TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av 5 subwoofere

Buldrende bassmaskiner

Når du vil gjenskape jordskjelv, eksplosjoner eller fotstegene til en Tyrannosaurus Rex i hjemmekinoen, nytter det ikke med en liten firfisle av en høyttaler. Du trenger en ekte sub!

Av / 19.03.16 - 07:00
Test av 5 subwoofere

Det er ingen stor hemmelighet: Vi mennesker elsker bass fordi det stimulerer sansene våre og appellerer til urinstinktene. De dype bassfrekvensene har en helt spesiell innvirkning på oss. Visste du for eksempel at bass kan påvirke hjerterytmen vår og stimulere produksjon av adrenalin i kroppen?

 

«Turn up the bass – because nobody screams out for more treble!» var Cerwin-Vegas populære slagord på 90-tallet, og det er mye sant i det. For selv om luftige overtoner og tydelig mellomtone er viktige kvaliteter i lydsammenheng, er det essensielt å treffe riktig med bassen. Her skapes rytmen og fundamentet til alt av musikk. Bass spiller også en nøkkelrolle i filmlyden, for å gjenskape realistiske hendelser som du ikke bare kan høre, men føle på kroppen. Når vogntog passerer over filmlerretet eller en romrakett tar av, behøver man noe som gir følelsen av tyngde og fysisk kraft! Hvis ikke går illusjonen tapt.

 

Derfor er BASS så utrolig viktig

Tenk tilbake på en hvilken som helst lydopplevelse, konsert eller film som var spesielt vellykket. Sjansen er god for at den inneholdt rikelig med bass. Se for deg en tilsvarende dårlig og lite engasjerende lydopplevelse, og det er stor sannsynlighet for at bassen var tam, tynn eller totalt fraværende.

Annonse

 

Hvorfor kompromisse med noe så viktig? Vel, i likhet med mye annet som er gøy her i verden, koster bass penger å få til ordentlig. Skikkelig dyp, presis og hardtslående bassgjengivelse kan fort koste MANGE penger. Jo lavere frekvenser som skal gjengis, desto større og kraftigere må basshøyttaleren og kabinettet den monteres i være for å kunne gi tilstrekkelig lydtrykk. I tillegg kreves det en kraftig forsterker som kan starte og stoppe membranen til riktig tid. Alt dette koster penger – samtidig nytter det ikke å spare verken på kvantiteten eller kvaliteten om du vil ha et resultat det svinger skikkelig av.

 

Bedre bass for pengene

De siste årene har vi likevel sett en kraftig forbedring i subwoofermarkedet: Nye nettbaserte aktører har vært med på å presse prisene på gode kvalitetssuber ned til et ganske komfortabelt nivå. Det er ikke lenger nødvendig å svi av en månedslønn, eller skaffe deg en kredittkortgjeld som er Luksusfellen verdig, bare fordi du ønsker deg bedre bass!

 

På samme tid i fjor testet vi 6 kompakte subwoofere i toppklassen, hvor de fleste ga svært god lyd i forhold til størrelsen. Men dersom du er villig til å ofre litt mer plass på gulvet, og samtidig kan leve med en litt mindre påkostet design og kosmetikk, kan du nå få en utmerket subwoofer fra 5-6.000 kroner og oppover. Det er nettopp denne prisklassen vi har siktet oss inn på i årets første subwoofertest!

 

Test og testkriterier

Vi har samlet subwoofere fra kjente høyttalerprodusenter som Dali, Klipsch og Elac, i tillegg til mer rendyrkede spesialister som XTZ og Sunfire. Som nevnt stiller vi ikke spesielle krav til verken design eller størrelse denne gangen. Her handler det kun om en ting, nemlig å få best mulig ytelse for pengene!

 

Derfor har vi også bevisst gått etter de litt større subwooferne med fullvoksne basselementer på 12 tommer eller mer, og gjerne med rikelig størrelse på kabinettet. Vi vet av erfaring at slike subwoofere pleier å gi bedre resultat enn en liten subwoofer, som må jobbe mye hardere for å oppnå samme resultat.

 

 

Flere bassprinsipperDe 5 modellene vi endte med bruker flere forskjellige driftsprinsipper. En enkeltstående bass i et portet kabinett er den klassiske basskasse-oppskriften: Bassrefleksporten yter motstand til basselementet samtidig som den hjelper til med å puste. Dette gjør subwooferen mer effektiv, men kan også gå utover presisjonen i bassen om det ikke gjøres helt riktig. En annen populær løsning er å kombinere et aktivt basselement med en passiv membran (såkalt slavebass). Sist men ikke minst tilbyr produsenter som XTZ en hybrid løsning, der man kan eksperimentere med både åpent og lukket kabinett for å finne frem til den klangbalansen man selv foretrekker.

Klipsch R-115SW

Bass med orkanstyrke

For deg som vil ha mest mulig bass for pengene er denne 15-tommers luftpumpa fra Klipsch veien å gå.

R-115SW leverer fenomenal basstrykk over et meget bredt frekvensregister. Her får du en råsterk subwoofer som skyver bra fra seg hele veien ned til de subsoniske frekvensene du ikke bare hører, men føler!
En potent bass som dette krever også mer jobb med plassering og innjustering. Størrelsen og plassbehovet vil også være en åpenbar faktor for mange.
Les hele testen

Sunfire SDS-12

Kompakt lettvekter

Testens minste sub er enkel å sette opp og stille inn, men klarer ikke helt å hamle opp med de større basskanonene.

Sunfire-suben leverer fyldig og slagkraftig bass i forhold til størrelsen.
SDS-12 henger ikke helt med på de tøffeste bassekvensene, og gir fra seg tydelige resonanslyder på høyt lydnivå.
Les hele testen

Elac Debut S12EQ

Kraft og kontroll

Fra Elac kommer en sub som er både sterk og smart. Her kombineres kraftige basselementer med innebygd romkorreksjon via mobilen!

Meget enkel å sette opp takket være app som bruker mobilens egen mikrofon.
Litt enkel byggekvalitet kan skape resonanser.
Les hele testen

Dali Sub K-14

Dansk dypvannsbombe

Endelig har Dali en subwoofer som kan konkurrere med de store gutta!

Stram og distinkt bassgjengivelse med masse krefter gjør den elegante Dali-suben velegnet til både musikk og filmbruk.
Selv om Sub K-14 kan spille meget høyt, kan bassen kan virke litt behersket til tider: Vi savner tidvis litt mer skyv i de laveste frekvensene.
Les hele testen

XTZ Sub 12.17

En knallgod allround-bass

Audiofile basselskere som er like opptatt av kontrabass og knatrende mitraljøser, kan med fordel sjekke ut denne nye multikunstneren fra XTZ.

Sub 12.17 henvender seg til den kresne audiofile med sin stramme, rene og musikalske lydkarakter.
Til denne prisen, egentlig ingenting, men det finnes enda mer hårete valg til bassfanatikerne der ute.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *