Små høyttalere er det mest praktiske valget for mange av oss. De er enkle å plassere, og kan stå i bokhyllen om man vil.
I små rom er en kompakt høyttaler gjerne helt nødvendig, men de virkelig gode bokhyllehøyttalerne kan fint stå i en romslig stue, og likevel spille godt. I mange tilfeller kan de faktisk lyde bedre enn en stor høyttaler. De er ideelle valg når man ikke har plass til store høyttalere, eller ikke vil møblere stuen med gulvhøyttalere.
Siden de færreste av oss trenger dypbass som går ned til 20 Hz – orgeltoner altså, kan vi spare penger på å velge en kompakt høyttaler som passer i hylla. I stedet for en stor gulvstående høyttaler til 5.000 kr, kan man heller legge pengene i en mindre høyttaler med høyere kvalitet.
For pengene man kunne brukt på gulvstående høyttaler, kommer godt med i en kompakthøyttaler til samme pris, som er bedre teknisk, finere å se på og spiller bedre. For en liten høyttaler som koster det samme som en stor, har som regel bedre elementer og er generelt bedre konstruert. Det gir seg gjerne utslag i bedre dynamikk, åpnere lydbilde og bedre stereoperspektiv.
Det merkes spesielt godt i mellomtonen, som ofte er mer sammenhengende og tydelig i en liten høyttaler.
Skal man bruke mellom 4.000 og 6.000 kroner, kan man altså få bedre lyd for pengene i en liten, enn en stor høyttaler. De rekker fint ned til 40 Hz – som er lavere frekvens enn bassgitarer og de fleste trommer rekker ned til, og kan skape en fullstendig helhetlig musikkopplevelse med små elementer.
Bedre lyd fra små høyttalere
I en bokhyllehøyttaler kommer lyden fra et konsentrert punkt, på en liten frontplate som er mellom 30 og 40 cm høy. Et så lite kabinett er mindre utsatt for resonanser enn et stort et, og det er blant annet derfor en kompakthøyttaler kan gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Tross beskjedent mål og volum.
Små høyttalerne mangler bare dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Særlig i et stort rom, men de seks parene vi har valgt ut til denne testen, er hakket større enn de minste og rimeligste bokhyllehøyttalerne vi har testet.
Les også: Test av seks rimelige bokhyllehøyttalere under 3.000 kr.
Bokhyllehøyttalerne i denne testen koster mellom 4.000 og 6.000 kr per par, og har bedre elementer og finere kvalitet enn de billigste høyttalerne vi har testet. Det betyr ikke bare at de lyder bedre, men også at de tar seg bedre ut i et møblert hjem.
Enten de står i bokhyllen, eller på stativer.
Video
Plassering av små høyttalere
De fleste høyttalerne i testen går lett inn i en normal bokhylle. Men da kan man få litt for mye bass fordi bokhyllen fungerer som en forsterker for lave frekvenser.
Mange høyttalere har nemlig åpninger bak, for å kompensere for små høyttaleres manglende bass, som skuffer bassen rett i bokhyllen.
Hvis det ikke følger med skumpropper til å dytte i bassrefleksportene på baksiden av høyttalerne, er det lurt å skaffe seg et par for å dempe bassen slik at den ikke blir påtrengende. Alternativt kan man plassere høyttalerne på en hylle eller reol hvor de står fritt.
Da lyder de bedre enn om de står i en bokhylle, men pass på at de i det minste har plast- eller gummiføtter på undersiden, for å dempe resonanser. Det aller beste er de små underlagene til Soundcare, som koster 299 kr for tre stykker. De festes under høyttaleren med dobbeltsidig tape, og demper resonanser, samtidig som de gir bedre lyd. Særlig i bassen.
Hvis man har plass, er gulvstativer det aller beste. Da får man langt mer fleksibel plassering, og potensielt enda bedre lyd. Gode stativer koster fra tusenlappen per par, og til høyttalerne i denne testen, er 60 cm høye stativer det ideelle.
Les også: Guide til plassering av høyttalere
Kjøp skikkelige kabler
Mange tror at man kan klare seg fint med vanlig lampettledning, og det er helt korrekt. Men det er ikke optimalt. En kabel med mindre tap og mer solid konstruksjon, er å foretrekke. Det betyr ikke kabler tykke som hageslanger, eller dyre som juveler.
Man kommer langt med en god kabel til 70-80 kr meteren, pluss plugger. Gode merker er Monster Cable, In-Akustik, Supra, Nordost, Audioquest og van den Hul.
De kommer gjerne ferdig montert med plugger i lengder fra to meter per side, og koster fra tusenlappen og oppover.
Er du i tvil om de er verdt pengene, ber du om å få deponere på kablene i butikken, så du får prøvd hjemme før du kjøper.
Dette brukte vi under testen
Hegel H80 80 W integrert forsterker, 9.995 kr
Mark Levinson No 585 200 W integrert forsterker, 120.000 kr
Electrocompaniet ECM 2 nettverksspiller, 37.500 kr
Monster Cable M1.2S høyttalerkabler
Vår Wimp Hi-Fi spilleliste
1 The Game of Love – Daft Punk
2 Grown Up – Emilie Nicolas
3 Dancing in the Dark – Nicole Atkins
4 Even the Stars Are Sleeping – Dan Wilson
5 Red Right Hand – Nick Cave & The Bad Seeds
6 Lose Yourself to Dance – Daft Punk feat. Pharrell Williams
https://wimpmusic.com/playlist/4acabe7b-60d3-49be-91e2-90b14e5480cf
PSB Imagine XB
Sprut til tusen
Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.
Canton Chrono 502.2
Silkelyd fra bokhylla
En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.
Klipsch RP-160
Grand Slam!
Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!
Elac BS 73
Silkemyk vokal
Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!
Bowers & Wilkins 685 S2
Gullstandarden
600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!
SVS Prime Bookshelf
Tåler en trøkk
SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.