Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Midtpunktet i stua

Årets nye TV-modeller gir deg skarpere og mer kontrastrik bildekvalitet, smarte finesser og mer underholdning enn noen gang før.

Skrevet av / 12.11.16 - 06:00
Midtpunktet i stua

TV-underholdningen har tatt en ny retning: Vi har på kort tid blitt vant til å bestemme akkurat hva vi vil se, og når vi vil se det. Kringkastingsbransjen jobber iherdig for å omstille seg til en ny hverdag – men selve TV-en har ikke nødvendigvis blitt mindre populær av den grunn! Selv om mobil, internett og sosiale medier tar stadig mer av vår tid, er en god TV det naturlige valget når du vil nyte en god film eller serie sammen med familie og venner.

 

Mer interaktiv TV-opplevelse

Et viktig steg i utviklingen er at TV-en har blitt mer interaktiv. Foruten å ha både kabel, parabol og vanlig antenneinngang har TV-en internettilkobling og egne smart-applikasjoner (apper) om bord. Sistnevnte kategori er den som øker aller mest.

Strømmetjenester som Netflix og YouTube gir tilgang til et bredere spekter av underholdning, men det krever et velfungerende system for å binde det hele sammen. TV-ens brukervennlighet, fjernkontroll og menysystem blir derfor stadig viktigere, og det er her vi finner de største forskjellene mellom ulike merker. Noen TV-produsenter har rett og slett lykkes bedre med sin smart-plattform.

 

UHD er blitt modent, 3D er dødt – og skjermene vokser

TV med Ultra HD oppløsning (3840 x 2160 piksler) er ikke lenger noe nytt: Etter tre år på markedet har teknikken nærmest blitt standard, og selv om Full HD fortsatt eksisterer i budsjettklassen, vil langt de fleste TV-ene som selges i år ha Ultra-HD oppløsning. Samtidig har mange produsenter valgt å fjerne 3D som finesse på årets modeller: Det at 3D ikke er del av den nye UHD Blu-ray standarden ble nok en spiker i kista for videre satsing på formatet.

Prisen på store TV-skjermer har også sunket betraktelig dette året. Mens 65 tommer pleide å være svinedyrt, og 70 tommer eller mer nærmest uoppnåelig – har prisene på skikkelige storskjermer krøpet ned på den riktige siden av 30.000 kroner.

 

HDR

Den hotteste trenden på TV-fronten i år er definitivt Ultra HD med High Dynamic Range. En moderne videostandard, som gjør TV-skjermen i stand til å vise flere gråtoner og fargenyanser, kombinert med langt høyere kontrast og lysstyrke enn tidligere var mulig. Dette kan oversettes til mer virkelighetstro bilder. Kildematerialet er tilgjengelig fra både Netflix og Ultra HD Blu-ray, men det stilles høye krav til TV-en for å gi en fullgod HDR-opplevelse.

De oppgitte prisene var anslåtte markedspriser da bladet gikk i trykken – vi anbefaler å sjekke med prissøketjenester for den til enhver tid beste prisen på våre anbefalte TV-er!

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste TV-er:
Philips 55PUS8601
Samsung UE65KS9005
Sony Bravia KD-75XD9405
LG 70UH700
BenQ GS1
Epson EH-TW5350
BenQ W2000
Sony VPL-HW65ES

 

 

Årets beste tv, mellomklasse

aretstvmellan_samsung-ks7000f_990

Samsung 55KS7005

Med sin blendende lysstyrke og flotte farger er Samsungs 7-serie et imponerende syn.

Samsung har lenge vært en av de mest toneangivende TV-produsentene, spesielt når det gjelder design og smarte finesser. Årets modeller har også fått et løft på bildesiden, med nye avanserte «Quantum Dot» LCD- paneler som lover både bredere fargespekter og større kontrast enn før.

7-serien fra Samsung kommer i både flat (KS7005) og buet (KS7505) fasong. Designmessig snakker vi om den ganske enkel affære med slank, avrundet ramme og to V-formede føtter i hver sin kant. På grunn av føttene må også TV-bordet ditt må være minst like bredt – hvis ikke er selvfølgelig veggmontering et alternativ.

Brukervennlighet og finesser

Samsung-skjermen gir en veldig god brukeropplevelse: TV-en reagerer lynraskt på kommandoer, og lar deg hoppe inn og ut av tjenester på brøkdelen av et sekund. Fjernkontrollen kan programmeres til å styre andre enheter som TV-bokser, Apple TV, Playstation og lignende. Tilkoblingsmulighetene er også gode: En egen One Connect koblingsboks som lar deg koble til opptil 4 HDMI-kilder, alle med støtte for HDMI 2.0/HDCP 2.2.

Bildekvalitet
Samsung-skjermen er i likhet med storebrødrene utstyrt med et 10 bits «Quantum Dot» LCD-panel, som gir en vesentlig forbedring av lys, kontrast og farger. 55KS7005 er i tillegg «Ultra HD Premium» sertifisert, hvilket betyr at den kan gjengi HDR og Ultra HD Blu-ray på optimal vis.

Samsung-skjermen har en formidabel kontrast i forhold til konkurrentene, og gjengir lyse bildeeffekter (for eksempel sollys) med en langt flere nyanser og mer realistisk intensitet. Den ekstra lysstyrken kommer virkelig til sin rett på HDR-filmer som Life of Pi eller The Revenant, som får en helt annen dybde og realisme over seg. Netflix’ Marco Polo blir også mer livaktig, med større glød fra flammer og lignende. Samsung-skjermen leverer også meget bra svartnivå i mørke scener, med jevn lysfordeling og lite tendenser til clouding.

Konklusjon
Konkurransen er veldig tøff i dette prissegmentet, men Samsungs 7-serie er et hakk hvassere enn konkurrentene på flere områder, med flott design, utmerket brukervennlighet og ikke minst, gnistrende god bildekvalitet. Summen av dette gjør Samsung 55KS7005 til vår referanse i prisklassen under 15.000 kroner!

Pris: 11.990 kr
Web: samsung.com/no
Samlet vurdering: 6
Les testen her

 

 

Årets beste tv, toppklasse

 aretstvtoppkl_sony-bravia-kd-65xd9305_990

Sony Bravia KD-65XD9305

Råsterk kontrast og blendende lysstyrke gjør Sony-skjermen til en soleklar kandidat for filmentusiastene. I tillegg har den en velfungerende bildemodus for sport.

Sonys 4K-skjermer har alltid pleid å spille i eliteserien for TV, både når det kommer til bilde og lyd. Dessverre har dette også hatt sin innvirkning på prisen! Dette skyldes spesielt det omfattende lydsystemet med sidemonterte høyttalere, som har gitt saftige pris – og vekttillegg.

I år stiller Sony til avspark med en betydelig trimmet modell: Borte er de dyre og plasskrevende høyttalerne, til fordel for en slankere og mer minimalistisk TV. På utsiden er den tydelig inspirert av fjorårets sylslanke designmodell X90C, mens innsiden er spekket med de feteste bildefinessene. Samtidig er prisen redusert, og gjør at Sony-modellen kan konkurrere i et lavere prissjikt enn tidligere.

Det som imponerer oss aller mest med 65XD9305 er bildekvaliteten. Sony har utviklet et spesielt baklys (Slim Backlight Drive) som fungerer overraskende bra. Her kan vi virkelig snakke om rå kontrast! Sony-skjermen har glimrende svartnivå og lysfordeling (også i lokale partier) som kan minne om enda dyrere bak-LED-skjermer. I tillegg er lysstyrken blendende sterk!

Med Ultra-HD filmer som The Revenant og Life of Pi får vi et bilde som er enda mer kontrastrikt og levende, sammenlignet med konkurrentene i prisklassen. Vi sjekket også med HDR-innhold fra Netflix (Marco Polo), og Sony presterer et hakk bedre her også.

Sony-skjermen gjør også en fremragende jobb med å oppskalere vanlig HD-innhold til Ultra-HD. Den er utstyrt med en avansert 4K Reality Creation videoprosessor, som analyserer og oppskalerer videosignalet for å se best mulig ut på den høyoppløste skjermen. Her beviser Sony nok en gang at bildebehandling er noe de kan. TV-en fremhever detaljer som man går lettere glipp av hos konkurrentene!

Pris: 29.995 kr
Web: sony.no
Totalt: 5
Les testen her

 

 

Årets beste tv, high-end

 aretstvhighend_panasonic-viera-tx-65dx900e_990

Panasonic Viera TX-65DX900E

Panasonics toppmodell er rett og slett gnistrende god. LCD-skjermer blir ikke mye bedre enn dette!           

Hvert år kommer det nye TV-modeller som lover bedre bildekvalitet. Men ofte er det mer snakk om «gammel vin på nye flasker» enn noen reell forbedring. I år er det annerledes: Den nye videostandarden HDR (High Dynamic Range) gir kvaliteten et betydelig løft, såfremt TV-en er i stand til å gjengi det. Og her er det Panasonic som har vært den aller flinkeste i klassen: Viera TX-65DX900E kan blant annet prydes med den nye «Ultra HD Premium» logoen, og bildepanelet, baklysteknikken og videobehandlingen er kraftig oppgradert for å møte kravene som stilles.

Bildekvalitet
Det aller råeste med Panasonic-skjermen er hvordan den håndterer lyse deler av bildet: Lysrefleksjoner blir blendende sterke, og eksplosjoner slår imot oss så vi nesten føler strålevarmen i ansiktet! Mange av disse forbedringene skyldes selvsagt det nye UHD Blu-ray formatet, men uten en HDR-skjerm av Panasonics kaliber ville vi ikke fått se de ekstra detaljene. Dette fordi den har et langt større spillerom når det kommer til lysintensitet og farger.

Panasonic DX900E har et avansert, finmasket LED-baklys med hele 512 individuelle soner, som tillater meget nøyaktig lokal dimming. Selv en turbotrimmet versjon av LCD har sine begrensninger sammenlignet med moderne teknikker som OLED, men DX900 er blant de beste vi har sett på LCD-fronten. Høyere lysstyrke er en svært viktig del av HDR-standarden, og dette er foreløpig langt enklere – og rimeligere å oppnå med LCD.

Best av de beste
For å kåre en verdig vinner i high-end klassen, måtte vi samle noen av årets beste TV-er for å gjøre nye målinger og evalueringer ved hjelp av HDR testbildegenerator. Målingene våre viser at Panasonic TX-65DX900E er helt i referanseklassen når det gjelder lysstyrke, gråtoneskala og fargegjengivelse. Den greier UHD Premium-kravene med god margin, både med hensyn til lysstyrke og fargespekter.

Panasonic-skjermen gir også fantastisk bildekvalitet med «vanlige» TV-sendinger og filmer uten HDR. Den er dessuten klargjort for kalibrering (CalMAN AutoCAL) som gjør det enkelt for finjustere bildet til perfeksjon (med proft måleutstyr). Dette er langt utover hva en vanlig TV klarer, og kan oversettes til mer dynamiske og virkelighetstro bilder. Selv om en OLED-skjerm har bedre forutsetninger til å vise fullstendig bekmørk svart, er Panasonic TX-65DX900E utvilsomt på høyde med det aller beste vi har sett, uansett panelteknikk. En velfortjent vinner av årets high-end pris!

Pris: 49.999 kr
Web: Panasonic.no
Totalt: 6
Les testen her

 

 

Årets beste projektor

aretsprojektor_jvc_dla-x5000_front

JVC DLA-X5000

Aldri har vi sett et bedre bilde til under 100.000 kroner.

Man kan fint argumentere at det viktigste i hjemmekinoen er et fett bilde. Og fetere enn JVC DLA-X5000 får du det ikke akkurat nå. Et bekmørkt svartnivå står i skarp kontrast til høylys med minst like bra guffe som konkurrentene har å by på, som gir en dynamikk i bildet overlegen noe annet vi har sett fra noen hjemmekinoprojektor. X5000 stiller i en annen liga, med filmopplevelser av det sjeldne. Forgjengeren DLA-X500R hadde også et vanvittig svartnivå, men X5000 tar det hele et steg lenger med økt lysstyrke i tillegg – for enda mer trøkk.

Projektoren er ekstra brukervennlig med automasjon av alle innstillinger direkte fra fjernkontrollen, inkludert skarphet og zooming. Man kan dessuten lagre et «linseminne» for 16:9-format og et for 2.35:1, og veksle mellom dem med et tastetrykk på fjernkontrollen. Meget elegant.

JVC DLA-X5000 tar imot Ultra HD-signaler fra Blu-ray takket være støtte for HDCP 2.2, og den gjengir dem i «nesten 4K oppløsning», takket være to HD-paneler (en teknologi kalt e-shift). Resultatet er en filmgjengivelse så dramatisk, så kontrastfull og full av smell, og så sylskarp, at vi knapt har sett maken.

Ekte 4K-projektorer har enda høyere oppløsning, noe man ser i dagslysscener. Men fra skumring og halvmørke bilder, til Batmans mørke huler, er det ingen over og ingen ved siden av X5000. Selv den dobbelt så dyre Sony VW520ES må se seg knust av JVC i alt annet enn de lyseste scenene.

Ekstra kjekt er det at bildet kan autokalibreres til å få tett opp mot perfekt fargegjengivelse, dersom du har en Spyder 4 eller 5 PRO lysprobe.

Hva HDR-innhold angår, så har du sikkert hørt at dette gir ekstra mye smell i lys. Det gjør det, men dette gjelder for TV og ikke projektorer. X5000 skilter med HDR, men det innebærer bare at bildene generelt blir altfor mørke, for å gi plass til de scenene med HDR-lysinnhold. Har du en 4K Blu-ray-spiller med HDR, sørg derfor for å skru av denne funksjonen. Ingen hjemmekinoprojektor er lyssterk nok til å gi en god opplevelse. I hvert fall ikke ennå.

Uansett, det levner ingen tvil: JVC DLA-X5000 er en hårreisende bra projektor!

Pris: 49.999 kr
Web: jvc.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets bildeprodukt

aretstv_lg-oled65e6v_990

LG OLED65E6V

Den koster flesk, men om du vil ha den ypperste bildekvaliteten og den lekreste designen, er denne OLED-skjermen fra LG en verdig kandidat.

Mens Samsung, Sony og de andre produsentene fortsatt sverger til LCD, har LG gått i bresjen for OLED-skjermer med organiske lysdioder. OLED-teknikken har noen tekniske fordeler ved at bildepanelet – i motsetning til LCD – ikke behøver gjennomlysning. Hver eneste lille piksel har sin egen farge- og lyskilde, hvilket gjør det mulig å oppnå en helt overlegen kontrast.

Det skal godt gjøres å lage en TV mye tynnere enn det LG har fått til her. Den er ikke mer enn 4 millimeter tykk over store deler av skjermen. I stedet for å lage en tradisjonell ramme rundt TV-en har LG lagt OLED-panelet direkte ovenpå en tynn glassplate (såkalt Picture-On-Glass). Deretter har de fått til en lekker avslutning ved å legge høyttalerne i en integrert lydplanke nederst. Absolutt et lekkert stykke industridesign!

Bildekvalitet
Det er allerede opplest og vedtatt at OLED har kontrast og svartnivå som sine store styrker. I fjor fikk vi se denne teknikken kombinert med Ultra-HD oppløsning, som ga ytterligere forbedringer og mer realisme. Årets modell hever nivået i enda større grad, og ser fabelaktig bra ut på alt slags innhold – inkludert nytt HDR-materiale.

Selv om LG 65E6 klarer OLED-kravene til HDR (540 nit), er det fortsatt en lang vei opp til de mest lyssterke LCD-skjermene. OLED-skjermen har til gjengjeld et formidabelt svartnivå og dybde i mørke scener. Etter å ha sett en del filmtitler må vi innrømme at begge deler spiller en viktig rolle i å gi best mulig effekt av HDR-effekten. Derfor skulle vi gjerne hatt i pose og sekk. Når det er sagt, kan LG-skjermen tilby en heftig kombinasjon av rå kontrast og bunnløst svartnivå, som gir den utrolig bra gjengivelse av Ultra-HD og HDR så vel som vanlige TV-sendinger.

Konklusjon
Prisen for «årets bildeprodukt» skal deles ut til et spesielt innovativt produkt som bringer sin kategori videre, både teknisk, visuelt og designmessig. Fjorårets pris gikk til den enorme 21:9 skjermen LG 105. Når LG også i år stikker av med prisen er det fordi de har lykkes med å «pushe grensene» en gang til. OLED65E6 er ikke perfekt på alle områder, men har en så lekker design og bildekvalitet at den utvilsomt havner i kategorien «drømme-TV». Vil ha!

Pris: 74.995 kr
Web: lg.com/no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

5 gode TV-tips

 

Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med inntoget av de nye 4K-skjermene kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her. Hvis målet ditt er optimal underholdning og «kinofølelse», bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand Skjermstørrelse
0,5-1 meter 48-50 tommer
1-2 meter 50-55 tommer
2-3 meter 55-65 tommer
3-4 meter 65-75 tommer
4-5 meter 75-85 tommer
5-6 meter 85-100 tommer

 

Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD-LED, OLED og 4K
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

Tenk på plassering og lysforhold
Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

Ikke glem lydkvaliteten
Lyden er halve opplevelsen, og flate skjermer gir dessverre ofte flat lyd. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

Har du mulighet for integrert digital-TV (IDTV)?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten separat mottakerboks. Noen TV-er har også innebygd pause- og opptaksfunksjon via USB. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top