TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 5 high-end ørepropper

Ørepropper for eliten

De koster skjorta, men de beste øreproppene har man aldri lyst til å nappe ut igjen.

Av / 31.01.17 - 12:05
5 high-end ørepropper

De beste musikkopplevelsene er ikke gratis, og slik er det også med både hodetelefoner og ørepropper. Krysser man 3.000-kronersgrensen er det svært mange gode hodetelefoner å få kjøpt. Som for eksempel Beyerdynamic T70p med sitt perfekt balanserte lydbilde til 3.500 kroner, eller de spennende Sennheiser HD 630VB som til 4.000 kroner har trinnløs bassforsterkning som perfekt kan tilpasses lytterens smak. Felles for disse er at de er av typen øreklokker. Jada, de ligger svært behagelig utenpå ørene, men mange vil vegre seg for å bli sett utendørs med slike, da de ikke akkurat er diskré hodepryd. Dessuten tar selv de mest sammenleggbare hodetelefoner sin plass, og dermed ikke noe du tar med deg overalt. De går ikke akkurat i lomma, for å si det sånn.

Av den grunn sverger mange til ørepropper. Eller in-ear hodetelefoner, som de også kalles. De er superdiskré å ha på seg, du kan bruke dem til å løpe og trene med, og de er dessuten ultrabærbare. Kveil dem sammen og legg dem i lomma. Fiks ferdig! Og trodde du ørepropper er nødt til å gi dårligere lyd enn hardbarka hodetelefoner, så tar du grundig feil!

I søken etter de ultimate musikkopplevelsene rett inn i øregangen tar vi her for oss ørepropper et godt steg opp i pris, nemlig i prisklassen over 3.000 kroner. I denne klassen har man budsjett til dyrere materialer, og produsenten har brukt lenger tid på forskning og utvikling, for å finslipe teknologien til å utnytte de bittesmå høyttalerelementene til sitt maksimale. Man kan forvente herlige musikkopplevelser, og i denne prisklassen er det dessuten mye mat for musikere og lydteknikere, da produsenter av profesjonelle øremonitorer også satser stort i denne klassen. Man sitter neppe med propper i opptaksstudio, men til monitoring på en scene er det optimalt. Musikere som ikke beveger seg altfor mye på scenen kan fint klare seg med universalpropper, fremfor å betale i dyre dommer for spesialstøpte former.

Propper for alle
Her tester vi fem ulike modeller, hvor proppene fra Sony og AKG er for typisk hi-fi-bruk, mens ACS, RHA og Audiofly alle stiller med modeller myntet for profesjonelle. Man kjenner det igjen ved at hi-fi-propper har en fyldigere bass og et generelt varmere lydbilde, mens proffmodellene låter mer analytisk og sterilt, for at man skal høre alt som er i miksen. Alle musikkelskere kan selvsagt sette pris på dette, men slike ørepropper er mer avhengig av en god musikkproduksjon, for at det ikke skal låte altfor hardt og brutalt. RHA-proppene er dessuten helt avhengige av en ekstern hodetelefonforsterker, da de er altfor tungdrevne for en mobiltelefon eller standard musikkspiller.

Annonse
Skikkelige hodetelefoner fortjener en ordentlig forsterker, og ørepropper er intet unntak. Vi kan spesielt anbefale RHA Dacamp L1. Foto: RHA
Skikkelige hodetelefoner fortjener en ordentlig forsterker, og ørepropper er intet unntak. Vi kan spesielt anbefale RHA Dacamp L1. Foto: RHA

 

Best lyd med forsterker
Som med alle skikkelige hodetelefoner vil et par high-end ørepropper avsløre svakheter i halvbra musikkspillere. Det gjelder ikke minst smartmobiler, som gjerne ikke er spesialisert på å levere den beste lyden. Derfor finnes det dedikerte musikkspillere, som for eksempel den glimrende Pioneer XDP-100R.

Men enda fetere lyd kan du få med en ekstern hodetelefonforsterker. I testperioden har RHA Dacamp L1 blitt mye brukt, en heftig og kraftig bærbar hodetelefonforsterker med innebygd høyoppløst digitalkonvertering. Den har separat konvertering for venstre og høyre kanal og støtter signaler opptil 32-bit / 384 kHz, og fungerer til både Apple- og Android-mobiler samt PC og Mac. Den dessuten tonekontroll, skulle du føle behov for å legge til eller trekke fra bass og diskant, og den kan drive så å si alt av hodetelefoner – også ekstremt tungdrevne. Prisen er 5.500 kroner.

Audiofly AF180

Perfekt balanse

Vårt første møte med Audiofly blir garantert ikke det siste. Her får du lyd i perfekt balanse.

Audiofly har laget en monitorpropp som i tillegg til å være ærlig faktisk klarer å engasjere.
Musikk som i utgangspunktet låter flatt og livløst får ingen drahjelp.
Les hele testen

RHA CL1

Dette er bare for drøyt

Alt med RHA oser av kompromissløshet. Lyden også. Men i prosessen har prisen blitt i stiveste laget.

Med riktig utstyr får RHA CL1 frem alle detaljer i musikken på en svært overbevisende måte.
Kostbar teknologi kombinert med et krav om en dedikert forsterker svir i lommeboka. Lyden er dessuten ekstremt analytisk.
Les hele testen

ACS Evolve STUDIO Universal

Når sant skal sies

Proppene fra ACS avslører sannheten i enhver musikkinnspilling. På godt og vondt.

Disse proppene er et presisjonsverktøy som lar deg høre nøyaktig hva som ligger på ethvert opptak.
Til vanlig musikklytting er lyden i overkant nøytral og ærlig, da man sitter og irriterer seg over dårlige musikkproduksjoner.
Les hele testen

Sony XBA-N3AP

Den beste bassen

At Sony-proppene er de rimeligste i testen er umulig å høre.

Her får du en heftig dypbass og en fyldig og saftig lyd, uten at det går på bekostning av detaljene.
Liker du helt nøytral lyd, vil du synes bassen er i fyldigste laget.
Les hele testen

AKG N40

Skreddersydd vellyd

AKG lar deg skreddersy N40 med tre ulike filtre. På sitt beste låter de meget musikalsk og oppløst.

Den fyldige lyden engasjerer, spesielt flate produksjoner får mer liv. Tre utskiftbare filtre lar deg justere lyden.
Mellombassområdet kan bli i svulstigste laget, og detaljene i overtoneområdet blir til tider noe overdrevet.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord