner, og lyden er godkjent.
Vi sitter litt for ofte og veksler frem og tilbake mellom LGs app og den man strømmer musikk fra. Lydmessig er det for lite overtoner, det åpner seg aldri helt.
Les hele testen

Sony SRS-X99 / SRS-X88

Strøken klang

Sony-systemet er en fryd for både øyne og ører.

Sony spiller forbløffende balansert, klart og dynamisk - og har alle tilkoblinger du du trenger.
Spiller ikke like høyt og kraftfullt som de større høyttalerne.
Les hele testen

Yamaha Restio ISX-80

Flatt lydbilde

Mye for pengene og god brukervennlighet.

Plasservingsvennlig med veggfeste og godt utstyrt. Blant de aller beste på brukervennlighet.
Alt for slank og hul lyd til at vi blir revet med.
Les hele testen

Raumfeld Stereo Cubes

Romfølelse i ekte stereo

Raumfeld slår et slag for hi-fi folket med disse kompakte, men vellydende stereohøyttalerne.

Stereo Cubes er små, nette og vellydende multiromshøyttalere som byr på fullblods stereolyd. Gode tilkoblingsmuligheter og bred støtte av musikktjenester.
Doble høyttalere innebærer litt mer ledningsstyr.
Les hele testen

Oppsummering:

Store forskjeller!

Etter å ha testet brorparten av tilgjengelige multiromssystemer på markedet, sitter vi igjen med mange erfaringer, både positive og negative.

Les hele testen

Bluesound Pulse 2

Heftige rytmer

Slagkraft kombineres med musikalsk teft, i en brukervennlig innpakning.

Kraftig lyd i en brukervennlig innpakning, et tvers igjennom gjennomført produkt.
Kan låte innestengt ved bokhylleplassering.
Les hele testen

Geneva Aerosphere Large

Kulerund designerlyd

Geneva kan fylle hele stuen med lyd, samtidig som de er lekre å se på. Men det koster!

Fyldig lyd og lekker finish gjør at Geneva passer godt inn i de fleste omgivelser.
Begrenset app-funksjonalitet, krever separat enhet for multirom-synkronisering
Les hele testen

Philips Izzy BM7

Såre enkelt å bruke

Det blir ikke enklere å bruke enn dette.

Enknapps-betjening og enkel oppkobling og bruk, er Philips Izzys store styrke.
Potent bass, men hul klang og farget lyd.
Les hele testen

Samsung R5

Lik lyd i alle retninger

Samsung gir lik lyd uansett hvor du er plassert i forhold til høyttaleren.

Brukervennligheten er god, og lyden har ganske god balanse.
Det går en del energi til å spre lyden likt 360 grader, som reduserer inntrykket av dynamikk.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat