TCL liker å gjøre ting litt annerledes enn den gemene hop av TV-produsenter. Den kinesiske fabrikanten skiller seg ofte ut med en litt sprekere design og fetere liste med finesser enn vi typisk finner hos konkurrentene i samme prisklasse. Og slik må det jo nesten være, når man skal utfordre velkjente produsenter som LG og Samsung på deres hjemmebane!
Nykommeren C815 fremstår som en ganske velutstyrt TV til prisen. Ved siden av et 4K-LCD panel og moderne Android smart TV finesser, har den også fått en integrert lydsystem fra Onkyo. C815 kommer i 55”, 65” og 75” skjermstørrelse, hvor vi har tatt en nærmere kikk på 65-tommeren. Og vi ble positivt overrasket over hva TCL utretter til prisen.
Design
TCL C815 har en ganske original utforming: Skjermen står på tre utstikkende føtter som gir en ganske særegen og frisk fremtoning. Løsningen med en bakovervendt, og to føtter som peker forover er ikke nødvendigvis den mest stødige vi har vært borti, men ser sprek ut sammenlignet med vanlige sokler. Sett fra siden er skjermen sylslank i den øvre delen, men tykkere nederst for å gjøre plass til høyttalere og elektronikk. Alt av tilkoblinger sitter innfelt i en lomme på høyre side. Hvis det er noe vi savner, må det være at TCL kunne ha lagt bedre til rette for skjult kabelføring. Her har Samsung en mer elegant løsning med sine skjulte kabelspor ned gjennom foten. Ellers er TCL-skjermen lett å veggmontere med integrerte VESA fester (400 x 300 mm hullavstand).
Brukervennlighet og finesser
TCL C815 kommer med det velkjente Android 9.0 operativsystemet om bord, og en oppgradering til versjon 10 er varslet mot slutten av 2020. Dagens Android-versjon har blitt oversiktlig og enkel å ha med å gjøre. C815 laster apper og tjenester litt raskere enn QLED800, men fortsatt ikke like rask som de beste Sony-skjermene (XH80/90). Fjernkontrollen responderer også her litt saktere på fjernkontroll-kommandoer enn vi kunne ønske, men det er ingen krise. I tillegg til den langsmale infrarøde fjernkontrollen følger det også med en Bluetooth-fjernkontroll.
I likhet med andre TCL-skjermer utmerker C815 seg ved å ha bred formatstøtte. Her er det for eksempel full støtte for HDR-formatet Dolby Vision og HDR10+, både via HDMI-inngangene og innebygde apper. Takket være Android-plattformen er det også et bredt utvalg av interessante streamingtjenester. Netflix, Amazon Prime og Rakuten er selvfølgelig på plass, og nå sist også Disney+. Sistnevnte har også mye innhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nytes i beste kvalitet på TCL-skjermen.
TCL-skjermen har for øvrig ingen HDMI 2.1 kompatible innganger, kun 2.0b. Den må således klare seg uten de nyeste gaming-vennlige finessene slik som ALLM og VRR, så vel som 4K med 120 bilder i sekundet. Dette kan være verdt å merke seg dersom du planlegger innkjøp av en ny spillkonsoll som PS5 eller Xbox Series X/S. Det er fortsatt uklart hvor viktig og utbredte disse finessene blir i praksis, men er du en ihuga gamer, kan det være greit å være på den sikre siden!
Bildekvalitet
TCL C815 bruker et 4K LCD bildepanel av typen VA (Vertically Aligned) med såkalt QLED-teknologi på innsiden. Denne teknikken består av et fargefilter med bittesmå kvanteprikker, som hjelper LCD-panelet med å gjengi et bredere fargespekter i tillegg til bedre lysstyrke. Selve bakbelysningen er kantmontert (Edge LED), i motsetning til direkte LED som vi finner på en del andre modeller. Det setter visse begrensninger for hvilken kontrast og svartnivå vi kan forvente, men trenger ikke være noen krise: Direkte LED er en mer kostbar teknikk som også krever mange individuelle soner for å fungere optimalt.
Obs! TCL opplyser at 65” og 75” utgaven er utstyrt med 100/120 Hz panelfrekvens, mens den mindre 55” modellen må nøye seg med 50/60 Hz panelfrekvens.
TCL-skjermen kommer med flere ulike bildemodus, hvor filmmodusen er den beste for oss som foretrekker nøytrale og naturlige bilder uten for mye krydder. Her serverer C815 en meget ren, klar og kontrastrik bildegjengivelse, som umiddelbart imponerer.
I det siste har vi kost oss med Karate Kid (1984) så vel som throwback-serien Cobra Kai fra 2018 (begge nå tilgjengelig på Netflix). Men vær advart: Etter at nostalgi-trippen er over, kan du plutselig føle deg veldig gammel! Heldigvis ser både nytt og gammelt innhold glimrende ut på TCL-skjermen.
C815 har for det første en effektiv, men varsom støyreduksjon og velfungerende oppskalering som gir et skarpt bilde av Daniel-San og Mr. Miyagi fra 1984. Bevegelsene er jevne og flimmerfrie uten å introdusere unaturlig såpeopera-effekt. Her er C815 merkbart bedre enn lillebroren QLED800, og faktisk fullt på høyde med langt dyrere skjermer når det kommer til bevegelser.
Fargebalansen i film-modus er jevn og fin. Her er det ingenting som stikker seg ut som spesielt negativt. Gråtoneskalaen er også relativt jevn, og LCD-panelet på vårt testeksemplar hadde dessuten jevn lysfordeling. LCD-panelet er relativt matt, uten særlige problemer med lysrefleksjon eller speilbilder.
Vi merket oss imidlertid at TCL-skjermen mister litt detaljer i mørke partier (black crush). Dette synliggjøres ved at de mørkeste gråtonene rett og slett blir helt svarte. Heldigvis finnes det innstillinger i bildemenyen som kan hjelpe på dette, og vi fikk bra resultat ved å senke Gamma-kontrollen et par hakk. Da oppnådde vi både god kontrast og utmerket svartnivå, uten å drukne noen detaljer.
Alt i alt må vi si oss godt fornøyd med bildekvaliteten fra TCL C815, spesielt når vi tar prisen i betraktning. Du kan riktignok ikke forvente ALT til denne prisen: I forhold til dyrere premium-modeller som Samsung Q80T, Sony XH9005 og LG Nano90, som alle kan skilte med direkte LED-baklys, må TCL-skjermen klare seg med en ordinær lysstyrke på rundt 400 nits. Dette er altså ingen ”lyskanon” til de aller mest hårreisende HDR-scenene, men det duger fint til det meste av TV-innhold, og de fleste typer seerforhold!
Lydkvalitet
Bildet er en ting, men lyden er som kjent halve opplevelsen, og her er TCL blant de mest velutstyrte i prisklassen. C815 kommer med en innebygd høyttalerløsning av merket Onkyo, som er elegant integrert på undersiden av skjermen. Nøyaktig hvor involvert den japanske produsenten har vært i utformingen av lyden nevnes ikke, men det er heller ikke så viktig. Poenget er hvordan det låter i praksis, og her synes vi TCL har fått til noe bra!
C815 utmerker seg med en sterk og klar stemmegjengivelse, som kommer tydelig ut mot oss der vi sitter i godstolen. Klangbalansen er fin og fyldig, med distinkt diskant pluss en utmerket klarhet i mellomtonen. Netflix-serien om Formel 1 sirkuset låter spenstig og tøft mens F1-motorene vræler ut av høyttalerne. En ekstra basshøyttaler på baksiden sørger samtidig for at det er tilstrekkelig trykk og tyngde i musikk og lydeffekter. Det låter klart, fint og fyldig, og TV-en hadde ingen problemer med å fylle vårt relativt store testrom med tilstrekkelig lydstyrke.
De som ønsker kan selvfølgelig oppgradere lyden med en ekstern lydplanke, trådløs subwoofer og det hele. Men det kan fort koste 4-5000 kroner ekstra for å gi noen meningsfull kvalitetsforskjell.
Konklusjon
TCL C815 er en prisgunstig TV med få åpenbare svakheter. Med et skarpt og kontrastrikt bilde, bred formatstøtte og rikelig med innebygde tjenester fra Android-systemet, er det duket for en flott TV-opplevelse. TCL-skjermen scorer også over gjennomsnittet når det kommer til lyd: De innebygde høyttalerne er solide nok til å klare seg uten separat lydplanke. Alt dette bidrar til å gjøre TCL C815 til et meget godt kjøp, og vel verdt en anbefaling!