Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix GX8

4K-video og stillbilder i perfekt harmoni

Systemkameraet er bedre enn forgjengeren, men det spørs om det er nok i et beintøft marked.

Skrevet av / 08.10.15 - 06:00
Panasonic Lumix GX8
Lasse Svendsen

Entusiastene har god tider om dagen. Kameraprodusentene kappes om å lage kameraer som er så søkklastet med funksjoner, at man trenger uker på å sette seg inn i alt. Men markedet for rimelige kameraer er i fritt fall, er interessen for avanserte kameraer sterk.

Derfor er det ikke rart at Panasonic oppdaterer sitt mest sexy systemkamera, med bedre bildebrikke, forbedret bildeprosessor og 4K-video. La oss ikke glemme innebygget bildestabilisator, som sammen med optisk stabilisator, skal gi entusiastene skarpere bilder.

Lumix GX8 ligner veldig på forgjengeren, og det er oppdatert på de meste vesentlige tekniske punktene.

Det betyr blant annet ultrahøy videooppløsning, kalt UHD eller 4K. Med 4K-video får man 3840 x 2160 punkters oppløsning – fire ganger oppløsningen til HD-video, og som vanlig for Panasonics systemkameraer med 4K, muligheten for plukke stillbilder i åtte Mp oppløsning, fra videostrømmen i 4K.

Kameraet er det første i klassen (microfourthirds-format), som får en 20 Mp bildebrikke. Sammen med en forbedret bildeprosessor, skal GX8 gi den høyeste stillbildekvaliteten i noe mFT-kamera. Alle andre systemkameraer med mFT-format har en eldre 16 Mp bildebrikke.

Den tallmessige økningen betyr ikke mer enn 20 prosent flere piksler på like stor bildeflate, og som vi vet av erfaring, er ikke flere piksler nødvendigvis bra for omfanget av bildestøy.

 

Integrert bildestabilisator og værtetting

Som på forgjengeren GX7, har GX8 integrert bildestabilisator, men her fungerer den i samspill med optisk bildestabilisator. Det krever en oppdatering av programvaren til flere av objektivene med O.I.S, som Panasonic kaller det. Men da fungerer den innebyggede firetrinns stabilisatoren sømløst med den optiske.

669729_14197_3
Det vises ikke på bildene, men alle forbedringene har gjort at kameraet har vokst i alle retninger.

Kameraet har naturligvis Panasonics lynkjappe DFD-autofokus og sporer bevegelige motiver med letthet. Med opp til åtte bilder skuddtakt – eller 10 bps med den elektroniske lukkeren, er GX8 blant de aller raskeste kompakte systemkameraene, og godt egnet til actionfoto.

Med 4K-video integrert, kan man filme i 8 Mp oppløsning og vise det på en 4K-tv, men det er ikke alt. Med muligheten til å plukke stillbilder fra videoen i 8,3 Mp oppløsning, ser stillbilder fantastisk mye bedre ut på en 4K-tv. Samtidig åpner det for muligheter man ikke får med 10 bps.

Ta for eksempel noe Panasonic kaller pre-burst, hvor 30 bilder tas raskt før du trykker ned utløseren, og 30 til tas mens du holder utløseren nede. Da kan man lete gjennom bildeserien og finne det perfekte øyeblikket, samtidig som resultatet er en bildekvalitet få andre kameraer kan vise maken til fra høyhastighetsopptak.

Kamerahuset er værtettet og meget solid bygget. Panasonic har åpenbart lyttet til kritikken og forbedret ergonomien med et stort innstillingshjul på toppen, kombinert med et ekstra hjul rundt utløseren. Som sitter på toppen av et stort og sjenerøst håndgrep.

GX8_k_back-Slant_H_FS14140-KA_LCD_Open
Vribar pekeskjerm med OLED-panel, gir fotografen bedre kontroll over innstillinger og er praktisk å bruke på videoopptak.

Det har også fått en oppdatert OLED-søker – stadig vipobar i 90 grader – med bedre fargegjengivelse og forstørrelse, og Panasonic har løst problemet med vignetteringen søkeren i GX7 hadde.

Pekeskjermen med OLED-panel er vribar, noe som er praktisk blant annet på videopptak hvor man holder kameraet fra kroppen.

 

Større

Kameraet ligger veldig godt i hånden, bedre faktisk enn forgjengeren, men prisen å betale er et stort kamerahus. Større enn mange antagelig liker. For GX8 har vokst så mye i alle retninger, at det oppleves som unødvendig stort for et kamera i mFT-format. Litt av poenget med mFT, er nettopp den kompakte størrelsen, som gjør kameraet så mye mer bærbart enn andre systemkameraer.

Setter man GX8 ved siden av fullformatkameraet a7II fra Sony, er kompakt størrelse ikke lenger et argument for Lumix-kameraet.

Men få vil savne noe i GX8. Kanskje med unntak av innebygget blits, som ikke ble med fra GX7, når kameraet skulle oppdateres. Men det har elektronisk lukker opp til 1/16.000 sekund, Time Lapse som eksponerer bilder i intervaller, og focus peaking-markering på skjerm og i søker, som viser det skarpe området når man fokuserer manuelt.

Image_GX8_k_side_LVF_popup
Den praktiske søkeren kan ikke bare vippes opp, den er større og bedre enn før, og gjør fotografering til en fryd.

 

Bildekvalitet

Den nye 20 Mp bildebrikken gir fantastisk oppløsning og skarphet. Den er synlig bedre enn i forgjengeren Lumix GX7. Og bildedynamikken og fargemetningen er bedre. Ikke mye, men nok til at de mest kresne vil sette pris på forskjellen.

Den nye bildeprosessoren gir fotografen litt mer slingringsmonn på råfiler, som kan dras ganske mye i, når man skal etterbehandle bildene. Det er også mulig å gjøre råfilkonvertering i kameraet, men jeg anbefaler å vente til man har en større og bedre skjerm foran seg.

De komprimerte råfilene har rikelig med støydemping på høy ISO-følsomhet. Noe som er helt nødvendig. Panasonic har åpenbart forsøkt å gjøre støydempingen jevnere og ikke så kornete. Det er grunn til å spørre hvor vellykket det er på jpeg-filene, for fra 3200 ISO øker bildestøyen mye, og da skaper støydempingen et litt for kunstig utseende på fargerike bilder. Muligens for å kompensere for redusert fargemetning på høy ISO.

Så bildekvaliteten er klart forbedret sammenlignet med forgjengeren, men ikke så mye på høy ISO som vi hadde håpet. Olympus OM-D EM-1, har for eksempel ikke noe mindre bildestøy tross færre megapiksler, men gir jevnere og mer naturlig utseende støydemping, enn GX8.

Image_GX8_k_FrontBack
Startprisen er 13.000 kr for kamerahuset alene og kameraet kommer i sort eller sølv, med et utvalg objektiver mot et pristillegg.

Stiller man kameraet opp mot de nærmeste konkurrentene, det aldrende EM-1, sensasjonen Samsung NX1 eller Fujfilms attraktive X-T1, er det ingen tvil om at man får et seriøst gjennomført kamera i GX8. Spesielt om man trenger rask skuddtakt, presis autofokus og 4K-video. Da er det kun NX1 som står igjen som utfordreren, men mange vil nok sette pris på at Panasonic har et overlegent utvalg optikk, som gjør GX8 langt mer attraktivt i deres øyne.

 

Få blir skuffet

Panasonic Lumix GX8 er et forbløffende godt gjennomført entusiastkamera. Det er forbedret på alle vesentlige punkter, og 4K åpner for muligheter man ikke finner i mange av konkurrentenes tilsvarende kameraer. Kan man leve med at kameraet har vokst til full størrelse – noe mange sikkert liker – og ikke lar seg skremme av den høye prisen, er GX8 et meget godt valg for ambisiøse fotografer.

 

Lyd & Bilde mener

Ny 20 Mp bildebrikke og 4K-video, gir svært skarp bilde- og videokvali-tet, som neppe skuffer selv de mest kresne. Stort og tungt for et kamera i denne klassen, og den høye prisen gjør at vi stiller større krav, og da blir manglene tydeligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top