TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony a7s II

Mesterlig 4K-kamera

Med Sonys lille fullformatkamera kan man filme og fotografere i stummende mørke.

Av / 15.01.16 - 06:00
Sony a7s II

Lyd & Bilde mener

  • Ekstrem bildekvalitet i lite lys og 4K-video i proffkvalitet. Tar bilder der andre kameraer må gi opp.
  • Moderat skuddtakt og lavere detaljoppløsning enn konkurrentene.

Helt siden Canon revolusjonerte fotografenes hverdag med EOS 5D mkII, har video blitt en stadig viktigere egenskap i et kamera. For hvem vil drasse på et ekstra videokamera, når et systemkamera kan gjøre jobben og levere bedre kvalitet.

Med store bildebrikker og utskiftbar, lyssterk optikk er grunnlaget for høy videokvalitet lagt. Som i nevnte Canon-kamera, med fullformat bildebrikke og et enormt utvalg med lyssterk kvalitetsoptikk. Siden den gang har flere systemkameraer kommet til, med utvidede videofunksjoner, og de siste to årene også med 4K-video.

Som gir fire ganger bedre oppløsning og bedre detaljskarphet enn vanlig HD-video.

Les testen av Canon EOS 5D mkII her.

Sony er også med i det gode selskap, og satser tungt på 4K-video i alt fra kompaktkameraer til systemkameraer. Men det har ikke alltid vært full klaff, og vi stusset fælt da Sony lanserte a7s. Et lite fullformat systemkamera med ekstrem lysfølsomhet, og 4K-video. Ulempen var bare at man måtte ha en separat 4K-opptaker til 10.000 kr, for å kunne lagre opptakene.

Annonse

Den tabben har ikke Sony begått på arvtakeren a7s II. Kameraet har den samme ekstreme 12 Mp bildebrikken med opp til 409.600 ISO følsomhet, men har endelig fått intern opptak av 4K-video og lagring på SD-kort.

Det har også fått flere videofunksjoner med tanke på videofotografer der ute, og kombinerer videoprofiler som S-Log3, S-Gamut3 og S-Gamut Cine3, som proffene etterspør. Kameraet kan også skyte HD-video med 120 bilder/s og spille av i silkemyk slow motion. Blant mye annet.

Les testen av Sony a7s her.

Sony a7sII 409K ISO Sony a7sII 16K ISO Sony a7sII 409K ISO II Sony a7sII 1600 ISO
<
>
Når skumringen faller på skal man unngå maks ISO, ellers gror bildet igjen og fargestøyen blir massiv.

4K-video for proffer

Foruten HD-video med 1920 x 1080/100p punkters oppløsning, lagrer kameraet 4K i 3840 x 2160/25p punkters oppløsning. Med hele 100 Mbps datastrøm, og i XAVC S videoformat. Som gir mye høyere filkvalitet

Kameraet bruker pikslene på bildebrikken til 4K-video uten piksel binning (som setter sammen flere piksler til én), som reduserer faren for moare eller sagtannede konturer.

Sony skryter også av opp til 14 trinns bildedynamikk når man skyter video med S-Log2-profil, og det støtter tidskode på videofilene, som letter arbeidsflyten og har forbedret sebramønster (som viser overeksponering) og gamma-visning under opptak.

12 MP bildebrikke og intern 4K-video med lagring på SD-kort. (Foto: Produsenten)
12 MP bildebrikke og intern 4K-video med lagring på SD-kort. (Foto: Produsenten)

Integrert bildestabilisator og bedre autofokus

Det har også fått økt antallet fokussensorer til 169, som ga meg mye mer presis fokussporing enn jeg fikk til med forgjengeren a7s. Autofokusen er også merkbart raskere, som er et velkomment tilskudd på a7s II, og den fungerer enda bedre i lite lys enn før (-4 trinn).

Kameraet kan bruke et stort utvalg med optikk, om man bruker en av Sonys objektivadaptere (LA-E3 f.eks.), eller en adapter som passer til Canon-optikk. Sony har også et eget videoobjektiv i PZ 28-135mm zoomen (FE PZ 28-135mm f4 G OSS), som er optimalisert for filmopptak.

Det har forresten innebygget optisk bildestabilisator, men kameraet har også integrert femaksers bildestabilisator med opp til 4,5 eksponeringstrinn bildestabilisering. Som fungerer med objektiver uten stabilisator, også tredjeparts objektiver.

 

Oppgradert brukervennlighet

Som alle Sony-kameraene i andre generasjon alpha, er ergonomien forbedret med et større håndgrep, bedre plassering av kontrollhjulene foran og bak og større knapper.

Mange av dem er programmerbare for optimalisering av brukervennligheten, og det er heldigvis mulig å programmere en annen knapp til start/stopp av videoopptak. Slik at man slipper å bale med den bittelille opptaksknappen for video, som er fullstendig feilplassert på siden av kameraet.

Som alle nye alpha-kameraer, er kamerahuset i lett magnesiumlegering værtettet, med forsterket bajonettfatning og lavere lukkervibrasjoner. Det er også mulig å fotografere opp til fem bilder/s i stille modus. Med mindre klapring fra lukkeren.

Den elektroniske OLED-søkeren med 2,36 Mp oppløsning, er også forbedret med 0,78 x forstørrelse, og linseelementene fra Zeiss har deres T* antirefleksbelegg for bedre innsynskvalitet.

Vippbar, men ikke pekeskjerm.
Vippbar, men ikke pekeskjerm.

 

Forsvinnende lav bildestøy

Flere piksler og lavere bildestøy har alltid vært en motsetning. Da Sony lanserte a7s i 2014, valgte de en fullformat (24 x 36 mm) bildebrikke med 12 megapiksler. Mens konkurrentene hadde 20 eller 24 Mp bildebrikker. Det ga Sony-kameraet et fortrinn på høy ISO-følsomhet, over 6400 ISO, for eksempel.

For med bare 12 Mp på en så stor flate, kan hver fotosensor gjøres større og dermed mer følsom, fordi større fotosensorer fanger mer lys. Det ga kameraet enestående støyegenskaper opp til 25600 ISO. Bedre enn noe annet kamera på den tiden. Men utviklingen går fort.

Sony a7s II er fremdeles et av de beste kameraene i mørket. Eksempelvis er 51200 ISO langt mindre grumsete her, enn fra de fleste kameraer. Men forskjellen er ikke himmelvid lengre. Sammenlignet med Sony a7r II, med 42 Mp på en like stor – bakbelyst – fullformat bildebrikke, er forspranget betydelig mindre i favør av a7s II. Det er fremdeles det eneste kameraet som gir deg brukbare bildefiler i mørket, på 102.400 ISO, men alt over er ubrukelig, som vi ser av testbildene som drukner i grumsete bildestøy.

Så maks 51200 ISO altså.

Da er det faktisk svært bra, men ikke noe bedre enn forgjengeren. Det betyr svært god fargemetning, bildedynamikk i toppklassen, og du kan hente ut mer informasjon i høylys og særlig skygger, fra kameraet enn fra de fleste andre systemkameraer vi har testet.

Med like fantastiske 4K-filer på videoopptak som a7r II, og enda flere videofunksjoner, er det også et seriøst videokamera for proffer som ønsker å kombinere 4K med stillbilder. I et lite systemkamera med høy bildekvalitet.

 

Vår mening

For Sony a7s II er et svært vellykket videokamera og et av de bedre systemkameraene du kan finne til fotografering i lite lys. Med integrert videoopptak, en velfungerende bildestabilisator og forbedringer der det betyr mest for brukervennligheten, er kameraet superinteressant for videofotografer som skyter mye i lite lys. Men med nesten en dobling av prisen sammenlignet med forgjengeren, er kameraet like kostbart som Sonys toppmodell a7r II. Som er vårt valg blant de to, vel og merke hvis man ikke trenger alle videofunksjonalitetene Sony a7s II er alene om i fullformatmarkedet.

 

Last ned siste utgave av Lyd & Bilde – helt gratis!

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme