Du skrur på den nye, flotte TV-en. Du setter på favorittshowet, og betrakter det store, flotte bildet. Men det er noe som ikke er som det skal. Dialogene på favorittserien låter tynt og innestengt. Tribunejubelen på fotballkampen drukner i grums. Jo tynnere TV, desto tynnere lyd. Og TV-ene i dag er veldig tynne. Har TV-en din i tillegg høyttalerne på baksiden, noe mange har for å gjøre rammen så tynn som mulig, blir det enda mer begredelig.
Lydplanker
Gudskjelov er det fullt mulig å oppnå en lydkvalitet som TV-apparatet ellers bare kan drømme om, uten å fylle stua med høyttalere og kabler i alle kriker og kroker. Løsningen er en lydplanke; en planke med innebygde høyttalere og forsterkning. Denne gir en lyd langt mer fargerik og fyldig enn TV-en klarer på egenhånd. Flere av dem forsøker å simulere surroundlyd, ved å prosessere lyden slik at den vokser seg utover lydplankens fysiske plassering. Noen lydplanker har en ekstern basshøyttaler (subwoofer), som plasseres på gulvet. Oftere og oftere har denne trådløs tilkobling til lydplanken, noe som forenkler oppsettet betraktelig. De fleste lydplanker egner seg best for veggmontering, da vil også veggen forsterke bassen noe og gi fyldigere lyd til dialogene. Står TV-en plassert på bord, kan planken alternativt plasseres inne i et TV-møbel, under TV-en, dersom det er plass.
Lydsokler
En bedre løsning om TV-en står på et møbel, er en lydsokkel. Denne er dypere enn en lydplanke, og fungerer som en sokkel som TV-en står oppå. Dermed kommer den ikke i veien for TV-en. Siden lydsokkelen på grunn av sin ekstra dybde har større fysiske mål enn en lydplanke, har den plass til ett eller flere basselementer montert på undersiden. Mange lydsokler gjengir derfor en dypere og fyldigere bass enn tilsvarende lydplanker, og fjerner behovet for en ekstern subwoofer på gulvet et sted. Noen har det likevel.
Et stort utvalg
Utvalget lydplanker og lydsokler har etter hvert blitt veldig stort, og de finnes i flere prisklasser. Fra under tusenlappen og opp til over 20.000. Vi har her samlet utvalget rundt hva vi mener er et fornuftig prissegment. Markedsprisene forandrer seg gjerne etter hvert, derfor har det billigste produktet i denne testen for eksempel nylig gått ned fra 3.500 til rundt 2.000 kroner. Det dyreste koster veiledende 8.000 kroner pr. juni 2014, men hvem vet hva prisen er når bladet er ute. For eksempel kostet Samsung HW-F750/751 rundt 7.000 i begynnelsen, men er nå tilgjengelig til under 4.000 kroner i de store kjedene.
Er budsjettet ditt høyere enn 8.000, kan du være tjent med å heller vurdere et surround- eller stereoanlegg med enda kraftigere og større lyd.
NB! I denne testen er ikke lydplanken Sonos Playbar eller lydsokkelen Bose Solo tatt med, da de er testet tidligere. Ingen av lydplankene i denne testen når opp til Sonos Playbar på musikk, mens flere av lydsoklene slår Bose Solo på det meste.
HDMI eller ikke HDMI
Noen lydplanker og -sokler har HDMI-tilkoblinger, andre ikke. Med HDMI kan man for eksempel koble Blu-ray-spilleren rett inn i lydplanken med en HDMI-kabel og sende en ny HDMI-kabel videre til TV-en. Hvis TV-en har lydreturkanal (ARC), kan denne sende TV-lyden tilbake gjennom lydplanken, slik at alle lyd- og bildekildene kan kobles direkte til TV-en.
Lydplanker og -sokler uten HDMI er også vanlig, disse belager seg i stedet på optisk lydkabel. Denne trekkes ut fra TV-en og inn i lydplanken. Tilkoblingen er enklere enn å styre med lydretur via HDMI, ulempen er at dersom overføringen av lyd og bilde ikke er helt synkron, så er det heller ikke mulig å gjøre noe med det, og du vil få dårlig leppesynk. TV-en vi brukte i denne testen (Samsung 55H6475) viste imidlertid ingen tegn til dette, med optisk overføring.
Mange lydplanker og -sokler har også trådløs Bluetooth-mottaker, som kan tilkobles mange TV-er. Praktisk, men har også samme problem med leppesynk som optisk tilkobling. Dersom lydprodukt og TV er av samme merke, så kan de imidlertid ha innebygd synkroniseringskrets for dette.
Hva kan de ikke?
En rimelig lydplanke eller lydsokkel er et stort steg opp fra TV-ens innebygde lyd, og de beste av dem kan virkelig overraske med en fyldig og stor lyd, med saftig bass. Men de er ingen fullverdig erstatning til et separat hjemmekinoanlegg. Flere høyttalere vil gi enda større lyd, og selv om en lydplanke nesten klarer å simulere lyd bakfra, funker det best for den som sitter helt i midten, og det blir aldri like bra som å faktisk ha høyttalere plassert bak. En separat forsterker gir dessuten kraftigere og enda mer oppløst lyd. Lydplanker og lydsokler er først og fremst for de som ønsker en kraftig oppgradering til den innebygde TV-lyden, med enkel tilkobling, uten masse høyttalere og kabler som flyter rundt.
Samsung HW-H750/751
Slår på stortromma
Samsungs lydplanke låter meget bra, samtidig som den har mange kule funksjoner.
Yamaha YSP-2500
Nesten ekte surroundlyd
Yamaha bruker avansert lydprosessering for å gjengi surroundlyd i rommet. Men subwooferen er mangelfull.
Panasonic SC-HTB880
For vegg og bord
Panasonics lydplanke kan legges eller stilles. Dessverre låter den ikke spesielt bra, og aller verst liggende.
Q Acoustics Media 4
God kontroll
Lydplanken fra Q Acoustics har god kontroll på lydbildet, men spiller litt for lavt på enkelte filmer.
Orbitsound M10
Stor stereolyd
I stedet for simulert surroundlyd gir Orbitsound M10 en romlig stereolyd med velprøvd teknikk.
Philips HTL6140
Tynn men fyldig
Lydplanken fra Philips er blant markedets tynneste. Heldigvis låter den ikke slik.
Canton DM 50
Naturtro og fyldig
Canton vet virkelig å imponere med sin kompakte, men usedvanlig velspillende lydsokkel.
LG LAB540
Et komplett anlegg
Fra LG kommer den eneste lydsokkelen med innebygd Blu-ray-spiller. Trådløs subwoofer gjør opplevelsen komplett.
Klipsch SB120
Jungelbrølet
Fra Klipsch kommer en av markedets mest høylytte lydsokler.
Sony HT-XT1
Klare dialoger
Sonys lydsokkel har en åpen lyd, som spesielt gagner dialogene på film.
LG LAP340N
Uimponerende
LGs billigste lydsokkel er superslank og lekker, og kunne vært god. Men lyden er altfor lav.