TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Tre slanke receivere

Surroundreceivere på slankekur

Den som ikke har plass til en stor og stygg surroundreceiver, kan få ekte hjemmekinoglede av en slank en.

Av / 22.05.15 - 12:01
Tre slanke receivere

Ikke alle har plass til et beist av en surroundreceiver i stua. Mange TV-møbler har trangt med plass, og spesielt dybden på noen receivere kan være ganske avskrekkende. For ikke å snakke om at de rett og slett blir for stygge for mange.

Men frykt ikke, du trenger ikke nøye deg med en lydplanke eller et plastanlegg av den grunn. Kjøp i stedet en slank surroundreceiver. En såkalt slimline-receiver, som glatt sklir inn i TV-møbelet, og som kan se ganske så lekker ut. Da har du fleksibiliteten til å kjøpe akkurat de høyttalerne du selv liker. Du kan gjerne starte med et par stereohøyttalere, og bygge ut i surround på et senere tidspunkt. For eksempel et av parene i vår tidligere test av kompakthøyttalere.

 

Les også: Test av 6 høyttalersett til under 10.000 kroner

 

Annonse

Fnøs av tidlige generasjoner

For en del år siden fnøs vi nærmest av de flate receiverne, som låt pinglete, hardt og spisst. De hadde utdatert teknologi i forhold til sine storebrødre, og hadde en billig og dårlig forsterkerdel.

I dag er tidene annerledes. Produsentene har måttet ta hensyn til de mange som er interessert i god lyd, men vil ha noe som passer inn i interiøret. Derfor har de slanke receiverne av nyere type fått mye av innmaten til sine fullvoksne storebrødre. Tilkoblingene og funksjonaliteten er der i stor grad, man gir bare avkall på noe kraft, og den automatiske høyttalerkalibreringen er gjerne av en enklere sort.

 

Trådløs avspilling av musikk

Som seg hør og bør kan de nye slanke receiverne kobles til hjemmenettverket for å strømme musikk. Spill av musikksamlingen lagret på PC-en, eller strøm musikk fra din Spotify-konto med Spotify Connect direkte innebygd i receiveren. Andre tjenester som Wimp, Deezer og YouTube kan strømmes med AirPlay, forutsatt at du har en iPhone eller iPad.

 

Tre kandidater

Dessverre er det ikke mange receiver-produsenter i dag som lager de slanke godsakene. Det kan være at kvalitetskravene man etter hvert har satt til slike er vanskelig å oppfylle. Og siden de store receiverne totalt sett selger mer, kan det være at verktøykostnadene som går med til å utvikle de små blir for høye. Hva som enn er grunnen, har vi bare klart å finne frem til tre produsenter. Og ingen av receiverne koster det samme.

Pioneer VSX-S510 er den rimeligste. Den har likevel automatisk høyttalerkalibrering, kan spille musikk over nettverket – også høyoppløste musikkfiler – og har innebygd støtte for både AirPlay og Spotify Connect. Den har internettradio, og den kan styres fra mobilen med en app.

Omtrent nøyaktig samme funksjonalitet har Yamaha RX-S600D, som i tillegg har DAB- og DAB+-radio.

Marantz NR1605 er testens eneste 7-kanals forsterker. Den har romkorreksjon, trådløs nettverkstilkobling, og forforsterkerutgang til fronthøyttalerne. Om du skulle ønske ekstra forsterkerkraft til disse.

 

Slik testet vi

Receiverne har blitt testet i surround med våre Procella THX referansehøyttalere. Dyre høyttalere til 125.000 kroner for et 5.1-sett, men de er lettdrevne og kan fint brukes til å teste selv billige receivere. I stereo har vi dessuten testet med rimelige høyttalere i form av gulvhøyttalerne Tannoy Mercury V4i til 4.500 kroner pr. par, og dessuten kompakthøyttalerne B&W 685 S2 til 6.000 kroner pr. par. Som for øvrig vant vår kompakthøyttalertest i L&B nr 4.

Vi har testet med assortert utvalg av musikk i stereo, og dessuten 2L-utgivelsene «Quiet Winter Night» (klassisk jazz) og «Magnificat» (klassisk kormusikk) på Blu-ray i surround. Filmvalget har falt på «Godzilla», som har et heftig lydspor på Blu-ray,

Yamaha RX-S600D

Kraftigere enn man tror

Ønsker du kraftigst mulig lyd fra en slank receiver, er det Yamaha du skal velge.

Dette er receiveren for deg som vil ha hjemmekinolyd med litt mer kraft. Lyden er fyldig og kraftigere enn ventet, og receiveren er velutstyrt og enkel i bruk.
Ikke det mest nøytrale lydbildet i klassen.
Les hele testen

Pioneer VSX-S510

En liten overraskelse

En av markedets minste receivere har glimrende funksjonalitet, og lyden er overraskende klar og åpen.

Pioneer-receiveren er ultrakompakt, og passer inn i ethvert TV-møbel. Lyden er klar, og utstyrsnivået er absolutt godkjent. Og det beste av alt er prisen!
Skal du spille over ”normalt lydnivå”, anbefaler vi noe annet.
Les hele testen

Marantz NR1605

Flat men fullvoksen

Marantz har markedets mest velutstyrte flate receiver. Når den i tillegg låter så bra, så er det ingen tvil om hvem vi ville hatt.

Marantz-receiveren er usedvanlig velutstyrt, med trådløs nettilkobling og sjukanals forsterkning. I tillegg låter den imponerende oppløst og fint.
Selv om receiveren er kraftig nok, er det ikke på muskelsiden den imponerer mest.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg