Vi fikk aldri testet Xiaomi 14 Ultras direkte forgjenger, Xiaomi 13 Ultra, men vi har hatt fingrene både i Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13T Pro og i Xiaomi 14, hvor sistnevnte sammen med Ultra-modellen ble lansert til det globale markedet i slutten av februar i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona. Men der Xiaomi 14 kunne kjøpes i butikkene ganske kort tid etter lanseringen, har Xiaomi 14 Ultra først kommet på markedet ganske nylig.
Det er alltid forbundet med spenning å teste Xiaomis mobiler, for som de tidligere testene viser, varierer mobilenes kvalitet en hel del. Der vi nesten bare hadde ros å gi til Xiaomi 14 og Xiaomi 13T Pro, der de på hver sin måte leverer virkelig god kvalitet for pengene, var vi mer skeptiske til Xiaomi 13 Pro, som led av en del småfeil og skavanker.
Xiaomi 14 kom allerede i butikkene i Kina i oktober 2023, mens Xiaomi 14 Ultra først ble presentert for kineserne 22. februar, få dager før den globale lanseringen på MWC 2024, noe som sikkert også er grunnen til at mobilen først nå er blitt tilgjengelig på våre breddegrader.
Sammenlignet med Xiaomi 14 har Xiaomi 14 Ultra en større skjerm, men den vesentligste forskjellen er Ultras heftige kamera som tar så mye plass at Xiaomi 14 Ultra nok har den største kameramodulen vi noensinne har sett på en mobil.
Men prisen er også heftig. Nesten 18 000 kroner koster vårt testeksemplar, noe som bare er 1500 kroner billigere enn den tilsvarende utgaven av Samsung Galaxy S24 Ultra med samme RAM og lagerplass. Så Xiaomi 14 Ultra har en del å leve opp til.
Utseende og konstruksjon
Som nevnt har Xiaomi 14 Ultra en ekstrem fremtredende rund kameramodul på baksiden. Den er i seg selv vel 4 mm tykk, og fyller nesten hele den øverste tredjedelen av mobilens bakside.
Rent designmessig er det mildt sagt ikke optimalt. Det betyr at mobilen nærmest ‘velter’, uansett om man holder den i hånden eller den ligger på et bord.
Mobilen fås i to farger – sort og hvit – som begge har en helt flat bakside bekledd med vegansk lær. Materialet har en ru struktur som ligger godt i hånden og absolutt ikke samler på fingeravtrykk.
Sett forfra har Xiaomi 14 Ultra, som sin lillebror, en flat skjerm omringet av en smal ramme, mens både på/av- og volumknappen er praktisk plassert på telefonens høyre side. Mobilen har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen.
Xiaomi 14 Ultra er IP68-sertifisert, men i motsetning til de fleste av forgjengerne er mobilens skjerm ikke beskyttet av Gorilla Glass Victus, men derimot av forsterket glass, som Xiaomi selv har utviklet og kaller ‘Shield Glass’. Ifølge flere kilder skal Shield Glass være enda mer holdbart enn Gorilla Glass Victus 2, men dette er en påstand som har vært umulig for oss å bekrefte.
Skjerm og lyd
Xiaomi 14 Ultra kommer med et stort 6,73-tommer AMOLED-display med opptil WQHD+-oppløsning (3200 x 1440), som tilsvarer en bildeskarphet på 522 ppi. Dessuten har skjermen som Xiaomi 14, dynamisk oppdateringsfrekvens opptil 120 Hz, og i tillegg kommer HDR10+-support og en maksimal lysstyrke på opptil 3000 nit. Skjermbildet er ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten også knivskarpt.
Lysstyrken gjør skjermen spesielt brukbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortnivået er også fremragende. Plasserer man Xiaomi 14 Ultra side om side med Samsung Galaxy S24 Ultra legger man imidlertid raskt merke til at sistnevnte har synlig bedre og mer sort sortnivå, selv om Xiaomi 14 Ultra faktisk har HDR-forbedring basert på kunstig intelligens, som er designet til å få videoer til å se bedre ut ved å fremheve flere detaljer i lyse og mørke områder.
Når det gjelder lyden, er Xiaomi 14 Ultra utstyrt med innebygde stereohøyttalere, som for så vidt kan spille høyt nok, selv om lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen både Dolby Atmos og aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når man strømmer trådløst via Bluetooth.
Kamera
I fjor inngikk Xiaomi et samarbeid med den tyske kameraprodusenten Leica, som ellers gjennom flere år hadde jobbet tett sammen med kinesiske Huawei. Sammen frembrakte de to sistnevnte selskapene elskede kameramobiler som Huawei P30 Pro, men da den mye omtalte amerikanske boikotten etter et par år hadde rundbarbert kinesernes internasjonale mobilforretning, var det ingen stor overraskelse at Leica for et par år siden skilte seg fra Huawei, og i stedet fant seg en ny kinesisk mobilprodusent, Xiaomi, å bli kjæreste med.
Xiaomi 13 Pro var den første ‘Leica-mobilen’ fra kineserne som ble tilgjengelig på det norske markedet, og den viste allerede i fjor spesielt gode takter når det kom til kameraet. Og med Xiaomi 14 Ultra skrur Xiaomi og Leica i fellesskap galskapen enda høyere opp.
Det primære kameraet på 50 Mp skiller seg ut som frontfiguren i et fire-dobbelt kamera-setup, med en bildesensor som er fysisk større (Sony LYT-900 1”) enn de man typisk finner i de fleste andre mobilene, inkludert iPhone 15 Pro Max (1/1,28”) og Samsung Galaxy S24 Ultra (1/1,3”). En større sensor samler opp mer informasjon, som igjen fører til bedre bilder og et bredere dynamisk område. Den kjempestore sensoren er kombinert med et objektiv som har en variabel blender fra f/1.63 til f/4.0. De tre øvrige linsene i det firedobbelte kameraet – henholdsvis en 122° ultravidvinkel samt hele to telelinser (henholdsvis 75 mm telemakro og 120 mm periskop) – er alle på 50 Mp som den primære linsen.
Akkurat som sine forgjengere har Xiaomi 14 Ultra fått tilføyd spesielle ‘Leica-filtre’ til kameraprogramvaren, som gjør det mulig for selv amatører å ta mer unike bilder med atmosfære og sjel. I tillegg kommer såkalte ‘fotografiske stilarter’, som tar bilder med en spesiell justering og førinnstilling av tone, tonalitet og tekstur. I kameraprogramvaren kan brukeren selv definere sine egne fotografiske stilarter, eller man kan nøye seg med å velge mellom to førinnstilte stiler, nemlig ‘Leica Vibrant’ eller ‘Leica Authentic’, hvor førstnevnte er dynamisk og sprudlende, mens sistnevnte skaper nøytrale bilder med naturlige farger.
Xiaomi 14 Ultra tar fremragende bilder i stort sett alle situasjoner, og spesielt portrettbilder med bokeh-effekt blir glimrende med stor dybde og kontrast, akkurat som kameraet også er i stand til å fastholde dybden i bilder av større scenerier.
Semiprofesjonelle fotografer som ellers ville foretrekke Sony Xperia 1 V hvis man skal ta bilder med mobilen, har også god grunn til å vurdere Xiaomi 14 Ultra i stedet.
Mobilen kan ta bilder både i JPEG-, RAW- og Ultra RAW-format, og på grunn av den overlegne kamerakonfigurasjonen som oppfanger et overflødighetshorn av rå data, kan dyktige fotografer gjøre bildene enda bedre under redigering i programmer som Adobe Lightroom.
Hvis det ikke er nok, kan man investere i det såkalte Xiaomi 14 Ultra Photography Kit, som er en ekstra modul man setter fast på mobilen og blant annet gir et 1500 mAh batteri, zoomhåndtak, totrinnsutløser, 67 mm filteradapter, videoknapp og en brukerdefinert skruknapp som kan styre blant annet blendereksponering.
Sagt med andre ord: Hvis kameraet er din førsteprioritet når du kjøper mobil, er det akkurat nå Xiaomi 14 Ultra du bør kjøpe.
Ytelse og funksjoner
Det sitter en Snapdragon 8 Gen 3-prosessor bak panseret på Xiaomi 14 Ultra samt 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte innebygd lager i den konfigurasjonen av mobilen vi har testet. Og det kan merkes.
Blant annet kommer Samsung Galaxy S24 Ultra og OnePlus 12 begge med samme prosessor som Xiaomi 14 Ultra, men den kinesiske kameramobilen er raskere enn begge i alle Benchmark-testene. Vi har bare testet én mobil med Snapdragon 8 Gen 3 som klarer seg bedre enn Xiaomi 14 Ultra, og det var den dedikerte gaming-mobilen Asus ROG Phone 8 Pro.
Og den raske prestasjonen vi kan måle med diverse Benchmark-apper avspeiler seg også i daglig bruk, hvor Xiaomi 14 Ultra er så rask at man skulle tro man styrte mobilen med tankenes kraft.
Når det er sagt, er det én ting som trekker ned i den samlede vurderingen av Xiaomi 14 Ultra. Ved lanseringen la Xiaomi stor vekt på diverse AI-baserte funksjoner, som en automatisk undertekstfunksjon til video, som det ikke lyktes oss å finne, samt et bildesøk som allerede finnes i Google Fotos. Mest hadde vi imidlertid gledet oss til AI Portrait, en funksjon som angivelig kan forvandle selfies til en 3D-avatar av deg, som du så kan sette inn i fotorealistiske scener. Når vi skriver ‘angivelig’, er det fordi funksjonen i skrivende stund fortsatt ikke er lansert, selv om Xiaomi tidligere hadde lovet at den ville komme i mars måned. Dermed er det virkelig ikke mye kunstig intelligens over Xiaomi 14 Ultra, og det i seg selv gjør mobilen mindre interessant enn Samsung Galaxy S24 Ultra (som koster det samme) for alle andre enn de største kameraentusiastene.
Dessuten har Xiaomi erstattet sitt tidligere grensesnitt MiUI med det nye HyperOS. Det er ikke en revolusjonerende oppgradering, og det meste er likt, noe som betyr at det kanskje vil være litt for kinesisk når det gjelder design og oppbygging etter noens smak.
Konklusjon
Xiaomi 14 Ultra er blant de beste kameramobilene vi har testet. Dessuten leverer den varene når det gjelder kraft og tempo, akkurat som skjermen er fremragende med masser av lysstyrke. Derfor er det litt synd at Xiaomi ikke er helt klar med de AI-funksjonene som kunne ha vært den siste prikken over i-en.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser