Fem år har det tatt for en helt ukjent fransk forsterkerprodusent, å skaffe seg verdensberømmelse. Blant hi-fi-entusiaster altså, for folk flest vil nok se måpende på deg hvis du forteller at du vurderer å kjøpe en Devialet-forsterker.
Forøvrig uttales det Dø-vialé, som fransktalende kjapt vil korrigere deg på. Men uansett uttale, er det liten tvil om at Devialet er den skinnende nye stjernen på high-end-himmelen.
Det startet i 2011 på den etter hvert vel ansette High-End i München. En årlig messe som har vokst til å bli det viktigste møtepunktet for bransjefolk, journalister og publikum, som er over snittet interessert i god lyd.
Jeg har sikkert nevnt det før, men den gangen tenkte jeg at dette kan forandre alt. Devialet-forsterkeren D-Premier var ulikt alt annet på den tiden. Det forkrommede kabinettet så ut som en oppblinget pizzaeske, men lyden som strømmet ut i rommet, var sublim, lettflytende og dynamisk.
Den lød ikke som noe vanlig hi-fi-produkt, og hadde innebygget digitalomvandler (DAC), brukerkonfigurerbare innganger og et design ulikt alt annet.
Den var hi-fi-industriens svar på Citröen DS. En veldig eksentrisk fransk bil, som da den debuterte på bilutstillingen i Paris i 1955, hverken så ut som eller var konstruert som noe annet kjøretøy på den tiden. Man snakket om revolusjon.
Smak på det ordet. Revolusjon er en stor samfunnsmessig omveltning. Ikke alltid til det bedre, men jeg føler meg på trygg grunn når jeg hevder at de nytenkende franskmennene bak Devialet, har prøvd å revolusjonere high-end akkurat som Citröen forsøkte det med bilindustrien i 1955.
«På toppen av næringskjeden finner vi den nye Expert 1000 Pro, som leverer hele 1000 W – 1kW! – effekt i hver kanal”
Ulikt alt annet
Siden D-Premier, har flere modeller sett dagens lys. Blant annet en aktiv høyttaler – Phantom – men her skal det handle om de unike forsterkerne.
Hos Devialet finnes det flere modeller å velge mellom. Inngangsbilletten heter 130 Pro, og koster 62.000 kr. På toppen av næringskjeden finner vi den nye Expert 1000 Pro, som leverer hele 1000 W – 1kW! – effekt i hver kanal. Den koster ubeskjedne 289.000 kr, og består av to Devialet-kabinetter, som kobles sammen i mono. En til hver kanal altså, og med den samme fleksible konfigureringen av inngangene på baksiden.
Du bestemmer hvor mange av inngangene som skal være analoge eller digitale. Har du platespiller, kan du tilpasse en inngang til de elektriske egenskapene pickupen har. Og, Devialet utvider stadig utvalget av høyttalere, som støttes av deres SAM-teknikk (Speaker Active Matching). Som tilpasser forsterkeren til høyttalerens egenskaper. Det merkes på lyden, som vi skal komme tilbake til.
Les mer i rubrikken Skreddersy din Devialet.
Logg deg på som bruker på Devialets nettsider. Da får du tilgang til Le Configurateur, som gir deg tilgang til alle innstillinger på din egen Devialet-forsterker. Her kan du legge inn nettverksdata, for trådløs strømming til forsterkeren, eller koble den til nettverket via en ethernet-kabel.
Siden forsterkeren støtter alle filformater, er digitalomvandleren selvsagt kompatibel med alt fra MP3 til DSD-filer – og alt annet av lossless og høyoppløste musikkformater. Som seg hør og bør, for en moderne forsterker.
«Spørsmålet er, er dette verdens beste forsterker?»
Forbedret teknikk
Devialet forsterkere er bygget opp rundt deres unike Analog-Digital Hybrid-teknikk (ADH).
Den er benyttet på alt fra D-Premier som vi testet i 2011, til D400 som vi testet i 2015, men i Expert 1000 Pro, er den ytterligere oppgradert med enda lavere forvrengning (0,00025%), lavere støygulv og flere innstillingsmuligheter.
Med så mye effekt, var det nødvendig å bedre kjølingen, og en tykkere kobberbelagt bunnplate holder temperaturen nede. Kjernen i forsterkeren, ADH-prosesseringen, er fire ganger mer presis i signalbehandlingen. En ny klasse A og en ny klasse D-krets, har ytterligere dempet harmonisk forvrengning, og økte effektiviteten med 25 prosent.
ADH kombinerer et analogt klasse A forsterkertrinn, som leverer spenningen til høyttalerne, med et digitalt (klasse D) forsterkertrinn. Som i sin tur leverer strømmen til høyttalerne.
En ny strømforsyning skal gi 1000 Pro raskere transienter og bedre dynamikk, og forskjellen til D400, er forbløffende stor. Det er forsåvidt prisforskjellen også.
Spørsmålet er, er dette verdens beste forsterker?
«Keith Jarretts Køln-konsert på vinyl, var som en omfavnelse. Blir du ikke berørt av den, har du et hjerte av stein”
Flytter grensene
Svaret er noe i nærheten av himmelsk! Det er endeløst med krefter, og med SAM innkoblet (av/på fra fjernkontrollen), er det nesten som om man har fått nye høyttalere. Alt fra KEF Reference, Sonus faber og de små Piega Premium 1.2, lyder med ett som større høyttalere. De får mer dypbass, og når du spiller høyt, er forvrengingen hørbart lavere. Merkelig, og samtidig magisk.
Mine egne Piega-høyttalere (i stueanlegget) er knapt 30 cm høye. De står på stativer, og har en liten bass kombinert med Piegas unike bånddiskant. En høyttaler som vanligvis lever sitt liv på alt fra en Hegel H80 til dyre forsterkerkombinasjoner. Den har aldri oppført seg slik den gjør på Devialet Expert 1000 Pro. Ingen av de andre høyttalerne jeg prøvde heller.
Det nærmeste jeg har vært, er Gryphon Diablo 300, og McIntosh MC601, som begge har krefter nok i massevis, og lyder slik ekte high-end skal, sublimt.
De langt mer elegante Devialet-forsterkerne kan settes ute av syne. Det er ikke lett hverken med Gryphon eller McIntosh, men la det ikke være noen tvil: Du merker at du spiller på noe dyrt og eksotisk.
Keith Jarretts Køln-konsert på vinyl, var som en omfavnelse. Blir du ikke berørt av den, har du et hjerte av stein, og her formidles hittil uhørte nyanser sammen med en dynamisk kontroll man bare forbinder med ekte high-end-forsterkere. Ikke slik å forstå at vi snakker grovkalibret, for harmoniene på E Lucevan Le Stelle fra Puccinis opera Tosca – med Placido Domingo, har jeg sjelden hørt så fargerikt gjengitt. Samtidig brer lyden seg bemerkelsesverdig i rommet, nesten som man hører på surround. Men lydbildet er likevel fjellstøtt.
-
“Det er så dypt, vektløst og fullt av klangnyanser og fri for forvrengning og støy, at jeg knapt har hørt maken.»
En runde med Walter Trouts nyeste blues-album, Live In Amsterdam, fikk meg helt fram på sofakanten. Lett rallende som en tulling med beina som stempler på en Moto Guzzi, og du slette tid så høyt jeg kunne spille! Selv de små Piegaene løs som en gulvstående Premium-modell, med en dypbass og kontroll du bare kan glemme å få fra et så lite basselement – uten Devialets SAM-teknikk. Mens vi snakker om dybde og dynamikk, Majors album I Am MAJOR, er en sugende miks av soul og R&B på sitt beste, og takles uten lyter av Devialet-forsterkeren.
Det spiller ingen rolle hva du spiller, den takler Keith Jarrett like godt som Kygo og Siri Te Kanawa. Den er altetende, ekstremt fleksibel, endeløst kraftig og leverer et lydbilde få har hørt maken til. Det er så dypt, vektløst og fullt av klangnyanser og fri for forvrengning og støy, at jeg knapt har hørt maken.
Kontrollen virker å være total, og på linje med store effektforsterkere fra McIntosh, Mark Levinson, Hegel og Ayre, for å nevne noen. Bare pakket inn i et elegant og slankt kabinett, som nesten ikke kan være noe annet en fransk.
Platespillerinngangen er noe av det stilleste jeg har hørt. Selv med lav spenning fra pickupen, er det ingen hørbar egenstøy fra RIAA-trinnet i Expert 1000 Pro. Med lydkilder som SACD/CD-avspilleren McIntosh MCT450, koblet til AES/EBU og optisk inngang på forsterkeren, er bakteppet beksort og uendelig som et sort hull. Strømming enten direkte eller via AirPlay, løftet opplevelsen også fra strømmetjenesten Tidal HiFi, som er kjent for god lyd.
Det er rett og slett helt vidunderlig, det Devialet Expert 1000 Pro gjør med musikk. Maken finnes ikke.
Smaker det, så koster det
Nesten 300.000 kr er mye penger, selv for en high-end forsterker fra øverste hylle. Det gjør Devialet Expert 1000 Pro til et produkt for de få, de mest kresne, og kanskje de som er gått lei av metallklumpene som tar opp plass i stuen – eller i lytterommet. Designet er kanskje ikke kult for alle heller, noen liker at det vises at man har et dyrt high-end anlegg. Men for de som ikke faller i den kategorien, tror jeg at jeg må medgi at dette er det aller beste de kan velge i sitt eget anlegg. For high-end blir ikke det samme etter at man har hørt en slik forsterker. Trenger man ikke all effekten – 1 kW er sikkert i overkant for mange, finnes det alltids en rimeligere variant i 440 Pro. Til nesten halve prisen. Men den får finne seg i å sitte på prinsens stol i tronsalen, for kongen er Expert 1000 Pro.
Skreddersy din Devialet
Man behøver ikke å gå gjennom prosessen med å konfigurerer Devialet-forsterkere med Le Configurateur. De fungerer rett ut av esken, men den byr på så mange muligheter at det vil være synd å ikke benytte seg av den.
Blant annet får man bedre lyd med skreddersøm via konfiguratoren, og for å få forsterkeren på nett, er det helt nødvendig. Prosessen kan være kompleks, for det finnes en lang rekke konfigurasjoner man kan velge blant, og laste opp til SD-kortet som stikkes inn på baksiden av forsterkeren.
Når man er logget inn og har valgt Le Configurateur, er det smart å konfigurere inngangene slik at det passer til signalkildene man har, stille inn SAM til høyttalerne, og hvis man har platespiller, velge pickup fra listen i konfiguratoren.
Å velge hva som skal inn i hvilken inngang er nødvendig bare dersom man trenger flere digitale, eller analoge innganger, enn de som er satt opp i grunnkonfigurasjonen. SAM er viktigere fordi den tilpasser forsterkerens oppførsel til høyttalerens elektriske egenskaper, motstand, fase osv., og SAM kan slås av og på fra fjernkontrollen så man selv kan høre forskjellen. Mer om det senere.
Med Record Active Matching – RAM – kan platesamplere tilpasse lyden fra platene ikke bare til RIAA-kurvene fra 1953 og 1976, men også 11 andre kurver fra plateselskapenes vinylpressinger. Eksempelvis Telefunken, Capitol og RCA. Et funn for samlere med eldre plater, som kan få mye bedre lyd med korrekt RAM-kurve aktivert.
Sist, men ikke minst: AIR. Som egentlig står for Asynchronous Intelligent Route, men som like treffende kan beskrives som trådløs strømming, over Wifi. Et trådløst kort sitter i forsterkeren, og det kan enkelt settes opp slik at man kan strømme musikk rett fra mobilen man holder i hånden. Eller fra nettverket hjemme via ethernetinngangen på baksiden.
Det finnes også en app til Devialet, som kan brukes i stedet for den klumpete fjernkontrollen, og gir deg flere tilleggsfunksjoner. Deriblant strømming.
Kjekt å vite
Få nettsider er så fulle av forkortelser som Devialets. ADH, SAM, AIR, EVO, MAT, RAM, ICM, DPM og så videre. Alt dette beskriver forskjellige teknikker som befinner seg ombord i en Devialet-forsterker.
Da har vi ikke en gang nevnt, PCM, DSD og DAC.
Men det må vi, for her er vi ved kjernen i en Devialet. Alle kjører nemlig på en DSP-basert (der kom det en til gitt) prosessor som kan oppgraderes av brukeren. Ikke fysisk, men programvaren eller firmware som Devialet sier. Fremtidige oppdateringer kan lastes ned fra nettsidene, til et SD-kort som plugges inn på baksiden.
Denne prosessen gjør det mulig å oppgradere forsterkerne, med nye funksjoner, forbedret lyd og tilpasning til høyttalere: SAM, eller Speaker Active Matching.
Forsterkernes prosessor er hjernen, mens ADH-kretsen er hjertet. Bindeleddet er en digitalkonverter som jobber med opp til 32-bits ordlengde og 192 kHz sampling av signalet, og de digitale inngangene støtter filer opp til 24-bit/192 – USB 32-bit/192 og DSD-filer, mens den innebyggede trådløse AIR-modulen, støtter strømming av musikk opp til 24-bit/96.
To av inngangene på baksiden, kan brukes som platespillerinngang. Der sitter den en analog til digital-konverter fra Texas Instruments. Som jobber med opp til 24/192, og den kan brukeren selv konfigurere, slik at den passer perfekt til pickupens elektriske egenskaper.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser