De siste årene har det vært en eventyrlig vekst i antallet kameramodeller man kan velge blant. Da er det ikke lett å finne ut hva man skal velge, og mange går for det trygge og velger et kjent merke. Selv om det ikke er sikkert at det er det rette valget.
Folk har ulike behov, men vil gjerne ha et godt kamera med fin bildekvalitet. Uansett om det er et rimelig kompaktkamera, eller et dyrt speilreflekskamera. Men hva skal man velge?
Enda verre blir det hvis man skal gi et kamera i julegave. Da trenger man kyndig veiledning fra kompetente eksperter i fotobutikkene, eller man kan gå for den enkleste varianten:
Lese vår kjappe guide til 20 smarte kamerakupp til jul.
Her har vi samlet 20 kameraer som alle er med på listen, enten fordi de er eksepsjonelt gode til prisen, eller fordi prisen har falt så mye siden introduksjonen, at de er blitt et mye bedre kjøp.
De 10 første på listen er kompaktkameraer fra 2.000 kr og oppover, som har ulike egenskaper, men god bildekvalitet. De dekker litt forskjellige behov, og her finner du proffkompakter, allværskameraer og reisevennlige superzoomkameraer.
Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er et av de 10 systemkameraene veien å gå. Da kan man velge mellom tradisjonelle speilreflekskameraer og de kompakte systemkameraene.
Da får man utskiftbar optikk og i noen tilfeller søkere som viser bildeutsnittet. Noe som er gull verdt for de som fotograferer mye. Med utskiftbar optikk kan man velge objektiver etter behov.
Sjekk vår miniguide til valg av kamera her, og se video som forteller deg mer om de forskjellige kameratypene:
Hva skjuler seg bak knappene på kameraet? Sjekk her
- NB: Alle opplyste priser er markedspriser per desember 2013.
Følg linkene for å lese testene.
Kompaktkameraer
2.000 kr: Panasonic Lumix TZ40 – Reisevennlig superzoom
De små kameraene i Lumix TZ-serien har vunnet flere av våre tester, og TZ40 er den nyeste modellen. Her får du 20 x zoom som dekker alt fra 24mm vidvinkel til 480mm tele. Det er et ypperlig lommekamera med praktisk pekeskjerm, å ha med på reise, med GPS som logger hvor bildene er tatt. Du kan ta opp fine filmsnutter i full HD med, og overføre bilder trådløst til mobilen. TZ40 koster fra 2.000 kr.
2300 kr: Panasonic Lumix FT5 – Smart allværskamera
Dette er et av de beste allværskameraene du kan kjøpe. Panasonic Lumix FT5 har zoom begrenset til 28-128mm, men du kan ta det med til 13 meters dyp, og fotografere videre selv når gradestokken kryper under 10 minus. Du kan til og med fjernstyre kamerat trådløs med mobilen, og overføre bildene fra kamera til mobil. FT5 er det beste av de aller minste allværskameraene vi har testet. Prisen har falt med over 1600 kr, slik at du slipper unna med 2300 kr for et FT5.
2500 kr: Sony HX50V – Ekstremt lommekamera
Med hele 30 x zoom er Sony-kameraet ledende i sin klasse. Det betyr at du kan fotografere nesten hva som helst, nært eller fjernt med kameraets ekstreme 24-720mm zoom. Bildekvaliteten er god for et kamera av denne typen, og du kan sette på blits om du skulle trenge mer lys. Eller en separat elektronisk søker, slik at du slipper å anstrenge deg for å skjermen i sterkt sollys. Med GPS-logging vet du hvor bildet er tatt, wifi gir deg trådløs bildeoverføring, og med lynraske 10 bilder/s kan du lett fryse actionscener. HX50V har falt i pris, og koster cirka 2500 kr.
2800 kr: Olympus Stylus TG-2 iHS – Tøft undervannskamera
Olympus lager det mest anvendelige allværskameraet, fordi med lyssterk optikk, er TG-2 bedre egnet til å ta bilder med i lite lys. Det har en smart funksjon kalt bankebetjening, slik at du kan kakke i kameraet med hanskene på, når du skal gjøre enkle innstillinger. Det tåler 15 meters dyp, og har en innebygget LED-lampe som lyser opp når det blir mørkt på dypet. Med et ekstra undervannshus kan du komme enda dypere. Prisen ligger rundt 2800 kr.
3200 kr: Panasonic Lumix LX7 – Lyssterk kompaktfavoritt
Dette er rett og slett et kupp. De fleste tar rundt 3200 kroner for Lumix LX7, som er et av de beste kompaktkameraene vi har testet. Her får du sylskarpe bilder, også innendørs, takket være bildestabilisator og seriøs optikk – 24-90mm zoom. Med meget god lysstyrke på f1.4-2.3. Alle får gode bilder med dette kameraet, men viderekomne fotografer vil glede seg ende over fordi brukervennligheten og de kreative mulighetene, er bedre her enn på mange andre kameraer. I blitsskoen kan du velge mellom blits, eller elektronisk søker.
3700 kr: Sony RX100 – Det beste lommekameraet
Det er ikke stort større enn en pakke halspastiller, men det lille Sony RX100 er stadig blant de beste lommekameraene. Selv om det har kommet en arvtager med blitssko og vippeskjerm, er RX100 et av de beste kjøpene nå. Fordi det kombinerer strøken bildekvalitet med god 28-100mm zoom, i et kamera som virkelig er lommevennlig. Prisen har falt med 1600 kr, og til 3700 kr er det ikke noe å tenke på.
3900 kr: FujiFilm X20 – Klassisk kvalitet
La deg ikke lure at det gammeldagse designet. FujiFilm X20 er et av de mest fullblods kompaktkameraene du kan kjøpe. Den optiske kvaliteten i 28-112mm zoomen er fortreffelig. Lysstyrken på blender 2,0-2,8 blant det beste i klassen, og sammen med Lumix LX7, er dette et av de mest brukervennlige kameraene i denne klassen. Bare det at kameraet har en stor og lys optisk søker, er et kjempefortrinn. En helt spesiell bildebrikke sørger for strøken bildekvalitet under de fleste forhold, og til knappe 3900 kr er X20 kameraet du kjøper til en som har sett det meste før, men vet hva kvalitet er.
4900 kr: Canon Powershot G1 X – Et kupp til prisen
Med et prisfall på over 2500 kr, er Canons råeste kompaktkamera et meget godt kjøp. Til knappe 5.000 kr får du et kompakt kamera med like god bildekvalitet som i mange speilreflekser. En lyssterk 4 x zoom, optisk søker og blitssko, kompletterer kameraet, som også er blant de mest brukervennlige vi har testet. G1 X kan alt, og gjør det bra i tillegg. Et av få kompaktkameraer som kan erstatte et speilreflekskamera, og det er vel verdt prisen på 4900 kr.
6900 kr: Nikon Coolpix A – Sylskarpe vidvinkelbilder
Nikons beste kompaktkamera har falt mye i pris siden introduksjonsprisen på 8700 kr. Til 6900 kr, er det plutselig blitt et mye mer interessant kjøp. For det er ingen ting galt med bildekvaliteten. Du får ikke noe annet enn 28mm vidvinkel, med moderat lysstyrke på f2,8, men du verden for en bildekvalitet! Bildene blir sylskarpe, og det slanke og lette kameraet bare skriker om å bli brukt. Det finnes en optisk søker til Coolpix A, som gjør det til et av de morsomste og mest diskrete kameraene til reise- og gatefotografering.
19.900 kr: Sony RX1 – Klasseledende bildekvalitet
Du sparer 5.000 kr på dette kameraet, men prisen på 19.900 kr er fremdeles høy. Det kan likevel være verdt det, for en gruppe fotografer som ser behovet for et lite kamera med fullformat bildebrikke. For det gir et teknisk utrykk med blant annet smal skarphetsdybde, som enkelte verdsetter. Ikke nok med det, i RX-1 får man et skarpt 35mm f2,0 objektiv, som er blant det beste vi noensinne har testet, og det finnes både optisk og elektronisk søker til kameraet. Det er bare Sony RX-1r, som er – ørlite – bedre enn dette, men det koster også mer.
Systemkameraer
2800 kr: Canon EOS M – Røverkjøpet
Hvis man er ute etter et virkelig lite systemkamera, er Canon EOS M et sjeldent godt kjøp. Bildekvaliteten er meget god, mye takket være den fine 18-55mm zoomen med bildestabiliator, og med pekeskjerm er betjeningen en lek. Men det er prisen som er oppsiktsvekkende. Kameraet kostet i sin tid 7.000 kr (!), nå koster det under 3.000 kr. Det er mye kamera for pengene, og EOS M er supert for førstegangskjøperen som vil ha et lite lett og solid kamera, med god bildekvalitet.
3500 kr: Nikon D3200 – Brukervennlig begynnerkamera
1500 kroner sparer man på å kjøpe Nikons minste speilrefleks. D3200 er et supert kamera både for nybegynnere og viderekomne, og godt egnet til de som liker å ta opp video. Det kan utstyres med separat mikrofon, og leverer god videokvalitet. Bildekvaliteten til dette hendige kameraet, er kanskje den beste i klassen, selv om den medfølgende 18-55mm zoomen ikke er verdens skarpeste.
4800 kr: Samsung NX300 – Meget godt kjøp
Samsung NX300 er en av våre favoritter. Det elegante kameraet har trådløs bildeoverføring og en vippbar pekeskjerm. Brukervennligheten er svært god, med innebygget veiledning for uerfarne fotografer, og bildekvaliteten er helt i toppklassen. NX300 leveres med skikkelig programvare – Adobe Lightroom 4, slik at man virkelig får brukt sine kreative evner i bildebehandling. Med en førpris på 6500 kr, er dette et meget godt kjøp.
5500 kr: Pentax K50 – Bunnsolid valg
Pentax er en dark horse blant speilreflekser. K-50 er et solid bygget sprutsikkert kamera som kombinerer bildekvalitet og robusthet, på en måte ingen av konkurrentene matcher til prisen. Det er ikke lynraskt, men bildekvaliteten står ikke tilbake for noen av konkurrentene, derfor er Pentax K-50 et svært godt kjøp. Og det eneste kameraet du skal ha i denne prisklassen, om du elsker å fotografere i ruskevær.
7800 kr: Olympus OM-D E-M5 – For de ambisiøse
Olympus rystet kameramarkedet med dette kameraet. OM-D E-M5 ble av flere magasiner kåret til årets kamera i 2012, og det er det mange grunner til. Lynrask autofokus, topp bildekvalitet, kompakte mål og værtettet kamerahus og zoomoptikk, er unikt i denne prisklassen. Kameraet som kostet over 9.000 kr, er fremdeles et av de beste kjøpene du kan gjøre, og perfekt for ambisiøse amatørfotografer.
8000 kr: FujiFilm X-E1 – Perfekt for entusiastene
Det klassisk utseende kameraet er et fullgodt alternativ til Olympus, Canon og Nikons beste, og et av våre absolutte favorittkameraer det siste tiåret. FujiFilm har lyktes med nesten alt, og her får du i likhet med OM-D, en super elektronisk søker, og gnistrende bildekvalitet. Mye takket være en svært god 18-55mm zoom, og en unik bildebrikke som leverer en detaljskarphet man ikke skulle tro var mulig. Nå sparer du 2500 kr på X-E1.
9900 kr: Canon EOS 70D – Superb på det meste
Canon er de første som har klart å få autofokus på video til å fungere i praksis. EOS 70D har silkemyk, stillegående og rask autofokus på videoopptak, og er vårt foretrukne speilreflekskamera, når stillbilde- og videokvaliteten er like viktig. Det har ikke falt mye i pris, men de samlede kvalitetene til kameraet, er så gode at det er vel verdt pengene. Canons beste til prisen, og det sier ikke så rent lite.
9900 kr: Nikon D7100 – Innertier
Nikon D7100 har ikke falt mye i pris, men i likhet med EOS 70D, er det verdt hver eneste krone. Styrken til D7100 ligger i bildefiler med det høyeste dynamikkomfanget vi har sett i denne klassen, og strøken detaljoppløsning. Dette et fotografenes kamera, et kamera som spiller på lag med fotografen, og i likhet med Canon gir deg tilgang til industriens største objektivutvalg. Med et D7100 kan alle lykkes med bildekvaliteten.
15.700 kr: Sony A7 – Fantastisk fullformat
Dette er verdens minste digitale systemkamera med fullformat bildebrikke. Sony A7 med 24 Mp på en 24 x 36 mm stor bildeflate – og A7r med 36 Mp – er mye mindre enn selv de fleste kompakte systemkameraer. A7 er det beste kjøpet fordi kameraet starter på 13200 kr og koster under 16.000 med en 28-70mm zoom. Kameraets hybridfokus er blant de raskeste vi har prøvd, og bildekvaliteten er fullt på høyde med dyrere speilreflekser, som også har fullformat 35 mm bildestørrelse, men ingen av dem gir deg så mye for pengene som Sony A7.
19.000 kr: Nikon D800 – Proffenes valg
Nikon D800 vil gå inn i historien som et av de beste kameraene noensinne. D800 er kameraet alle andre må finne seg i å bli sammenlignet med. Prisen har endelig krøpet under 20.000 kr for kamerahuset. Det kan synes som mye penger, men med 36 Mp, Nikons mest avansert bildeprosessor og et værtettet kamerahus, får man et kamera som er bygget for å levere bildekvalitet i referanseklasse, i årevis. Skal vi ønske oss noe fra julenissen i år, skal det være en hard pakke, og gjerne en D800.
Du finner flere kameratester her
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser