Kinesiske TCL er en relativ nykommer på det nordiske markedet, men har tidligere vist seg som en produsent som kan levere mye for pengene. I år har de oppgradert sortimentet med flere interessante premium-modeller. Nykommeren TCL C825 leveres i to skjermstørrelser (55”, 65”) og kan blant annet skilte med det nye MiniLED-baklyset, gode tilkoblingsmuligheter og app-støtte. Den kommer også med en innebygd lydplanke signert Onkyo.
Design
Det merkes når vi pakker opp TCL 65C825, at dette er en litt tyngre og tykkere modell enn de sylslanke variantene fra LG og Samsung. Utførelsen virker solid, og vekten ligger nærmere 30 kilo. Innrammingen er i børstet, sølvblankt metall, med en smal sentermontert fot, som gjør TV-en fleksibel med tanke på plassering. Den får lett plass selv om reolen din er smal.
Brukervennlighet og finesser
TCL har lenge hatt et tett samarbeid med Google, og denne modellen kommer lastet med den nyeste versjonen av operativsystemet Android (11), også kjent som Google TV. En av fordelene med Google-systemet er bredt app-utvalg og hyppige oppdateringer, slik at man kan være sikker på at TV-en vil være fremtidsrettet, og får tilgang til de nyeste tjenestene.
TV-en har en liten og hendig fjernkontroll med innebygd mikrofon og Bluetooth-styring, og reagerer raskt på kommando. Som en kuriositet følger det også med et eget webkamera som festes til en egen inngang på toppen. Det kan være kjekt til videosamtaler med Google Duo eller lignende.
I likhet med tidligere TCL-modeller har C825 bred støtte for ulike videoformater, inkludert HDR10+ og Dolby Vision. Den har også fått den nyeste ”Dolby Vision IQ” versjonen som tar hensyn til lys fra omgivelsene.
TCL kan også skilte med fire HDMI 2.1 kompatible innganger: Det er verdt å merke seg at kun to av disse har full båndbredde for 4K med 120 bilder i sekundet, samt VRR (Variable Refresh Rate). Derfor bør du bruke disse til eventuelle spillkonsoller som PS5 eller Xbox Series X.
TCL har for øvrig sørget for en lynrask modus for gaming. Vi målte forsinkelse (input lag) på C825 til godt under 10 millisekunder i Spill-modus, hvilket er meget bra.
Bildekvalitet
C825 bruker et nytt bildepanel fra underleverandøren CSOT, som for øvrig er deleid av TCL. Skjermen har et såkalt Quantum Dot fargefilter, og baklyset tar i bruk den nye MiniLED-teknologien. Denne består av tusenvis av bittesmå lysdioder fordelt på 160 soner, som skal sørge for presis kontrast og lyskontroll. Det merkes også i praksis.
TCL-skjermen imponerer umiddelbart med en glimrende lysstyrke: Her er det ingen problemer med å se sportssendinger på høylys dag. Skjermoverflaten har også en effektiv antirefleksbehandling, som reduserer plagsomme speilbilder. Dette gir et skarpt og klart bilde som føles behagelig og uanstrengt å se på.
Svartnivået er også utmerket: Mørke scener og bildepartier blir virkelig kullsvarte. Det er ikke helt nivå med en OLED-skjerm: MiniLED har ikke den samme evnen til skru hver eneste piksel helt av eller på, slik OLED har. Derfor vil det alltid være noe strølys som kan spre seg til de mørke områdene. Men at det er vesentlig bedre enn tradisjonell LCD, er det ingen tvil om.
C825 klarer seg fint gjennom ”lakmustesten” bestående av spillefilm med mange mørke scener, og svarte striper over og under: Her bevares stripene virkelig svarte, uten at de er nevneverdig påvirket av lysstyrken andre steder på skjermen. Heller ikke hvite undertekster etterlater noen plagsomme glorier rundt seg. Hvilket igjen tyder på at TCL har fått til en effektiv soneinndeling og styring av lysdiodene.
TCL-skjermen kommer også med en interessant finesse kalt Dolby Vision IQ, som er relevant ved visning av Dolby Vision HDR-innhold fra for eksempel Netflix eller Disney+. Denne funksjonen tar hensyn til lyset i omgivelsene (via TV-ens lyssensor) når det spilles av HDR-video, slik at man kan oppnå en mer optimal visning etter forholdene. Dette er en relativt ny finesse, som man typisk bare finner på high-end modellene.
Vi sjekket gjennom en del velkjent testmateriale i både mørkt og lyst rom, deriblant Netflix-seriene Drive to Survive, Snabba Cash, filmene Extraction og The Irishman, som serveres i Dolby-format. Og det ser helt klart imponerende ut. De mørke scenene ser meget dype og realistiske ut, samtidig som utendørsscenene får en herlig glød. Når lyset i rommet er tent, drar TV-en opp lysstyrken, og likeledes dempes den igjen når lyset er mer dempet, slik at vi får med oss dybden og detaljene i mørke scener. Dette skjer veldig subtilt og gradvis, uten fargebalansen blir påvirket underveis.
Obs! Under lengre tids testing med Dolby Vision HDR-innhold, opplevde vi tidvis at TV-en begynte å hakke og blinket med magenta-farge, før bildet frøs helt. TCL har imidlertid lovet en snarlig software-oppdatering som fikser dette.
TCL-skjermen gjør også en fin jobb med sport og hurtige bevegelser. Vi testet Sport-modusen med opptak fra årets fotball-EM, og TV-en holder god kontroll på ballen, uten ”rykk og napp” ujevnheter i kontringene.
Lydkvalitet
De fleste TV-ene i denne prisklassen kommer med små høyttalere skjult i kabinettet. Det har derfor blitt vanlig å oppgradere lyden med en separat lydplanke, noe som fort kan koste 4-5000 kroner ekstra for en brukbar løsning. TCL har imidlertid sørget for å oppgradere lyden selv, i form av fastmonterte stereohøyttalere under skjermen. I tillegg sitter det en basshøyttaler på baksiden som gjengir de dypere tonene.
Disse litt mer påkostede høyttalerne kan man umiddelbart også høre: Lyden er sterk og klar, der både stemmer, musikk og lydeffekter kommer godt ut og frem. Her er det i tillegg god fylde i bassen, med bra trøkk til musikk og lydeffekter. Vi spilte med TV-en relativt nær veggen bak (cirka 30 centimeter), og det rister faktisk godt når Indominus Rex tramper rundt i Jurassic Park. Det er ikke så ofte vi sier dette, men her kan du faktisk klare deg uten separat lydplanke.
Konkurrenter
TCL C825 befinner seg i en tøff prisklasse hvor det bugner av konkurrenter av både QLED og OLED-skjermer. Under testen sammenlignet vi blant annet med Samsung QN85A, som kom godt ut av vår forrige gruppetest av 4K-skjermer til sport. Begge TV-ene bruker MiniLED-baklys og kan skilte med god kontrast. Men TCL-skjermen gjør seg absolutt ikke bort i sammenligningen. C825 har faktisk minst like god kontrast som sørkoreaneren, og kan i tillegg skilte med Dolby Vision støtte, som gir visse fortrinn på innhold som støtter dette. Vi merker for eksempel på en film som The Irishman at TV-en tilpasser seg kontrasten bedre scene for scene. TCL-skjermen har også vesentlig sterkere lyd enn Samsung QN85A, hvilket gjør den til en klar utfordrer og et godt alternativ – spesielt hvis det er en Android-TV du er ute etter!
Konklusjon
TCL har først og fremst gjort seg kjent for rimelige Android-TV-er. Med C825 tar de steget opp til premium-klassen, hvor konkurransen nødvendigvis er noe tøffere, men klarer seg likevel bra. C825 har gode tilkoblingsmuligheter og bred formatstøtte, slik at videoinnholdet vises fra sin beste side. Den nye MiniLED-skjermen serverer en meget potent, kontrastrik bildekvalitet. En annen bit som trekker opp er den gode innebygde lyden. Dermed er dette et fint valg til deg som ønsker en ”clean” løsning uten unødvendige bokser. En god allround-TV og et godt kjøp!
Synd den ikke finnes i 75″