Med Mi 10 Pro tok Xiaomi steget fra de prisgunstige mobilene til et rent flaggskip, med en prislapp deretter. Det viste seg imidlertid å lønne seg, da kameraet var noe helt ekstra. Modig når bransjen hadde innsett at de nok måtte tilby litt rimeligere alternativer, som iPhone SE2, OnePlus 8T og Galaxy S20 FE. Da Xiaomi tilkjennega at en Mi 10T Pro var på vei, ventet vi oss en noe oppgradert luksusmodell.
I virkeligheten er Xiaomi Mi 10T Pro stikk motsatt. Som de nevnte tidligere, har de sett på hva man kan kompromisse med for å lage en nesten like bra mobil, men til en bedre pris. En mye bedre pris, for det er nesten halvparten av den anbefalte prisen, sammenlignet med forgjengeren.
Så hva er forskjellen? Først og fremst er telelinsen helt borte. Skjermen er ikke lenger OLED, men IPS. Den har ikke lenger trådløs lading, og kan ikke fås med like mye minne eller lagring. På den andre siden har den faktisk raskere minne og doble SIM-kort. Xiaomi har også klemt inn et 5000 mAh-batteri og økt batteritiden med 50 prosent! Men hva telefonen virkelig kan skryte av, er en 144 Hz-skjerm hvor konkurrentene på det meste kommer opp i 120 Hz.
Utseende og konstruksjon
Med sin helt flate skjerm har den ikke riktig samme sveipende stilfulle profil som forgjengeren. Men det er absolutt ingen feil med følelsen i metallrammen, og både front og bakside er av Gorilla Glass 5. Selfie-kameraet er krympet til bare et diskré punkt i hjørnet av skjermen, så det ser faktisk bedre ut enn på forgjengeren. Mi 10T Pro har heller ikke fingeravtrykkleser under glasset, men vi foretrekker faktisk å ha den på sideknappen. Akkurat som gamle Xperia-mobiler hadde. Den er heller ikke vannbeskyttet, men det var faktisk ikke forgjengeren heller. Kamerapakken stikker en hel del ut fra baksiden, så man må benytte deksel om den ikke skal bevege seg når den ligger på bordet.
Skjerm
Med et gammelt hederlig IPS-panel kan ikke skjermen skryte av samme svartnivå eller kontrast som forgjengerens OLED-panel. Derimot kan man få den opp i høyere lysstyrke utendørs. Dermed er den faktisk HDR 10-sertifisert, noe som gjør det hyggeligere å se på film. Den støtter også sRGB- og PS-fargerom. Fargegjengivelsen oppleves som litt varm, men generelt sett føles skjermen overraskende bra. At man kan dra oppdateringsfrekvensen opp til hele 144 Hz, føles derimot mer som en gimmick, da forskjellen er marginal mot 90 Hz. En annen sak vi ikke får med paneltypen, er at man ikke kan ha noen “always-on”-visning av klokke på låseskjermen.
Kamera
Bortsett fra hovedkameraets 108 Mp Samsung HMX-sensor (samme som i Galaxy Note 20 Ultra) har det meste blitt forandret. Ultravidvinkelen har fått lavere oppløsning, dårligere lysfølsomhet og mangler autofokus. Forgjengerens to teleobjektiv er erstattet med et lavoppløst makroobjektiv. Det føles som mobilens store minus, for de fleste av oss tar nok flere zoomede utsiktbilder enn ekstreme nærbilder.
Mange av de kamerafunksjonene som Xiaomi fremholder, har derfor ikke mye med kameraet å gjøre, men er basert på programvarefinesser. Man har for eksempel fått muligheten til å “dobbelteksponere” slik at man kan være med flere ganger på samme bilde. Samt dualvideo, hvor man filmer med både det fremre og bakre kameraet samtidig, og lange eksponeringer, time-lapse-selfies og andre fotoinnstillinger man sjelden savner.
Som med forgjengeren tar normalobjektivet utmerkede bilder under de fleste forhold, med utmerket skarphet og fine farger. Derimot er den ikke like rask på å fokusere, da den må klare seg uten laser-autofokus. Det merkes spesielt i svakt lys, der man må ha tålmodighet, men det lønner seg med bra mørkebilder som resultat. Med ultravidvinkelen får man merkbart dårligere bilder enn fra forgjengeren, og makromodus føles mest som en gimmick. Den såkalte zoomen er digital, men med tanke på at man har 108 Mp å leke med, er faktisk 3-4x zoom helt ok. Over det blir det raskt åpenbart at det fuskes.
Lyd
Xiaomi har lagt ambisjonsnivået over middels. Mobilen er utstyrt med stereohøyttalere som sant nok spiller relativt sterkt, men lyden er for skingrende til at man skal kunne nyte det. Det finnes støtte for høyoppløst lyd, men hodetelefonuttaket er tatt bort. Man får imidlertid med en USB-C til 3,5 mm adapter. Bruker man i stedet trådløse hodetelefoner, er det hyggelig nok støtte for både AAC og apt-X HD, noe som gir en bedre musikkopplevelse.
Bruk
Det egne grensesnittet MIUI har gått fra å være dårlig og kunstig til å se betydelig bedre ut, og har sine særegenheter. Mange av gestene og håndgrepene føles nok mer kjente for iPhone- enn Android-brukere. Man kan imidlertid endre mange av dem til mer velkjente fra standard Android 10. Fingeravtrykkleseren på siden sitter fint til, og fungerer både raskt og pålitelig.
Ytelse
Da Mi 10T Pro, som de fleste i klassen, bruker samme Snapdragon 865-prossor, er forskjellene i våre ytelsestester marginale. Den har imidlertid anelsen langsommere grafikk enn forgjengeren. Takket være et større batteri og åpenbart strømsparende skjerm oppnådde vi hele 22 timers driftstid i PC Mars test, noe som her hele 50 prosent bedre enn forgjengeren, og den beste batteritiden vi noensinne har målt! Derimot har den langsommere lading, og støtter heller ikke trådløs lading.
Konklusjon
Xiaomis forrige toppmodell var utmerket, men så kostet den også nesten like mye som de mer kjente merkene. Med Mi 10T Pro har Xiaomi gått tilbake til sitt beste salgsargument: nesten like bra, men til halve prisen. Den er nemlig akkurat like rask, har like bra hovedkamera, og en utmerket skjerm som de beste der ute. Dessuten har den fantastisk batteritid! Da kan nok mange leve med at man savner en og annen finesse. Det er faktisk bare savnet av optisk zoom som muligens kan få noen til å ikke slå til.
1 hendelser på “Xiaomi Mi 10T Pro”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Har trøbbel med bluetooth, som er helt fraværende