TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL 50″ MQLED80

Liten, men knallgod TV

Selv om du ønsker deg en «liten» TV, trenger du ikke kompromisse på bildekvaliteten. TCLs 50-tommer leverer et sylskarpt og kontrastrikt bilde.

Av / 27.12.23 - 09:00
TCL 50″ MQLED80

Lyd & Bilde mener

  • TCL 50MQLED80 serverer et glatt, lyssterkt og kontrastrikt bilde med flott fargegjengivelse.
  • Selv om svartnivået er bra, når det ikke helt opp til OLED-klasse – ei heller på innsynsvinkel. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.

TCL har blitt en gjenganger når det kommer til kjempestore TV-er, men de har også mer kompakte alternativer: MQLED80-serien – en av de nyeste premium-modellene – leveres i skjermstørrelser fra 50 tommer og oppover.

Nå for tiden er 50-tommerne en mindre utbredt og litt  «uglesett» størrelse hvor man ofte må akseptere litt slappere spesifikasjoner. Det kan innebære et dårligere LCD-panel og færre finesser enn de større modellene. Men ikke i dette tilfellet! 50-tommeren i MQLED80-serien er en fullblods premium-TV med saftig prestanda.

Kompakt TV med høy ytelse? Ja takk!

Her i L&B-redaksjonen legger vi ikke skjul på at vi elsker store TV-skjermer, og vi er tydelige på alle fordelene ved å velge en stor TV. Men det betyr ikke at vi også ser fordelene med en mer kompakt skjerm i noen tilfeller!

Til mindre rom og steder der man har mindre plass til overs, eller situasjoner der man uansett sitter veldig tett på TV-skjermen, fungerer det utmerket med en mindre skjermstørrelse.

For mange spiller jo TV-skjermen også en mer «sekundær» rolle der man ikke ønsker at skjermen skal ta all oppmerksomheten fra interiøret. I slike tilfeller kan man trygt velge noe mindre – men det trenger ikke bety at man må fire på kravene.

Annonse

TCL MQLED80

MQLED80 er basert på den europeiske modellen C805, og alle modellene i serien bruker et topp moderne LCD-panel med direkte MiniLED-baklys. Samtlige av skjermene har også lokal dimming, pluss en oppdateringsfrekvens på opptil 144Hz.

Utseendemessig er TCL-skjermen en ganske upretensiøs sak, med en utførelse i svart plast, noen børstede detaljer og en midtmontert sokkel som gjør den enkel å plassere. Men MQLED80 er definitivt litt mer tykkfallen enn de slankeste OLED-skjermene, for eksempel.

TCL 50" MQLED80 1
TCL 50″ MQLED80. (Foto: TCL)

Brukervennlighet og finesser

TCL-skjermen kommer med brukergrensesnittet Google TV, som har et bredt utvalg av apper og strømmetjenester. Den nyeste versjonen gir deg personlige anbefalinger basert på hva du liker å se på. TCL-skjermen har også et hurtig menysystem som det går kvikt å navigere i.

50MQLED80 har fire HDMI-innganger, men i likhet med de større modellene i serien er det bare to av inngangene som støtter 4K/120Hz videosignaler. De to andre inngangene er begrenset til 4K/60Hz. TCL har imidlertid vært smarte nok til å plassere eARC-lydreturkanalen på den tredje inngangen, slik at denne ikke opptar unødvendig plass.

TCL 50" MQLED80 2
Fjernkontrollen ligger godt i hånden og har innebygd mikrofon for Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Gaming-vennlig

TV-skjermer på denne størrelsen er også svært populære til gaming, noe TCL også har fått med seg. 50MQLED80 er godt tilrettelagt for gaming med de nevnte inngangene, i tillegg til en rekke spillvennlige finesser. Bildepanelet takler høyere bildefrekvenser (opptil 144 Hz), som kan være aktuelt på de råeste gaming PC-ene.

MQLED80 har bred støtte for ulike videoformater, inkludert HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og ikke minst gaming. TCL har sørget for en dedikert spillmodus (Game Master Pro) med lav input lag. Her finnes også en spillmeny som gir deg full oversikt over innsignalene, pluss relevante innstillinger som gjør at man kan skreddersy spillytelsen.

Med testmenyen i Xbox series X kunne vi verifisere at TCL-skjermen støttet de relevante modusene, og etter litt triksing i menyene klarte vi også å aktivere 4K/120Hz, VRR og Dolby Vision HDR samtidig. Vi målte for øvrig forsinkelsen (input lag) til cirka 17 millisekunder.

TCL 50MQLED80 Forza gaming 2 TCL 50MQLED80 gaming
<
>
TCL MQLED80 har en egen spillmodus med kvikk respons. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

MQLED80 bruker et topp moderne LCD-panel med direkte MiniLED-baklys. Det sitter en mengde bittesmå lysdioder på innsiden av skjermen, inndelt i individuelle soner som kan styres individuelt av videoprosessoren. TCL sverger til denne teknikken på flere av sine beste TV-er, som de hevder kan konkurrere med OLED på flere områder.

Den lokale dimmingen betyr at deler av baklyset kan slukkes i mørke partier av bildet, mens det er full gnist i de lyse partiene. Jo flere LED-soner TV-en er utstyrt med, desto mer presis og finmasket kan lysfordelingen være. Dette så vi gode eksempler på da vi besøkte TCLs produktpresentasjon i Warszawa tidligere i vinter.

50-tommeren i MQLED-serien har drøyt 300 soner, og er i stand til å klemme ut en lysstyrke på 1300 nits. Det er omtrent det dobbelte av det vi oppnådde i testen av prisgunstige 55-tommere forleden.

Så hva betyr denne teknikken i praksis? For det første gir det et bilde med råsterk kontrast, som ser veldig imponerende ut ved første øyekast. TCL-skjermen er ikke spesielt stor, men klarer likevel å «fylle rommet» med et lyssterkt og energisk bilde.! Intensiteten i hvitt kombinert med kraftige og nyanserte fargenyanser gir et bilde med stor wow-faktor.

For gaming ser for eksempel scenene fra Forza og Dirt5 imponerende ut med gnistrende nyanserte farger og god dybdefølelse. Og når vi bytter til serieunderholdning som The Crown på Netflix, kan vi få full glede av de solrike scenene fra Dianas familieferie i Sør-Frankrike.

TCL 50" MQLED80 3
TCL-skjermen gir bra punch i de solrike HDR-scenene fra The Crown. (Foto: Audun Hage)

TCL-skjermen viser også med opptak fra Premier League at den behersker kjappe bevegelser og kvikke kameravendinger uten oppbrytninger.

Likevel er det ingen tvil om at MQLED80, som andre LCD-skjermer, klart favoriserer de lyse scenene og omgivelsene, fremfor de mørke. Når vi slukker lyset og begir oss inn i virkelig mørke tunnelene i Gears 5, for eksempel, kan man se at den lokale dimmingen jobber på høygir, og lysfordelingen er faktisk imponerende god, men:

Den klarer likevel ikke å slukke HELT for lyset slik en OLED-TV kan gjøre. Resultatet er at noe lys slipper igjennom, og de mørkeste scenene blir litt lysere enn den kullsvarte gjengivelsen fra en OLED-TV. Verdt å ta med seg for den som tilbringer mye tid i mørket.

En annen ting vi noterer oss er at TCL-skjermen ser absolutt best ut rett forfra. Etter hvert som man beveger seg ut til siden og betrakter skjermen fra en skråere vinkel, blir fargene merkbart blassere og skarpheten et hakk sløvere. Det er en annen ting man slipper med en 48 tommers OLED som LG OLED48C3 eller Sony 48A90K, for eksempel.

Lydkvalitet

TCL MQLED80 har et relativt enkelt lydsystem bestående av stereohøyttalere og 2 x 15 watts utgangseffekt. Stemmer kommer sterkt og klart ut, og bassen er relativt fyldig. Likevel vil vi her også anbefale å supplere med en lydplanke for et større og fyldigere lydbilde. MQLED80 støtter også Dolby Atmos via HDMI eARC-utgangen. Vi testet nylig en gruppe med rimelige lydplanker, og anbefaler å sjekke ut den!

Les også Vi tester rimelige lydplanker Seks ferske lydplanker – klarer noen å vippe Sonos av tronen? Vi har testet seks lydplanker, hvor subwoofer enten er inkludert eller tilleggsutstyr.

Konklusjon

Dersom du er på jakt etter en kompakt, men potent LCD-TV er denne modellen fra TCL et bra valg. MQLED80-serien leverer høy ytelse til prisen, og vi kan nå konstatere at også minstemann på 50-tommer har kvaliteten i behold.  Her får du en knallsterk og realistisk bildeopplevelse, takket være et avansert MiniLED-baklys med glimrende lysstyrke og kontrast. En utmerket TV til nesten all slags bruk, men er du en vampyr som trives best i en mørk kjeller kan det være du fortsatt er best tjent med en OLED-TV.

Karakter
TCL 50″ MQLED80
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL