Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Få superlyd fra mobilen!

Smartmobilene kan så mangt. Likevel er de uglesett blant lydpurister som gjerne blør for skikkelig hi-fi-lyd. Men det er det enkelt å gjøre noe med!

Skrevet av / 12.03.14 - 06:54
Få superlyd fra mobilen!

For en del år siden var det en slags selvfølge at mannen i gata hadde et stereoanlegg av ganske god kvalitet. Og det ble brukt.

Tidene har forandret seg. I dag er CD-mediet så å si dødt. Det er bare puristene igjen som ikke for lengst har gitt bort CD-samlingen og sine Benno-hyller til loppemarked. Andre har gått over til å høre musikk gjennom en langt mer praktisk mobil-app.

Og man skal ikke kimse av praktisk, for det behøver ikke å bety dårlig lyd. Med enkle grep kan du forvandle mobiltelefonen til en høykvalitets lydkilde!

Mange ulike løsninger finnes, både bærbare og til hjemmet.

Det starter med kildematerialet
Første bud til best mulig lyd fra mobilen er høykvalitets lydformater. Selv om ingen mobiloperativsystemer pr. i dag støtter høyoppløste lydformater, kan man lett få CD-kvalitet på én av to måter: Overfør lydfiler til mobilen i ukomprimert eller tapsfritt komprimert format. Eller abonner på HiFi-abonnementet til strømmetjenesten Wimp. Da kan du strømme musikk direkte i tapsfritt musikkformat. Windows-telefoner støtter dessverre ikke tapsfrie musikkformater.

Ekte hi-fi med hodetelefoner

FiiO_E18
Den bærbare hodetelefonforsterkeren FiiO_E18 har innebygd digitalomvandler for Android-mobiler. Pris: 1.990 kr, import: bestsound.no.

Mobiltelefonens største utfordring lydmessig er lav spenning på lydutgangen, hvilket begrenser utvalget hodetelefoner til de mest lettdrevne. Ordentlige hi-fi-hodetelefoner er gjerne mer tungdrevne og trenger en hodetelefonforsterker. Heldigvis finnes det mange ulike bærbare hodetelefonforsterkere for nettopp dette formålet.

Sennheiser_HD800
Tungdrevne hodetelefoner som Sennheiser HD800 kan ikke normalt drives skikkelig med en mobiltelefon. En bærbar hodetelefonforsterker fikser biffen!

En meget spennende sådan er FiiO E18, bare litt større enn en normal smartmobil. Den tar opp ekstra lommeplass, men kan til gjengjeld drive dine 300 ohms hi-fi-hodetelefoner på trikken! Som Sennheiser HD 800 eller lignende. I tillegg til forsterkning har E18 innebygd digitalomvandler (DAC), som går de fleste mobiltelefoners DAC en høy gang, samtidig som den kobler ut mobiltelefonens egen begredelige forsterker. For å bruke DAC-en trenger du en Android-mobil som støtter USB On-The-Go (OTG). iPhone- og Windows-mobilbrukere må koble analogt og kan kun benytte forsterkerdelen. Lyden blir dermed ikke fullt så god, men du får i alle fall utnyttet forsterkerdelen for å drive vriene hodetelefoner med høyere lydnivå.

FiiO E18 kan som en praktisk bonus også lade mobilen din.

Koble til stereoanlegget
Det er likevel når man kommer hjem i stua at det er viktigst med best mulig lyd. Det låter helt greit med en god dokkinghøyttaler, men det blir klart best med et skikkelig stereoanlegg.

Har du et stereoanlegg, er det flere måter å få god lyd på. Du kan koble en analog lydkabel fra mobilen til stereoanlegget, men det er ikke å foretrekke.

Digitalomvandler

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Android-telefoner med OTG-støtte kan kobles til en ekstern digitalomvandler med en spesiell OTG-kabel. Den billigste DAC-en vi anbefaler er Pinell DAC Mini 2. Pris: 1.095 kr, import: ttmicro.no.

 

Bildetekst: For å koble en digitalomvandler til Android-telefonen trenger du en spesiell OTG-kabel. Micro til mini USB koster 148 kroner.
Bildetekst: For å koble en digitalomvandler til Android-telefonen trenger du en spesiell OTG-kabel. Micro til mini USB koster 148 kroner.

Lydmessig kan man med fordel koble til en digitalomvandler mellom mobilen og stereoanlegget. Android-mobiler som støtter USB On-The-Go (OTG) kan fint bruke en USB-DAC tiltenkt datamaskiner. Pinell DAC Mini 2 er en meget god digitalomvandler til prisen. Du trenger da en spesiell OTG-kabel. En kabel med micro USB i en ende og mini USB i den andre koster 148 kroner hos bestsound.no. Micro USB til stor hunn USB er billigere, og dessuten mer fleksibelt da den kan skjøtes til kabler med ulike plugger. Vær oppmerksom på at denne type løsning kun fungerer til Android-mobiler med OTG-støtte, og verken til iPhone eller Windows-telefoner.

Det kan også hende digitalomvandleren må ha høyere spenning enn telefonen gir via USB, i så fall kan for eksempel en USB-strømforsyning fra AQVox fungere fint. Eller bruk en digitalomvandler med egen strøm.

DAC til iPhone

Den praktiske hodetelefon-DAC-en NuForce Icon iDo konverterer lyden fra din i-dings fra digitalt til analogt. Pris: 1.995 kr, import: stilimento.no.
Den praktiske hodetelefon-DAC-en NuForce Icon iDo konverterer lyden fra din i-dings fra digitalt til analogt. Pris: 1.995 kr, import: stilimento.no.

 

iPhone-brukere kan derimot bruke en digitalomvandler spesiallaget for Apple-dingser. Her kan vi for eksempel anbefale NuForce Icon iDo, en rimelig digitalomvandler som også er en høykvalitets hodetelefonforsterker. Dermed får du det beste av begge verdener: kobling til både stereoanlegget og muligheten til å drive hodetelefoner inntil 300 ohm. iPhone, iPad eller iPod kobles til iDo med USB-kabel.

Trådløst
Kabel er vel og bra, men for mange vil trådløs lyd være å foretrekke. Det gir mye mer fleksibilitet, og du kan gå rundt omkring i huset med mobilen i hånda og fremdeles styre musikken. Her finnes det flere løsninger som gir god lyd.

Apple AirPlay

AppleTV
Med Apple TV får du overført lyden fra din iPhone til stereoanlegget, helt tapsfritt. I tillegg strømmer boksen videoinnhold til TV-en. Pris: 790 kr, import: apple.no.

Det mest naturlige for iPhone-brukere er å bruke AirPlay, som gir trådløs overføring av lyden fra godstolen til stereoanlegget. Om du ikke har en forsterker med innebygd AirPlay, kjøper du en boks av typen Apple TV eller AirPort Express og kobler denne til stereoanlegget. For ekstra god lyd kan du koble en høykvalitets digitalomvandler imellom. AirPlay kan også brukes med Android-mobiler, med en egen app som for eksempel doubleTwist eller AirAudio. Ingen løsning for Windows Phone som vi vet om.

Bluetooth

MassFidelity_Relay
Mass Fidelity Relay er en høykvalitets Bluetooth-DAC som gir trådløs lyd av virkelig god kvalitet, direkte til stereoanlegget. Pris: 1.995 kr, import: elkjop.no.

Den enkleste og klart mest kompatible metoden for trådløs overføring av lyd er imidlertid Bluetooth, som mange lydprodukter har innebygd. Bluetooth kan også låte meget bra, spesielt om din mobiltelefon har støtte for aptX-kodek (blant annet flere modeller fra Sony, Samsung og HTC). Dette er en metode for overføring som gir høyere båndbredde og mer effektiv datakomprimering av lyden, som resulterer i bedre lyd. Det finnes også en aptX-versjon som er helt tapsfri (aptX Lossless), men denne støttes for tiden ikke over Bluetooth. Verken Apple- eller Windows-mobiler dessverre støtter aptX. Gå til aptx.com for liste over mobiltelefoner som støtter formatet. Apple-brukere med iOS 7 eller nyere kan lett forbigå problemet fordi de støtter AAC over Bluetooth.

Har ditt stereoanlegg ikke Bluetooth-støtte, kan vi anbefale Mass Fidelity Relay, en påkostet og solid Bluetooth-DAC som gir meget god lyd til stereoanlegget. Den støtter både aptX og AAC over Bluetooth.

Bruk din mobil som fjernkontroll

Sonos Connect er bare ett av mange eksempler på lydprodukter som strømmer musikken trådløst fra nettverksharddisk eller strømmetjeneste, mens du bruker mobilen til å styre det hele. Pris: 2.898 kr, import: hifiklubben.no.
Sonos Connect er bare ett av mange eksempler på lydprodukter som strømmer musikken trådløst fra nettverksharddisk eller strømmetjeneste, mens du bruker mobilen til å styre det hele. Pris: 2.898 kr, import: hifiklubben.no.

Et siste alternativ om du vil fiske mobilen opp fra lomma og få super lydkvalitet fra ditt stereoanlegg, er å ikke ha musikken på mobilen i det hele tatt, men rett og slett bruke den som fjernkontroll. Musikken ligger da enten på en nettverkstilkoblet harddisk, eller via en strømmetjeneste som er innebygd direkte i musikkanlegget, i form av en app.

Dersom du har en forsterker eller et anlegg med innebygd musikktjeneste som Spotify, Wimp, Deezer eller lignende, laster du bare ned tilsvarende app til din mobiltelefon, og styrer spillelistene direkte fra mobilen. Eksempler på slike hi-fi-produkter er Sonos Connect, Bluesound Node, Simple Audio Roomplayer, og for feinschmeckerne har vi Bladelius Mimer.

En fordel med denne løsningen er at du da også får spilt av musikkfiler av enda høyere kvalitet enn CD (gjelder ikke Sonos).

Mange muligheter
Som du skjønner, er det mange muligheter å få topp lyd fra mobilen på. Derfor er det viktig at du har gjort deg opp en mening om ditt eget behov før du går på vindusshopping. Ellers kan du fort ende opp å gjøre et valg som ikke passer deg.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top