Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vår nye musikkhverdag

Forvirret over de uendelig mange musikkformatene og strømmetjenestene? Du er ikke alene. Slik får du den mest strømlinjeformede musikkopplevelsen.

Skrevet av / 29.10.15 - 06:00
Vår nye musikkhverdag

En gang var CD noe alle brukte for å høre musikk. Før det var det kassetter og LP som gjaldt. I dag kommer musikken i abstrakte musikkformater, i form av digitale signaler fra lydfiler på en harddisk, eller strømmet fra nettskyen. Men de færreste er klar over at lydfilene kommer i vidt forskjellige formater. Mange av dem er komprimert for å ta liten plass, noen er større akkurat som lydfilene på CD, og andre tar enda større plass og overgår dem på lydkvalitet.

Formålet med digitale formater er å gjøre det enkelt. Men i virkeligheten har musikken blitt mer fragmentert, og det har plutselig noe å si om du har det eller det produktet, for å høre musikken slik du ønsker. Men det er ikke så galt som det kan høres ut som. Det gjelder bare å orientere seg litt, og dessuten støtter filbaserte musikkspillere stadig flere musikkformater, slik at du etter hvert ikke trenger å bry deg så mye om teknologen som ligger bak musikken. Enten det er et av de mange filformatene du lagrer på harddisken din, eller om du abonnerer på en abonnementstjeneste som Spotify, Tidal og Apple Music.

 

Fleksibelt med PC

Om du er redd for ikke å være kompatibel med nye musikkformater i fremtiden, er en helt vanlig datamaskin det åpenbare valget. Den kan spille alt, både lavoppløste og høyoppløste musikkformater. Du kan kjøpe og laste ned musikkfiler fra iTunes og andre musikkbutikker, og det er ikke så farlig om filformatet heter MP3, AAC, FLAC eller ALAC. Du trenger bare det riktige programmet, og mange av dem er gratis.

PC og Mac støtter også alle strømmetjenester, så her er det bare å slå seg løs.

YBA DESIGN WD202 DAC USB fernbedienbar
YBA WD202 er en virkelig god digitalkonverter til prisen, med flere digitale innganger i tillegg til USB. Perfekt partner til PC-en, og har dessuten hodetelefonutgang. Foto: YBA

 

Digitalkonverter

For å få best mulig lyd fra datamaskinen anbefaler vi en digitalkonverter med USB-inngang. Denne tar over som lydkort og gir lydsignalet skikkelig hi-fi-behandling. Selv komprimerte MP3-filer kan låte ganske så bra hvis digitalkonverteringen er god. Eksempler på prisgunstige konvertere med fabelaktig lydkvalitet er Pinell DAC Mini 2, Henry Audio USB DAC 128 mkII og Musical Fidelity V90-DAC. Disse skal kobles til et eksisterende stereoanlegg. Ønsker du derimot hodetelefonutgang, bør du se nærmere på YBA WD202, Cambridge Audio DacMagic Plus eller Hegel HD12. Eller Kjøp den beste du har råd til.

 

Enkelt med mobiltelefon

Mange synes PC-en blir for klumpete og tungvinn som musikkformidler, og vil heller spille av direkte fra mobilen. Du kan selvsagt koble mobilen til anlegget med en vanlig analog stereokabel, men det finnes enda bedre løsninger.

No distance is too great with video chatting
Den minst formatavhengige kilden til musikken er fremdeles PC-en. Denne kan også låte fantastisk, sammen med en digitalkonverter. Foto: iStock

Les også: Få superlyd fra mobilen!

En av dem er Bluetooth. Har musikkanlegget ditt Bluetooth-støtte, er det bare å bruke dette, og spille av direkte fra mobilen. Hvis ikke, kan du investere i en Bluetooth-DAC som for eksempel Mass Fidelity Relay.

 

Spotify Connect og AirPlay

Lydprodukter som virkelig forenkler strømmingen er de med innebygd støtte for Spotify Connect. Dette gjelder stadig flere produkter, som rangerer fra små digitalradioer til forsterkere og receivere med nettverkstilkobling. Du trenger Spotify Premium-abonnement, og strømmer da enkelt og direkte musikken trådløst over internett. Det hele styres med Spotify-appen på smartmobilen.

Musikk_smartmobil
Siden mange av oss bruker mobilen som musikkilde fra før, kan det være en stor fordel å kunne koble denne trådløst til musikkanlegget. Foto: iStock

Flere strømmetjenester blir tilgjengelige hvis produktet i tillegg har AirPlay. Dette brukes omtrent på samme måte som Spotify Connect, men forskjellen er at du kan bruke hvilken som helst musikktjeneste – også YouTube, og at musikken strømmes fra mobilen til musikkanlegget. Det betyr, at om du mottar en telefon, så vil du måtte avbryte musikkspillingen for å svare, og går mobilen tom for batteri, er det også slutt på musikken. Dette gjelder ikke for Spotify Connect, da musikken strømmes direkte fra internett og ikke fra mobiltelefonen.

 

Multiromsystemer

Den raskest voksende metoden for å strømme musikk er trådløse nettverksspillere, og gjerne med multiromfunksjon. Produkter spiller av musikken din trådløst via hjemmenettverket, til andre kompatible enheter, hvor som helst i huset. Du kan da enkelt spille musikk i alle rom, og det hele styres med mobiltelefonen. Produktene er sjeldent kompatible med andre merker, så er gjerne låst til et merke. Tidligere var Sonos det eneste riktige valget, men nå florerer markedet av produsenter som ønsker sin del av strømmekaka. Eksempler på spennende systemer er fra Raumfeld og Heos by Denon, og Yamaha bygger for tiden inn sin multiromsløsning MusicCast i mange av sine produkter, fra receivere og forsterkere til aktive høyttalere.

Spotify_Connect
Har anlegget ditt Spotify Connect, er det enkelt å strømme fra mobilen trådløst. Foto: Spotify

Les også: Test av trådløse multiromshøyttalere

Mange av produsentene har veldig like produkter, de rangerer gjerne fra små vinduskarmhøyttalere til større høyttalere for stua. Egne strømmeforsterkere finnes også, som kobles til dine eksisterende høyttalere.

Det viktigste du må vite, er om produktet støtter dine foretrukne musikkformater. Har du for eksempel musikkformater med høyere lydkvalitet enn CD (24-bit, 48-192 kHz), så er Sonos utelukket. Og bruker du abonnementsbaserte strømmetjenester som Tidal, Spotify og Apple Music, er det heller ikke sikkert alt støtter alle. Så husk å dobbeltsjekke! Og les for all del vår test av trådløse nettverksspillere i L&B nr 10!

 

Profesjonell installasjon

Hvis du vil være garantert fra floker på nettverket og trøbbel med avspillingen, og dessuten bor i enebolig, kan du vurdere en installasjon gjort av en profesjonell. For eksempel systemet Control4, som er like avansert som det er enkelt å bruke. Du kan da koble til hvilke produkter du ønsker, og styre dem med en felles app på ditt nettbrett eller mobil. Systemet er ikke begrenset til musikk, men kan i tillegg styre alt fra TV, projektor og lerret, til overvåkningskameraer og hvitevarer. Det er kostbart, og bare verdt å vurdere om du har et større hjem.

AirPlay
Har anlegget AirPlay, finner du det lett direkte fra din iPad aller iPhone. Eller bruk iTunes på PC og Mac. Foto: Apple

 

Om strømmetjenester

Om du vil strømme musikken med et abonnement i stedet for å laste den ned, er det ikke uten betydning hva du velger. Da valget omtrent bare sto mellom Spotify og Tidal / Wimp, var det nesten bare brukervennligheten på grensesnittet som avgjorde hvilket abonnement man valgte. Og grensesnittet er fortsatt viktig, i likhet med lydkvalitet (Tidal og Deezer er de eneste som kan strømme med ekte CD-kvalitet). Men nå har amerikanerne kommet på banen, med Apples strømmetjeneste Apple Music, og med Jay-Z sitt oppkjøp av Tidal, og vi opplever i større grad at innholdet varierer mellom tjenestene.

 

Spredt musikk

Dessverre har det blitt slik, at når artister og plateselskap plutselig står på eiersiden av strømmetjenestene, ønsker de å fronte egen musikk gjennom sin egen tjeneste, og det blir plutselig inngått en større andel eksklusive avtaler. Dr. Dre, som nå jobber for Apple, gir ut eksklusivt på Apple Music først, mens Jay-Z har fått med seg en haug andre artister som først og fremst vil gi ut på Tidal. Blant de som er eksklusive for Tidal er Prince, det samme er Neil Young – fordi han synes lyden suger på alt annet. Rammstein er for tiden kun på Spotify og Apple Music, mens Ani DiFrancos nyeste utgivelser kun er å finne hos Apple Music. Taylor Swift må du også på Apple Music for å få siste albumutgivelse fra.

Sonos_lifestyle
De mange multiromsløsningene gjør at du kan spille samme musikk, eller forskjellig musikk, i mange rom om gangen. Trådløst. Foto: Sonos.

Det hadde vært deilig om musikkutgiverne ble enige om å behandle alle strømmetjenestene likt, sånn som de var ganske flinke til før, men vi frykter at de kan bli mer fragmentert, som vi ser med TV-tjenester som HBO, Netflix og Amazon.

Ønsker du ikke å abonnere på flere tjenester, er det derfor en fordel å sjekke ut om nettopp din favorittmusikk er representert.

AppleMusic
Abonnementsbaserte strømmetjenester finnes på alle plattformer, og gjør det lett å få tak i favorittmusikken. De har ikke like grensesnitt, og utvalget kan variere noe. Her: Apple Music. Foto: Apple.

Les også: Test av 6 strømmetjenester

 

Et hav av muligheter

Som du skjønner, er det en jungel der ute, og mulighetene er mange. Men det er ikke så skummelt, etter man har kartlagt behovene sine på forhånd. Og jo flere muligheter, desto bedre er oddsen for å finne noe som er skreddersydd nettopp ditt behov. Men husk: uansett musikktjeneste eller strømmemetode, så anbefaler vi å huske på lydkvaliteten!

Gammelt_stereoanlegg
Selv et gammelt stereoanlegg kan oppdateres til å strømme musikken på mest moderne vis. Foto: iStock

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top