TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Gromme subwoofere fra B&W

Bowers & Wilkins' high-end basskasser har kraft i kilowattklassen og fullt av teknologisk snadder.

Av / 11.08.17 - 11:56
Gromme subwoofere fra B&W

I teltet hvor Hi-Fi Klubben har sin scene på årets Øyafestival (med et heftig, forvokst hi-fi-anlegg som brukes som PA-anlegg!), ble vi onsdag vitne til avdukingen av tre nye subwoofere fra Bowers & Wilkins. Der sto de, i svart høyglans lakk, helt uten brutalitet over seg. Men det er på utsiden. For Ole-Vidar Andersland, nordisk produktsjef hos B&W, kunne fortelle oss ett og annet om de tre modellene, som hver har 8, 10 og 12 tommers basselementer.

Les: Test av 5 subwoofere – buldrende bassmaskiner

Gromme subwoofere fra B&W 1
Vi fikk se to av modellene i levende live: Den største DB1D og den mellomste DB2D. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

For det første går alle subwooferne helt ned til 10 Hz! Det betyr at de gjengir grunntoner under ørets nedre grense, men som likevel har betydning når basstonene på musikk så vel som film skal kjennes i kroppen. Det betyr også at ved lavt til moderat lydnivå så skal de tre subwooferne låte så å si likt. Kvaliteten er nemlig den samme, både på elementene, delefiltrene og kabinettene, og de har samme forsterker til å drive elementene (bortsett fra at den største subwooferen DB1D bruker to av dem).

Gromme subwoofere fra B&W 2
En stereo forsterkermodul på 2 x 500 watt driver de to minste subwooferne, mens den største har fått to brokoblede forsterkermoduler. Foto: Bowers & Wilkins

 

Annonse

Dynamisk frekvensjustering

Det som skjer når man skrur opp lyden til nivåer hvor subwooferen ellers ville begynt å kjenne seg stresset, er at frekvensnivået begrenses nedover. Dette skjer dynamisk med musikken eller filmsporet, som gjør at subwooferen alltid vil oppføre seg optimalt i forhold til lydnivået. Ved høyt lydnivå vil den minste subwooferen DB3D med sine to 8-tommere oppleves med slankere bass enn 10-tommersmodellen DB2D. Som igjen slår inn bremsen tidligere enn DB1D.

Men selv 8-tommeren er ingen pingle. Både den og 10-tommeren har 1.000 watt med digital forsterkerkraft på innsiden. Den største har brokoblet to forsterkermoduler, som fôrer høyttalerelementene med 2.000 watt. Det betyr at du kan spille med øredøvende bassnivåer, og du trenger bare den største dersom rommet ditt er for stort for de mindre modellene.

Nesten ingen forvrengning

Vi blir lovet at subwooferne har absolutt minimalt med forvrengning. Blant annet ved å plassere to høyttalerlementer på hver sin side spillende fra hverandre, i en push-push-konfigurasjon. Med andre ord er begge elementene aktive, ingen passiv ringradiator her. Dette gjør at forvrengninger som ville oppstått i kabinettet, kanselleres av at det skyves og dras i kabinettet på en helt symmetrisk måte. Kabinettet er for øvrig av lukket type, så her slipper man turbulens fra noen bassrefleksport.

Gromme subwoofere fra B&W 3
Et tverrsnitt av membranen ligner profilen til en flyvinge. Derav navnet AeroFoil. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Aerofoil

Alle basselementene har membran av stivt skum, med såkalt Aerofoil utførelse. Det betyr at membranen er tykkere på midten enn innerst og ytterst. Et tverrsnitt avslører profilen til en flyvinge, derav navnet. Denne formen gir en ekstrem stivhet i forhold til tykkelsen, som gjør at man kan gjøre membranen lettere enn man måtte gjort, skulle den hatt samme tykkelse hele veien. Skummet den er laget av er dessuten ekstremt lett og stivt i seg selv, og bekledt med flettet karbon på for- og baksiden av klanglige årsaker.

Gromme subwoofere fra B&W 4
Subwooferne har romkorreksjon med enkelt grensesnitt, via en app.

 

Romkorreksjon

For å sikre optimal bassrespons i nettopp ditt rom har B&W utstyrt subwooferne med digital romkorreksjon med DSP. Den er avansert, men grensesnittet er genialt enkelt. Du laster ned en app og legger mobiltelefonen oppå subwooferen. Et testsignal sendes ut, og mobilens mikrofon brukes til å fange opp tonene. Heretter flytter du mobiltelefonen til der du sitter – hvorpå et nytt testsignal sendes ut, og subwooferen plukker opp responsen i rommet. Hele åtte punkter skal du måle fra, for å lære mest mulig av rommets påvirkning av bassen. Deretter korrigeres frekvenskurven. Fra appen kan du justere lydnivået opp og ned, du kan diktere egne preferanser på hvordan bassen skal være, og gjerne ulike egenskaper til film og musikk.

Gromme subwoofere fra B&W 5
Ole-Vidar Andersland fra B&W forklarer hvordan appen funker. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi har tidligere testet tilsvarende funksjonalitet fra Elac-subwoofere, og her har det fungert meget godt. B&W benytter antakelig enda mer avansert DSP i sin toppserie.

Doble innganger

Alle subwooferne er utstyrt med både balansert (XLR) og ubalansert (RCA) inngang, og de kan defineres om hverandre som stereo linjeinnganger eller LFE (basseffekt på film). Du kan bruke for eksempel ubalansert til musikk og balansert til hjemmekino, og sette helt individuelle preferanser og trimme lydnivået på de begge.

Gromme subwoofere fra B&W 6
Her ser du størrelsesforholdet mellom de tre subwooferne. Foto: Bowers & Wilkins

 

Priser og tilgjengelighet

Dette er ikke billige saker, du må ut med 22.998 kroner for den minste DB3D, høyne til 32.998 for DB2D, mens du må ut med 41.998 hardtslående kroner for DB1D. Kommer til høsten.

hifiklubben.no

 

Gromme subwoofere fra B&W 7
DB3D, avbildet i Rosenut utførelse. Foto: Bowers & Wilkins

 

Gromme subwoofere fra B&W 8
DB2D, avbildet i hvit høyglans utførelse. Foto: Bowers & Wilkins

 

Gromme subwoofere fra B&W 9
DB1D, avbildet i svart høyglans utførelse. Foto: Bowers & Wilkins

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Elvis lever! I det minste på karaoke...

Ny generasjon lydplanker

Koster flesk, men spiller fett!

Samsungs nye lydplanke: Subwooferen er helten

Dynaudio Symphony Opus One

Martin Logan får selskap av GoldenEar

Klipschorn: Verdens mest holdbare høyttaler

Fargerike kompakthøyttalere for budsjettbevisste

Et steinkast fra stjernene?

Zeppelin i ny drakt

Ny høyttalerserie med interessant teknikk

Ikoniske Bose 901 gjenoppstår - men du er ikke på listen

Lyd & Bilde