TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Så heftig blir 5G!

Er 4G raskt nok? Ikke hvis fremtiden ser ut som Huawei forestiller seg den.

Av / 15.10.15 - 09:45
Så heftig blir 5G!

Med et trådløst LTE-nettverk, også kjent som 4G, som er den teknologien til overføring av mobildata de fleste smartmobiler støtter i dag, kan man oppnå hastigheter til opp- og nedlasting på inntil henholdsvis 75 og 300 Mbps (krever LTE Advanced, også kjent som 4G+).

Det betyr at man kan laste ned en fil på nesten 2 GB på ett minutt. I teorien i hvert fall, hvis ingen andre bruker nettverket, og utstyret i begge ender spiller optimalt sammen.

I virkelighetens verden surfer de fleste av oss med hastigheter rundt 50-70 Mbps med våre 4G-mobiler, som fortsatt er nok til å laste ned filer i størrelsesorden 300-350 MB på et minutt.

Det er under alle omstendigheter vanvittig raskt i forhold til tidligere teknologier som 3G, Edge og GPRS, og spørsmålet er om behovet noensinne vil bli større? Man kan jo fint strømme både musikk og film i høy kvalitet via 4G-nettverket, så hvorfor videreutvikle mobilteknologien?

Huawei laver ikke bare mobiltelefoner. Den kinesiske teknologivirksomhed er blandt verdens største leverandører af netværksteknologi til mobiloperatører, herunder danske TDC. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Huawei lager ikke bare mobiltelefoner. Det kinesiske teknologiselskapet er blant verdens største leverandører av nettverksteknologi til mobiloperatører, inkludert norske Telenor. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Den kinesiske virksomheten Huawei, som vi kjenner fra smartmobiler som Honor 7 og P8, er leverandør av nettverksteknologi til en lang rekke mobiloperatører verden rundt – blant annet norske Telenor – og ikke overraskende er kineserne særdeles interessert i å videreutvikle dagens mobilnettverk frem mot enda høyere hastigheter og større kapasitet. I følge Huawei er 5G et naturlig og nødvendig skritt, og selskapet er allerede godt i gang med arbeidet med å gjøre den teknologien til virkelighet.

Annonse

Derfor trenger vi 5G
En ny og lynrask mobilteknologi er nemlig hele forutsetningen for at en rekke fremtidsteknologier, som allerede er i utvikling, overhodet kan komme til å fungere, mener Huawei. Det gjelder for eksempel selvkjørende biler.

En stor del av intelligensen i fremtidens selvkjørende biler vil befinne seg i nettskyen, for selv om bilene også vil kunne handle på egen hånd i mange situasjoner, vil det være behov for et overblikk over den samlede trafikksituasjonen, og de utallige autonome kjøretøyer vil konstant bli fôret med ny informasjon om trafikkforhold i nærheten.

Og hva hvis det plutselig må reageres hurtig? Ved høy hastighet kan en brøkdel av et sekund gjøre en kjempeforskjell, hvis man for eksempel skal bremse, og da er det viktig at den såkalte latency – altså forsinkelsen mellom observering og handling – er så kort som overhodet mulig.

Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Den nåværende LTE-teknologien har som følge av nettverkets hastighed en forsinkelse på rundt 50 millisekunder, hvilket i en bil som kjører i 100 km/t betyr at den beveger seg halvannen meter på den tiden nettverket bruker fra å konstatere en farlig situasjon, til dette kommuniseres videre til kjøretøyet.

Med 5G-teknologi vil denne forsinkelsen bli redusert til 1 ms, hvilket betyr at bilen bare beveger seg 3 cm i samme prosesseringsfase. En kjempeforskjell, som kan redde liv.

Hastighet og kapasitet
Visst funker LTE-hastigheter fint til strømming av både musikk og video, men hva med det høyoppløste innholdet? Og hva med virtual og augmented reality-teknologien, som sakte men sikkert er på vei ut til forbrukerne? Om få år vil 4K-oppløsning på mobilenheter og til personlige VR-enheter være en selvfølge, og innovatør-konsumentene vil forvente 8K-teknologi eller bedre. Da vil LTE-hastighetene være helt akterutseilt.

8K-streaming? Ikke noget problem med 5G. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
8K-strømming? Ikke noe problem med 5G. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Huawei forventer at 5G-nettene vil gi forbrukere hastigheter på opp til 10 Gbps, hvilket betyr at man kan laste ned en fil på 73 GB på ett minut. Mer enn nok datakapasitet til 8K-strømming av et komplett virtual reality-univers.

Dét er 5G i en nøddeskal - hastigheden bliver 10 gbps, forsinkelsen i netværket max 1ms, og i omegnen af 100 milliarder enheder vil være forbundet på én gang. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Dette er 5G i et nøtteskall: hastigheten blir 10 Gbps, forsinkelsen i nettverket maks. 1 ms, og rundt 100 milliarder enheter vil være tilkoblet samtidig. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Også kapasiteten må økes kraftig, når all trafikk skal overvåkes i sanntid samtidig med at tusener, titusener eller til og med millioner av brukere forbruker sinnssykt høye hastigheter og datamengder på én gang, og derfor må nettverket være i stand til å håndtere vesentlig flere samtidige forbindelser enn i dag. I følge Huawei vil fremtidens 5G-nettverk kunne klare 100 milliarder forbindelser globalt – eller mer enn én million forbindelser pr. kvadratkilometer.

Rett rundt hjørnet
Huawei jobber intenst sammen med andre nettverksleverandører med å utarbeide de endelige standardene for 5G-teknologien, og kineserne vil investere 600 millioner dollar – cirka 5 milliarder norske kroner – i 5G-utviklingen alene frem til 2018, når standarden forventes å være på plass.

De første neettverkene vil gå online i 2020, hvor vi også kan se frem til å prøve de første 5G-kompatible mobilenhetene.

Denne artikkelen har blitt til etter et besøk på Huaweis R&D Center i Shanghai, Kina. Huawei betalte for Lyd & Bildes flyreise og hotellopphold i forbindelse med besøket.

Lyd & Billede var sammen med en række andre danske medier inviteret til Kina af Huawei. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Lyd & Bilde var sammen med en rekke andre skandinaviske medier invitert til Kina av Huawei. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slik ser Samsung Galaxy S25 ut

Nå kan du kjøpe OnePlus' billige flaggskip

USB-C-sårbarhet i iPhone

Grok AI er nå tilgjengelig som app

Bli funnet med mobilen din i villmarken

Apple aktiverer KI-søk for alle brukere uten å spørre først

Apple Vision Pro går ut av produksjon

Samsung avduker Galaxy Ring 2 under kommende Galaxy Unpacked

EU vil tvinge Apple til å gi Android tilgang til AirDrop og AirPlay

Klokke for astronerder

Samsung klar med fire nye Galaxy S-modeller i januar 2025

OnePlus kommer med nok en toppmodell

Lyd & Bilde