En fullspekket 65” QLED-TV med direkte LED-baklys, HDR og Dolby til skarve 12.000 kroner? Ja, du leste riktig! Kinesiske TCL har lenge vært en ”underdog” sammenlignet med kjente TV-produsenter som LG og Samsung, men de kryper stadig innpå og kaprer større markedsandeler av det globale TV-salget. Et kjennetegn ved TCL er at de tilbyr TV-er med høy ytelse og gode spesifikasjoner, ofte til en vesentlig lavere pris enn konkurrentene.
Den nye QLED800 er en egen modellserie for det nordiske markedet, og vil etter planen selges kun hos Elkjøp. Tilgjengelige skjermstørrelser er 50”, 55” og 65”, og vi har sett nærmere på 65-tommeren!
Design
TCL-skjermen har en enkel og diskré design, uten noen spesielt fremtredende detaljer. Bildet går nesten helt ut i kantene på den tynne, metallgrå rammen. Baksiden er litt tynnere helt øverst, og tykkere ned mot delen der høyttalere og strømforsyning sitter montert. QLED800 kommer med to V-formete føtter som kan monteres i to ulike bredder for å passe til TV-reolen din. Smart og praktisk!
Brukervennlighet og finesser
TCL har helt siden starten satset på Android som operativsystem, og årets modell bruker versjon 9.0 (en oppgradering til versjon 10 er varslet mot slutten av 2020). Brukergrensesnittet har blitt enkelt og oversiktlig, men vi noterer oss at QLED800 henger litt etter de raskeste Android-skjermene vi har testet i det siste. Apper som YouTube laster litt saktere, og TV-en veksler ikke like hurtig mellom ulike apper som den lynraske Sony XH9005, til eksempel.
TCL-skjermen responderer også litt saktere på fjernkontroll-kommandoer enn vi ideelt sett skulle ønske: Fjernkontrollen er IR-basert, og relativt retningsbestemt. Du må peke fjernkontrollen direkte mot TV-en for at den skal fange opp signalene. Ingen krise, men litt gammeldags sammenlignet med konkurrenter som har Bluetooth.
TCL QLED800 støtter en rekke viktige videoformater, inkludert Dolby Vision og HDR10+. Dermed er du sikret at moderne filmer og serier fra Netflix, Amazon Prime og Rakuten vises optimalt. Derimot ser det ikke ut til at TCL-skjermen har støtte for Atmos lydprosessering internt: Vi lyktes ikke med å aktivere Atmos-lydsignaler fra den innebygde Netflix-appen, kun vanlig Dolby 5.1.
TCL-skjermen har for øvrig ingen HDMI 2.1 kompatible innganger, kun 2.0b. Den må således klare seg uten de nyeste gaming-vennlige finessene slik som ALLM og VRR. TCL byr imidlertid på en egen spillmodus.
Bildekvalitet
TCL har i likhet med Samsung gått for såkalt QLED-teknologi på sine nyeste TV-modeller. Det handler i praksis om et fargefilter med såkalte kvanteprikker, som gir sterkere og bredere fargespekter enn tradisjonell LCD. QLED800 kan også skilte med direkte LED-baklys, i en prisklasse hvor konkurrentene må nøye seg med kant-LED. Det skaper selvfølgelig visse forventninger til kontrast og svartnivå!
Når det er sagt, må vi nok justere forventningene litt: Det er nemlig ingen fullblods ”Full Array” LED-TV vi har å gjøre med. QLED800 har ingen avansert lokal dimming med individuelle LED-soner slik man finner på high-end modellene. I tillegg har TCL gått for et 50Hz bildepanel, fremfor den dyrere 100 Hz varianten. Det setter blant annet begrensninger for bildemateriale med høy bildefrekvens (HFR).
Med dette i bakhodet, må vi likevel si at TCL-skjermen klarer seg overraskende bra i praksis. Førsteinntrykket er at QLED800 leverer en særdeles flott og nyansert fargegjengivelse, og meget god skarphet. Fargegjengivelsen i ”Kino” modus gir en god, nøytral fargebalanse.
Når det kommer til kontrast og lysstyrke, er ikke QLED800 helt på høyde med Samsung Q80T eller Sony XH9005 som vi nylig har testet. Begge disse premium-modellene kan skilte med høyere lysstyrke og dypere kontrast, hvilket er spesielt merkbart på filmer i HDR-format. Lommelykten til Chris Hemsworth i Netflix-filmen Extraction skinner unektelig litt sterkere fra Sonyen, og TCL har heller ikke den samme dybden som Samsung klarer å gjengi, i de mørkeste partiene av Dhakas undergrunn. Men forskjellen er ikke natt og dag, spesielt når vi tar høyde for at konkurrentene koster 5-6 tusen kroner mer enn TCL.
TCL er imidlertid ikke den beste vi har sett når det kommer til bevegelser. Selv om TCL har lagt til en bevegelsesutjevning (såkalt Black Frame Insertion) for å kompensere for 50Hz panelet, er det ingen tvil om at bildet går mer ujevnt og ”stotrer” mer enn vi liker nå til dags. Raske kamerapanoreringer og bevegelser medfører at bildet kan bryte opp og hakke litt med jevne mellomrom. Her er det virkelig klasseforskjell mellom TCL og en superglatt TV som Sony XH9005.
Lydkvalitet
Sammenlignet med andre TCL-modeller som gjerne har egen ”lydplanke” fra Onkyo eller JBL montert under skjermen, må QLED800 klare seg med mer ordinære, innebygde stereohøyttalere som er vendt nedover. Lydgjengivelsen er helt grei for prisklassen, med relativt klar stemmegjengivelse, men ikke uten dedikerte basshøyttalere blir det ikke spesielt fyldig. Mange vil nok foretrekke en separat lydplanke til QLED800, og her har TCL fått en interessant kandidat med sin nye Ray-Danz lydplanke som vi også har mottatt til test. QLED800 har egen HDMI ARC (Audio Return Channel) lydreturkanal, og støtter Dolby Atmos – riktignok bare via såkalt pass-through, hvilket vil si at du trenger en ekstern videokilde (streamer eller Blu-ray spiller) for å få glede av det.
Konklusjon
TCL er på banen med nok en prisgunstig LCD-TV: QLED800 gir meget kontrast- og fargerike bilder med en kvalitet som er sammenlignbar med langt dyrere konkurrenter. Når det er sagt, er ikke QLED800 den ”pris-killeren” vi kanskje hadde forventet: Kontrast og lysstyrke ligger et godt stykke unna de beste, og TCL-skjermen mangler en del moderne finesser (bl.a HDMI 2.1) for å kunne henge med de beste i premium-klassen. Bevegelsene kunne også vært glattere. Hvis du har et stramt budsjett kan TCL QLED800 være et greit alternativ, men noen ganger lønner det heller å legge litt ekstra kroner på bordet!
Hei, i informasjonen på elkjøp sin nettside om denne tv´en står det:
Quantum Dot-teknologi
Med mer LED-bakbelysning blir bildet skarpere og du får et høyere kontrastnivå i både mørke og lyse områder, dyp sort og livlige farger. Quantum Dot skaper en svært nøyaktig gjengivelse av farger. 100 Hz panelet sikrer at skarpheten av bildet bevares, selv i fartsfylte filmer og spill.
Altså 100 Hz ikke 50 som du sier… Hva er riktig?