I sommeren som gikk kom høydepunktene som perler på en snor, med fotball-EM og olympiaden som de klart største. Jeg bestemte meg for at dette ville jeg nyte utendørs!
Utfordringen her i Norge er at sommeren byr på utelukkende lyse døgn. Deilig, ja visst, men ikke ideelt når man skal projisere et bilde. Noe vi fikk bekreftet da vi først forsøkte å koble opp en hjemmekinoprojektor fra Sony (HW40ES). For selv om 1.700 lumen slettes ikke er lite i hjemmekinosammenheng, kommer det til kort utendørs. Spesielt når sola skinner! Et provisorisk laken som lerret var heller ikke optimalt. Det eneste vi var på grensen til å få noe ut av, var tegnefilm.
Lysstyrke må til!
For å se kino ute, og da spesielt i dagslys, er det én ting som gjelder mer enn noe annet: lysstyrke. Blås i kontrast, blås i fargebalanse. Uten nok styrke på projektorlampen er det bare å glemme det. Det betyr at man også kan glemme samtlige hjemmekinoprojektorer på markedet, hvilket igjen betyr at jeg må forkaste alle projektorene jeg vet om, og jeg befinner meg i ukjent terreng.
Etter en telefonrunde rundt til projektorimportørene, var det BenQ som stilte opp. De hadde nemlig tilgjengelig installasjonsprojektoren LU9235. En nymotens DLP-projektor med laserlampe, som skyter ut bilder med hele 6.000 lumen. Som om ikke det er nok, er den også oppgitt til å ha et kontrastforhold på hele 100.000:1. En god bonus, selv om det altså ikke er det viktigste når man skal se TV og film i dagslys. Derimot kommer det til god hjelp når solen går ned og mørket faller på. For hva hvis man vil ha nattkino?
BenQ-projektoren har for øvrig 20.000 lampetimer, og for installatører er det også verdt å merke seg at den er vedlikeholdsfri, og at den kan monteres sidelengs og projisere i portrettmodus. For profesjonelle installasjoner virker dessuten ikke prislappen på rundt 100.000 kroner med standardlinsen avskrekkende. For vår del er saken en annen, da dette er godt over prisen for en glimrende high-end hjemmekinoprojektor. Men så får man altså en projektor med godt kontrastforhold, skarpt objektiv og en ganske ekstrem lysstyrke, som åpner for mange interessante muligheter som hjemmekinoprojektorene bare kan glemme.
Lerret
Man kan heller ikke fortsette å projisere på et laken. Ikke bare er et laken bølgete og gir et dertil forvrengt bilde, men det lekker for mye lys gjennom. Dyrebart lys, som vi ikke har råd til å miste. En mulighet er et dagslyslerret. Slike er gjerne dyre. Derfor fant jeg et spennende alternativ, i form av lerretmalingen Evo High Contrast, utviklet av svenske Norman Design. Dette er en nesten sølvfarget maling som reflekterer mer projektorlys tilbake og dessuten gir økt svartnivå i lyssterke omgivelser, akkurat hva vi trenger. En boks på 300 ml koster rundt 1.400 kroner og er nok til en 107 tommers flate i formatet 16:9. Vi fant en hvit plate på rundt 80 tommer, som vi malte.
Lyd
Når så projektor og lerret er på plass, mangler bare lyden. Projektoren fra BenQ har innebygd høyttaler, som funker greit nok til fotball og sportsbegivenheter. Vi brukte denne mye. Men til EM-finalene, og når vi skulle se film, måtte det kraftigere saker til. Valget falt på Sony GTK-XB7. En kraftig Bluetooth-høyttaler, som virkelig kan blåse liv i hagefesten. Den har kraftig bass og kan spille høyt, så det kan være ålreit å ta litt hensyn til naboene. Siden den har mye høyere dynamikkområde enn den innebygde høyttaleren på projektoren, så tar man seg selv å ha ganske mye høyere lydnivå for å få med seg dialogene – spesielt på film. For naboenes del kan detvære lurt å finne en ”midnight”-lydmodus for å redusere dynamikken, slik at lydeffekter ikke blir for høye.
Avspark!
Når alt var koblet opp, var det bare å starte kampen! Utstyrt med en Macbook Pro til å sende kampen på projektoren – og en iPhone til å se den andre kampen samtidig – var det bare å nyte øyeblikkene ute i sollyset (i hvert fall de dagene vi faktisk hadde sol i sommer).
Det viste seg at selv 6.000 lumen var på grensen når solen sto på som verst. Da måtte vi bruke ”dynamisk” bildemodus, kjøre opp kontrastnivået til maksimum og dessuten sette lysstyrken i svartnivået ganske mye mer enn vi ellers ville ønsket. Som gir blasse bilder men som i hvert fall er verdt å se på ute i sola. Noe vi aldri fikk til med en hjemmekinoprojektor. Men ute i dagslys kunne vi altså trengt enda høyere lysstyrke. Jeg kunne gjerne ønsket meg både 15.000 og 20.000 lumen, for det skal jammen noe til å konkurrere med lyset fra sola!
Når derimot mørket så smått begynte å falle på, kom trøkket i bildene! Og etter hvert som det ble mørkere og mørkere, kunne vi sette projektoren til normal bildemodus, og få detaljene i skygger og høylys på lerretet, slik som vi ønsket. Bildene virket minst like gode som på TV-skjermen i stua, med fordelen av å kunne sitte utendørs og nyte øyeblikkene, og det på en enda større skjerm. Og det er noe hypnotiserende med å få slengt bildet mot seg med en slik lysstyrke. Svartnivået på projektoren virket heller ikke å lide av lysstyrken.
Utendørs er livet!
Man kan trygt konkludere med at utekino er helt rått! Det er en ganske annen stemning over å føle at solen varmer på kroppen, gjerne med en cocktail i glasset. For å få noe schwung over det hele trenger man en svært lyssterk projektor, som er i stand til å konkurrere med sollyset. Den kraftigste projektoren vi fikk tak i på kort tid var på 6.000 lumen, som egentlig er akkurat i grenseland. Når solen gikk ned, derimot, var det helt vilt hvor mye trøkk det var i bildene fra BenQ LU9235. Og det uten at det tilsynelatende gikk utover svartnivået.
Noe annet ville nok vært tilfelle om vi hadde montert projektoren i et bekmørkt hjemmekinomiljø, det er nemlig en grunn til at hjemmekinoprojektorene har begrenset lysstyrke – nemlig for å ivareta de svarte skyggene.
Det kan godt tenkes vi vil gjenta fornøyelsen neste vår eller sommer, men da ønsker vi å prøve med en enda mer lyssterk projektor – for å også få skikkelig smell i bildene midt på dagen!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser