TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Elac FS 409

Det fineste krystall

Den nye 400-serien fra Elac har fått en storebror. Er den så mye bedre?

Av / 15.09.13 - 06:00
Elac FS 409

Lyd & Bilde mener

  • Stort lydbilde Fint klangbilde
  • En anelse snill i blant

Det er ikke så lenge siden kollega Audun Hage hadde besøk av Elac 407, en – skal vi kalle det upper mid-fi – høyttaler fra det ærverdige høyttalerfirmaet med base i Kiel. Audun var mer enn fornøyd med det meste. Hva skal man da med en enda større modell?

400-serien drar veksler på utviklingen av toppserien 500, men man har ikke spart på firmaets høyklasse element og ytterst velkonstruerte kabinett. Det er heller ingen spesielt billig høyttaler vi har med å gjøre, for de aller fleste ligger den med sin prislapp på rundt 50.000 kr en bra bit utenfor rekkevidde. Dessverre skulle jeg ville si, for det er altfor få som faktisk får lov til å høre hva man kan få oppleve når man går opp noen kvalitetsklasser.

Elac FS 409 er et lysende eksempel på at man kan komme langt…

Større og bedre
409 skiller seg fysisk fra 407 ved at den er litt større og har ytterligere et element, et rendyrket mellomregisterelement. Om 407 minner en hel del om FS 247 Black Edition, minner 409 om FS 249 Black Edition. Tankegangen er ellers den samme, man anvender således Elacs kjennetegn – JET-diskanten, membran med krystallstruktur og en nedoverrettet bassport. Elac har en design hvor man lar kabinettet stå på fire avstandsstykker på en bunnplate, slik at man alltid får akkurat riktig avstand eller rettere sagt riktig åpning for bassportens output. Da har man kontroll over både avstand og materiale som porten spiller ned i.

Elementene er som sagt høyklasse, som vanlig hos Elac. Man produserer alle elementene selv og legger ned mye tid og omsorg på produktutvikling og tar ingen snarveier. Jeg var en gang på besøk på deres R&D-avdeling og ble imponert over deres ”tyske grundighet” når de konstruerer og bygger sine elementer.

Annonse

Ikke minst blir man imponert av deres diskantelement, som er av Air Motion Transformer prinsippet. Et komplisert element som Elac har arbeidet med i mange år. Det helt ferske elementet som sitter i 409 er Elacs femte generasjon av denne spesielle diskanten, JET V.

Personlig har jeg både hatt, har og har testet høyttalere med flere varianter av Air Motion Transformer, men denne JET V er hittil rosinen i pølsen. Det er helt enkelt et fantastisk bra diskantelement som kan gi luft, oppløsning og detaljer i en kvalitet man bare kan måpe av. Åpent, krystallklart og superdetaljert skrev Audun om diskanten i sin test, noe vi kan bare si oss enig i.

Stor lyd
Men det er ikke bare diskant alt samen. At høyttaleren har fått sitt eget mellomregisterelement, med den nå mer karakteristiske krystallstrukturen til Elac på membranen, kan være grunnen til at jeg ikke får det inntrykket som Audun hadde av lillebror, at mellomregisteret var litt tilbaketrukket sammen med visse forsterkere. I hvert fall ikke med de forsterkerne jeg hadde til rådighet, jeg har fått et lydbilde med både sonort, velartikulert, veloppløst og ikke minst et nærværende mellomregister.

FS-409_TT_Zoom_comp12 FS-409_JET-5_Zoom_comp12 ELAC_JET-5_VX-JET_Chassis_20121022_cGW_7D_14217_RGB-8bit-wMirror-free-comp6 ELAC_JET-5_Cut-away-model_20121214_cGW_7D_14880_RGB-8bit-free-comp6 ELAC_FS-409_Crossover_Details_20130304_cGW_7D_15787_RGB-8bit-free-withPaperClip-comp6 ELAC_Chassis_hair-line-finish_Black_Line-260_Line-500_20120118_cGW__MG_10334_RGB-8bit-comp
<
>

Ifølge Elac er det akkurat mellomregisterelementet som er nøkkelen til høyttalernes akustiske design. Det er konstruert for å være både ultralineært og ultrapresist, uttaler man, for å kunne matche den nye JET-designen.

Bassen går også meget dypt med sine doble elementer med krystallstrukturmembran, men her er jeg enig med Audun om at jeg også har hørt livligere høyttalere med mer energi i den øvre bassen. Ikke meg imot egentlig, den bassen vi får med FS 409 er kraftig, kjapp og meget vel kontrollert, og jeg foredrar det fremfor å få en litt nervøs gjengivelse – det kan lett blitt litt vel livlig. 409 er også en større høyttaler og gir generelt mer pondus til lydbildet og mer trøkk enn 407.

Som helhet er det et stor, harmonisk, fint klangbalansert og veldefinert lydbilde som både har skikkelig dybde og samtidig er krystallklart. Selv på lavt volum kan man høre utklingninger få fortsette så lenge som jeg vet at de kan og skal. Her finnes masser av mikrodetaljer – det er faktisk en high-end gjengivelse vi bydes på. High-end er et forslitt uttrykk som ofte brukes på stort sett hva som helst, men her får man virkelig en gjengivelse av så høy klasse at den er begrepet verdig.

Matching, matching…
FS 409 er en helt ny konstruksjon, på Münchenutstillingen i begynnelsen av mai ble det til da eneste eksisterende paret fremvist. Det høyttalerparet jeg fikk til test var således helt ferskt fra fabrikken, så det fikk stå med radio på med høyttalerne stilt i motfase og med frontene tett mot hverandre. Så får elementene gymnastikk mens det meste av lyden slukkes.

Selve lyttingen begynte jeg med å koble dem til den Rotel-forsterkeren jeg samtidig hadde til test. Det låt absolutt riktig bra med tanke på at det var en høyst overkommelig integrert forsterker, men da jeg koblet over til Hi-Fi Consults 40-års jubileumseffektforsterker (en klasse A konstruksjon fra Bladelius) vokste høyttalerne flere meter. Det Audun opplevde med 407 gjelder også for 409 – den trives godt med å pares med rett forsterker. I mitt tilfelle ble det litt av en himmelsk matching. Et stykke som Mozarts Rekviem byr på hele registeret med både kor, orkester, dramatikk og intimitet. Med FS 409 blir Hogwoods tolkning både levende og intensiv, den suger deg inn i hendelsenes sentrum når du lytter på helheten, men du kan også velge å sitte og konsentrere deg om en korstemme eller hva du vil. Det er tegn på en meget bra høyttaler, slik skal det være. St. Germain og deres album Tourist har jeg tidligere brukt i tester, men har måttet ta puser for ikke å drepe den musikalske beholdningen når man lytter. Nå hadde jeg den plutselig i hånden igjen. Her finnes masser med driv, elektronika, sang, bass, attakk, det hele egentlig. Den satt som et skudd – driv, scoop, energi, alt var der, selv om Elac FS 409 alt i alt kanskje spiller en anelse snillere og mer kontrollert sammenlignet med mine referanser, som tar litt mer av i svingene. Men, det er slik Elac har valgt å legge sin tuning ,og det gjør på sin side høyttaleren meget fleksibel.

Konklusjon
Elac FS 409 er en både større og dyrere høyttaler enn FS 407. Den låter også større og gjør jobben sin på aller beste måte. Jeg er som helhet svak for Elacs tuning og gjengivelse, og den nye diskanten er til og med enda bedre enn den gamle. Her har man komplettert diskanten med tre kvalitetselementer og fått en helt enkelt kanonherlig spillende høyttaler. Lytte selv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde